Notebook Acer Aspire 5 A515-43 – review

21/12/2019

De obicei, în privința laptopurilor, primim la test dintre cele mai performante modele. Așa a fost cazul și cu Acer, de la care am primit în ultimul timp notebook-uri precum ConceptD 5 Pro sau Predator Helios 300. În momentul în care am putut alege dintr-o listă de laptopuri disponibile spre review, l-am ales fără a sta prea mult pe gânduri pe cel de azi.

Alegerea a fost făcută tocmai din cauză că nu toată lumea își permite cel mai tare notebook al momentului, iar Acer Aspire 5 A515-43 mi s-a părut că ar fi tocmai bun de prezentat.

Modelul testat nu corespunde 100% ca specificații cu niciunul dintre modelele Acer Aspire 5 de pe site-ul oficial, asta fiindcă în cazul de față este vorba despre un exemplar de test, unul de pre-producție. Diferențele stau în dreptul memoriei RAM, de doar 4 GB față de 8 GB la tot ce am găsit, și la spațiul de stocare, format aici dintr-un SSD de 120 GB și de un HDD de 1 TB, față de un SSD de 512 GB la modelele de serie.

Specificații notebook Acer Aspire 5 A515-43

Specificatii notebook Acer Aspire 5 A515-43

Design

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Fiind vorba despre un model de test, alături de laptop am mai găsit doar încărcătorul și cablul de alimentare pentru acesta.

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Acer Aspire 5 A515-43 a ajuns la noi în versiunea de culoare Charcoal Black, dar mai poate fi ales și în nuanță de gri, roșu, bleumarin sau un albastru-gri.

Deși este un notebook din zona entry-level, Acer Aspire 5 aduce capac al display-ului din aluminiu, ceea ce-i conferă dispozitivului o notă ușor premium. Capacul are și un model cu linii verticale ce va face mai greu vizibile eventuale zgârieturi fine.

Doar capacul este metalic, în rest nu avem decât plastic, care este plăcut la atingere și de mai bună calitate doar pe latura cu tastatura. În jurul ecranului și pe partea posterioară găsim un plastic rugos, ce pare și se simte destul de ieftin.

Marginile laterale de lângă ecran sunt destul de înguste. Cea de sus este mai lată, la fel și cea de jos.

Cele două balamale ale display-ului îi permit acestuia o deschidere la 180 de grade. Forța necesară rabatării ecranului este optimă, deschiderea și închiderea capacului poate fi făcută și cu o singură mână.

Logo-ul producătorului apare pe capacul de aluminiu și la baza display-ului, în timp ce numele seriei din care face parte laptopul stă scris în fața tastaturii, în centru, către extremitatea laturii.

În stânga acesteia, spre margine, sunt amplasate două LED-uri ce pot fi observate inclusiv când capacul este închis.

Construcția pare destul de solidă, însă nimic care să impresioneze cu adevărat. Totodată, nu este nimic grav, pentru zona de preț unde concurează acest laptop eu zic că este bine. Finisările de detaliu sunt bune, din punctul acesta de vedere nu am ce să-i reproșez.

Ecran și sunet

ecran Notebook Acer Aspire 5 A515-43

În cazul modelului Acer Aspire 5 A515-43 primim un ecran de 15.6 inch cu rezoluție Full HD. Panelul este unul de tip IPS ce promite unghiuri largi de vizualizare. În realitate, acestea nu sunt cu adevărat extinse și de preferat este să privești direct perpendicular pe display. Marile probleme apar ce-i drept după mai bine de 35 – 40 de grade, dar nici la unghiuri mai închise nu pot spune că nu se observă diferențe evidente de nuanță și contrast.

Luminozitatea maximă este ok pentru un astfel de laptop, cu circa 220 cd/mp poți vedea totul clar și cu lumină ambientală de zi, înăuntru. Asta nu înseamnă că poți vedea perfect afară, în bătaia soarelui, nici pe departe. 

Uniformitatea iluminării nu-i cea mai grozavă, în centrul ecranului fiind zona de putere maximă. Către colțuri iluminarea scade și până la mai puțin de 190 cd/mp.

Contrastul este limitat, nici chiar la luminozitate scăzută a ecranului negrul nu este adânc. Vorbim mai degrabă despre un gri închis, ce apare astfel chiar și cu lummină în cameră, ce să mai vorbim despre întuneric total.

