Software

AML este acronimul pentru Advanced Mobile Location, tehnologie ce a ajuns în sfârșit și în România. Sunt mai multe condiții ce trebuiesc îndeplinite ca apelurile la 112 să fie însoțite și de poziția GPS.

  1. Apelul trebuie efectuat de pe un smartphone ce rulează de la Android 4 spre versiunile noi  sau iOS 13.4;
  2. Smartphone-ul Android trebuie să dispună de Google Play Services (HMS-ul Huawei nu este inclus, cel puțin pentru moment);
  3. Cartelă SIM activă;
  4. Funcțiile de localizare să fie active (pentru că altfel nu se obțin datele necesare spre a fi trimise în timpul apelului la numărul de urgență).

În momentul în care este pornit un apel la 112, telefonul obține localizarea exactă prin GPS și Wi-Fi, iar datele sunt trimise printr-un mesaj către serviciul de urgență.

Declarație oficială:

„La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.”, a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Mai există o aplicație ce s-ar putea dovedi de ajutor – Apel 112. Mai multe detalii legate de implementarea AML în România găsiți pe site-ul STS.

Via: Nwradu.ro

Categorii: software
Tag-uri: AMLGPSSTS
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.