Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1 – review

26/05/2021

Fără să fie anume programat ori altceva de gen, acum câteva zile tocmai ce am mai publicat un review la un alt proiector portabil, de la ViewSonic. Și acela era tot unul smart, doar că între cel despre care o să vă vorbesc în continuare și cel de atunci sunt ceva diferențe. Nu mari, dar există.

ASUS ZenBeam Latte L1 este cu adevărat portabil față de cel ViewSonic, fiindcă integrează și baterie, deci nu depinde de cabluri. În plus, ASUS este sensibil mai mic în dimensiuni, deci are ceva plusuri pe partea de portabilitate.

Specificații proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

  • Sistem de proiecție – DLP;
  • Sursă de lumină – LED
  • Rezoluție – nativă HD 1280 x 720 pixeli;
  • Culori afișate – 16.7 milioane;
  • Luminozitate – până la 300 LED Lumens;
  • Contrast nativ – 400:1;
  • Durată de viață lampă – până la 30.000 de ore;
  • Diagonală optimă – de la 30 la 120 de inch;
  • Conectivitate: 1 x HDMI, 1 x USB Type-A, 1 x jack audio de 3.5 mm (Audio Out), Wi-Fi 2.4 și 5 GHz, Bluetooth, receiver IR;
  • Sunet: 2 x 5W Harman / Kardon;
  • Consum maxim – 36W;
  • Baterie – 6000 mAh, autonomie de până la 3 ore pentru redare video sau până la 12 ore pentru redare audio
  • Dimensiuni: 131 x 90 mm (înălțime x diametru);
  • Greutate: 585 grame.

Design

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

ASUS ZenBeam Latte L1 a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit o husă pentru transport, o curelușă pentru aceasta, telecomandă cu baterii compatibile, cablu HDMI, adaptor de alimentare cu trei cabluri cu ștecăre diferite și un certificat de garanție.

Gentuța de transport este din material textil și vine cu ceva burete pe unele laturi pentru ca proiectorul să fie destul de bine protejat. Mi-a plăcut cum se deschide fermoarul, cumva pe ”diagonala” cilindrului și faptul că acestei gentuțe îi poți atașa o curelușă pentru încheietură.

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

Telecomanda cu care poți parcurge interfața sistemului de operare instalat pe ASUS ZenBeam Latte L1 este micuță și ușoară, dar propune mai toate butoanele necesare pentru o navigare facilă și acces rapid la cele mai importante funcții.

Proiectorul în sine este cu adevărat compact și ușor. Asta nu ar fi neapărat impresionant dacă proiectorul ASUS ZenBeam Latte L1 nu ar integra atâtea componente și nu ar pune la dispoziția utilizatorului atâtea funcții.

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

Chiar dacă sunt multe porturi de conectivitate, butoane, rotițe, grile și alte astfel de elemente, ASUS ZenBeam Latte L1 nu pare încărcat ca design. Ba din contră, mi se pare foarte bine desenat.

Forma este de cilindru, ușor bombat către partea de jos. Pe site-ul oficial, ca formă și dimensiuni ASUS ZenBeam Latte L1 este comparat cu o cană de cafea. Chiar dacă este cu adevărat compact, cana de cafea la care face referire ASUS trebuie să fie una destul de serioasă.

În fine, pe partea de sus observăm zona de control cu butoanele frumos aranjate în formă circulară.

Pe lateral, vedem, pe rând, zona de proiecție sub care, ceva mai jos, este trecută denumirea producătorului; mai apoi apare rotița pentru ajustarea focusului cu o micuță grilă de aerisire în spate, în timp ce pe partea opusă este o grilă ceva mai mare, din spatele căreia ies și undele sonore propagate de difuzoarele integrate.

Tot pe lateral, undeva opus față de lentilele de proiecție, către bază, este zona de conectivitate, deasupra căreia este trecută denumirea companiei ce a reglat sunetul.

Pe zona de jos sunt trei piciorușe din cauciuc suficient de moale cât să ofere o aderență excelentă pe orice fel de suprafață. Tot pe latura de jos este și o prindere pentru șurub de trepied, precum și un micuț picioruș rabatabil, ce permite o ușoară ajustare pe înclinare.

Ce este de reținut din acest capitol este că ASUS ZenBeam Latte L1 are un design reușit, că este micuț și foarte bine fabricat. Se simte solid, materialele folosite sunt de calitate, la fel și finisările de detaliu.

Imagine

Din lista de specificații, ASUS ZenBeam Latte L1 nu anunță prea multe pe partea de imagine și nici în realitate nu aș spune că te impresionează. Dacă ne raportăm la dimensiuni și greutate, atunci nu este nimic grav, dar, totuși, nici nu are ce să te atragă în mod deosebit.

Luminozitatea maximă, ce este de până la 300 LED Lumens, face față cu brio doar dacă în camera unde proiectezi este destul de întuneric. Într-o încăpere unde sunt trase jaluzele ori draperii în timpul zilei este doar ok, dar cu ceva mai multă lumină ambientală deja nu mai deslușești mare lucru.

Constrastul este și el limitat și depinde în mare măsură de câtă lumină este în spațiul de proiecție. În întuneric complet negrul este un gri să zicem suficient de închis, dar cu lumină în cameră constrastul scade bine de tot.

La fel și cu culorile, ce sunt vii doar în întuneric, pentru ca în alte situații să fie cam palide.

Rezoluția HD 1280 x 720 pixeli nu depinde de lumina ambientală, dar se dovedește suficientă doar până la diagonale de circa 1 – 1.2 metri. Mai sus de atât conturarea are evident de suferit.

