Primele dispozitive cu HarmonyOS 2.0 au fost Huawei Watch 3 și Huawei Watch 3 Pro. Am testat Huawei Watch 3 Pro, iar recenzia completă o găsiți aici, iar în ultimele zile m-am jucat cu Watch 3 și impresiile formate le-am grupat în review-ul de față.
Watch 3 Pro este ceva cam mare pentru mine, iar Watch 3 m-a interesat în mod deosebit. Am fost utilizator pentru o perioadă lungă de timp al Watch GT2 și Watch GT, iar un upgrade spre o generație mai nouă ar veni cumva la fix în perioada asta.
Noua generație de smartwatch-uri Huawei aduce magazin de aplicații, eSIM + LTE, senzori actualizați pe partea de tracking și analiză a somnului, Huawei Pay a fost promis pentru plăți prin NFC (nu am idee când va fi lansat comercial).
Ce este interesant?
Deși Huawei Watch 3 este mai compact, are fix display-ul de pe Watch 3 Pro – 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, dar hai să le descoperim specificațiile tehnice într-un comparativ. Sunt diferențe pe partea de materiale folosite pentru sticla din față și structura de rezistență, capacitate a bateriei etc.
Recenzia video:
httpvh://youtu.be/Dabhayv0PE8
Specificații
Design;
În pachet dați de ceas, chargerul de încărcare wireless pe USB, ghid cu instrucțiuni de utilizare. Nu am găsit o curea suplimentară pe 22 mm, în afară de cea pe negru. Bineînțeles, poți achiziționa orice curea pe formatul amintit și o potrivești pe repede înainte la ceas. Cureaua neagră este fabricată dintr-un plastic moale, plăcut la atingere. Mi se pare a fi ceva cam tern, da – merge la costum sau când ești îmbrăcat casual.
Dacă aș folosi un Watch 3, din start spun că aș cumpăra o curea ceva mai…, colorată.
Huawei Watch 3 inspiră eleganță și în momentul de față aș spune că în categoria sa nu are rival din acest punct de vedere. Este mai ușor și mai subțire față de Watch 3 Pro – 54 gr. vs 63 gr., 12.2 mm vs 14 mm, dar și acumulatorul trece printr-o cură de slăbire, iar asta se simte în utilizarea de zi cu zi. Mai multe detalii veți descoperi în secțiunea autonomie.
Marginile ecranului sunt ceva mai mici față de cele de la Watch 3 Pro. Are sticlă în partea frontală, structură de rezistență din oțel inoxidabil și spate ceramic. Pro-ul are sticlă de safir, structură de rezistență din titanium și spate ceramic. Elementul comun la cele două smartwatch-uri este spatele ceramic.
Le-am avut pe amândouă, unul lângă altul și da. Watch 3 Pro l-aș considera ceva mai rugged, mai rezistent la intemperii față de Watch 3 ce îl vezi așa mai de purtat la mână în condiții optime și nu de luat în condiții ceva mai dure.
În lateral dreapta se află o coroană rotativă ce are și rol de buton, iar al doilea buton fizic te duce spre magazinul de aplicații. Pe partea spate se află suita de senzori (pentru ritmul cardiac, SpO2, termomentru). Are certificare 5 ATM și l-am folosit în piscină, după cum era de așteptat nu a fost nicio problemă din acest punct de vedere.
Una peste alta, cum spunea și la început – Huawei Watch 3 este un smartwatch elegant. Îl potrivești rapid la sacou, poți să mergi cu el la un eveniment, dar în același timp îți faci și sesiuni de jogging de dis-de-dimineață. Îmi place că este ceva mai slim față de varianta Pro și față de alte oferte din piață.
Ecran și sunet;
Sunt fan al ceasurilor cu ecran rotund, dar și al tehnologiei AMOLED (cred că de prin 2011 / 2012 am avut doar smartphone-uri cu display AMOLED). Mi se pare că Huawei a ales un panel de foarte bună calitate. Nu excelează neapărat la rezoluție, nici nu ar trebui pe un ceas.
