Samsung GALAXY S20 FE îl consider a fi unul dintre cele mai interesante smartphone-uri lansate de către compania sud-coreeană în 2020. Dacă nu aș folosi un GALAXY Note20 Ultra și aș fi în căutarea unui smartphone nou cu Android, S20 Fe ar fi pe lista scurtă.
Are tot ce-i trebuie ca să atragă de la prima vedere a specificațiilor hardware: display cu ecran convențional de tip Super AMOLED cu rată de refresh la 120Hz, Qualcomm Snapdragon 865, cameră principală cu senzori wide și tele ce dispun de OIS, rezistență la contactul cu apa și praful, dar mai ales – un preț atractiv. Trebuie să precizez că ne-a sosit la review în varianta 5G, cu procesor Qualcomm Snapdragon 865 (cel ce a fost dorit în mod deosebit pe GALAXY S20 / S20 Plus / Note20 / Note20 Ultra).
FE este prescurtarea de la Fan Edition și da, Samsung a ascultat dorința fanilor în ce privește acest dispozitiv. Îl găsiți pe la 3000 lei, iar în aceeași ligă cu promoțiile efectuate pe sfârșit de an a ajuns și GALAXY S20 4G. Știu că discutăm de diagonale diferite – 6.2 inch vs 6.5 inch, ecran curbat vs ecran drept, 2 GB RAM în plus pe S20, Exynos 990 vs Qualcomm Snapdragon 865, 4G vs 5G etc.
Revin la subiectul articolului și anume recenzia lui GALAXY S20 FE, smartphone-ul ce încetul cu încetul se transformă din ce în ce mai puternic într-un best-buy veritabil. Mai ales că la o aruncare de băț avem luna decembrie când promoțiile atractive cunosc un reviriment.
Apropo, GALAXY S20 FE este arma Samsung în fața flagship-urilor chinezești cu preț de 2500 – 3000 – 3500 lei (OnePlus 8T, Xiaomi Mi 10 etc). Din start spun că au venit cu un smartphone ce impresionează prin experiența de utilizare oferită.
Specificații
Design
În pachetul de culoare albă cu indicativul SM-G781B/DS se afla smartphone-ul, ghidul cu instrucțiuni de utilizare și agrafa pentru slotul combo, încărcător ce alimentează la 15W cu cablu USB type-C – USB. Am verificat și pe site-ul Samsung, căștile nu sunt incluse în pachet. M-aș fi așteptat la un charger mai rapid, 15W pe când telefonul suportă 25W. Dacă vrei încărcarea cu adevărat rapidă trebuie să optezi pentru un alt charger, politică a la Apple.
GALAXY S20 FE are sticlă în partea față, structură din aluminiu și spate din plastic. Totuși, mi se pare destul de bine închegat (cu o mică excepție pe lateral, unde mi s-a părut că ar fi un spațiu mai mare între structura metalică și partea spate din plastic). Structura metalică este vizibilă pe marginile sale, ușor lucios. Spatele din plastic au ales să fie mat, camera principală se profilează puțin dincolo de linia generală. Totuși, am curaj să-l pun pe o suprafață plană fără husă (la GALAXY Note20 Ultra mi-ar fi ceva teamă).
Având plastic în partea spate și un grip bun (nu simți că ar aluneca din mână, ecran de 6.5 inch și aspect de 20:9), S20 FE 5G l-aș poziționa printre smartphone-urile ce aș avea curaj să-l folosesc fără husă de protecție. Are folie din plastic aplicată din fabrică.
Camera frontală se află într-un decupaj tip bulină, de dimensiuni mici. M-am obișnuit și nu mai mă deranjează astfel de soluții. Impresionat mi se pare al doilea difuzor, cel de deasupra ecranului. Fanta este aproape invizibilă și o remarci doar dacă te uiți cu maximă atenție. Impresionează mai ales și sunetul oferit, dar mai multe detalii în capitolul dedicat.
GALAXY S20 FE 5G mi se pare un smartphone solid, construcția sa imprimă ideea de rezistență în timp și îl poți folosi cu ceva grijă și fără husă de protecție. Spatele mat nu adună amprentele precum sticla și îți aduce o grijă în minus.
