Smartwatch Huawei Watch Fit – review

27/10/2020

Alături de Watch GT 2 Pro a fost prezentat și complet diferitul Huawei Watch Fit, dispozitiv ce amintește mai degrabă de o brățară de fitness, dar care încorporează suficienți senzori și destule funcții cât să devină o alternativă de luat în calcul în fața unui smartwatch clasic, să-i spunem.

Specificații Huawei Watch Fit

Specificatii Huawei Watch Fit

Design

Huawei Watch Fit

În micuța cutie de retail, am găsit, pe lângă ceasul prorpiu-zis, cablul de încărcare cu conector USB 2.0, ghidul de pornire rapidă și certificatul de garanție.

La noi a ajuns un Huawei Watch Fit în culoarea Graphite Black, cu o curea neagră. Mai pot fi alese ceasuri în culorile Mint Green, Cantaloupe Orange sau Sakura Pink, cărora le pot fi atașate curele din silicon în aceleași nuanțe sau pot fi făcute alte combinații.

Cel mai mare avantaj pe care îl aduce Huawei Watch Fit este cu siguranță dat de greutatea extrem de redusă. Ceasul cântărește 36 de grame cu brățara de silicon atașată sau numai 21 fără aceasta.

Greutate Huawei Watch Fit

În plus, grosimea este de numai 10.7 mm, așa că aproape nici nu va fi simțit la încheietura mâinii.

Deși carcasa este fabricată din plastic, mai exact dintr-o fibră de polimer, aceasta nu se simte deloc firavă sau prost asamblată. Din contră, pare durabilă, în timp ce finisările sunt cu adevărat atent executate, nu am găsit niciun motiv de comentarii negative.

Spatele este și el din plastic, în centru se observă senzorul optic pentru ritm cardiac, mai sus vedem pinii aurii unde se face contactul cu cei de pe încărcător.

Către prinderile curelei sunt două mici căpăcele care, odată desfăcute, deblochează fiecare parte a brățării. Aceste capace nu se desfac tocmai ușor, așa că va fi ceva mai dificil să schimbi des curelele.

Huawei Watch Fit

Sticla ce protejează ecranul tactil este ușor curbată către toate marginile și este rezistentă la zgârieturi. În cele mai bine de 3 săptămâni de test, fără să am grijă prea mare de ceas, Huawei Watch Fit nu a prins nici cea mai fină urmă de utilizare.

Huawei Watch Fit este un smartwatch finuț, ce poate fi confundat fără probleme cu o brățară de fitness și, cel mai probabil, aceasta chiar a fost una dintre dorințele designerilor. 

Ecran și sunet

Interfata LiteOS pe Huawei Watch Fit

Ecranul lui Huawei Watch Fit este unul de foarte bună calitate, chiar nu mă așteptam să fie atât de bun la nivelul de preț la care este propus dispozitivul. Este dreptunghiular, cu panou AMOLED de diagonală 1.64 inch, cu o rezoluție mai mult decât suficientă (456 x 280 pixeli), ce generează o densitate ridicată a pixelilor per inch – 326.

Culorile sunt vibrante, le-am găsit chiar mai saturate decât pe Huawei Watch GT 2 Pro, contrastul este, cum altfel, decât infinit, în timp ce luminozitatea este suficient de înaltă indiferent de nevoi. Lizibilitatea este bună chiar și în bătaia directă a soarelui.

Răspunsul tactil este exact, nu-mi aduc aminte să fi avut vreodată probleme din cauza asta.

Huawei Watch Fit nu integrează difuzor sau microfon, singurul mod prin care îți poate transmite ceva este prin intermediul vibrațiilor, a căror intensitate poate fi reglată pe două trepte: mare sau mică.

Hardware, sistem de operare și funcții

Interfata LiteOS pe Huawei Watch Fit

Nu am găsit informații legate de chipset-ul integrat de Huawei Watch Fit, nici detalii referitoare la cantitatea de memorie RAM. Știm că spațiul total de stocare este de 4 GB, dintre care utilizatorului îi sunt rezervați ceva mai puțin.

Sistemul de operare ce rulează în spatele ceasului inteligent este un LiteOS proprietar Huawei. Interfața este aproape identică cu ce am găsit în cazul Huawei Watch GT 2 Pro, cu câteva mici diferențe date de anumite lipsuri ale modelului de față.

Câteva imagini cu interfața Huawei Watch Fit:

Setările rapide se accesează prin swipe de sus în jos, direct de pe fața de ceas. Cu swipe de jos în sus accesezi centrul de notificări, în timp ce swipe-uri laterale te trec pe rând, prin cele mai uzuale aplicații, gata setate și ce nu se pot modifica: Informații activitate fizică, Muzică, Meteo, Stres și Ritm cardiac. 

Apăsarea singurului buton fizic de pe ceas te duce în zona cu toate aplicațiile preinstalate: Antrenament, Înregistrări antrenament, Frecvență Cardiacă, SpO2, Înregistrări activitate, Somn, Stres, Exerciții de respirație, Muzică, Obturator de la distanță, Notificări, Meteo, Cronometru, Temporizator, Alarmă, Lanternă, Găsire telefon și Setări.

Pe Huawei Watch Fit pot fi instalate o grămadă de fețe de ceas din aplicația Huawei Health. Multe sunt disponibile gratuit, dar sunt și destule pe care este nevoie să le cumperi, la prețuri modice de mai puțin de 2 lei, dar și unele ceva mai scumpe, ce sunt în jur de 7 lei.

Exemple de fețe de ceas disponibile pe Huawei Watch Fit din aplicația Huawei Health pentru Android:

Aplicația Huawei Health îți dă posibilitatea de a controla majoritatea funcțiilor pe care le oferă Huawei Watch Fit. În aplicație te poți conecta cu un cont care să conțină date personale, precum greutate, înălțime, vârstă și gen, pentru o analiză mai excată a datelor preluate de ceas prin intermediul senzorilor.

