Motorola este unul dintre brandurile cu tradiție îndelungată în industria telecom, însă divizia de telefoane mobile a ajuns la un moment dat pe mâna Google, pentru ca mai apoi să fie cedată celor de la Lenovo.
Foarte probabil compania chineză vrea să readucă Motorola în topul vânzărilor de telefoane mobile, însă deocamdată nu pare că le reușește asta. Fără a avea un flagship care să atragă atenția asupra mărcii, Motorola nu poate emite pretenții. Sunt curios cum va fi primit noul Motorola RAZR, smartphone-ul cu clapetă și ecran pliabil.
Azi vedem la lucru un smartphone de buget, unul aflat la limita dintre low cost și mid range. Motorola One Macro aduce câteva funcții interesante în special pe partea foto. Vor fi acestea suficiente spre a-i asigura succesul? Încercăm să descoperim mai departe.
Review Video
httpvh://youtu.be/6l05Q5Wp2Ik
Specificații pentru Motorola One Macro:
Design
Am primit telefonul în pachetul de retail, în care am mai găsit și un încărcător pe USB, un cablu USB Type-C – USB, o husă de protecție din silicon transparent, o agrafă pentru slotul sim, un manual de utilizare și un pliant cu alte informații:
Motorola One Macro a primit un design la modă în aceste vremuri, cu ecran cu aspect 19:9 cu notch tip picătură de apă. Chiar și cu acest breton, Motorola One Macro nu aduce margini extrem de înguste în jurul display-ului. Astfel, smartphone-ul nu este pe atât de compact pe cât s-ar fi putut la un ecran de 6.2 inch. Marginea de jos este cea mai lată, dar nici lățimea nu este de ignorat. Grosimea este și ea în același trend.
Deși ar putea părea că avem un spate din sticlă, de fapt tot telefonul este fabricat din plastic la exterior. Totuși, chiar și cu marginile din plastic, Motorola One Macro nu pare slab fabricat, ba chiar se simte rezistent. Oricât am încercat să-l flexez nu a scos niciun sunet ciudat, semn că asamblarea este solidă.
Finisările de detaliu sunt atent lucrate, nu am găsit muchii care să agațe sau îmbinări nefericite.
Culoarea oricărui Motorola One Macro este una în gradient de la albastru-turcoaz către negru. Nu există altă opțiune pentru nuanța spatelui, ce chiar pare că este din sticlă. Din fericire, acest plastic nu adună amprentele într-un ritm susținut și oferă o aderență în mână mai bună decât sticla. Pentru un grip și mai bun și o protecție sporită poți folosi husa din silicon din cutie.
Toate camerele de spate, cu tot modulul ce include și sistemul de autofocus cu laser și LED flash-ul, nu ies aproape deloc în profil. Senzorul de amprentă este bine poziționat, ușor de găsit. Logo-ul Motorola apare pe senzorul de amprentă și doar atât, mai găsim denumirea producătorului doar către baza spatelui, dar acolo este abia vizibilă.
Motorola One Macro aduce un design banal, cu margini cam groase în jurul ecranului, dar măcar este foarte bine construit.
Ecran și sunet
Ecranul de 6.2 inch este de tip IPS, are un aspect de 19:9 și o rezoluție HD+, de 1520 x 720 pixeli. Densitatea astfel formată este de doar 270 ppi, însă surprinzător este că nu am mari motive de nemulțumire. O rezoluție Full HD ar fi fost totuși de preferat, dar parcă în zona asta de preț aș putea trece cu vederea asta.
Culorile reproduse de display sunt vii, plăcute și există posibilitatea de a alege între 3 moduri de afișaj: Normal, Intensificat și Saturat. Opțiunea echilbrată este cea Intensificat. Contrastul este ridicat, luminozitatea la fel. Nici în lumină naturală puternică nu sunt mari probleme de lizibilitate, iar unghiurile de vizualizare sunt foarte largi.
Rezoluția HD+ este singura ce strică imaginea de ansamblu, în rest avem în față un ecran foarte bun.
Sunetul extern este redat de difuzorul de pe latura de jos. De aici iese un sunet clar, cu o calitate surprinzător de bună și la un volum înalt. Apar mici disotrsiuni la intensitate maximă, dar nimic neobișnuit.
Motorola One Macro nu renunță la jack-ul de 3.5 mm, iar de aici primim un sunet la un volum maxim impresionant. Nici calitatea nu este deloc rea, ba chiar aș spune că este excelentă raportată la prețul acestui dispozitiv. Cu o pereche de căști bune vei avea parte de o audiție satisfăcătoare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Motorola One Macro nu a apelat la Qualcomm în ceea ce privește unitatea de procesare și este păcat. MediaTek Helio P70 nu este un chipset rău, dar nici la nivelul unui Snapdragon 660 nu se ridică, din punctul meu de vedere. MediaTek Helio P70 este un procesor de tip octa-core cu toate nucleele ce pot urca până la 2.0 GHz, cu 4 pe arhitectură ARM Cortex-A73 și 4 pe Cortex-A53.