Ecran și sunet
Unul dintre punctele PRO pentru GALAXY S20 FE 5G mi se pare ecranul. Nu este unul curbat pe marginile stânga și dreapta, au ales un panel Super AMOLED convențional. În afară de design, ecranul curbat nu mi se pare a aduce alte beneficii pentru utilizator. Dimpotrivă, este mai ușor de spart, foliile de protecție nu-l acoperă cum trebuie în zona curbată etc.
S20 FE 5G are colțurile ecranului ușor rotunjite, nu impresionează neapărat prin raportul display / corp (84.8%). S-ar putea să fie criticat pentru marginile ecranului, dar eu nu l-aș nota negativ la acest capitol. Ar fi câștigat câteva procente cu un ecran curbat, nu mi se pare a avea margini care să deranjeze vizual.
Ecranul mi s-a părut a fi luminos, lizibil în mod decent și sub acțiunea razelor de soare. Culorile sunt plăcute și naturale, totul mi s-a părut conturat bine. Rata de refresh urcă de la 60Hz la 120Hz. Rezoluția este FHD+. În meniul de setări / afișaj se află o sumă de setări de la modul luminos la cel întunecat, cursivitate mișcare (alegi în funcție de ce ți se potrivește – 60Hz pentru un plus de autonomie sau 120Hz pentru impact vizual mai bun), filtru pentru lumina albastră, Moduri pentru ecran (Viu – opțiunea aleasă de mine, Natural + balans de alb pe culori mai reci sau mai calde). În secțiunea setări avansate se oferă reglaje pentru culorile primare (roșu, verde sau albastru).
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare. Unul se află la bază și altul într-o fantă minusculă de deasupra ecranului. Cel de la bază se aude mai puternic și aduce ceva bass la pachet, iar cel de sus mai degrabă se axează pe medii și înalte, cu un volum ceva mai redus. La maxim distorsionează, pe la 70 – 80% mi se pare că se descurcă bine. Am comparat cu GALAXY Note20 Ultra, nu este diferența majoră, dar Note-ul are sunetul mai amplu, pe când la S20 FE 5G mi se pare ceva mai plat.
Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down, deasupra butonului de pornire. Sunetul este livrat și prin USB Type-C sau pe bluetooth 5.0. Am testat cu căștile GALAXY Buds Live și experiența oferită = impecabilă, din toate punctele de vedere. Aplicația Buds Live permite setare a mai multe moduri în dreptul Egalizatorului (Delicat, Dinamic, Clar, Accent. înalte, Normal, Accentuare bass). Preferatele mele au fost Dinamic și Normal. O mică recomandare, nu le țineți la maxim pentru perioade prelungite de timp. Nu de alta, dar se aud cu adevărat puternic, deși căștile în sine sunt de-a dreptul liliputane.
Hardware, sistem de operare și aplicații
A fost o întreaga saga în 2020 în cazul lui GALAXY S20 / S20 Plus etc. Versiunea cu Snapdragon 865 comercializată în SUA a ieșit ceva mai bine față de modelul european ce se bazează pe Exynos 990. În cazul lui S20 Fan Edition 5G, Samsung a adus mult așteptatul Snapdragon 865. Nu au uitat nici de Exynos 990, pe care l-au retrogradat strict pentru modelul S20 FE 4G.
Informații furnizate de CPU-Z pentru GALAXY S20 FE 5G;
În ce privește pachetul hardware de pe GALAXY S20 FE 5G: Snapdragon 865 dezvoltat pe 7nm+, 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.1 + slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru microSD).
Avem un hardware suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc, cu suport software din partea Samsung. La nivel software, rulează One UI 2.5 dezvoltat pe Android 10 și va face pasul spre One UI 3.0 dezvoltat pe Android 11. În ce privește patch-urile de securitate era actualizat la nivelul lui 1 noiembrie 2020 ( mai bine de atât nu se poate). Compania sud-coreeană a evoluat mult în ce privește suportul software, cel puțin pe segmentul smartphone-urilor de top.
Cumva logic pentru specificațiile sale hardware, GALAXY S20 FE 5G nu agață în meniu, rulează fluent în orice aplicație sau joc, se simte în largul său pe partea de multitasking. Nu-l simți că are 6 GB RAM, când majoritatea smartphone-urilor Android de top au trecut pe 8 GB RAM, 12 GB RAM etc.
