OPPO Reno3 Pro 5G – review

31/08/2020

OPPO are curaj și la debutul în România alături de Find X2 a adus un smartphone mid-range cu preț mare – Reno3 Pro 5G. Sunt câteva elemente de precizat, faptul că ambele telefoane vin cu o cantitate mare de memorie RAM și spațiu de stocare, 5G, OIS pe camera principală etc. 

OPPO este un brand ce dorește să atragă prin experiența oferită de telefoanele sale și nu neapărat prin raportul preț / specificații. Aș menține această remarcă pentru Find X2 și Reno3 Pro 5G. Avem o declarație curajoasă de încredere în smartphone-urile din ofertă. Între timp au venit și cu câteva modele ce coboară sub pragul a 1500 lei. 

De obice, OPPO punctează la design, display, încărcare a bateriei, capacități foto și video. Vă invit să-l descoperim împreună pe Reno3 Pro 5G. 

Specificații

Design 

În pachet au pus alături de smartphone: husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dual-sim, ghid de utilizare, încărcător pe USB clasic ce alimentează la 30W (5V / 6A), cablu USB type-C – USB (destul de gros ca să fie rezistent în timp și ca să permită încărcarea rapidă), căști in-ear pe USB Type-C ce par a fi preluate direct din cutia iPhone-ului. Apreciez nuanța ușor verde de la USB-ul încărcătorului și de la căști (nuanță ce se regăsești și pe cutie). Păcat că modelul sosit la review era pe negru (Moonlight Black). 

De la primul contact nu ai cum să nu remarci atenția la detalii, soliditatea construcției, materialele de foarte bună calitate. Reno3 are ecran curbat, iar partea spate a fost gândită cumva în oglindă. Sticlă Corning Gorilla Glass 5 se află în partea frontală și pe spate, structura telefonului este din aluminiu. 

Chiar și în varianta pe negru, impresionează vizual și are o notă de eleganță. Au mers pe soluția unei camere frontale în colțul din stânga, să deranjeze cât mai puțin (în modul landscape aproape că nu o remarci). Deasupra ecranului într-un spațiu cu adevărat îngust au poziționat un difuzor cu rol important în apelurile de voce. În partea spate se remarcă cei 4 senzori, unul dintre ei cu OIS, de aici și profilarea ușor serioasă față de linia principală a părții spate. Trebuie să recunosc că-mi amintește destul de mult de P30 Pro de la Huawei. Sunt reflexii interesante date de sticlă, doar că majoritatea clienților se vor orienta spre o husă de protecție spre a-l proteja de eventuale accidente / intemperii. 

Butoanele de control mi s-au părut ușor firave, în rest nu am nimic de comentat (nuanța verde se regăsește stilizată și la butonul de power). Este unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri mid-range. Nu s-a făcut rabat calitativ și din acest punct de vedere concurează cu smartphone-urile premium (că tot se află cu unele dintre ele în același segment de preț). Mai sunt diverse elemente, de importanță mai mare sau mai mică. Camera ce se profilează în spate îl face să se simtă ușor incomod pe o masă sau birou, dacă vrei să-l butonezi așezat (se rezolvă cu o husă de protecție). Faptul că spatele imită curbura ecranului nu-l ajută la partea de grip, trebuie un plus de grijă spre a nu-i afecta integritatea structurală din neatenție. 

Ecran și sunet

Au ales un AMOLED de 6.5 inch cu rezoluție FHD+, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, raport display / corp bun de aproape 90% (îl ajută folosirea unui ecran ușor curbat), rata de refresh urcă la 90Hz, iar luminozitatea ajunge în jurul a 500 nits. Colțurile ecranului sunt ușor rotunjite, dar nu avem curbura de la P40 Pro (spre exemplu, ceea ce nu-i deloc rău că acolo parcă deja s-a trecut o limită). 

Sunt specificații cumva normale pentru un smartphone mid-range superior. În cazul lui Reno3 Pro 5G trebuie să avem așteptări ridicate, pentru că prețul de listă depășește 3000 lei. Sunt deja și telefoane mobile cu Snapdragon 865 în zona sa. 

Ecranul mi se pare foarte bun, cu luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, lizibil și sub acțiunea razelor de soare. Au ales un panel bine calibrat, nu am idee cine le produce acest ecran. Mă gândesc că au apelat la Samsung sau cine știe la producătorul chinez aflat pe val în acest domeniu – BOE. 

