Imprimantă multifuncțională inkjet color Brother DCP-T520W – review

16/07/2021

Cu toate că nu mai sunt folosite la fel de mult precum în urmă cu câțiva ani, datorită faptului că tot mai multe documente circulă complet digital acum, imprimantele sunt departe de a fi considerate tehnologie depășită, nefolositoare.

Pandemia COVID-19 a generat o cerere mai ridicată pentru imprimante de uz casnic, din cauza telemuncii. Dacă la birou era suficientă o singură unitate pentru tot personalul unui departament, când salariații au început munca de acasă au avut nevoie să printeze în biroul ad-hoc organizat în propria locuință.

Mulți au avut și încă mai au nevoie de soluții practice, economice, dar în același timp performante, iar un multifuncțional color cu jet de cerneală precum Brother DCP-T520W poate reprezenta alegerea perfectă.

Specificații imprimantă multifuncțională inkjet color Brother DCP-T520W

Specificatii imprimanta multifunctionala inkjet color Brother DCP-T520W

Review video

httpvh://youtu.be/w1gFVq2Zey4

Design

Imprimanta multifunctionala inkjet color Brother DCP-T520W

Am primit imprimanta în cutia de retail, în care am mai găsit cablul de alimentare, un cartuș sigilat de cerneală neagră Brother BTD60BK de 108 ml, ghid de instalare și configurare rapidă în mai multe limbi, manual de utilizare, certificat de garanție și alte pliante cu diferite informații:

Din pachetul ajuns la mine lipseau câte un cartuș de cerneală neagră, cyan, magenta și galbenă, ce în mod normal sunt prezente în cutia de retail. Asta fiindcă imprimanta a fost gata încărcată și testată înainte de fi trimisă către noi.

Așa cum stă scris în mai multe locuri de pe cutie și chiar pe un abțibild de pe imprimantă, cu flacoanele de cerneală incluse direct din cutia de retail poți imprima până la 15.000 de pagini.

Brother DCP-T520W este un multifuncțional clasic ca aspect, nu aș spune că încearcă în vreun fel să iasă în evidență. Nu este nici dintre cele mai compacte pe care le-am văzut, dar nici dintre cele cu adevărat masive.

Tava de alimentare cu până la 150 de coli de dimensiuni maxime A4 este destul de ușor de scos și de reintrodus. Modul de alimentare poate că nu este cel mai simplu, dar nici nu aș spune că-ți dă bătăi de cap. După primele două operații începi să te descurci în doar câteva secunde.

Pe lângă tava de alimentare principală, mai există și o tavă suplimentară, ce acceptă doar câte o coală pe rând. Aceasta este folositoare atunci când vrei să alimentezi cu o coală în format diferit, spre a nu mai accesa tava principală. Totodată, dacă copiezi o singură dată un document pe ambele părți este mai facil să folosești tava secundară.

Pe zona din spate mai vedem o ușiță de acces către sistemul cu role pentru tragerea hârtiei din tava principală. De aici poți debloca anumite coli atunci când acestea se blochează. Am printat mai mult de 500 de coli și nu a fost nevoie să intervin pe această ușiță.

Hârtia ce poate fi scanată ori pentru copiere se așează pe partea superioară, după ce ridici capacul. Brother DCP-T520W este un copiator clasic să spun, nu unul ce își trage automat hârtia ce trebuie copiată / scanată.

Balamaua scanner-ului permite și așezarea cărților, întrucât se poate ridica suplimentar spre a permite astfel de operațiuni.

Desfacerea capacului ce-ți permite accesul către sistemul de printare / capetele de printare dezvăluie și mufa USB Type-B.

 

Pe partea frontală se regăsesc însă cele mai importante elemente. Aici este afișajul LCD cu o linie, toate butoanele de control și, nu în ultimul rând, zona de reumplere a rezervoarelor de cerneală.

Ca și calitate de fabricație, Brother DCP-T520W nu se prezintă deloc rău. Plasticul prezent la exterior poate că nu impresionează neapărat, dar nici nu este unul care să lase senzația de ieftin. Finisările sunt cel puțin dcente, nu am găsit muchii tăioase sau îmbinări nefericite, în timp ce asamblarea este suficient de solidă.

Conectivitate

Brother DCP-T520W poate fi folosit prin două moduri de conectare:

  • cel clasic, prin cablu, ce nu presupune instalarea manuală a vreunui driver în Windows 7, 8 și 10, ci doar a unui software de la Brother dacă vrei mai multe opțiuni și setări;
  • cel fără fir, folosind modulul Wi-Fi integrat. Aici poți introduce imprimanta în rețeaua locală de acasă și poți printa apoi de pe orice dispozitiv ce face parte din aceeași rețea sau poți folosi modul Wi-Fi Direct, când te conetezi la multifuncțional direct cu dispozitivul mobil.

Cel mai simplu mi s-a părut să conectez imprimanta Brother DCP-T520W la rețeaua de internet și să printez apoi de pe orice dispozitiv compatibil.

De pe cele mobile, mai exact de pe un smartphone cu Android în cazul meu, totul este foarte simplu. Poți alege să trimiți direct fișierul ce-l vrei printat către Brother DCP-T520W, din meniul sistemului de operare sau poți folosi aplicația Brother iPrint&Scan, disponibilă gratuit în Google Play Store și Apple AppStore.