One UI este una dintre cele mai bune interfețe grafice și pe S20 FE 5G trebuie să recunosc că mi s-a părut a răspunde mai prompt la comenzi chiar și față de Note20 Ultra cu Exynos 990, 12 GB RAM și 256 GB stocare. Cred că nu este doar efectul de placebo dat de Snapdragon 865 la mijloc.
Avem o întreagă pleiadă de opțiuni legate de One UI și aș scrie zeci de pagini cu detalii etc. Samsung și-a optimizat interfața pentru a folosi o singură mână și au ajuns a fi copiați de Huawei și OnePlus. PUBG l-a rulat în versiunea UHD cu grafica pe cele mai bune valori. În 21 de minute a consumat 5.5% din acumulator, iar temperatura a atins 42.1 grade Celsius în zona camerei principale și în jur de 33 grade Celsius în cel mai rece punct din partea spate. S-a încălzit ceva, peste alte modele testate. Răcirea s-a făcut prompt (presupun că plasticul contribuie la disipare).
Interfața One UI 2.5 pe Samsung GALAXY S20 FE 5G;
Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S20 FE 5G;
Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YouTube Music, Duo, Google Foto, Magazin Play;
Aplicații Microsoft: OneDrive;
Aplicații Samsung: Bixby, Zonă AR, Galaxy Store, Transcriere live, Game Launcher, Sfaturi;
Alte aplicații: Facebook, Netflix.
Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar aș afirma că au redus cu mult față de ceea găseam în trecut pe smartphone-urile Samsung. Unele aplicații pot fi dezinstalate (Facebook, Netflix), altele doar dezactivate (Galaxy Store, Transcriere Live etc).
Performanță
L-am trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt compilate în tabel.
Observați că nu sunt cine știe ce diferențe. În GeekBench, Exynos 990 stă mai bine pe single core, dar mai slab la nivel de multi-core. Între UFS 3.1 și UFS 3.0 nu este cine știe ce diferență (valorile atinse în AndroBench). Da, Snapdragon 865 iese mai bine față de Exynos 990 în AnTuTu și PCMark.
Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY S20 FE;
Conectivitate
Cele mai importante elemenete sunt: 5G-ul + Wi-Fi 6 / ax. Se adaugă bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO, NFC, cititor de amprentă optic integrat în display, accelerometru, senzor de proximitate, barometru etc.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află slotul combo și un microfon, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului. La bază se află un difuzor și portul USB type-C, pe lateral stânga nu se află niciun control. Al doilea difuzor a fost adus într-o fantă aproape invizibilă de deasupra display-ului.
Are VoLTE și VoWiFi (elemente regăsite pe aproape orice smartphone mid-range sau premium). L-am tesat într-o rețea autohtonă ce le oferă și funcționează fără probleme. Am făcut și un test pe SpeedTest (conexiune de 1000 Mbps) și valorile obținute la download și upload au fost de 4 – 500 Mbps (în linie cu alte modele). Nu am un router pe Wi-Fi ax / 6, sunt sigur că dacă aș fi avut, ar fi scos peste 500 Mbps fără probleme. Sunt valori respectabile pe care le obține, îl simți și la descărcarea de jocuri că trage puternic (am instalat PUBG, Real Racing 3 și Asphalt 9 în câteva zeci de secunde).
Cameră foto și video
Samsung în cazul lui Galaxy S20 FE nu a făcut vreo concesie la nivel de cameră foto și video. A mers cumva la siguranță fără mulți megapixeli, dar rezultatele obținute sunt bune și foarte bune. Au ales un setup ceva mai convențional, deja testat pe alte modele din portofoliul companiei sud-coreene.
Interfața camerei foto și video de pe GALAXY S20 FE;
Camera principală de la S20 FE dispune de:
- senzor principal de 12 Megapixeli cu f/1.8, wide de 26mm, dual pixel PDAF + OIS și dimensiune a pixelului de 1.8 microni;
- tele de 8 Megapixeli cu f/2.4, echivalent 76mm, PDAF + OIS, zoom optic 3x și dimensiune a pixelului de 1 micron;
- ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 13mm, dimensiune a pixelului de 1.12 microni.
Se adaugă un LED flash. Înregistrează 4K cu 30 / 60 fps, 1080p cu 30 / 60 fps și gyro-EIS. Camera de selfie-uri se laudă cu mulți megapixeli – 32 Megapixeli cu f/2.2 și înregistrează 4K cu 30 / 60 fps, dimensiune a pixelului de 0.8 microni.
