Am avut OnePlus Nord la test pe o perioadă mai lungă de timp, dar trebuie să recunosc că abia în ultimele zile i-am acordat o atenție specială și pot să spun că regret că nu i-am acordat mai mult credit. În cele câteva zile de utilizare s-a dovedit un dispozitiv capabil, cu adevărat un best-buy în 2000 de lei.
Acum nu mai aveți nicio scuză, îl găsiți și în oferta Orange pe lângă magazinele online în genul eMAG etc. Prin intermediul său, OnePlus a revenit în segmentul mid-range, după aventura numită OnePlus X din 2015. Înțeleg că suprizele nu se opresc aici, iar în viitorul apropiat vor veni cu modele și mai ieftine.
Este o strategie nouă din partea OnePlus. Sunt schimbări ce se petrec în companie, un co-fondator tocmai ce a plecat (el s-a ocupat de OnePlus Nord, în mod special). Cert este că OnePlus își diversifica paleta de produse pe segmentul smartphone, nu se mai bazează strict pe smartphone-uri premium. La început de 2021 tragem linie și vedem dacă le-a ieșit sau nu. Grupul BBK a arătat capacitatea sa de a dezvolta branduri de smartphone-uri, iar OPPO, vivo și Realme sunt dovezi în acest sens.
OnePlus Nord impresionează prin raportul preț / specificații, prin atenția oferită la detalii (de la cutie și accesorii, până la designul smartphone-ului în sine), prin modul în care funcționează la nivel software, conectivitate. Are și un punct mai slab, autonomia cu rata de refresh la 90Hz.
Totuși, să nu spun totul de la început și vă invit să parcurgeți recenzia, de la specificații tehnice și până la partea de PRO și CONTRA pentru un mid-range cu potențial. OnePlus a încercat să nu lanseze un simplu mid-range, ci pur și simplu, își respectă filozofia din segmentul premium și încearcă să aducă un terminal cât mai bun.
Specificații
Design
Nu cred că există în universul Android o companie care să acorde mai multă atenție la cum arată pachetul de retail. Pur și simplu, joacă într-o altă ligă indiferent de cine ne raportăm și mă refer la calitatea materialelor, organizare (cablul de încărcare este prins cu 2 clipsuri, până și tăvița în care stă smartphone-ul au fabricat-o să fie rezistentă etc). În articol aveți o suită de imagini spre a vă forma și singuri o impresie.
Majoritatea producătorilor aruncă totul la grămadă și gata. Nu este cazul lui OnePlus ce până și la mid-range-ul său a respectat filozofia de a oferi accesorii de bună calitate, organizare impecabilă a întregului conținut.
OnePlus Nord vine într-o cutie neagră cu inserții albastre. În pachet dați pe lângă dispozitiv de o husă din plastic transparent, ghiduri de utilizare, agrafă pentru slotul dedicat celor două nanoSIM-uri, cablu roșu de tip USB Type-C – USB (destul de gros spre a rezista în procesul de încărcare la 30W), încărcător ce alimentează la 30W (5V / 2A = 10W sau 5V / 6A = 30W). Este botezat WarpCharge 30. Nu are căști în pachet, dar sunt opțiuni ieftine de la OnePlus pe USB Type-C sau wireless (ce impresionează acustic).
Sunt trei variante de culoare: Blue Marble, Gray Onyx și Gray Ash. L-am testat în configurația cu 12 GB RAM, 256 GB stocare și în ediția de culoare Blue Marble. Aș spune că avem un albastru deschis, turcoaz. Are sticlă pe față și spate, structură din plastic. Dacă nu citeam pe site-urile de specificații că are structură din plastic nu mi-aș fi dat seama. Nu ai impresia că nu ar fi rezistent structural.
Să revin la partea de design. Marginile ecranului sunt negre, spatele în culoarea ce atrage atenția imediat, mai ales publicului feminin ce se va lăsa cucerit instant. În colțul din stânga se află un decupaj destul de puternic – camera frontală cu doi senzori. Camera cu 4 senzori se profilează dincolo de linia generală (de înțeles în contextul în care senzorul de 48 Megapixeli are OIS). Are husă în pachet + accesorii originale de bună calitate în magazinul oficial. Mă rog, cine are puțin curaj îl poate folosi fără husă, spre a nu se pierde din designul telefonului.
