UTI Grup a implementat sisteme în valoare de 59 milioane de euro pe noua magistrală Drumul Taberei (Magistrala 5)

15/09/2020

Nu voi mai scrie despre deschiderea de astăzi a Magistralei 5 cunoscută şi drept magistrala de metrou Drumul Taberei, deoarece bănuiesc că aţi văzut pe mai toate canalele video această mare realizare a politicii româneşti de după ’90.

Interesante mi se par informaţiile primite de la UTI Grup, companie care a implementat sisteme în valoare de 59 milioane de euro pe proaspăt inaugurata Magistrală 5. UTI Grup a participat la realizarea acestui proiect, în asociere cu Astaldi, FCC Construccion și Activ Group Management.

Responsabilitățile UTI Grup au fost de realizare a sistemelor și instalațiilor electroenergetice de medie și joasă tensiune: instalații electrice de tracțiune (curent continuu), instalații de ventilație (introducere de aer proaspăt și desfumare), instalații de stingere a incendiului, instalații sanitare, instalații de automatizare, SCADA și telemecanică energetică, precum și a instalațiilor de curenți slabi (detecția incendiului, control al accesului, informare dinamică a călătorilor, televiziune cu circuit închis, ceasoficare, radiocomunicații și telefonie) care asigură funcționarea stațiilor și a spațiilor tehnice, precum și a infrastructurii subterane de pe această magistrală.

Fiecare dintre cele 10 stații de pe tronsonul Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 are 3 niveluri, iar la fiecare nivel există numeroase spații tehnice. Pentru a asigura buna funcționare a rețelei și siguranța călătorilor, UTI a instalat o structură impresionantă de echipamente și de tehnologie de ultimă generație:

  • peste 20  de km de fibră optică atât pe tunel, cât și în cele 10 stații;
  • 410 camere video digitale, 122 de monitoare video instalate pe peroane și 1 dispecerat de securitate;
  • 80 de panouri de informare dinamică în stații care afișează informații despre circulația trenurilor de metrou;
  • 1.920 de difuzoare care asigură transmiterea informațiilor de interes pentru călători prin mesaje vocale;
  • 40 de sisteme de borne SOS, amplasate la nivelul peronului, care asigură inițierea rapidă de apeluri de urgență către Dispeceratul central de securitate;
  • 20 de sisteme de informare de tip infochioșc;
  • 10 automate de vânzare și de personalizare a cardurilor de transport contactless, dotate cu case fiscale de marcat;
  • Peste 1.300 km de cablu, 90 km de țeavă  și 600 de hidranți destinați instalației de stingere a incendiului;
  • 1.600 de panouri electrice și 39 de transformatoare electrice integrate într-un sistem complex de automatizare a instalațiilor electrice (SCADA);
  • 23.000 de corpuri de iluminat;
  • 40 de ventilatoare de mare putere;
  • 15.000mp de panouri pentru a asigura izolația fonică.

Pentru instalarea acestor sisteme impresionante, UTI Grup a alocat o echipă dedicată de aproximativ 300 de specialişti.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.