Motorola Edge 20 Pro – review

23/02/2022

Ne-am obișnuit deja ca Motorola, sub umbrela Lenovo, să ne aducă telefoane cu raport preț / specificații uneori imbatabil. Nu este valabil doar pentru smartphone-urile low-cost sau mid-range, ci și în zona de top găsim un cost ce pare în unele cazuri prea bun ca să fie adevărat.

Aș spune că afirmația este perfect conformă acum și pentru Motorola Edge 20 Pro, după ce prețul inițial este redus considerabil. Dacă merită sau nu să alegi cel mai performant Moto al momentului, vedem din rândurile ce urmează.

Motorola Edge 20 Pro a fost lansat în iulie 2021 și a debutat comercial din august 2021. Să nu-l încurcați cu Motorola Edge 30 Pro ce din 25.02.2022 a ajuns și în România la 3999 lei. O să testăm și modelul nou lansat de săptămâna viitoare. 

Specificații pentru Motorola Edge 20 Pro:

Specificatii Motorola Edge 20 Pro

Design

Motorola Edge 20 Pro

La noi a ajuns telefonul într-un pachet de tip combo ce adăuga o cutie suplimentară cu cablu de la USB Type-C la HDMI. În cutia telefonului, am găsit și o husă din silicon transparent, încărcătorul la 30W, cablul USB Type-C, agrafă pentru slotul sim și o serie de pliante cu diferite informații.

Primul aspect despre care vreau să vorbesc aici este dat de dimensiunile lui Motorola Edge 20 Pro. Este un smartphone cu ecran de 6.7 inch și, oricât de înguste ar fi marginile din jurul ecranului, nu are cum să fie prea compact. Nu se așează cel mai confortabil în mână, în timp ce în buzunar are loc cu greu.

Mi-a plăcut în schimb că este destul de ușor, ba chiar te poate surprinde din această direcție, mai ales raportat la dimensiuni. Spatele ușor curbat către laterale este acoperit cu sticlă finisată mat, cu o textură nu alunecoasă, face ca telefonul să ofere ceva grip, dar nimic special. Recomand husa din pachet.

Deși șasiul este metalic, iar sticla ce protejează ecranul și cea de pe spate sunt de tip Corning Gorilla Glass 5, Motorola Edge 20 Pro mi se pare un pic cam fragil. În special în dreptul butonului Power, ce integrează și senzorul de amprentă, unde șasiul este serios decupat spre găzdui acest buton, am impresia că dispozitivul flexează ceva cam mult. Cred că aici este un punct sensibil al telefonului. 

Pe de altă parte, Motorola Edge 20 Pro este rezistent la picături de lichide și la praf, conform cu standardul IP52.

Construcția este de calitate, materialele sunt bune, cu precădere sticla de pe spate îți lasă o impresie plăcută, finisările sunt atent lucrate, dar nimic neobișnuit. Nu aș spune că Motorola Edge 20 Pro lasă impresia unui telefon mai scump decât este.

Ecran și sunet

Motorola Edge 20 Pro

Era și păcat să propui un ecran imens, de 6.7 inch, și nu aduci unul de cea mai bună calitate. Motorola Edge 20 Pro nu a făcut deloc rabat la calitate, iar display-ul de tip OLED este superb. Specificațiile ecranului sunt în tabelul de la începutul recenziei, aici adaug impresiile mai mult sau mai puțin obiective.

Culorile sunt vibrante, pline de viață, iar contrastul infinit, așa cum îi stă bine oricărui panel OLED. Luminozitatea este foarte ridicată, nu neapărat la nivel de flagship cu pretenții, dar nici foarte departe. Nici în bătaia directă a soarelui nu ai probleme de lizibilitate. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte largi, dar de la câteva zeci de grade nuanțele capătă o tentă de verde, în special culoarea albă are de suferit. Nimic de speriat totuși.

În meniul de setări ale afișajului, Motorola Edge 20 Pro propune câteva reglaje:

Rata de refresh de până la 144 Hz face ca fiecare tranziție să fie pe cât se poate de fluidă. Există trei opțiuni pentru rata de împrospătare a afișajului: Automată, 60 sau 144 Hz. Mi-ar fi plăcut să avem și valori intermediare, precum 90 sau 120 Hz, dar Motorola a considerat că nu avem nevoie decât de extreme.

Una peste alta, deși nu este tocmai perfect, ecranul reprezintă unul dintre punctele forte ale telefonului.

Pe partea de sunet, Motorola Edge 20 Pro este limitat la un singur difuzor, deloc de lăudat pentru un vârf de gamă. Speaker-ul este poziționat pe latura de jos, în dreapta portului USB-C. De aici primim un sunet de nivel mediu, atât ca analiză a calității, cât și ca volum maxim.

Lipsa jack-ului audio de 3.5 mm ar putea fi trecută și ea la minusuri.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola Edge 20 Pro

Aici nu aș spune că am nemulțumiri. Chipset-ul este de top, chiar dacă nu cel mai puternic ce ar fi putut fi montat. Motorola Edge 20 Pro s-a mulțumit cu Qualcomm Snapdragon 870 5G realizat pe 7 nm, un procesor cu doar o idee mai slab decât Snapdragon 888, modelul Qualcomm de top pentru 2021.