Mi se pare excelent cum se vede în directa acțiune a razelor de soare, fără să-ți livreze un glare puternic. Ai lizibilitate și când este soare puternic pe afară, iar asta contează. Luminozitatea mi s-a părut a fi destul de ridicată, comenzile de pe panelul touch sunt preluate instant.
Are sticlă în partea frontală și nu sticlă de safir precum Watch 3 Pro-ul. În cele câteva zile de utilizare nu mi s-a părut că s-ar zgâria ușor. L-am folosit pe Watch GT2 pentru peste 1 an și avea tot sticlă, doar o zgârietură aproape insesizabilă a prins, după căderi și lovituri destul de serioase. Mă uitam mereu cu grijă, dar era întreg la nivel de display. Plus că poți alege o folie de protecție. O recomand pe smartphone, dar la smartwatch mi se pare deja prea mult.
Reiau câteva dintre specificațiile display-ul de pe Watch 3: AMOLED de 4.3 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, 326 ppi, rată de refresh la 60Hz și o luminozitate ce în modul Auto urcă până la…, 1000 nits.
Watch 3 are difuzor și am aceeași concluzie ca la Watch 3 Pro, cel mai puternic difuzor pe care l-am auzit până acum pe un smartwatch. Se aude așa tare că atunci când îți face rezumatul la sesiunea de alergat îl vor auzi și cei din proximitate, chiar dacă sunt și la 2 – 3 metri distanță de tine. În apelurile de voce se aude destul de puternic și clar, poți să porți o conversație fără nicio problemă.
De fapt, ce este cu adevărat impresionant la difuzorul de pe Watch 3?
Calitatea sunetului, sesizezi chiar și un pic de bass. Îl compar cu ceea ce aveam pe Gear S3 Frontier sau Watch GT2 ce erau mult mai plate din acest punct de vedere.
Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții;
Folosește un procesor Hisilicon Hi6262 de tip dual-core, cel mai puternic preia comenzile date de către user, iar cel mai modest se ocupă de sarcinile de rutină spre a prezerva energia stocată în acumulator.
Setările inițiale pe Huawei Watch 3;
Se adaugă 2 GB RAM și 16 GB stocare. Este un hardware destul de puternic pentru un smartwatch și în operațiunile desfășurate nu ai cum să nu remarci cât de sprinten este.
Interfața este ușor de parcurs. Cu swipe de sus în jos ai acces spre setările rapide, swipe de la bază în sus și te duce spre zona de notificări, swipe în lateral și treci prin mai multe secțiuni pe care le poți customiza (vreme, ritmul cardiac, nivelul de SpO2, monitorizare pentru temperatură etc).
Butonul de sus din lateral dreapta cu rol și de coroană rotativă deschide lista de aplicații. Veți găsi:
- Wallett (nu avem încă Huawei Pay spre a fi pus în valoare prin plăți NFC);
- AppGallery – peste 50 de aplicații disponibile în momentul de față (majoritatea sunt inutile);
- Setări, Temperatură, Busolă, Ritmul Cardiac, Înregistrări ale antrenamentelor, Apeluri telefonice, Nivel de stres;;
- Temporizator, Muzică, Antrenamente (peste 100 de moduri de exerciții fizice: 19 moduri pro pentru sporturi de interior și exterior și 85 de moduri personalizate, detectare automată pentru 6 dintre cele mai des folosite tipuri de exerciții fizice);
- Distanța parcursă, SpO2, Altimetru, Analiză a somnului, Contacte, Date despre respirație, Notepad cu opțiunea de înregistrare a sunetului;
- Calendar, Vreme, Alarmă, Cronometru.