Capturi de ecran din aplicația Brother iPrint&Scan pentru Android:

Aplicația Brother iPrint&Scan este foarte simplu de folosit, intuitivă și cu o interfață logic structurată. Nu oferă extrem de multe opțiuni, dar pentru printare și scanare de pe un dispozitiv mobil o consider foarte bine pusă la punct.

Utilizare

Imprimanta multifunctionala inkjet color Brother DCP-T520W

Câte ar fi de spus aici despre utilizarea unei imprimante, care să nu fie știut de majoritatea dintre voi? Așa cum am precizat deja, Brother DCP-T520W poate printa, copia și scana în mod calsic, conectat prin cablu sau wireless la un PC, ori poate face majoritatea operațiilor și prin intermediul unui dispozitiv mobil. 

În acest capitol aș vrea să punctez în special modul de reîncărcare cu cerneală a celor trei rezervoare. Încă din cutia de retail primești cerneală pentru circa 15.000 de pagini. Sunt trei flacoane color, fiecare suficiente pentru până la 5.000 de pagini printate și două sticluțe cu cerneală neagră, pentru câte 7.500 de pagini fiecare. Desigur că aceste cifre sunt estimative, calculate de Brother după metodele de testare ISO/IEC 24712. Astfel, se poate ca în realitate să fie ceva mai puține pagini printate sau, de ce nu, chiar mai mult de atât.

În fine, cel mai important este că cerneala originală Brother, recomandată pentru modelul DCP-T520W, nu este deloc scumpă și că folosind acest tuș ajungi la un cost scăzut per pagină.

Cel puțin la fel de important este că reumplerea cu cerneală a fiecărui rezervor se face extrem de simplu, nu cred că cineva poate întâmpina probleme cu această operațiune. În doar câteva secunde desfaci capacul ce acoperă cele patru rezervoare, după care ai câte un dop pentru fiecare dintre ele. Dopul poate fi așezat într-un locaș dedicat atât timp cât torni cerneală din sticluță în rezervor. Am încărcat cu cerneală neagră de două ori și în niciunul dintre cazuri nu am vărsat vreo picătură pe lângă și nici nu m-am murdărit deloc pe mâini.

În timpul funcționării, Brother DCP-T520W nu este cea mai silențioasă, mă refer desigur la procesul de printare. Vibrații serioase sau șocuri nu apar odată cu funcționarea capetelor de printare, însă uneori mai simți cum se mișcă ușor biroul. Nu aș spune că din aceste considerente avem ceva special, mai degrabă se clasează la un nivel mediu.

Viteza de printare, scanare ori copiere depinde foarte tare de setări, de complexitatea scenariilor, așa că ar fi oarecum nedrept să aduc aici cifre, asta cu atât mai mult cu cât nu testez deloc des imprimante și deci nici comparații nu am cum să fac.

În peste o lună de test, am printat mai mult de 500 de coli A4 și 50 de fotografii color pe hârtie glossy în format 4 x 6 inch. Doar de câteva ori dispozitivul a avut probleme cu alimentarea cu coli ori hârtie foto și cred că în majoritatea cazurilor a fost mai degrabă vina mea, fiindcă nu am așezat corect colile în tăvi.

Mi-a plăcut că atunci când vrei să printezi pe un format mai atipic și nu este nevoie să faci asta în mai multe exemplare, poți folosi tăvița de pe spatele imprimantei, ce permite alimentarea cu o singură coală. Atunci când dispozitivul detectează că acolo este o coală, o va folosi în mod automat pe aceea, nu este nevoie de alte setări.

Calitatea printurilor și a scanării este bună, nu am niciun motiv de nemulțumire, ba chiar aș spune că Brother DCP-T520W produce rezultate peste așteptări. Recunosc că nu am prea mulți termeni de comparație, așadar această apreciere poate fi considerată ușor subiectivă.

Preț

Imprimantă multifuncțională inkjet color Brother DCP-T520W – 870 lei pe eMAG.ro. Tot în cel mai mare magazin online din țara noastră găsim și cerneală dedicată. Un flacon cu cerneală neagră de 108 ml costă doar 40 de lei, în timp ce cele colorate costă de la 30 de lei / flacon. Un set cu două flacoane de cerneală neagră și câte unul din cele trei colorate costă 210 lei.

Concluzii

Imprimanta multifunctionala inkjet color Brother DCP-T520W

Brother DCP-T520W este o imprimantă multifuncțională pe care o pot recomanda fără rezerve celor ce caută un astfel de dispozitiv situat în zona asta de preț. Nu am găsit mai nimic în neregulă în mai bine de o lună de utilizare sau cel puțin nimic important. Costurile de exploatare mi se par cel puțin rezonabile, iar ușurința în utilizare o recomandă oricărui tip de utilizator, atât timp cât nu vorbim de volume mari de printuri lunare.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru imprimanta multifuncțională inkjet color Brother DCP-T520W:

PRO

  • rezervoarele de cerneală pot fi reumplute în mod extrem de simplu, curat, fără murdărire;
  • preț mic de printare / pagină cu cerneală originală;
  • modul Wi-Fi integrat și compatibilitate cu dispoztive mobile fără a fi nevoie de aplicații ori setări complexe;
  • tăviță suplimentară de alimentare cu câte o singură coală, foarte utilă atunci când vrei să printezi într-un format mai atipic, pe care nu-l folosești uzual;
  • calitate bună atât a printurilor, cât și pentru scanări.

CONTRA

  • fără a fi extrem de zgomotoasă, nu este nici dintre cele mai silențioase în timpul printării.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.