Samsung GALAXY A21s – primele impresii

04/09/2020

Samsung GALAXY A21s este unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri ale companiei sud-coreene. Mă refer la ce au lansat în 2020 (a fost anunțat pe 15 mai și debut comercial din 2 iunie).

Ne-a sosit la review și primele impresii le-am grupat în articolul de față. Mai întâi să-i trecem specificațiile tehnice în revistă:

  • display PLS de 6.5 inch cu rezoluție 1600×720 pixeli, aspect 20:9, 270 ppi, raport display / corp de 82.8%;
  • procesor Exynos 850 dezvoltat pe 8nm, 4 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz, Mali-G52 GPU, 3 / 4 GB RAM și 32 / 64 GB stocare, slot dedicat pentru cardurile microSD;
  • Android 10 cu One UI 2.1;
  • single sau dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, USB type-C, NFC, jack de 3.5 mm, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, cititor de amprentă în partea spate;
  • 48 Megapixeli cu f/2.0 și PDAF, 8 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide, 2 Megapixeli pentru macro și 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp, LED flash, înregistrează la 1080p cu 30 fps;
  • cameră frontală de 13 Megapixeli cu f/2.2 ce înregistrează la 1080p cu 30 fps;
  • baterie de 5000 mAh cu încărcare la 15W, 192 gr. și dimensiuni de 163.7 x 75.3 x 8.9 mm.

Sunt câteva puncte PRO pe care le-aș evidenția de la început: procesul de litografiere al chipsetului ce promite eficiență energetică, software-ul (printre cele mai bune în momentul de față din universul Android), prețul – pornește de pe la 790 lei în magazinele online românești, conectivitatea – 4G, dual-sim, slot pentru microSD, jack de 3.5 mm, USB Type-C etc (au acordat atenție la acest capitol), baterie mare.

La puncte negative aș pune configurația cu 3 GB RAM și 32 GB stocare. Pentru 2020 ar fi fost excelent să plece cu 4 GB RAM și 64 GB stocare. Stocarea poate fi suplinită printr-un microSD, dar nu se compară cu o stocare mai mare oferită din standard.

GALAXY A21s – primele impresii

În pachet dați de smartphone, încărcător ce alimentează bateria de 5000 mAh la 15W, cablu USB – USB Type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare. Lipsesc căștile de orice fel, dar decât să aducă ceva ieftin și prost, mai bine deloc.

Telefonul a fost o supriză plăcută. Are spatele îmbrăcat în plastic, dar în galeria de imagini observați ce reflexii frumoase aduce în funcție de unghiul în care ajunge a fi poziționat. Camera frontal se află într-un notch de tip bulină pe care au încercat prin fundalurile de ecran să-l prindă cât mai frumos, cumva natural.

Nu m-au impresionat butonul de power și cel de reglare a volumului ce lasă impresia de ieftin, nu cred că vor rezista la utilizare îndelungată (mai ales dacă pică în mâinile unui adolescent grăbit).

Camera spate se profilează puțin de tot și acolo și-au făcut loc o sumedenie de senzori. Trendul de a avea o multitudine de senzori la camera principală a coborât de o bună perioadă de timp și în gama entry-level. În cazul de față au pus o cameră wide cu mulți megapixeli – 48, o alta de tip ultrawide, una pentru macro și alta pentru adâncimea de câmp. Mai multe detalii despre imaginile oferite în review.

M-am bucurat să testez un telefon cu cititor de amprentă clasic, mai precis pe A21s față de ce primești prin cititorul optic pe alte modele cu preț de 2 – 3 ori mai mare. Oricum au evoluat și cititoarele prinse în ecran, în 2 – 3 ani vor fi atât de precise că de soluțiile în genul celei de la A21s vom uita complet. Nu epatează prin cine știe ce raport display / corp, dar parcă nici cel mai slab din curtea școlii nu l-aș considera. La 800 lei ai parte de un telefon cu un design corect, cu materiale decente.

A primit un update software de când l-am pornit – în jur de 270 MB și a trecut cu patch-urile de securitate la nivelul lui septembrie 2020. A făcut și pasul de la One UI 2.0 la One UI 2.1. La prima vedere mi s-a părut că Exynos 850 se ține bine (update-ul în sine + update-urile necesare când te conectezi la contul Android). Nu l-am simțit să agațe, dar mai multe detalii după câteva zile de utilizare, instalare de jocuri etc. Aș spune că este prea devreme să trag o concluzie într-un sens sau altul.

Mai multe detalii în review. Orice întrebare aveți în secțiunea de comentarii, voi încerca să ofer un răspuns.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.