Sunt și câteva elemente de care mă pot lega. M-aș referi la partea de grip, ce lipsește cu desăvărșire. Bineînțeles, îi tragi o husă de silicon și s-a rezolvat. M-aș referi și la marginile telefonului, mult prea lucioase față de ce sunt obișnuit la OnePlus. Parcă și-au dorit prea mult să atragă atenția și îmi amintește de Samsung GALAXY S8 / S9. Tasta de reglare a volumului din stângă parcă a fost scoasă prea puternic în relief și ți se blochează degetul când alunecă spre reglarea volumului. Nici nu știu cum va rezista în timp. La butonul de power și la slider nu pot spune același lucru, mai bine integrate în designul telefonului.
Albastru ce atrage atenția pe spate, argintiu lucios pe marginie și negru în jurul ecranului = OnePlus Nord în ediția Blue Marble. Una peste alta, de apreciat că au pus sticlă pe spate și nu plastic precum alte companii. Au alocat o atenție crescută pe partea de design, în ce privește accesoriile din pachet, modul în care sosește telefonul etc.
Ecran și sunet
Ecranul AMOLED are rată de refresh de până la 90Hz. Are certificare HDR10+, rezoluție FullHD+, aspect 20:9, protecție Corning Gorilla Glass 5. Ca luminozitate nu prea are concurent în segmentul său de preț, culorile sunt afișate exemplar.
În ce privește calibrarea ecranului sunt trei moduri: Intens, Natural și Avansat. În modul Avansat se oferă: Gama largă de culori AMOLED, sRGB și DisplayP3 + opțiunea de a miza pe culori mai reci sau mai calde. Am ales modul Intens, dar cine este pasionat de acest aspect se duce spre Avansat și selectează ceea ce-i convine.
Are un Mod de Noapte și un Mod Citire (modul de noapte filtrează lumina albastră, Modul citire transformă ecranul într-un unul monocrom de zici că ai un ebook reader). Dark Mode se aplică diferit față de alte smartphone-uri. L-au adus sub formă de temă (Setări / Personalizare / Teme presetare (Nuanțe vii, Lumini sau Întunecat nuanțat). Opțiunea de Întunecat nuanțat aduce Dark Mode.
Are o folie de plastic aplicată din fabrică. Nu mi s-a părut a fi dintre cele mai ieftine, din contră. Nu acumulează zgârieturile în ritm alertă. OnePlus a ales un panel de bună calitate pentru Nord și asta simți de când începi să-l folosești.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude clar, puternic, mult bass, calibrat bine. Se transmit vibrații reduse în carcasă, la amplitudine maximă. Aș spune că au încadrat difuzorul destul de bine în structura generală. Singurul neajuns este că avem unul singur și nu două difuzoare stereo. Este una dintre puținele concesii făcute la OnePlus Nord. Portul USB type-C se află la bază, pe aici se conectează căștile pe fir, iar bluetooth-ul 5.1 este cel mai nou cu putință în momentul de față. Am testat cu căștile Buds Live și se aude excelent, bass, medii și înalte, totul în armonie.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 765G dezvoltat pe 7nm într-un proces Samsung EUV + 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 2.1 = una dintre cele mai bune combinații hardware pe un smartphone mid-range superior.
Snapdragon 765G are o o organizare tri-cluster pentru chipsetul octa-core ( 1 x Kryo 475 Prime la 2.4 GHz, 1 x Kryo 475 Gold la 2.2 GHz și 6 x Kryo 475 Silver la 1.8 GHz). De fapt, Kryo 475 Prime și Kryo 475 Gold = ARM Cortex-A76 într-o configurație oferită semi custom, oferită doar Qualcomm. Kryo 475 Silver = ARM Cortex-A55.
Informații oferite de CPU-Z;
Este suficient de puternic să se descurce cu viteza în traficul de date adusă la pachet de 5G, în variantele NSA și SA. Are suficiente resurse pentru orice aplicație sau joc din Play Store.