Acceleratorul grafic este un Mali-G72 MP3 ce nu este tocmai rău, dar care nici nu face față cu brio în titluri grele. Pentru gaming light este ok, dar nimic mai mult.
Memoria RAM este de 4 GB și este suficientă pentru sarcinile uzuale. Din spațiul intern total de stocare de 64 de GB, utilizatorul are acces la numai circa 50 de GB. Memoria internă poate fi suplimentată cu până la 512 GB prin intermediul slotului de card microSD ce ia însă locul slotului sim 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola One Macro:
Motorola nu obișnuiește să intervină mai deloc în interfața Android. În cazul Motorola One Macro primim un Android 9.0 Pie ce arată aproape identic cu ceea ce găsim pe un terminal din programul Android One, de exemplu. Totuși, față de acestea, apar câteva meniuri cu setări și opțiuni suplimentare, dar și aplicația Moto, ce-ți permite să activezi câteva gesturi pentru lansarea rapidă a unor funcții, dar și să folosești un ecran de tip interactiv sau reactiv.
Motorola One Macro aduce inclusiv recunoaștere facială, ce funcționează neașteptat de bine. NU știu cât de sigură este această metodă de autentificare, dar este bine că s-a putut implementa și așa ceva în această categorie de smartphone-uri.
Capturi de ecran din aplicația Moto de pe Motorola One Macro:
Sistemul de operare se mișcă aproape tot timpul fluid, nu am găsit până acum niciun bug. Chiar și așa, mai apar uneori mici întârzieri în rularea aplicațiilor, pe care eu le-am pus pe seama procesorului.
Aplicațiile preinstalate pe Motorola One Macro sunt extrem de puține și, în afară de cea Moto, Camera și Radio FM de la Motorola, toate celelalte vin de la Google: Calendar, Calculator, Chrome, Documente, Drive, Duo, Files, Foi de calcul, Gmail, Google Foto, Hărți, Lens, Magazin Play, Muzică Play, Prezentări, Știri, Traducere.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Motorola One Macro:
Performanță
Spuneam că eu consider că MediaTek Helio P70 este la nivel de Snapdragon 660, iar rezultatele testelor de benchmark îmi dau dreptate într-o oarecare măsură. Sunt unele scoruri mai mari în dreptul unuia, dar altele mai bune în dreptul celuilalt smartphone din tabel. Le-am pus spre comparație pe cele obținute de Motorola One Macro lângă cele de la Nokia 7 Plus:
Conectivitate
Motorola One Macro este un smartphone dual sim ce poate accepta două cartele nano sim sau doar una alături de un card microSD de până la 512 GB. Telefonul cunoaște toate benzile 4G LTE din țara noastră, așa că nu vor fi probleme cu niciunul dintre operatorii naționali.
Pe Wi-Fi Motorola One Macro suportă doar standardele 802.11 b/g/n, fără ac și fără dual-band. Bluetooth este în versiune 4.2, iar NFC lipsește. Pe localizare stă ceva mai bine, folosind A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO. Avem și radio FM.
Portul USB Type-C este pe latura de jos, pe stânga vedem slotul sim, sus este jack-ul de 3.5 mm, iar pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power. Butoanele mi s-au părut un pic cam sus poziționate, dar te poți obișnui cu asta.
Senzorul de amprentă are o rată de recunoaștere foarte ridicată, extrem de rar mi s-a întâmplat să nu recunoască vârful degetului din prima. Nici timpul de răspuns nu este deloc rău, ba din contră, și astfel se conturează un senzor de amprentă căruia nu ai ce să-i reproșezi.
Recepția semnalului GSM este puternică și stabilă, iar calitatea sunetului din difuzor decentă. Volumul maxim putea fi ceva mai ridicat.
Cameră foto și video
Aici găsim elementul care dă o parte din denumirea acestui smartphone. Camera Macro este poziționată aparte față de modulul cu ceilalți doi senzori, unde mai sunt integrate sistemul de autofocus cu laser și LED flash-ul.
Interfața aplicației Camera de pe Motorola One Macro este destul de simplă, cu cele mai importante comenzi la îndemână. Ai scurtături pentru modul Auto Foto și Video și mai apare lângă acestea un alt mod, de fiecare dată când îl folosești. Toate modurile de captură sunt accesibile cu un swipe de la stânga la dreapta pe ecranul principal.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Motorola One Macro:
Hai să începem cu camera Macro, întrcât aceasta pare a fi în centrul atenției. Senzorul este de numai 2 Megapixeli, fotografiile având o dimensiune maximă de 1600 x 1200 pixeli. Asta înseamnă că pe un ecran Full HD vei vedea poza la crop 100% și nu mai poți face zoom. Așadar, detaliile din capturile Macro sunt slabe, iar softul camerei introduce mult sharpness pentru a contracara posibilitățile fizice ale senzorului. Drept consecință, te alegi cu imagini ce par artificiale în unele cazuri, mai ales atunci când nu este suficientă lumină în cadrul. Astfel de situații sunt destul de întâlnite în cazul fotografiei macro, fiindcă ajungi de multe ori să privezi subiectul de lumină tocmai cu smartphone-ul pe care îl aduci și la doar 2 – 3 centimetri distanță.