Una peste alta, calitatea imaginii la modul general nu este neapărat ceva de lăudat. Repet, raportat la dimensiunile, greutatea și la câte integrează ASUS ZenBeam Latte L1, nu aș spune că se putea face mult mai mult sau că imaginea este de o calitate slabă. Doar că nu vei găsi ceva extraordinar, ci doar ceva normal.

În ceea ce privește diagonala raportată la distanța de proiecție, avem cam aceleași valori. Asta înseamnă că la o distanță de 1 metru ai o diagonală de puțin sub această valoare. La fel și pentru distanțe mai mici sau mai mari.

Sunet

Sunetul extern este redat de ASUS ZenBeam Latte L1 prin intermediul a două difuzoare de câte 5W fiecare. Sunetul poartă semnătura Harman / Kardon, iar asta se simte de la primele secunde de audiție.

Calitatea sunetului este peste așteptări. Nu este ceva desăvârșit, dar aici aș spune că primești mai mult decât poți crede inițial.

Avem și ceva bass, chiar dacă nu este din cel plin, grav. Este bun și cam atât. În schimb, celelalte frecvențe sunt la locul lor, bine redate și conturate. Undele sonore sunt trimise în toate direcțiile, efectul la 360 de grade este bine pus în evidență.

Volumul maxim face cinste celor 10W anunțați din fișa tehnică. La 100% din intensitate apar ceva distorsiuni, dar pot spune că nu ai de ce să duci volumul la maxim într-o cameră de dimensiuni medii.  

Interfață

ASUS ZenBeam Latte L1poate funcționa de sine stătător, nu are nevoie neapărat de o sursă spre a putea proiecta conținut. Dispozitivul rulează un sistem de operare bazat pe Android 9, de fapt un custom ROM de Android mult simplificat. Este cam la fel cu ceea ce am întâlnit și la ViewSonic M2e.

Interfața sistemului de operare ce rulează pe proiectorul ASUS ZenBeam Latte L1:

Interfața smart este ușor de parcurs fie din telecomandă, fie direct din butoanele de pe proiector. Ai parte de suficiente funcții, dar poți instala și câteva aplicațiii din magazinul Aptoide TV, preinstalat pe dispozitiv.

Din păcate, ca de fiecare dată când am interacționat cu aplicații ce au fost instalate pe un dispozitiv fără acces la magazinul Google Play Store, unele programe refuză să pornească, pentru ca mai apoi, după ce ai reușit să le inițiezi, să se blocheze sau să cedeze subit.

Nu pot spune că nu am reușit să urmăresc conținut pe YouTube sau pe Netflix, dar experiența de utilizare nu este la cel mai înalt nivel.

Conectivitate

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

ASUS ZenBeam Latte L1 integrează modul Wi-Fi, de tip dual-band, pe 2.4 GHz și 5 GHz, prin care poți conecta direct dispozitivul la internet, dar poți face imediat și mirroring de pe dispozitive compatibile, precum cele cu Android, iOS și Windows. 

Prin Bluetooth poți folosi proiectorul ca pe o boxă portabilă.

Pe partea de porturi fizice avem un HDMI, un USB Type-A ce poate oferi și încărcare pentru dispozitive mobile (cu o tensiune de 5V) și un jack de 3.5 mm cu rol de Audio Out.

Mi-ar fi plăcut ca portul de încărcare să fi fost unul USB Type-C. În schimb, avem un port proprietar și un adaptor de alimentare destul de voluminos.

Autonomie

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

Bateria de 6000 mAh pe care ASUS ZenBeam Latte L1 o integrează ar trebui să asigure o autonomie maximă de 3 ore pentru proiectare sau 12 ore pentru redare audio.

Eu am prins în medie cam 2 ore – 2 ore și 10 minute la o proiecție pe modul Normal. Cel mai probabil, dacă treci pe modul Eco poți atinge în anumite condiții cele 3 ore promise. Oricum, nici cu circa 2 ore de proiecție continuă eu zic că nu ar trebi să-i fie rușine acestui proiector, fiindcă iarăși trebuie să ne amintim despre dimensiunile și greutatea gadgetului.

Preț

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1 – nu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră. Prețul recomandat pentru acest produs este de 399 dolari.

Concluzii

Proiector portabil smart ASUS ZenBeam Latte L1

ASUS ZenBeam Latte L1 este un micuț proiector portabil ce impresionează fix prin faptul că este extrem de portabil. Mai mult, poate funcționa de sine stătător și propune multe funcții direct din aparat. 

Prețul poate că este ușor cam optimist, dar trebuie să-l vedem și listat în magazine și să nu facem neapărat referire la prețul recomandat.

Cele mai importante punte pro și contra pentru proiectorul portabil smart ASUS Latte L1:

PRO

  • extrem de portabil, micuț, ușor și solid asamblat;
  • sunetul redat de difuzoarele integrate cu tehnologie Harman / Kardon este de foarte bună calitate și la o intensitate surprinzător de ridicată;
  • rulează un sistem de operare bazat pe Android 9 și astfel poate reda conținut fără a fi nevoie de o sursă externă și, totodată, pune la dispoziție suficiente funcții;
  • conectivitate suficient de extinsă;
  • autonomie cel puțin decentă.

CONTRA

  • multe dintre aplicațiile ce pot fi instalate din magazinul Aptoide TV sunt slab optimizate și dau erori destul de frecvent;
  • portul de încărcare este unul proprietar, astfel ești nevoit să ai la tine adaptorul de alimentare dedicat, ce nu este cel mai compact sau ușor.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.