OxygenOS este una dintre cele mai apreciate interfețe grafice din universul Android. Impresionează prin fluență, faptul că amintește de Android-ul nativ, dar aduce o sumă de alte funcții în plus. Asta și pentru că până acum, OnePlus livra doar smartphone-uri cu cel mai nou hardware de la Qualcomm. Și pe OnePlus Nord se oferă o experiență fără compromis. Sunt curios cum vor optimiza OxygenOS pe smartphone-urile și mai ieftine ce s-ar afla pe ultima sută de metri înainte de lansare.
OnePlus Nord îl recomand și pentru suportul software. Compania chineză are o echipă mică, dar dedicată în spatele OxygenOS, iar suportul oferit de comunitate este de-a dreptul excelent. A primit un update de peste 300 MB la un moment dat, cu patch-urile de securitate este la nivelul lui 1 septembrie 2020. Presupun că va face pasul spre OxygenOS 11 dezvoltat pe Android 11, în viitorul apropiat.
În PUBG și alte jocuri cu grafică complexă se descurcă bine. Păstrează o funcționare fără lag pe durate mai lungi de timp, nu se încălzește excesiv (modul HDR și detalii pe Ultra).
Android 10 cu OxygenOS 10.4 pe OnePlus Nord;
httpvh://youtu.be/-0z8Fj3V70s
Aplicații preinstalate pe OnePlus Nord:
Aplicații Google: Asistentul Google, Google Calendar, Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Hărți, Magazin Play, Messages, Podcasturi, YouTube, YouTube Music.
Aplicații OnePlus: Community, OnePlus Switch.
Alte aplicații: Facebook, Messenger, Instagram, Netflix.
Interfața Android 10 pe OnePlus Nord;
Performanță
Qualcomm Snapdragon 765G este cel mai puternic chipset din segmentul mid-range în 2020, iar testele de benchmark sunt o confirmare în acest sens. În cazul de față este însoțit de multă memorie RAM și stocare din plin.
Teste de benchmark rulate pe OnePlus Nord
Conectivitate
Câteva dintre elementele de conectivitate de pe OnePlus Nord: 5G în variantele NSA și SA, Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5GHz, bluetooth 5.1, localizare printr-o suită extinsă de servicii: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, SBAS și NavIC. Cititorul de amprentă se află integrat în ecran, de tip optic. Funcționează în linie cu alte senzori de același fel, decent. Nici nu-l consider cel mai bun, dar nici cel mai slab. Încă nu au ajuns să egaleze feedback-ul oferit de un cititor de amprentă clasic, poziționat de obicei în partea spate.
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta au adus slider-ul ce permite trecerea rapidă între Modurile: Ton de apel, Vibrații și Silențios (element pe care OnePlus îl menține de la o generație la alta, amintește puțin de iPhone), butonul de pornire. La bază se află slotul pentru cele două cartele de tip nanoSIM, portul USB type-C și difuzorul principal. Deasupra ecranului se află difuzorul pentru apelurile de voce, frumos încadrat fix pe marginea dispozitivului.
În lateral stânga se află o tastă mare pentru reglarea volumului (Up și Down integrate). Cum am spus și la Design, mi se pare că iese puțin mai mult decât trebuie în relief față de linia generală a părții laterale.
Lipsește jack-ul de 3.5 mm (încetul cu încetul, căștile cu fir au lăsat locul către cele wireless, are bluetooth în configurația cea mai nouă), un slot pentru cardurile microSD (inutil la cei 256 GB preinstalați pe modelul testat), port infraroșu (o adiție ce s-ar fi dovedit utilă în controlul electronicelor din casă).
Cameră foto și video
Sunt 4 senzori în partea spate:
- 48 Megapixeli de tip wide;
- 8 Megapixeli de tip ultrawide;
- 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp;
- 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru macro.
Zoom-ul 2x este obținut prin crop de pe senzorul wide. Așa au scăpat de instalarea unui senzor tele. În locul OnePlus aș fi ales un senzor tele, în dauna celui pentru macro (spre exemplu, bineînțeles ar fi fost mai scump).
