Căști gaming in-ear ASUS ROG Cetra II Core – review

10/05/2021

ASUS a dezvoltat atât de eficient divizia de gaming ROG – Republic Of Gamers, încât acum putem vedea produse standalone de la această divizie. Asta înseamnă că unele accesorii și dispozitive de gaming nu se mai folosesc de numele ASUS spre a atrage mai tare atenția asupra lor, ci se mulțumesc cu particula ROG urmată de denumirea produsului în sine.

Un astfel de exemplu îl reprezintă căștile de gaming pe care o să le prezint în continuare. ROG Cetra II Core apar aproape peste tot fără numele ASUS în descriere / denumire, însă eu voi continua să mă refer la aceste căști ca la unele ASUS, parte a diviziei ROG. Nu am un motiv anume pentru care fac asta, doar că așa mi s-a părut mai potrivit de data aceasta. 

Specificații pentru căștile in-ear ASUS ROG Cetra II Core

  • Difuzor de 9.4 mm din magnet neodim, membrană din LSR – Liquid Silicone Rubber;
  • Răspuns în frecvență: 20 Hz – 40 KHz;
  • Impedanță: 32 ohm;
  • Conectivitate: jack de 3.5 mm de tip TRRS, modul cu comenzi pentru reglaj volum și buton Play / Pause;
  • Microfon omnidirecțional integrat în modulul cu comenzi pe fir, cu sensibilitate de -40 +/- 3 dB și răspuns în frecvență între 50 Hz și 10 KHz;
  • Greutate de 18 grame.

Design

Casti ASUS ROG Cetra II Core

Am primit căștile în cutia de retail sigilată, ca parte a unui pachet mai generos cu produse de test ASUS, printre care și cele analizate deja în recenzia ASUS ROG Phone 5. Revenim la cutia în care se află frumos așezate căștile ASUS ROG Cetra II Core, în care mai găsim o husă de transport, 2 perechi de dopuri suplimentare din silicon, o perehe de dopuri din spumă cu memorie, 2 perechi suplimentare de ”aripioare” pentru căști, accesoriu tip jack splitter, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.

În total sunt 4 perechi de dopuri. Trei sunt din silicon, de dimensiuni diferite, iar a patra este din spumă cu memorie. La mine s-au potrivit la fix cele mărimea M, adică cele cu care căștile vin de-a gata din cutie. Dopurile din burete / spumă asigură o izolare mai accentuată față de zgomotele din exterior, dar mie nu mi se par la fel de confortabile pe durate mai lungi de folosire continuă.

”Aripioarele” ce fixează mai bine căștile în ureche sunt și ele de dimensiuni diferite și se desfac sau atașează imediat. Aici am găsit că pentru mine cele mai bune sunt cele în mărimea cea mai mare. ”Aripioarele” pot fi scose complet și astfel te alegi cu o pereche de căști in-ear mai compacte, cu un aspect mai clasic.

Carcasa de transport a căștilor este ceva mai voluminoasă decât ar fi fost nevoie raportat la dimensiunile căștilor. Doar că în ea poți pune toate accesoriile cu care vin căștile și tot mai rămâne ceva loc pe acolo.

Husa este de tip rigid, acoperită la exterior cu un material ușor cauciucat, ce imită într-o oarecare măsură pielea fină și care este foarte plăcut la atingere. Pe partea frontală apare logo-ul ROG, în timp ce pe spate vedem denumirea ROG.

Înăuntru, husa este căptușită cu material textil. Pe interiorul capacului apare și un buzunar din plasă, prevăzut la capăt cu elastic.

Să vorbim și despre ASUS ROG Cetra II Core. Căștile se simt solide, mare parte din carcasă fiind realizată din aluminiu. Acesta are o culoare gri închis, nuanță cunoscută în unele cazuri drept Gunmetal Grey.

Pe exterior apare denumirea ROG cu litere roșii, cam aceeași nuanță fiind folosită și pe interiorul dopurilor din silicon.