Clip 4K 60 fps realizat cu Samsung GALAXY S20 FE pe timp de zi;
Clip 4K 60 fps realizat cu Samsung GALAXY S20 FE pe timp de noapte;
Clip 4K 30 fps realizat cu Samsung GALAXY S20 FE pe timp de noapte;
Clip 1080p 60 fps realizat cu Samsung GALAXY S20 FE pe timp de noapte;
La clipurile video 4K cu 60 fps este o problemă. Are tendința să picteze cadrele de zici că sunt pictură în ulei. Nu se întâmplă la 1080p cu 60 fps sau la 4K cu 30 fps (de aceea am și adus mai multe clipuri, ca să remarcați diferența). Cred că Samsung ar putea rezolva acest incovenient printr-un update de firmware realizat în viitor pentru S20 FE.
Se descurcă bine și foarte bine indiferent de situație în care este adus (low-light, pe timp de noapte). Autofocusul este realizat corect, bokeh frumos în imaginile de tip autoportret (ar fi cazul ca Samsung să schimbe denumirea acestui mod din Focalizare Live în Portret, așa cum face și concurența). Modul de noapte îl consider decent, face mai multe imagini pe care le combină pentru un plus de detalii. Se văd câteva elemente în plus față de o fotografie normală, dar fără a ieși cumva din comun. Alte companii aveau tendința să-ți arate mai mult, și ce nu vezi cu ochiul liber, dar au mai schimbat lucrurile și pe acolo.
Zoom 0.6x, 1x, 2x, 3x, 5x și 10x;
Cu și fără modul Portret activat;
Cu și fără modul de Noapte activat;
Vă puteți forma o impresie prin intermediul imaginilor din galeria dedicată.
Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S20 FE 5G;
Autonomie
Bateria de 4500 mAh se încarcă la 25W, dar în pachet dați de un charger ce alimentează maxim la 15W. Se încarcă de la 0 – 100% în 1 oră și 40 de minute (aici este o steluță, cred că am folosit charger-ul de 25W de la Note20 Ultra).
În ce privește autonomia, trece testul unei zile de dimineața până seara fără absolut nicio problemă în condiții medii spre intensive de utilizare, chiar și cu rata de refresh la 120Hz. În testul Gadget.ro cu luminozitatea setată la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi a obținut 12 ore, o valoare bună.
Uite că putem avea autonomie decentă și pe un telefon cu rată de refresh la 120Hz.
Preț
Samsung GALAXY S20 FE 5G cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 2999 lei la eMAG.
Concluzii
Samsung GALAXY S20 FE 5G este un smartphone complet, la un preț atractiv și în săptămânile următoare s-ar putea să se transforme și mai puternic într-un veritabil best-buy.
Are multă putere de procesare, un software cu multe opțiuni, o cameră foto și video de top și o baterie ce se descurcă în a trece o zi de utilizare în condiții intensive fără nicio problemă. Da, are plastic în partea spate, dar nu-l simți drept un smartphone ieftin. Plus că așa îl vei putea folosi fără husă, scapi de grija sticlei.
GALAXY S20 FE 5G mi se pare atât de bune că îl văd drept o ușoară amenințare pentru GALAXY S20 / S20 Plus.
PRO
- design plăcut, materiale de bună calitate, structurtură internă din aluminiu;
- display ce impresionează prin acuratețea culorilor;
- certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful;
- difuzoare stereo ce punctează bine spre foarte bine în orice playlist;
- hardware puternic, rulează orice joc sau aplicație în condiții optime;
- cameră foto și video cu rezultate bune și foarte bune în aproape orice condiții de utilizare;
- autonomie mare pentru un smartphone ce are display cu rată de refresh la 120Hz.
CONTRA
- nu are încărcător la 25W în pachetul de retail, doar 15W (plus că încărcare la 25W o consider normală pentru 2020, în niciun caz rapidă. Spre comparație, GALAXY S10 Lite se alimenta la 45W). Samsung ar trebui să fie mai curajos în ce privește încărcarea rapidă de pe smartphone-urile sale, pe fir sau wireless;
- înregistrare 4K cu 60 fps realizată în mod ciudat, 4K 30 fps și 1080p cu 60 fps fără problema de la 4K 60 fps când totul pare ușor în ceață. Cred că se va rezolva pe viitor printr-un update de firmware.