În secțiunea Ecran și luminozitate pot fi găsite o sumă de setări pentru display, de la opțiunea unui mod întunecat, confort pentru ochi (un fel de filtru ad-hoc pentru lumina albastră), ecran Always-On, reglare pentru temperatura de culoare (mai rece, implicit sau mai caldă), moduri de culoare ((Realist – P3 sau Domol – sRGB), rată de reîmprospătare ecran (90Hz sau 60Hz, selectare automată). Are chiar și o opțiune interesantă – confort ochi cu lumină redusă și fără pâlpâire (reduce pâlpăirea ecranului, crește ușor zgomotul de imagine în proces). 

Pot fi setate efecte de lumină pe marginile ecranului pentru apelurile primite, notificări (sunt trei opțiuni de culoare: violet neon, albastru ocean sau portocaliu). Poți individualiza culoarea pentru apeluri sau pentru notificări. 

Sunt două difuzoare: unul în partea superioară, deasupra ecranului (spațiu generos ocupat), al doilea la bază. Ambele se aud puternic și clar, nu s-a mers pe soluția unui difuzor secundar de tip companion. Aș spune că OPPO îmi amintește de HTC în vremurile sale bun, cel puțin la capitolele design și audio. Aproape că unele descrieri le-aș putea lua de la unele HTC-uri de prin 2013 – 2014 și le-aș pune în dreptul OPPO, cel puțin la Find X2 și Reno3 Pro 5G. La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă, dar nu deranjează așa cum se întâmplă la GALAXY S20+ unde aproape că ai spune că telefonul va avea de suferit în timp dacă utilizatorul îl ține la maxim, în sesiuni prelungite. 

Căștile din pachet le consider decente, design a la iPhone și calitate bună a sunetului. Și pe bluetooth mi s-a părut că se descurcă bine spre foarte bine, cu căștile Bose QuietComfort QC35 II. Apropo, recomand căștile Enco Free pentru cei ce caută să-l accesorizeze cu căști wireless excelente. 

Recunosc că în prima partea a recenziei a impresionat în mod plăcut. Pe de altă parte, nici nu are vreo scuză, trebuie să iasă în evidență neapărat. Prețul este un factor cheie și Reno3 Pro 5G nu-i deloc ieftin. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Qualcomm Snapdragon 765G este un procesor mid-range superior, dezvoltat pe 7nm, cu o organizare tri-cluster ce amintește de vârful de gamă de la compania americană. Doar că avem un nucleu la frecvență mai mare, altul intermediar și alte 6 la frecvență coborâtă. 

Avem un nucleu Kryo 475 Prime la 2.4 GHz, altul de tip Kryo 475 Gold la 2.2 GHz și alte șase nuclee pe Kryo 475 Silver la 1.8 GHz.  Am uitat să punctez că l-au fabricat într-un proces Samsung pe 7nm EUV. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Îl ajută mult că nu au făcut economie la memoria RAM și stocare: 12 GB RAM și 256 GB stocare. Sunt resurse din plin pentru ca interfața grafică să răspundă instant la orice comandă. Nu are slot pentru microSD, dar cei peste 200 GB oferiți de Reno3 Pro 5G îi consider arhisuficienți și pentru un utilizator avansat, ce trag multe clipuri 4K, are nenumărate jocuri cu grafică complexă și mulți GB etc. Lipsa slotului pentru card nu o consider neapărat un incovenient în cazul de față. 

Rulează ColorOS 7.1 bazat pe Android 10. A primit un update de peste 500 MB în cele câteva zile de utilizare, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui iulie 2020. Nu am o experiență cu OPPO pe termen lung, nu știu cât de atenți sunt pe partea de update-uri software, rezolvar de bug-uri etc. 

ColorOS necesită un mic timp de acomodare. Nu sunt schimbări cu adevărat majore, dar unele setări va trebui să le descoperi în timpul. Fiecare producător de telefoane Android are cutumele sale, la fel și în cazul OPPO. Parcă amintește puțin de Emotion UI de la Huawei, deși în trecut, ColorOS era cumva inspirat de iOS-ul Apple. Interfața poate fi customizată să răspundă la gesturi sau să ofere controale tactile. 

Nu are rost să spun că este suficient de puternic pentru aplicațiile și jocurile din Play Store. Cred că laptopul meu pentru deplasări nu are o cantitate de memorie RAM echivalentă și la stocare sunt chit. 

Aplicații preinstalate pe Reno3 Pro 5G:

Aplicații Google: Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hărți, Magazin Play, Știri, YouTube, YouTube Music, Note Keep, Lens;

Alte aplicații: Clonare telefon, Compas / Busolă, Manager telefon, Netflix, OPPO Relax, browserul Opera, Soloop, Spațiu pentru jocuri. 

