IBM a dezvoltat un proces de litografiere pe 2nm ce ar permite unui smartphone să prindă autonomie de 4 zile

08/05/2021

Este interesant că IBM a venit cu un anunț în ce privește tehnologia de litografiere a unui chipset. Suntem obișnuiți cu astfel de anunțuri din partea TSMC sau Samsung. Faza este că IBM a venit cu informații de-a dreptul spectaculoase, un avans tehnologic ce se poziționează peste concurența din momentul de față.

Momentan, cele mai puternice procesoare pentru smartphone-uri sunt realizate pe 5nm.

IBM a dezvoltat un proces pe 2nm, iar 50 miliarde tranzistori au fost înghesuiți într-un spațiu de dimensiunea unei unghii vs 12 miliarde tranzistori cât pot fi aduși pe un chipset dezvoltat pe 5nm (seria Galaxy S21 cu Qualcomm Snapdragon 888 sau Exynos 2100, seria iPhone 12 cu Apple A14 Bionic și  Kirin 9000 5G de pe Mate40 Pro).

IBM nu s-a limitat doar să ofere datele tehnice, dar a și precizat că un procesor pe 2nm ar fi capabil să ofere autonomie de până la 4 zile pentru un smartphone (2nm = performanță + eficiență energetică). Au folosit tehnologia Extreme Ultraviolet Litography (produce linii dincolo de spectrul vizibil al luminii și astfel sunt create modele pentru circuite), iar arhitectura GAA permite ca semnale electrice superioare să treacă prin și între tranzistori pe un singur chipset.

Pe de altă parte, IBM toarnă și o găleată de apă rece. În sensul în care nu vom vedea această tehnologie în viitorul apropiat. Pe de altă parte, TSMC a anunțat că 2nm va fi disponibil comercila din…, 2025. Ideea este că până în 2025 și nevoile de procesare ale unui smartphone vor crește, iar autonomia va fi precum în prezent, de 1 – 2 zile în cele mai bune cazuri, chiar și pe tehnologia de 2nm.

Update: Stiați că IBM a lansat în 1994 un fel de prototip al smartphone-urilor din prezent?

Sursa: ibm.com
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.