Din 1 iulie 2021 vom plăti TVA la orice comandă din China, inclusiv la cele cu valoare sub 10 euro

20/01/2021

O nouă directivă dată la nivelul Uniunii Europene obligă statele membre ca până la 1 iulie 2021 să implementeze o serie de modificări în ceea ce priveşte aplicarea TVA-ului pentru segmentul e-commerce. Aceste modificări erau pregătite iniţial pentru 1 ianuarie 2021, însă în contextul pandemiei COVID-19 au fost amânate şase luni.

Dacă vă interesează întreaga poveste din spatele acestor noi reglementări, puteţi accesa site-ul oficial ec.europa.eu.

Rezumatul în câteva cuvinte spune că vor exista două mari noutăţi:

  • deoarece Uniunea Europeană pierde anual sute de milioane de euro din neimpozitarea coletelor venite din afara ţărilor membre a căror valoare este sub 10 euro, de la 1 iulie 2021 orice comandă făcută din China sau orice altă ţară non-UE se va supune aplicării TVA.

La nivel individual această modificare ne afectează destul de mult. Personal văd două mari probleme: orice comandă va ajunge la Poşta Vamală, iar suplimentar TVA-ului de 19% vom mai plăti şi acea taxa de vamă de aproximativ 8 lei.

Să luăm exemplu o husă de telefon de 2 dolari. Aceasta va ajunge automat la Poşta Vamală, va trebui să ne prezentăm de fiecare dată personal să o ridicăm şi va trebui să aşteptăm la nişte cozi interminabile. Ajunşi în faţa oficiului poştal / vamal va trebui să facem dovada preţului şi să plătim 2 dolari (aproximativ 8 lei) + 19% TVA (aproximativ 1.5 lei) + 8 lei taxa de vamă = un total de 17.5 lei (aproximativ 4.4 dolari).

Asta dacă nu se modifică ceva în modalitate de funcţionare a Poştei Române.

  • platformele de comerţ electronic vor trebui să plătească TVA-ul atunci când vor facilita vânzarea de produse provenite de la furnizori non-UE până la un plafon de 150 de euro.

Nu ştiu cât de mult ne va afecta această noutate, nu cunosc exact modalitatea de lucru din prezent. Este posibil ca în unele cazuri să observăm creşteri de preţ. În plus, platformele vor avea și obligații suplimentare privind păstrarea de informații legate de furnizorii de bunuri precum și natura bunurilor livrate, acționând ca un ajutor pentru administrația fiscală în colectarea TVA.

Sursa: hotnews.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.