Culorile sunt redate foarte slab din fabrică. Am măsurat o deviație medie DeltaE 94 de nu mai puțin de 14.4 cu un maxim de 34.7.

Nu aveam mari așteptări de la acest panel după calibrare, dar se pare că m-am înșelat. Am obținut o deviație medie DeltaE 94 de doar 1.1, cu un maxim de 2.6. Deviația DeltaE 2000 a fost în medie de 1.6, cu un maxim de 5.0 pe albastru.

Ce mi s-a părut ciudat la ecran, având în vedere rezoluția Full HD la o diagonală de 15.6 inch, a fost modul de conturare a detaliilor. Sharpness-ul este slab, în cazul modelului de test fonturile mici sau detaliile fine vin cu un blur evident pe margini.

Ecranul nu este din punctul meu de vedere unul dintre plusurile acestui laptop. Însă, având în vedere prețul lui Acer Aspire 5 A515-43, nici un mare minus nu-l pot considera.

Sunetul extern iese prin zona de jos, prin două difuzoare stereo așezate către colțurile opuse balamalelor ecranului.

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Calitatea este bună, chiar dacă nu sunt frecvențe joase pe acolo. Volumul maxim însă nu este dintre cele ridicate. Într-o încăpere liniștită nu vor fi probleme, dar cu mult zgomot de fond este de preferat să folosești o pereche de boxe externe sau căștile.

Cu căști conectate în jack-ul de 3.5 mm situația este diferită. Calitatea sunetului este nu doar satisfăcătoare, ci chiar bună. Volumul maxim putea fi mai ridicat, însă asta nu înseamnă că este insuficient, ci doar că unii utilizatori ar putea dori mai mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Unul dintre motivele pentru care am vrut acest laptop la test a fost proccesorul. Cu AMD Ryzen 5 3500U cu grafică integrată Radeon Vega 8, Acer Aspire 5 A515-43 era un notebook cumva mai exotic într-o mare de modele cu procesoare Intel. 

Cantitatea de memorie RAM este de 8 GB în cazul modelelor destinate comercializării, dar exemplarul nostru a venit cu doar 4 GB de tip DDR4 SDRAM la 2666 MHz.

Și pe partea de stocare sunt diferențe între ceea ce am primit noi și ceea ce se găsește în comerț. Versiunile de retail vin de obicei cu SSD de 512 GB, în timp ce modelul de față a venit cu un SSD de 120 GB și u HDD de 1 TB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Aspire 5 A515-43:

Sistemul de operare cu care vine Acer Aspire 5 A515-43 preinstalat este un Windows 10 Home, despre care nu este nevoie să mai dau detalii. Pe lângă programele cu care acest OS vine din fabrică, pe Acer Aspire 5 A515-43 am mai găsit Acer documents, Acer Legal Information, Acer Collection S, Acer Product Registration, Booking.com, eBay, Evernote, Netflix, PhotoDirector for Acer, Spotify ș.a.

Performanță

 

Testele de performanță rulate pe Acer Aspire 5 A515-43 relevă un laptop suficient de puternic pentru sarcini uzuale, precum editare Office, navigare web, playback multimendia și chiar jocuri simple, ușoare. Chipset-ul grafic integrat permite inclusiv rularea de jocuri mai vechi la o calitate acceptabilă, dar sigur că nu poate fi vorba despre gaming serios, nici măcar de nivel mediu.

Sunt convins că dacă memoria RAM ar fi fost de 8 GB și în cazul exemplarului ajuns la noi, Acer Aspire 5 A515-43 s-ar fi descurcat mai bine în multitasking și s-ar fi simțit mai rapid la modul subiectiv, cu toate că în testele de benchmark nu s-ar fi văzut mari diferențe de scor, cel mai probabil.

Teste benchmark Acer Aspire 5 A515-43

Fără a aduce un sistem complex de răcire, temperatura maximă a CPU-ului nu a trecut niciodată de 86 grade Celsius. Totuși, ținut în sarcină de 100% pentru câteva minute, se poate observa o scădere evidentă a performanțelor, semn că răcirea nu face față pentru perioade mai lungi de stres. În astfel de condiții notebook-ul se simte evident lent, fiindcă frecvența maximă de lucru a procesorului scade și până la doar 1.1 GHz. O ventilație corespunzătoare ar fi permis menținerea măcar a frecvenței de bază pentru AMD Ryzen 5 3500U, care nu este un procesor rău, mai ales în acestă categorie de preț. 

