Proiector BenQ W2700 CinePrime True 4K HDR – review

26/03/2021

Pe vremea când evenimentele de prezentare a unor noi produse se țineau fizic, am participat la o demonstrație cu unul dintre cele mai bune proiectoare DLP Home Cinema ale momentului. Prin mai 2019 vedeam de ce este în stare BenQ W2700, iar acum este timpul să vă spun părerea mea despre acest dispozitiv, după ce l-am testat pe îndelete.

Specificații proiector BenQ W2700

  • Sistem de proiecție – DLP;
  • Lentile cu zoom 1.3x;
  • Rezoluție – până la 4K UHD 3840 x 2160 pixeli;
  • Culori afișate – 1.07 miliarde;
  • Luminozitate – până la 2.000 ANSI Lumens;
  • Contrast FOFO (Full On Full Off) – 30.000:1;
  • Durată de viață lampă – 15.000 de ore în modul SmartEco, 10.000 ore în modul Eco și 4000 de ore în modul Normal;
  • Diagonală – de la 40 inch (101 cm) la 200 inch (508 cm);
  • Conectivitate: 2 x HDMI 2.0b HDCP 2.2, 1 x USB Type-A cu alimentare la 5V / 2.5A, 1 x USB Type-A Media Reader / Firmware upgrade, 1 x  Mini USB (Firmware upgrade), 1 x ieșire digitală audio, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet, 1 x jack 3.5 mm pentru întrerupător DC 12V, port RS232 (DB-9pin), 2 x receiver IR (frontal și sus);
  • Sunet: 2 x 5W;
  • Consum: 350W (maxim), 340W (normal), 280W (Eco);
  • Dimensiuni: 380‎ x 263 x 127 mm;
  • Greutate: 4.2 kg.

Design

Proiector BenQ W2700

Proiectorul a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit cablul de alimentare, telecomanda cu baterii compatibile, un CD cu manual de utilizare, un ghid de pornire rapidă și un pliant cu unele informații scrise în chineză:

Proiectorul BenQ W2700 este unul destul de masiv, însă nu tocmai cel mai mare dintre ce am mai văzut. Dimensiunile și gretatea nu-l recomandă spre a fi mutat prea des, ci mai indicat ar fi să fie montat într-un loc fix.

Este un produs destul de solid, nu pare deloc firav. La exterior este fabricat în mare parte din plastic, de culoare albă. Există și două zone metalice. Prima este cea din partea frontală, ce încadrează lentila și pe care este trecută și denumirea producătorului.

Culoarea acestui aluminiu polișat, cu un model subtil cu linii orizontale, este una predominant argintie, dar care reflectă și nuanțe vilet ori ca de cupru. Același material și în aceeași culoare este și pe zona din spate, unde aluminiul este de tip plasă, cu orificii mici pe toată suprafața.

Proiector BenQ W2700

Zona spate este cea unde sunt poziționate cele două difuzoare, către extremitățile laterale, în spatele grilei de aluminiu. Tot aici este și mufa de alimentare precum și fâșia ce integrează toate elementele de conectivitate.

Lateralele prezintă grile de aerisire, pe stânga fiind una ce acoperă doar circa jumătate din suprafață, în timp ce pe dreapta zona de ventilare este mult mai extinsă.

Partea superioară prezintă zona de control al zoom-ului optic și al focusului, acoperită de un capac ce glisează.

Tot sus este și zona cu câteva butoane fizice prin intermediul cărora poți parcurge setările și meniul OSD.

Mult mai ușor este să faci setările din telecomandă. Aceasta este de culoare albă, are butoanele translucide, ce pot fi luminate din spate într-o nunață portocalie la apăsarea unui buton.

Meniul OSD este cel clasic la un proiector BenQ, seamănă foarte tare cu ceea ce am văzut la modelul TH685, pe care l-am testat la începutul anului.

Meniul OSD al proiectorului BenQ W2700:

Mai avem de vorbit legat de designul BenQ W2700 doar despre partea de jos. Aici sunt 3 piciorușe ce permit reglaj pe înălțime prin înșurubare / deșurubare. Marja de reglaj este suficient de mare:

Tot pe partea de jos sunt dispuse și șuruburile ce-ți permit montajul proiectorului BenQ W2700 pe tavan, cu un suport compatibil.

BenQ W2700 este un proiector construit temeinic, nu se prezintă ca un produs iefitin, slab calitativ. Nu este cazul de așa ceva. 

Imagine

Imagine proiector BenQ W2700

Încadrat în categoria CinePrime, proiectorul BenQ W2700 vine cu rezoluție 4K UHD și acoperă spectrul de culoare DCI-P3 în proporție de 95%, pentru ca spațiul de culoare Rec.709 să fie complet acoperit.

Luminozitatea maximă nu este dintre cele mai mari, totuși am observat că cei 2000 ANSI Lumeni sunt suficienți chiar și în camerele cu ceva lumină ambientală. Sigur că ideal este să urmărești conținut în întuneric complet, dar nu este pe atât de grav dacă în încăpere mai ajunge ceva lumină din alte surse.

Constrastul este absolut uimitor pentru un proiector, din acest punct de vedere BenQ W2700 este cel mai bun proiector DLP din tot ce am văzut până acum. Nivelul de negru ce poate fi atins în condiții ideale (în întuneric total și cu un ecran de proiecție de calitate) este bun. Nu ideal, tot apare ca un gri închis, dar este printre cele mai bune de la proiector DLP.