Interfața camerei foto și video de pe OnePlus Nord;
Camera frontală are doi senzori, mai mult față de ce pune OnePlus pe vârfurile sale de gamă. Au acordat o atenție deosebită pentru cei ce fac selfie-uri cu telefonul mobil: wide de 32 Megapixeli + ultrawide de 8 Megapixeli. Alt aspect ușor inedit: camera principală filmează cu 4K și 30 fps, iar camera frontală urcă la 4K cu până la 60 fps-uri. Nu am întâlnit cameră frontală care să filmeze la rezoluție superioară față de camera spate, de obicei este fix invers.
Cu și fără Modul Portrait activat;
Interfața este ușor de parcurs, cu trecere rapidă între diversele moduri (Mișcare Lentă, Video, Foto, Portret, Scenă nocturnă, Pro. Butonul de setări pus în colțul din dreapta sus este ceva cam mic și greu de accesat.
Zoom 0.6x, 1x, 2x;
Aș spune că se descurcă bine în Low-light, în modul Portet, la fotografiile macro, pe timp de noapte. A ajuns și OnePlus să-și regleze software-ul mai bine și nu ai nevoie de Gcam ca să scoți tot ce se poate din senzorii integrați. Vă las cu o galerie extinsă de fotografii și materiale video spre a vă forma propria opinie.
Clip 4K 30 fps realizat pe timp de zi;
httpvh://youtu.be/xGGhVSqkdmo
Clip 1080p 60 fps realizat pe timp de zi;
httpvh://youtu.be/sC2JevH7Uto
Clip 4K 30 fps realizat pe timp de noapte;
httpvh://youtu.be/DPhvbbMl4A8
Fotografii realizate în low-light sau pe timp de noapte;
Fotografii realizate cu OnePlus Nord;
Autonomie
Bateria de 4110 mAh se descurcă cât de cât ok. Consumul de energie cu rata de refresh la 90Hz pe panelul AMOLED FHD+ își spune cuvântul. Dacă luminozitatea este la peste 50%, rata de refresh la 90Hz și telefonul este ținut în utililizare pe regim mediu spre intensiv, nu trece testul unei zile de dimineața până seara. După 14.00 – 15.00 are nevoie de un refill cu energie. Noroc că încărcătorul din pachet cu cablu din ăla serios îl alimentează la 30W (de la 0 – 70% în 30 de minute).
Preț
OnePlus Nord cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2023.40 lei la Orange;
OnePlus Nord cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 409 euro / aprox. 1995 lei;
OnePlus Nord cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 499 euro / aprox. 2434 lei.
Ultimele 2 prețuri sunt din magazinul online oficial ce livrează și în România (transport prin DHL, garanție etc).
Concluzii
OnePlus Nord este un smartphone de-a dreptul excelent ca raport preț / specificații / experiență de utilizare. Sunt o sumă de elemente ce-l recomandă, de la designul plăcut și până la camera foto și video. Bineînțeles, nu avem un telefon perfect, dar îl văd drept o alternativă excelentă la gama Pixel sau la alte modele mid-range de la companii mari din industrie.
OnePlus și-a propus să nu realizeze mari compromisuri cu mid-range-ul Nord și în linii mari le-a reușit. Ar mai putea rezolva partea cu consumul de energie în 90Hz rată de refresh, printr-un firmware mai bine scris.
Am structurat punctele PRO și CONTRA:
PRO
- design tineresc în varianta Blue Marble, culoare puternică ce atrage de la primul contact (Cei mai serioși pot alege nuanțele Gry Onyx și Gry Ash, ultima fiind adiție recentă);
- display de-a dreptul excelent ca luminozitate, culori redate plăcut, setări personalizabile;
- hardware puternic (Snapdragon 765G, 5G, 12 GB RAM și 256 GB stocare);
- 5G;
- cameră foto și video cu rezultate decente pentru segmentul mid-range superior;
- încărcare rapidă.
CONTRA
- autonomie modestă;
- parcă prea lucios pe lateral;
- un senzor tele ar fi completat peisajul.