Culorile din pozele macro sunt și ele de multe ori prea șterse, iar contrastul scăzut. Destul de frecvent singurul lucru care transformă aceste cadre în fotografii reușite este perspectiva.
Dacă senzorul ar fi avut mai mulți Megapixeli și ar fi reușit să focalizeze de la aceeași distanță de numai 2 cm, atunci probabil că altfel am fi vorbit despre fotografiile Macro. Ideal ar fi fost să mai poțoi face un crop suplimentar și astfel să te alegi cu cadre și mai interesante.
Fotografii Macro realizate cu Motorola One Macro (plus cadre cu camera principală spre comparație):
Pe lângă senzorul Macro, mai există un al doilea senzor de 2 Megapixeli. Acesta este folosit pentru determinarea mai exactă a adâncimii de câmp. Poți astfel să folosești modul Portret pentru un Bokeh pronunțat.
Exemple de cadre de tip Portret captate cu Motorola One Macro:
Mai există un alt mod zic eu mai interesant ce se folosește de acest senzor. Este vorba despre modul Decupare, ce separă portretul din imagine de fundal, care în cazul pozei needitate devine negru. În doar doi – trei pași poți înlocui fundalul negru cu altul din oricare poză din telefon.
Exemple de cadre captate în modul Decupare cu Motorola One Macro:
După cum se poate vedea în exemplele de mai sus, rezultatele după aplicarea fundalului nu sunt deloc grozave, dar foarte probabil vor fi destui care se vor juca cu acest mod.
Ajungem și la senzorul principal de 13 Megapixeli. Acesta reușește cadre să zicem decente, dar numai dacă ținem mereu cont de categoria de preț în care concurează Motorola One Macro. Detaliile sunt la cote decente, culorile chiar plăcute, iar contrastul suficient de ridicat. Intervalul dinamic este cu adevărat extins în capturile HDR.
Fotografii cu HDR Off / On captate cu Motorola One Macro:
Pe partea video, Motorola One Macro poate filma la rezoluție maximă Full HD 1080p cu până la 30 fps. Clipurile video nu sunt de lăudat, mai nimic nu recomandă acest telefon aici. Totuși, repet, petru prețul său poate că nu ar trebui să fiu chiar atât de exigent.
Camera frontală de 8 Megapixeli este destul de slăbuță. Detalii slab conturate, culori palide și contrast limitat.
Galerie de fotografii realizate cu Motorola One Macro (primele 3 sunt cu camera frontală):
Autonomie
Cu o baterie de 4000 mAh ce trebuie să susțină rezoluția HD+ a ecranului, așteptările erau mari pe partea de autonomie. Nu am fost deloc dezamăgit de Motorola One Macro. Nu am reușit să golesc o baterie plină în mai puțin de o zi de dimineața până seara oricât am încercat. Singurul care dezamăgește este procesorul, care, odată pus ceva mai serios la lucru, începe să pună presiune pe acumulator.
În testul nostru, în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitata ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Motorola One Macro a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate după 7 ore și 42 de minute. Rezultatul este bun, dar cu siguranță ar fi putut fi unul excelent dacă procesorul era mai eficient.
Preț
Motorola One Macro – 800 de lei pe Altex.ro
Concluzii
Având în vedere prețul actual, Motorola One Macro nu este deloc un telefon rău. Sistemul de operare se mișcă fluent, arată ca un Android nativ, lipsit de bloatware, ecranul este de calitate (dar cu rezoluție scăzută), autonomia de top și construcția solidă.
Chiar dacă procesorul vine de la MediaTek, nu i se poate imputa nimic aici, fiindcă modelul Helio P70 este suficient de performant pentru cattegoria de preț unde este poziționat Motorola One Macro. În plus, nu s-au făcut concesii în ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare.
Elementul principal de atracție, anume senzorul Macro, ar fi fost de preferat să ofere rezultate mai bune calitativ. Până la urmă nu-i nimic grav raportat la costul de comercializare, dar este păcat să pui în denumirea unui smartphone particula Macro și tocmai aici să nu convingi.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Motorola One Macro:
PRO
- construcție solidă, telefonul pare mai scump decât este;
- ecran ce oferă culorii vii, contrast și luminozitate înalte și unghiuri largi de vizualizare;
- autonomie ridicată;
- Android fără intervenții la nivel de interfață, fără bloatware, ce rulează mai tot timpul fluid;
- sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;
- ansamblu hardware performant (raportat la prețul acestui smartphone).
CONTRA
- procesorul MediaTek necesită o optimizare mai atentă, uneori pare că nu ține pasul în anumite aplicații;
- rezoluția ecranului este doar HD+;
- rezultatele tuturor camerelor lasă de dorit.