Conectivitate

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Aici cred că se putea ceva mai bine. Nu atât pe partea wireless, unde Acer Aspire 5 A515-43 aduce Wi-Fi 802.11 ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz și Bluetooth, cât pe partea de contact direct.

Sunt doar 2 porturi USB Type-A 2.0 și unul 3.1, un port LAN Gigabit, un HDMI și jack combo de 3.5 mm. Chiar și în zona asta de preț consider că era binevenit un USB Type-C și un card reader, ce lipsesc pe Acer Aspire 5 A515-43.

Tastatură și touchpad

tastatura Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Tastatura de pe Acer Aspire 5 A515-43 este de tip chiclet, cu dimensiunea tastelor principale de 15 x 14 mm (lățime x înălțime). Butoanele numerice și altele asemenea au dimensiunea de 12 x 14 mm (lățime x înălțime).

Cursa tastelor este medie pentru un laptop, dar feedback-ul la apăsare nu este cel mai reușit. Este ceva mai greu să simți când a fost preluată comanda, unde este punctul de contact.

Pe de altă parte nu ai cum să nu apreciezi o tastatură iluminată în zona asta de preț. Retroiluminarea este binevenită atunci când lucrezi în întuneric, iar lumina albă, a cărei intesitate poate fi reglată, se dovedește extrem de utilă în astfel de scenarii.

Touchpad-ul este de dimensiune medie spre mare și este corect amplasat. Este de tip multitouch, suficient de sensibil și permite o direcționare exactă a cursorului. Click-urile se fac cu un zgomot cam ridicat, cursa este și ea un pic cam lungă, dar măcar este clar când ai dat comanda.

Autonomie

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Nu știu de ce, dar nu aveam mari așteptări pe partea de autonomie de la Acer Aspire 5 A515-43. Se pare că m-am înșelat, fiindcă nu este tocmai greu să prinzi peste 6 ore de autonomie. Asta în condiții normale de folosire a unui astfel de laptop, cu editare Office, navigare web, multimedia ș.a.m.d.

Nici când pui mai serios procesorul la treabă autonomia nu scade serios, chiar și cu luminozitatea ecranului la maximum Acer Aspire 5 A515-43 nu a scăzut sub 3 ore și jumătate.

Am rulat și un test, cu luminozitatea display-ului la 100% am rulat continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro. În astfel de condiții, bateria plină a ajuns la 10% după nu mai puțin de 5 ore și 48 de minute. Dacă ecranul ar fi fost setat pe o lunminozitate de 50% sau mai mică s-ar fi putut atinge fără probleme cele 7 ore promise de Acer. 

Preț

Acer Aspire 5 A515-43 – nu am găsit un model echivalent în magazinele online de la noi din țară, dar prețul recomandat pentru un astfel de notebook este de circa 500 de Euro.

Concluzii

Notebook Acer Aspire 5 A515-43

Acer Aspire 5 A515-43 este un notebook ce merită a fi luat în considerare în zona de preț de circa 500 de Euro. Asta doar dacă nu-l vei supune la stres maxim pentru perioade lungi de timp, când sistemul de răcire nu face față și astfel laptopul devine lent.

Ar mai fi de depunctat doar conectivitatea limitată, fiindcă pe de altă parte primim o autonomie excelentă și o construcție solidă, cu materiale și finisări bune. Ecranul, sunetul, tastatura și touchpad-ul sunt așa și așa, drept urmare nu pot fi trecute nici ca plusuri și nici ca minusuri.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Acer Aspire 5 A515-43:

PRO

  • construcție solidă, materiale și finisări de calitate;
  • autonomie excelentă, ce poate trece fără mari probleme de 7 ore;
  • suficient de performant raportat la preț.

CONTRA

  • sistemul de răcire nu este foarte eficient, după perioade mai lungi de stres maxim frecvența procesorului scade prea mult;
  • lipsesc elemente de conectivitate precum USB Type-C și card reader.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.