Agricloud + Flexible Engine de la Orange sau cum arată agricultura viitorului

08/10/2019

Agricultura a fost descoperită în neolitic și a dus la apariția primelor așezări stabile (cel mai vechi oraș din lume – Ierihon în Orientul Apropiat, mileniul 7 î.Hr.). Am putea spune că a fost un pas uriaș în istoria umanității.

Comunitățile s-au putut dezvolta fără a fi nevoite să se deplaseze dintr-un punct în altul spre a obține hrana prin cules, vânat și pescuit. Oameni au avut timp să se organizeze, a apărut scrisul și în cele din urmă am trecut din preistorie în antichitate.

În spațiul delimitat de Munții Carpați, fluviul Dunărea și Marea Neagră se vorbește despre cultura viței-de-vie încă din antichitate. Istorici romani spun că Burebista le-a tăiat geților culturile de viță-de-vie spre a-i face să asculte de porunci. Este evident o exagerare, dar arată cum regele geto-dac ajunsese a fi ascultat sau cine știe chiar le-a tăiat cultura preferată și știm cum a sfârșit. :)

Cert este că avem o tradiție de sute de ani în ce privește vița-de-vie și vinurile. În zona Drăgășani au reușit de prin secolul al XIX-lea să impresioneze la târgurile de profil. În perioada comunistă s-a ajuns ca o parte din tradițiile vechi de sute de ani să fie pierdute, dar se întâmplă ca firul să fie refăcut așa cum am văzut pe săptămâna trecută la crama AVINCIS de pe domeniul Vila Dobrușa. Aici se cultivă singurul soi de viță-de-vie ce a rezistat atacului filoxerei din secolul al XIX-lea. Este vorba despre Crâmpoșia de Drăgășani.

Câteva detalii în ce privește poziția României pe harta vinului la nivel mondial: locul al 10-lea ca suprafață cultivată după Spania, China, Franța, Italia, Turcia, SUA, Argentina, Iran și Chile. Suntem pe locul al 13-lea în ce privește producția de vin cu 3.3 milioane hectolitri după Italia, Franța, Spania, SUA, Australia, China, Africa de Sud, Chile, Argentina, Germania, Portugalia și Rusia.

Crama AVINCIS combină modernul cu tradiționalul (vila Dobrușa și crama AVINCIS concepută ca o navă situată în vârful dealului Dobrușa, integrată în peisaj, cu gazon ce urcă până pe acoperiș și câteva niveluri subterane unde se află tehnologie de ultimă oră). Nu este o podgorie de dimensiuni mari, are 40 de ha. Din punct de vedere tehnologic aș spune că sunt undeva între primele poziții la nivel național.

Am remarcat atenția maximă la detalii și grija gazdei noastre în a oferi o experiență de neuitat. Puteți experimenta degustarea de vinuri într-o ambianță de-a dreptul excelentă, au adus chiar un specialist din Franța spre a povesti despre cum sunt realizate vinurile respective, soiuri etc. Au grijă să dezvolte spațiul în mod constant și se pregăteau ca în câteva zile să deschidă un parc dedicat, cu spații de joacă, de plimbare etc.

Agricloud este un startup pornit în programul de accelerare Orange Fab ce se adresează producătorilor de viță-de-vie. Ei folosesc o platformă de public cloud numit Flexible Engine dezvoltată de către Orange. Prin această platformă pot fi analizate datele colectate cu ajutorul senzorilor, indică momentul exact pentru operațiuni vitale pe o cultură de viță-de-vie: irigarea, tratarea sau culesul diferitelor zone.

Printre fondatori se află un inginer ce și-a făcut studiile la NASA. Trebuie să ai cunoștințe avansate spre a seta dronele să parcurgă un anumit spațiu în mod automat. Putem spune că avem de-a face cu un robot capabil singur să parcurgă un spațiu definit și să se întoarcă la bază.

Flexible Engine permite scalarea astfel încât un client să plătească strict pentru resursele folosite. Vorbim despre o platformă deschisă de tip open source în care clientul și Orange pot dezvolta serviciile împreună. Au integrat machine learning  pentru analiza unor seturi mari de date și spre a realiza analize de tip predictiv.

Soluția dezvoltată de Orange este de fapt un public cloud cu performanțe de top. Este bazat pe Openstack, securitatea și protecția datelor fiind puse pe o poziție importantă, 10 funcționalități noi adăugate lunar, cu experți dedicați în Big Data, Machine Learning și Chatbot.

Cum este aplicat conceput de Machine Learning în Flexible Engine?

  • identificarea pattern-urilor în setul de date analizat;
  • predicții pe seturi de date noi.

Au un set predefinit de algoritmi + procesare prin grafică de mare putere ce analizează o cantitate mare de date într-un timp restrâns. Modelul instruit poate fi utilizat de client spre a face predicții de masă și sunt generate grafice sub formă de diagramă pentru o mai bună eficiență.

Agricloud își culege datele prin drone ce le înalță deasupra culturilor. Acestea sunt realizate de către DroneZone și sunt echipate cu o sumă de senzori. Pot detecta zonele ce necesită tratament și fertilizare, unde ar trebui să se facă culesul viței-de-vie cu precizie, spațiile din cultură ce manifestă un risc.

Viitorul este al fermelor digitalizate cu acces la tehnologii de ultimă oră, mai ales într-un domeniu atât de competitiv precum cel al producătorilor de vin. Specialistul de la podgorie nu este înlocuit de către tehnologie ci este ajutat să fie mai eficient și proactiv în activitatea sa.

Am văzut câteva studii făcute de Agricloud și pot ajunge să aducă peste 20% în plus pe partea de producție prin irigare selectivă și fertilizare, peste 10% în plus prin detectarea timpurie a bolilor și chiar să reducă volumul de muncă cu 25%. Startup-ul se bazează pe Flexible Engine de la Orange pentru analiza rapidă a datelor strânse la fața locului. Viteza și timpul de reacție contează într-o soluție dedicată precum Agricloud.

Flexible Engine este cea mai avansată soluție ofertă de Orange B2B. În România sunt cunoscuți în domeniul business pentru soluțiile de găzduire, rețele Wi-Fi și pe partea de securitate a datelor. La nivel global au peste 266 milioane clienți, venituri de 41.5 miliarde euro, 450.000 de km de cabluri submarine, 600 milioane euro investiți în mod anual în infrastructura de rețea, prezenți în peste 345.000 de locații. Orange Business Services este furnizor de top în soluții CRM, au angajat 2300 de experți în cloud și 2400 de experți în AI, venituri de 7.3 miliarde euro în 2018.

Soluțiile în genul Agricloud bazate pe analiză a datelor avansată prin infrastructură de genul Flexible Engine vor schimba peisajul agricol, cu siguranță. Eforturile fermierilor vor fi direcționate astfel încât să se obțină un plus pe partea de eficiență a resurselor alocate. Crama AVINCIS recomand să o vizitați, pentru o incursiune în istorie, dar și pentru a vedea cum o podgorie renaște cu tehnologie de ultimă generație.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.