OPPO Relax este o aplicație ce elimină stresul prin exerciții specifice (cel puțin va încerca prin respirație, muzică, sunete ambientale). Soloop permite crearea de materiale video prin combinarea de clipuri și imagini. 

Apropo, browserul Opera l-am redescoperit de câteva săptămâni și mi se pare de-a dreptul excelent, o adevărată alternativă pe Android la Chrome. M-am bucurat să-l văd direct preinstalat de către OPPO. Bloatware-ul l-aș considera a fi la valori minime în cazul lui Reno3 Pro 5G. Am început să învăț interfața ColorOS de când am testat Find X2 și mi se pare sprintenă, rapidă la nivel de instalare / dezinstalare aplicații, cu o mulțime de setări și opțiuni ce se lasă a fi descoperite în timp. 

Interfața ColorOS 7.1 de pe OPPO Reno3 Pro 5G;

httpvh://youtu.be/4387ZaqxNOg

Performanță

Nu știu cât de relevante mai sunt testele de benchmark, dar l-am testat și pe Reno3 Pro 5G. Rezultatele sunt ok-ish pentru un smartphone mid-range, ecartul în punctaje față de procesorul high-end mi se pare evident. Stocarea ar fi fost excelent să fie USF 3.0 sau 3.1, dar vorbim de un smartphone lansat în decembrie 2019. 

Teste de benchmark rulate pe pe OPPO Reno3 Pro 5G;

Conectivitate

OPPO Reno3 Pro 5G este un smartphone ce oferă conectivitate 5G, pe standardele NSA și SA. În general, rețelele din Europa în momentul de față sunt NSA și pe viitor când se vor face licitații etc vom trece pe SA cum a început a fi în China, spre exemplu. 

Are Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, NFC, USB type-C. Cititorul de amprentă se află sub ecran și se comportă decent, în linie cu celelalte soluții de gen regăsite în momentul de față pe majoritate smartphone-urilor premium și mid-range. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta dați de butonul de power, la bază de USB type-C și un difuzor, al doilea difuzor se află deasupra ecranului. Tot la bază se află și slotul pentru cele două cartele de tip nano-SIM. În lateral stânga a fost adusă reglarea volumului, cu tastă dedicată. 

La rularea SpeedTest pe conexiunea gigabit a scost pe Wi-Fi ac peste 500 Mbps la download și în jur de 380 – 390 Mbps la upload. Sunt valori respectabile, aproape de maximul obținut pe acest tip de conexiune. Nu am avut ocazia să fac teste în 5G, nu am fost într-o zonă cu acoperire pe perioada în care l-am testat. Presupun că scoate lejer câteva sute de Mbps în funcție de acoperirea rețelei, gradul de ocupare etc. 

Lipsește Wi-Fi 6 / ax ce l-ar fi ajutat să fie cumva în linie cu tehnologiile momentului pe partea de conectivitate. Nici USB type-C-ul nu este printre cele mai rapide, s-a mers pe un standard mai vechi. 

Cameră foto și video

Sunt 4 senzori în partea spate:

  • 48 Megapixeli cu f/1.7, wide de 26mm, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, PDAF și OIS;
  • 13 Megapixeli cu f/2.4, tele de 53 mm, dimensiune a pixelului de 1 micron, PDAF și zoom optic 2x;
  • 8 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide cu unghi de 115 grade, dimensiune a pixelului de 1.4 microni;
  • 2 Megapixeli alb/negru cu f/2.4, dimensiune a pixelui de 1.75 microni. 

Dispune de dual-LED flash, înregistrează 4K cu 30 fps, 1080p cu până la 240 fps în slow-mo, gyro-EIS și OIS. 

Interfața camerei foto și video de pe OPPO Reno3 Pro 5G: 

Camera frontală este de 32 Megapixeli cu f/2.4, echivalent pentru un obiectiv de 26 mm, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, înregistrează la 1080p cu 30 fps. 

Interfața mi s-a părut aerisită și ușor de parcurs și de către un începător, setările pot fi accesate facil etc. Nu am nimic de comentat pe aici. Sunt o sumă de moduri ce așteaptă a fi utilizate: Noapte, Portret, Pro / Expert, Panoramare, Interval de timp, Autocolant, Ralanti, Google Lens. 