Capturi de ecran din Huawei Health pentru Android:

Huawei Watch Fit poate măsura permanent ritmul cardiac și poate emite notificări când sunt atinse anumite valori pe care le setezi în aplicația de mobil. Nu mi s-a părut la fel de exact precum pe Watch GT 2 Pro, ceea ce este și norrmal având în vedere diferența de preț dintre cele două dispozitive. Uneori apar zone din zi în care nu a fost înregistrat ritmul cardiac, deși ceasul a stat la mână continuu.

Folosind acealși senzor cardiac, Huawei Watch Fit permite și măsurarea oxigenării sângelui. Având în vedere cât de exactă este monitorizarea bătăilor inimii, nici aici nu cred că avem parte de cele mai exacte date, totuși îți poți face o idee, măcar poți face comparații pe datele oferite în anumite momente ale zilei.

De asemenea, măsurarea activității fizice, în special când ne referim la pașii făcuți, este ceva cam pesimistă. Uneori sunt diferențe în minus și cu mai bine de 10 procente, ceea ce te poate face să crezi că ești mai puțin activ decât credeai.

Huawei Watch Fit poate monitoriza extrem de multe tipuri de activități, 96 în total, dintre care 11 moduri sunt activități profesioniste ce includ atletism, înot și ciclism, printre altele. Ceasul poate determina de unul singur când începi un antrenament și îți poate reaminti să inițiezi exact modul de monitorizare al activității pe care o desfășori.

Mai mult, în cazul în care vrei să faci puțină mișcare și nu ai idei, Huawei Watch Fit îți poate arăta direct pe display anumite moduri de exerciții fizice. Sunt 44 de demonstrații de mișcări, incluse în categorii precum Exercise at Work, Full-Body Strecth sau Ab ripper.

Cu modulul GPS încorporat, Huawei Watch Fit poate înregistra mai exact, fără ajutorul altui dispozitiv, ruta și distanța pe care ai parcurs-o.

Nu mi-a plăcut că nu poți instala aplicații din alte surse. De fapt, în afara celor cu care vine de-a gata ceasul, nici de la Huawei nu mai alte opțiuni. Ar fi fost de preferat ca Huawei Watch Fit să poată fi sincronizat și cu alte aplicații de mobil, de la alți dezvoltatori.

Conectivitate

Huawei Watch Fit

Principalele elemente de conectivitate sunt reprezentate de Bluetooth 5.0 cu suport BLE și modulul GPS. În rest, mai putem vorbi aici despre senzorii integrați, precum cel pentru monitorizarea ritmului cardiac, ce este folosit și pentru determinarea SpO2, accelerometru, giroscop, senzorul capacitiv și cel pentru lumina ambientală.

Lipsește NFC-ul, așa că lipsește și posibilitatea de a face plăți direct cu ceasul, ceea ce în ziua de azi nu mai reprezintă ceva excepțional, ci ceva absolut normal.

Conexiunea cu smartphone-ul a fost mereu stabilă, vorbim despre un terminal ce rulează Android. Notificările sunt de tip push, apar pe ceas imediat ce sunt primite și pe telefon, iar conținutul lor este complet când vorbim despre instant messaging ori doar subiect când ne referim la mail-uri.

Autonomie

Interfata LiteOS pe Huawei Watch Fit

Nu avem mari așteptări de la micuța baterie de 180 mAh din Huawei Watch Fit. Am fost însă plăcut surprins să descopăr că promisiunile din fișa tehnică, care specifică până la 10 zile de autonomie într-un regim normal de folosire, nu sunt deloc greu de atins.

Cu o utilizare ce presupune multe consultări ale orei pe zi, cu mai bine de 50 – 60 de mesaje sau mail-uri peste care mă uitam, cu monitorizarea continuă a ritmului cardiac și cu cea a activităților și a somnului asemenea, Huawei Watch Fit nu s-a descărcat niciodată mai devreme de 9 zile.

Activarea GPS-ului este cea care pune cea mai mare presiune pe acumulator, iar asta înseamnă că bateria se golește după doar 10 – 12 ore de folosire a ceasului cu funcțiile ce folosesc localizarea locală.

Preț

Smartwatch Huawei Watch Fit500 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit este un smartwatch dintre cele ieftine, atunci când vorbim despre companii recunoscute la nivel mondial. Până la urmă este un mix extrem de reușit între o brățară de fitness, când ne referim la dimensiuni și mai ales greutate, și funcțiile pe care le oferă un ceas inteligent.

Sunt și unele probleme cu acest dispozitiv, dar, din punctul meu de vedere, Huawei Watch Fit reprezintă o alegere foarte inspirată în zona de preț unde concurează.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru smartwatch-ul Huawei Watch Fit:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, chiar dacă materialul predominant la exterior este plasticul, nimic nu se simte ieftin;
  • greutate și grosime foarte reduse, aproape că nici nu simțoi ceasul la mână;
  • ecran excelent, nu-i poți reproșa mai nimic;
  • autonomie mai mult decât rezonabilă;
  • mulți senzori și funcții incluse;
  • preț bun raportat la tot ceea ce primești.

CONTRA

  • nu se poate sincroniza cu aplicații terțe de mobil, nici nu poți instala vreo altă aplicație în afara celor preinstalate;
  • mici probleme cu monitorizarea ritmului cardiac și a pașilor (probabil aceste deficiențe atrag măsurători nu tocmai exacte și în ceea ce privește tipurile de antrenament);
  • lipsește NFC-ul, deci nu există suport pentru plăți cu ceasul.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.