Pe firul ce se duce în casca dreaptă este dispus și un modul de comandă, ce integrează butoane pentru reglarea volumului și unul Play / Pause, ce poate îndeplini și rolul de preluare / încheiere apel atunci când este cazul. În acest modul este inclus și microfonul.

Casti ASUS ROG Cetra II Core

Totul arată și se simte excelent la căștile ASUS ROG Cetra II Core, construcția, materialele și finisările fiind la un nivel calitativ înalt.

Dacă ar fi să vorbesc despre confort, atunci nimic de reproșat. Găsești dopurile și ”aripioarele” potrivite urechii tale și pot spune că uiți că ai aceste căști în urechi. Nici după mai bine de 2 ore și jumătate de purtare continuă nu am simțit nici cel mai mic disconfort.

Mi-a plăcut și că jack-ul de 3.5 mm este la unghi drept și că este foarte mic. Este practic, întrucât nu prea te încurcă în utilizare, indiferent de scenariu.

Ce nu am cum să apreciez la astfel de căști, nu doar la ASUS ROG Cetra II Core, ci la toate modelele in-ear, este cablul cauciucat prea subțire. Ar fi fost de preferat un fir mai zdravăn, măcar de tip plat sau și mai bine, unul îmbrăcat în țesătură textilă, care să reziste mult mai bine la orice tip de abuzuri.

În rest, în afară de această preferință, chiar nu mai am ceva de reproșat căștilor ASUS ROG Cetra II Core pe partea de design, cu tot ce presupune această analiză.

Sunet

Casti ASUS ROG Cetra II Core

ASUS ROG Cetra II Core se laudă că sunt căști de gaming, special optimizate pentru astfel de activități. Ce am descoperit eu însă este că nu există practic niciun scenariu pentru care aceste căști să nu fie dintre cele mai bune de tip in-ear cu fir.

Pe scurt, sună excelent indiferent de conținut. Am ascutat absolut orice gen muzical, fișiere la cea mai înaltă calitate posibilă ori unele mp3-uri fără pretenții și tot nu am găsit probleme. Că ASUS ROG Cetra II Core nu sunt tocmai de nivel high-end este poate evident, dar mărturisesc că nici nu mă așteptam să fie atât de reușite.

Bass-ul este printre cele mai bune, mai curate, mai adânci de la oricare dintre căștile in-ear ce mi-au trecut prin… ureche. Nu contează ce frecvențe joase arunci în aceste căști, ele le reproduc cald, sublim, fără a forța nota. Este totul pe cât se poate de corect.

La fel pot spune și despre medii, fie că vorbim despre cele din spectrul jos ori înalt. Sunt curate, clare, perfect definite. Mai nimic de reproșat nici aici.

Singura mică nemulțumire ar putea veni de la redarea înaltelor. Este ceva simbolic și poate că acum doar caut nod în papură, dar parcă mi-ar fi plăcut niște frecvențe înalte mai ascuțite. Ele sunt foarte bune, exacte, dar parcă rămân uneori ușor în umbră. Le auzi fără probleme, nu asta este deficiența, ci doar că celelalte frecvențe sunt aproape perfecte, iar acestea nu se ridică chiar la același nivel. Repet, absolut nimic grav și cred că poate am fost chiar prea exigent cu înaltele.

Punerea în scenă, să o numesc așa, este și ea excelent reglată. Nu există sunet care să fie acoperit de altul, nu există amestecare a instrumenteleor, fiecare se aude clar, bine definit. ”Spațialitatea”, că altfel nu o pot denumi, adică modul în care fiecare sunet lovește timpanul, este și ea unică. Ești parcă înconjurat de oricare dintre instrumente, fiecare pare că ajunge în ureche dintr-o altă direcție.

Per ansamblu, ASUS ROG Cetra II Core sună impresionant, parcă nici nu-mi vine să cred că nu sunt de la ocompanie cu zeci de ani de experiență strict pe partea audio.