Se descurcă bine pe timp de zi, dar fără a impresiona neapărat la nivel de zoom (2x sau 5x). L-aș considera ușor mediocru pe timp de noapte sau în low-light sau cine știe, nu am avut suficientă răbdare cu el. Sunt momente când nu focalizează cum trebuie, zgomotul de imagine este de-a dreptul țipător. Presupun că ar mai rezolva câte ceva dacă vor veni cu un update de firmware. Modul de noapte nu ppt spune că iese cu ceva în evidență, un plus relativ redus de lumină și detalii în anumite zone ce altfel ar fi umbrite / negre, dar cu sacrificiul zgomotului mare de imagine. 

În clipurile video sunt culori plăcute, dinamic range ridicat, focalizare realizată rapid. Aș critica doar frame rate-ul, în 4K cu 30 fps zici că agață. Este ceva mai bine în 1080p cu 60 fps, dar parcă tot lipsește un plus de cursivitate. Clipul 4K cu 30 fps de 1 minut are aproape 1 GB, iar cel 1080p cu 60 fps în jur de 4 – 500 MB. 

Camera de selfie-uri se descurcă bine. Face un bokeh frumos, cât de cât corect ca să spun așa. Am observat că majoritatea producătorilor a pus la punct această funcție și pentru că selfie-urile au inundat social media și nu există utilizator să nu-și dorească rezultate cât mai bune. 

Clip 4K cu 30 fps realizat cu OPPO Reno 3 Pro 5G;

Clip 1080p cu 60 fps realizat cu OPPO Reno 3 Pro 5G

Galerie de imagini realizată cu OPPO Reno 3 Pro 5G (unele sunt pe formatul ultrawide, wide, zoom 2x, zoom 5X, altele sunt fără și cu mod de noapte activat). 

Fără mod de noapte activat și cu modul de noapte activat;

Fără mod de noapte activat și cu modul de noapte activat în cele 4 scenarii (ultrawide, wide, zoom 2x și zoom 5x);

Fotografii realizate în low-light pe cele 4 scenarii (ultrawide, wide, zoom 2x și zoom 5x);

Fotografii realizate pe timp de zi în cele 4 scenarii (ultrawide, wide, zoom 2x și zoom 5x);

Modul Portret activat pe camera frontală și dezactivat;

Alte fotografii realizate cu OPPO Reno3 Pro 5G;

Autonomie

Bateria de 4025 mAh are încărcare la 30W, iar OPPO spune că de la 0 – 50% s-ar încărca în 20 de minute. Trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive. Încărcătorul din pachet alimentează la 30W (5V / 6A), iar cablul USB type-C – USB punctează la partea de soliditate (așa se obține încărcarea rapidă constantă). 

S-a încărcat de la 0 – 100% în 65 de minute. În testul Gadget.ro a obținut fix 10 ore (luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). Este o valoare bună. 

Lipsește încărcarea wireless. 

Preț

OPPO Reno3 Pro 5G – 3149 lei la eMAG;

OPPO Reno3 Pro 5G – 3432 lei la Orange sau 2828.74 lei cu abonamentul Fun 12 / 12 euro pe lună sau 117.86 lei x 24 rate cu prelungire de contract. 

Prețurile sunt valide pentru modelul cu 5G, 12 GB RAM și 256 GB stocare. 

Concluzii

OPPO Reno3 Pro 5G este promovat intens în oferta operatorilor de telefonie mobilă, iar la prelungire de contract sau portare mă gândesc că pot fi obținute costuri atractive pentru mid-range-ul cu veleități premium de la compania chineză. 

Sunt multe elemente ce-l recomandă și m-aș referi la design, materiale și atenția la detalii, sunet, multă memorie RAM și stocare, autonomie bună și încărcare rapidă. Trebuie să dăm Cezarului ce i se cuvine și să amintin și de lipsurile lui Reno3 Pro 5G și aici m-aș referi la performanțele modeste pe timp de noapte pentru ansamblul de senzori de la camera principală, 

PRO

  • design specific unui smartphone premium;
  • display ce impresionează prin culorile plăcute, luminozitate și posibilitățile de customizare;
  • difuzoare stereo ce impresionează prin volum, claritate și bass (stă la fel de bine și pe USB type-C sau bluetooth);
  • memorie RAM și stocare din plin, 12 GB RAM și 256 GB stocare;
  • software fără bloatware și cu o interfață plăcută ce ajungi a o cunoaște mai bine în timp;
  • autonomie bună;

CONTRA

  • lipsă certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful;
  • lipsă Wi-Fi 6 / ax;
  • fără încărcare wireless;
  • USB type-C de tip 1.0, ușor învechit;
  • rezultate modeste ale ansamblului de senzori de la camera principală în low-light și pe timp de noapte;
  • preț ridicat.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.