În setările rapide veți găsi:
Drain – dacă ați intrat în apă, va emite un sunet puternic prin difuzor spre a elimina mizeria sau picăturile acumulate acolo;
Ultra long battery life – îl folosești mai mult drept ceas, fără partea de smart (Wi-Fi, date mobile sunt date pe off). Se schimbă fața de ceas pe una care consumă mai puțină energie, iar interfața are alt UI, cu mai puține opțiuni. Când ieși din modul Ultra long battery life, ceasul se restartează;
HarmonyOS 2.0 pe Watch 3 vine la pachet și cu un magazin de aplicații dedicat. Când l-am testat pe Watch 3 Pro nu era un store populat, erau 3 – 4 aplicații în total. Acum am descoperit 58 de aplicații. Nu aș spune că sunt și neapărat utile, aș fi vrut să găsesc Strava spre exemplu sau alte aplicații uzuale de monitorizare a efortului fizic și nu am dat de ele în AppGallery-ul dedicat Watch 3 și 3 Pro.
Printre aplicațiile din store se află:
- Wi-Fi Password – păstrezi rețele Wi-Fi și parolele asociate, direct pe ceas;
- RainViewer Weather – monitorizare a condițiilor meteo;
- Petal Maps – navigare de pe ceas spre o anumită direcție;
- VirtualCards-Loyalty Cards & Coupons Wallet – nu funcționează pe Watch 3-ul conectat cu iOS;
- Airly Watch – afli calitatea aerului dintr-o anumită zonă;
- GStep – pedometru etc (funcții ce de altfel le ai și pe smartwatch, by default);
- myTuner Radio – peste 5000 de stații radio dintre care poți alege genul care te interesează;
- Math Games.
Sunt aplicații pe acolo, dar unele cu adevărat utile nu pot spune că au apărut încă. Dacă Watch 3 și Watch 3 Pro devin un succes comercial și dezvoltatori de aplicații pentru smartwatch-uri vor fi interesați să-și porteze aplicațiile.
Interfața HarmonyOS 2.0 pe Huawei Watch 3;
Un alt mare plus mi se pare a fi aplicația Huawei Health ce trebuie a fi instalată pe smartphone (iOS sau Android). Am testat Watch 3 în conexiune cu Mate40 Pro, dar poți să-l folosești și cu alt smartphone Android sau iOS, deși unele servicii sau opțiuni ar putea să lipsească.
Sunt 5 secțiuni: Health cu date legate de distanța parcursă, înregistrări ale exercițiilor, monitorizare a ritmului cardiac, a somnului etc. Urmează Exerciții cu mai multe opțiuni pentru cei interesați: alergare în exterior sau interior, plimbare, Bicicletă, Sărituri la coardă etc.
Urmează Discover / Descoperiți, Devices / Dispozitive (nu poți să ai mai multe ceasuri conectate în același timp, am încercat cu Watch 3 și Watch 3 Pro și te scoate de pe unul dintre ele când te loghezi pe celălalt). Aici poți să customizezi și fețele de ceas (peste 100 de opțiuni), setări pentru Aplicații, Muzică și Huawei Wallett (fără suport în România, în momentul de față).
Am observat că Watch 3 a primit suport firmware și mereu apare câte o notificare legată de un update ce îmbunătățește diverse aspecte.
Da. Îți aduce notificări din apeluri, mesaje și alte aplicații (în funcție de setările dorite de către utilizator). Nu am sesizat să fie probleme din acest punct de vedere. În ce privește modul în care face tracking, mi se pare ceva cam optimist față de realitate, în continuare. Mi se pare că îți pune 5 – 10% în plus față de distanța parcursă. Oricum este mai bine față de valorile înregistrate în trecut. Poți să împingi datele din Health spre Google Fit.
Huawei Health pe Mate40 Pro;
Conectivitate;
Ai opțiunea de eSIM (Orange și Vodafone), date mobile în 4G / LTE pe Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, bluetooth 5.2, NFC, localizare de tip dual-band pentru GPS prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS (SUA, Rusia, China, Uniunea Europeană și Japonia).