În jocuri, modul de reproducere a sunetului te ajută să înțelegi aproape perfect despre ce este vorba în jurul tău. Claritate exemplară și o dinamică extraordinară. Cum-necum, aceste căști dau o direcție exactă a fiecărui sunet, realizei dacă vine de sus, de jos, din spate sau față, fiindcă despre stânga sau dreapta nici nu cred că are rost să amintesc.

Volumul maxim este impresionant și el, dar aici depinzi destul de tare și de sursă. De exmplu, dintr-un laptop fără pretenții pe partea de placă audio nu am primit aceeași intensitate precum am găsit de la ASUS ROG Phone 5. Cu un DAC măcar decent, căștile ASUS ROG Cetra II Core demonstrează că sunt fix ceea ce trebuie și nu cred că vor fi mulți care vor vrea un volum maxim și mai ridicat.

Ce este din nou de apreciat este că nu apar distorsiuni nici la peste 90% din volum, doar la maximum pot spune că este ceva ușor în neregulă. Din nou, nimic cu adevărat deranjat, mai ales că vorbim despre o intensitate de la care oricum nu mai poți spune că apreciezi cu adevărat sunetul în toată splendoarea sa.

Microfonul integrat în modulul cu comenzi este suficient de sensibil spre a prelua fără probleme vocea utilizatorului, fără să fie nevoie ca acesta să ridice vreodată glasul. Din păcate, sunt preluate destul de accentuat și celelalte sunete din jurul tău, dar asta devine o problemă doar în cazurile în care este mult zgomot ambiental. În rest, vocea este preluată clar și la un nivel optim.

Conectivitate

Casti ASUS ROG Cetra II Core

Am pus și acest capitol nu fiindcă ar fi cu adevărat ceva semnificativ de spus aici, ci doar fiindcă acesta este formatul recenziilor la noi pe site.

ASUS ROG Cetra II Core sunt căști cu fir, ce are o lungime de circa 1.2 metri, la capătul căruia apare un jack de 3.5 mm de tip TRRS. Asta înseamnă că prin acest jack este preluat sunetul de la sursă, dar poate fi și trimis mai departe sunetul preluat de microfonul integrat în modulul de comandă. În pachet există și un adaptor ce separă contactele pentru intrare și ieșire sunet pe două jack-uri independente, fiindcă nu toate sursele audio au jack de 3.5 mm de tip TRRS.

Modulul de comandă de pe firul ce se duce în casca dreaptă este un pic mai greu de găsit, să zicem instinctual, de la primele minute de folosire, însă după ceva vreme de utilizare această problemă dispare și te duci cu mâna automat în zona unde este el poziționat.

Preț

Căști in-ear ASUS ROG Cetra II Core – 350 de lei pe PCGarage.ro sau 395 de lei pe eMAG.ro, printr-un partener din Marketplace (oferte valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

Casti ASUS ROG Cetra II Core

ASUS ROG Cetra II Core sunt printre cele mai bune căști in-ear cu fir din tot ce am încercat vreodată. Totuși, prețul este ceva mai ridicat decât mă așteptam. Asta nu înseamnă că sunt cu mult supra evaluate, ci doar că, nevenind de la vreun producător cu mare experiență audio în spate, este greu să convingi pe cineva că merită luate în considerare. 

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile in-ear ASUS ROG Cetra II Core:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, construcșie, materiale și finisări de top;
  • foarte comode la purtare, nici după ore bune nu devin inconfrtabile;
  • sunet excelent, mai nimic nu-i poate fi reproșat aici;
  • multe accesorii direct din cutie – 4 perechi de dopuri și 3 perechi de ”aripioare” în total, carcasă de transport și splitter de la jack TRRS la 2 x jack.

CONTRA

  • cablul pare ceva cam fragil, nu este nici de tip plat și nici îmbrăcat în țesătură textilă, care să asigure o rezistență sporită de-a lungul timpului.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.