Culorile sunt și ele dintre cele mai bune. Nu sunt cele mai saturate sau cele mai vivide, dar asta nu înseamnă că nu sunt plăcute. Pur și simplu, BenQ W2700 încearcă și reușește în cea mai mare măsură să redea unele dintre cele mai corecte nuanțe. Balansul de alb este și el foarte bine reglat încă din fabrică și astfel ai parte de un realism incredibil de la acest proiector. Sunt afișate 1.07 miliarde de culori, deci în cazul unui conținut cu gradient subtil de la o nuanță la alta este extrem de ”cursiv”, nu se observă ”pași” între nuanțe.

BenQ W2700 este compatibil HDR10, iar conținutul nativ HDR arată într-un mare fel. Contrast atât de înalt, cu protejarea zonelor puternic luminate și multe detalii în cele întunecate, nu am mai întâlnit atât de bine la vreunul dintre proiectoarele DLP testate.

În final, rezoluția 4K UHD (3840 x 2160 pixeli) conturează fin fiecare detaliu din orice tip de conținut. Chiar și la diagonală de peste 100 inch, detaliile sunt foarte exacte.

Toate aceste performanțe în ceea ce privește imaginea oferită de BenQ W2700 sunt posibile prin tehnologiile de top pe care proiectorul le folosește. Vorbim, printre altele, despre disc RGBRGB și despre sistem de proiecție cu sticlă de cea mai bună calitate, cu 10 lentile în 8 grupuri.

Probabil că aș mai putea vorbi câteva paragrafe despre cât de bine afișează imaginea BenQ W2700, dar fac mai bine un scurt rezumat. Pentru iubitorii de filme și cei ce-și doresc cu adevărat o experiență Home Cinema, BenQ W2700 este clar unul dintre cele mai potrivite proiectoare. Culorile sunt extrem de exacte, fiind calibrate din fabrică și acoperind în mare proporție cele mai largi spectre. Contrastul real este dintre cele mai mari pe care le-am văzut la vreun proiector DLP, în timp ce intervalul dinamic este extrem de extins, mai ales când vorbim despre conținut nativ HDR. Luminozitatea este suficient de ridicată, chiar dacă aici se putea mai bine. Oricum, în condiții ideale, adică într-o cameră întunecată, nu există nici cea mai mică problemă. O imagine excelentă, în special pentru filme, adică fix ceea ce promite BenQ W2700.   

Sunet

Meniu OSD proiector BenQ W2700

Sunt două difuzoare integrate de BenQ W2700. Sunt poziționate, așa cum spuneam la capitolul Design, pe latura din spate. Acestea emit un sunet de bună calitate, chiar foarte bună calitate pentru un proiector, dar nu se ridică nici pe departe la nivelul calității imaginii. Ar fi mare păcat să nu folosim o pereche bună de boxe ori un sistem de sunet Home Cinema alături de BenQ W2700.

Dacă vorbim despre sunet, atunci să vă spun și despre zgomotul făcut de ventilatorul din BenQ W2700. Aici ar fi prima problemă pentru acest proiector. Zgomotul făcut este cam ridicat. Nu chiar extrem de mare, dar pe atât cât în scenele liniștite dintr-un film să fie lesne perceput. Ideal ar fi ca acest proiector să fie fixat pe tavan, spre a fi cât mai departe de privitor.

Conectivitate

Proiector BenQ W2700

Fără a aduce vreun element de conectivitate wireless, BenQ W2700 propune destule pentru contact direct. Sunt două porturi HDMI 2.0b cu suport HDCP 2.2 și două USB Type-A, unul ce oferă alimentare la 5V cu până la 2.5A, celălalt cu capabilități multimedia, precum și o ieșire audio digitală și una analog prin jack de 3.5 mm. Mai există și port miniUSB, pentru operațiuni de service sau upgrade de firmware, un port serial RS232 (DB-9pin) și un jack de 3.5 mm pentru întrerupător DC 12V (spre a controla din telecomanda proiectorului un ecran rulabil electric, de exemplu). Sunt și două porturi IR, cu rol de receptor al comenzilor de la telecomandă. Unul este pe partea frontală, celălalt pe partea superioară a proiectorului. Am observat că de oriunde și în orice direcție îndrepți telecomanda către proiector, acesta o preia fără probleme.

Preț

Proiector BenQ W2700 CinePrime True 4K HDR – 7.450 de lei pe AVStore.ro

Concluzii

Proiector BenQ W2700

BenQ W2700 nu este în niciun caz un proiector ieftin, dar spun fără să exagerez că merită. Raportat la ce primești, eu zic că este o afacere.

Dacă ești un cinefil adevărat, ai unde să amenajezi o cameră dedicată Home Cinema și îți permiți tot ce presupune asta, atunci ia în considerare acest proiector alături de un sistem de sunet capabil și vei avea parte de o experiență fără compromis.  

Cele mai importante punte pro și contra pentru proiectorul BenQ W2700:

PRO

  • imagine de cea mai bună caliatate, excelent reglată în special pentru filme, cu culori exacte, calibrate din fabrică, contrast foarte ridicat și interval dinamic extins;
  • bine fabricat, construcție solidă, cu materiale și finisări de calitate;
  • suficiente porturi de conectivitate.

CONTRA

  • ventilatorul sistemului de răcire a lămpii face un zgomot ceva cam pronunțat.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.