Localizarea prin GPS mi se pare a fi excelentă și faptul că este de tip dual-band contribuie atât la precizie, cât mai ales la viteza cu care recunoaște unde ești poziționat.
Nu am activat eSIM pe smartwatch, deși mi se pare o funcție de-a dreptul excelentă. Să ies la alergat, fără să am grija telefonului și să nu pierd eventuale apeluri importante (dacă primesc un apel telefonic = cu adevărat important, de obicei comunic în mod special prin mesaje pe WhatsApp, Messenger, mail etc)
Autonomie;
Watch 3 Pro are baterie de 790 mAh și Huawei spune că te duce spre 5 zile cu 4G, iar în realitate fără 4G, dar cu utilizare în adevăratul înțeles al termenului obții 3 zile de autonomie.
Watch 3 are baterie de 450 mAh și în loc de cele 3 zile cu 4G promise de Huawei sunt mai degrabă 1 – 1.5 zile în mod real. Da. Îmi vine greu să trec de la Watch GT2 ce ajungea și la două săptămâni de autonomie spre Watch 3 ce necesită încărcare în regim zilnic.
Încărcare wireless la 10W funcționează ireproșabil cu chargerul din pachet și ai nevoie de 1 oră și 32 minute spre a face încărcarea de la 0 – 100%. Dacă vrei să folosești reverse wireless charging și încărcare wireless pe un pad dedicat = mult succes. Poți încerca, dar pe exemplarul meu se ajungeau la temperaturi destul de ridicate, iar încărcarea era oprită de charger (deși am folosit unul de la Huawei). Neapărat să aveți grijă în a avea chargerul din pachet la îndemână.
Preț
Huawei Watch 3 Active (ceas negru, curea din silicon negru) + brățara Huawei Band 4 Pro – 1668 lei;
Huawei Watch 3 Classic (ceas argintiu, curea din piele) + brățara Huawei Band 4 Pro – 1699 lei.
Huawei Watch 3 Pro cu Huawei Band 4 Pro este 1848.99 lei. Este o diferență de preț destul de mică între cele două smartwatch-uri.
- design elegant;
- display AMOLED de-a dreptul excelent, luminozitate de până la 1000 nits;
- conectivitate de top: eSIM, 4G / LTE, Wi-Fi, bluetooth 5.2, localizare de tip dual-band etc;
- senzori ce fac un tracking avansat și în detaliu, analiză superdetaliată pentru somn + recomandări, o sumedenie de sporturi ce sunt monitorizate, recunoaștere automată pentru unele dintre ele;
- interfață ușor de parcurs, o multitudine de fețe de ceas;
- autonomie mediocră;
- lipsă soluție de plată prin NFC;
- puține aplicații cu adevărat utile în AppGallery pentru ceas;
Huawei Watch 3 este unul dintre cele mai bine echipate smartwatch-uri din ce a fost lansat în 2021. Iese în evidență prin designul elegant, prin hardware performant, prin conectivitatea avansată, printr-o interfață ce permite un tracking în detaliu.
Au și magazin de aplicații, dar încă mi se pare că mai este de lucru pe aici, sper să apară și aplicații cu adevărat utile. Din cele peste 50 de aplicații, cu indulgență aș spune că 4 – 5 sunt utile și la nive local.
Este nevoie și de o soluție de plată spre a-l considera smartwatch în adevăratul înțeles al termenului, iar Huawei Pay se lasă așteptat.
Aș cumpăra un Watch 3?
Îmi place designul mult, dar autonomia este modestă. Probabil, m-aș obișnui să-l pun pentru câteva minute la încărcat în fiecare zi, când lucrez un articol pe site etc. După cum ați văzut mai sus, deja este oferit într-un bundle și cred că voi aștepta să fie prins în promoții de Black Friday etc.