Sony VAIO SB – review

03/09/2011

L-am avut în teste în ultimele zile și acum a venit timpul să relatez impresiile pe care mi le-a lăsat. Cred că laptopurile de 13.3 inch ca și VAIO SB mi se potrivesc cel mai mult fiind un compromis între putere, funcționalitate și dimensiuni. Este un device care poate sta la loc de cinste pe birou, dar îl poți deschide la fel de ușor și la o  conferință ca apoi să relatezi de la fața locului.

Indicativul laptopului Sony pe care l-am testat era VAIO VPCSB1V9E. Primele impresii le găsiți aici.

1. Design

Culoarea aleasă la exterior este un negru mat ce se potrivește cu targetul prestabilit pentru portabil – business. Când îl vezi pentru prima dată te întâmpină logo-ul VAIO argintiu de pe carcasă și ulterior. Carcasa reușește să dea impresia de robustețe, dar în același timp remarci că s-a avut grijă ca grosimea să nu fie mare. Muchiile sunt drepte și nu rotunjite ca la alte notebookuri.

În ceea ce privește dispunerea conectorilor avem pe lateral dreapta: mufa pentru încărcător, RJ-45 pentru cablul de internet, 2 porturi usb 2.0, port usb 3.0, HDMI, VGA, cititor de carduri SD/MMC și cititor de carduri pentr Memory Stick Duo. Observați câte au pus pe o singură parte. În stânga pe lateral mai sunt doar jackul de 3.5 mm, dvd-rw cu buton pentru deschidere situat în stânga sus deasupra tastelor.

Nu s-au făcut artificii în ce privește stilul și asta pentru că un utilizator business nu ar fi apreciat. Trebuie să impui respect și seriozitate în fața partenerilor. Sunt laptopuri Sony VAIO care mizează pe culori puternice, în altă gamă de modele.

2. Ecran și sunet

Dispune de un ecran mat de 13.3 inch cu rezoluție 1.366×768 pixeli. Display-ul mat este excelent în a nu reflecta lumina și se descurcă chiar și atunci când ieși cu laptopul pe afară. Cum spuneam și mai sus mi se pare că 13.3 inch este un compromis ideal între portabilitate și utilitate. Te vei adapta ușor la această dimensiune când cobori dinspre 15.6 inch. Mi-a fost mai greu să mă obișnuiesc cu cei 11.6 inch de pe MacBook Air.

Sunetul nu este demn de segmentul business fiind destul de slab și pare ușor strangulat. Nu are un jack de 3.5 mm și pentru microfon. Probabil că un utilizator business este focusat pe performanță/portabilitate și sunetul trece în plan secund. Nu m-a deranjat că nu oferă o audiție de top.

3. Hardware

Aici modelul Sony VAIO VPCSB1V9E impresionează:

– procesor Intel Core i5 – 2410M CPU la 2.30 GHz ( nota 6.9 din partea Windows 7);

– două plăci video: ATI Radeon HD 6470M – 6.4 de 512 MB și Intel HD 3000 – 5.3;

4 GB RAM la 1.333 MHz și maxim 8 GB RAM (nota 5.9 de la Windows 7);

hdd de 500 GB la 5400 rpm – 5.9 de la sistemul de operare pe  care-l rulează.

Am făcut o serie de teste referitoare la performanța oferită de pachetul hardware integrat pe VAIO VPCSB1V9E. Interesant este că atunci când l-am primit în test am observat că este destul de gălăgios și asta pentru că coolerul intra mereu în sarcină maximă. După ce am instalat un update la bios au încetat problemele. Coolerul intră în acțiune, dar nu mai este nivelul de zgomot de la început. Presupun că au găsit unde era problema și au rezolvat-o, cel puțin parțial.

Dispune de două trepte de putere: Stamina și Speed și se poate comuta ușor între ele prin mișcarea unui buton. În modul Stamina se folosește de placa video integrată Intel HD Graphics și Speed cu placa video dedicată ATI Radeon HD 6470M de 512 MB DDR3.

3DMark06 – 5.061  3DMarks;

3DMark03 – 12.118 3DMarks;

3DMark Vantage – P2001 3D Marks.

HDD-ul de proveniență Hitachi are 465 de GB.

[nggallery id=147]

4. Conectivitate

Nu lipsește nimic din ceea ce ne-a obișnuit un laptop în 2011:

– Wi-Fi b/g/n, HDMI, webcam, VGA, dvd-rw, bluetooth 2.1, jack de 3.5 mm, cititor pentru carduri SD.

Plusează cu 3G pentru mobilitate la nivel maxim. Gândiți-vă că aveți acces la internet via 3G și pe notebook. Pentru un om de afaceri poate fi un factor esențial dacă vrea să fie conectat și să răspundă într-un ritm altert.

L-am conectat via HDMI la un monitor de test de la BenQ și anume XL2410T și nu a fost nicio problemă. Setările s-au făcut automat și au devenit un instrument de lucru în adevăratul înțeles al termenului.

Conexiunea la routerul wi-fi de acasă nu a întâmpinat vreo dificultate. Dvd-rw are butonul de deschidere pus în colțul din stânga sus și nu pe lateral. Este mai ușor de accesat în acest mod.

5. Tastatură și touchpad

Dacă ar fi să dau o notă pentru tastatură aș alege 10 din start. Este cea mai bine pusă la punct tastatură de vreun notebook pe care l-am testat. Sony mereu uimește prin grija pe care o acordă acestui detaliu. Nici măcar MacBook Air nu stă mai bine la acest capitol. Touchpadul vine cu două butoane pentru click dreapta și stânga cât și cu un cititor de amprente poziționat între acestea – o caracteristiciă utilă în mediul business. Aș fi ales un touchpad mai generos ca suprafață și aș fi accentuat modul în care răspunde la comenzi. Am utilizat un Microsoft Arc Touch și împreună cu tastatura de pe VAIO m-au ajutat să scriu sute de articole în ultimele trei sau patru săptămâni.

Tastatura este luminată și are un senzor care determină când este nevoie să fie aprinsă sau nu. Ar fi mai de apreciat silențiozitatea tastelor și faptul că sunt clar delimitate neagățându-le atunci când scrii în mare viteză.

6. Autonomie

Bateria are șase celule. Nu m-am uitat peste cifrele oficiale, dar în condiții de utilizare intensivă a scos:

Speed – High Performance – 1 h și 54 minute;

Stamina – High Performance – 2 h și 13 minute.

Țin să precizez că este un laptop de test și poate printre primele modele fabricate. A fost intens utilizat și supus la teste încă din momentul în care a fost deschis din cutie. S-ar putea ca o parte a performanțelor sale să fi fost alterate și aici mă refer în speță la autonomie.

Laptopul cântărește 1.75 kg, are o grosime de 23.9 mm.

Rulează Windows 7 Professional Edition.

7. Preț

Îl găsiți la PCfun.ro pentru 4.842 de lei.

Concluzii

Sony VAIO VPCSB1819E este un portabil complet ce impresionează la capitolul performanță într-un design compact.

Puncte tari:

– design simplu și elegant, materiale de calitate;

– tastatura;

– performanță;

– greutate, grosime.

Puncte slabe:

– prețul mare ce îl aduce prea aproape de MacBook Air de 13.3 inch;

– sunetul.

[nggallery id=146]

Fotografiile sunt făcute cu Sony NEX-5.

httpv://www.youtube.com/watch?v=taSzwCrS5aQ

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.