De partea grafică se ocupă un foarte capabil Adreno 650, ce reușește să ruleze fără nici cea mai mică problemă orice joc din Google Play Store. Este adevărat că în titlurile grele nu poate ajunge cu fps-ul la nivelul ratei de refresh a ecranului, dar în jocuri de nivel mediu totul se derulează extrem de rapid.

Memoria RAM este de tip LPDDR5 și măsoară nu mai puțin de 12 GB. Spațiul intern de stocare este și el la un nivel de apreciat, standard în țara noastră avem 256 GB, de tip UFS 3.1. Din păcate, slotul pentru carduri de memorie lipsește.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge 20 Pro: 

Sistemul de operare este un Android 11 fără intervenții la nivel de interfață din partea Motorola. Totul arată ca la un Android nativ, dar au apărut câteva opțiuni suplimentare prin meniul de setări, în special pe partea de gesturi sunt câteva adiții.

Aplicații preinstalate sunt puține, bloatware la minim pe Motorola Edge 20 Pro. Pe lângă cele clasice de la Google, mai avem de la Motorola Ajutor Dispozitiv (aplicație de diagnoză și optimizare), Fundaluri interactive, Moto (personalizare telefon) și Notificări Motorola. Nimic intruziv și de apreciat numărul redus de aplicații preinstalate. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața Motorola Edge 20 Pro:

Performanță

Teste benchmark Motorola Edge 20 Pro

Motorola Edge 20 Pro a trecut printr-o serie de teste de benchamrk clasice pentru Gadget.ro, iar rezultatele sunt structurate în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Motorola Edge 20 Pro

Conectivitate

Motorola Edge 20 Pro

Motorola Edge 20 Pro este un smartphone dual sim ce acceptă două cartele de tip nano sim. Pe oricare dintre cele două poate fi activată conexiunea de date 5G, cu suport pentru benzile sub-6GHz n1/n3/n5/n7/n8/n28/n38/n41/n66/n77/n78.

Pe partea wireless mai avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax,dual band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în versiune 5.1, există și NFC, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS.

Prin contact direct avem doar port USB Type-C, care însă este de tip 3.1 și vine cu suport DisplayPort 1.4. Astfel, cu ajutorul cablului adaptor din cutia separată, cel USB-C la HDMI, poți duce conținutul ecranului telefonului pe un monitor extern.

Senzorul de amprentă este integrat în butonul Power și are o rată de recunoaștere extrem de ridicată, practic nu a greșit niciodată cât timp am poziționat corect degetul, și un răspuns aproape instant.

Pe lângă butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, poziționate pe latura din dreapta (ceva cam sus dacă mă întrebați pe mine) mai avem un buton fizic, pe stânga, ce activează asistentul vocal Google. Pe latura de jos avem portul USB-C, microfonul principal și difuzorul, în timp ce sus este un microfon secundar. Un al treilea microfon este poziționat în modulul camerelor de pe spate, undeva deasupra LED flash-ului. 

Camere foto și video

Motorola Edge 20 Pro

Sincer, aici totul arată grozav pe hârtie. Avem trei senzori pe spate, cu unul principal de 108 Megapixeli, căruia îi pot reproșa doar lipsa OIS-ului, care însă se regăsește pe senzorul de 8 Megapixeli de tip periscop, cu zoom optic 5X. Al treilea senzor este de 16 Megapixeli și este unul Ultrawide, cu distanță focală echivalentă de 13 mm, unghi de captare de 119 grade. Acestuia nu-i lipsește autofocusul și poate pune subiectul în clar de la o distanță extrem de redusă, de numai câțiva centimetri, așadar poate capta și poze de tip Macro.

Cu suficientă lumină în cadru, toți cei trei senzori reușesc poze de bună calitate, mai nimic de reproșat. Dacă analizăm în detaliu, observăm că mai nimic nu este de nivelul flagship-urilor de la Apple, Samsung, Huawei sau Oppo, ca să enumăr doar câteva nume mari din industrie.

Poze ultrawide, wide și zoom 5X făcute cu Motorola Edge 20 Pro:

Cel mai tare m-a deranjat pe partea foto inconsistența lui Motorola Edge 20 Pro. Uneori ratează complet punctul de focus și te alegi cu poze inutilizabile. Nu-i mare problemă dacă poți trage din nou cadrul, dar dacă ai avut doar o șansă și telefonul a ratat punerea în clar a subiectului atunci vei regreta cam tare.

Pe partea de poze în lumină slabă, poți activa modul Vedere de Noapte, așa cum este el denumit la Motorola Edge 20 Pro. Din păcate, acest mod funcționează doar pentru senzorul principal de 108 MP. Rezultatele nu sunt cele mai grozave cu senzorii secundari, dar sunt utilizabile.

Poze în low-light făcute cu Motorola Edge 20 Pro:

Spuneam că senzorul Ultrawide poate capta și fotografii tip Macro, iar aici aș spune că Motorola Edge 20 Pro se descurcă grozav.

Fotografii Macro făcute cu Motorola Edge 20 Pro:

Camera frontală de 32 MP generează fotografii de 8 MP, prin îmbinarea a patru pixeli într-unul singur. Pozele sunt bune în lumină suficientă, dar slabe atunci când aceasta nu este din plin disponibilă.

Fotografii făcute cu camera frontală Motorola Edge 20 Pro (cu și fără mod Portret):

Motorola Edge 20 Pro nu este deloc rău pe partea foto, dar dacă vrei rezultate de cea mai bună calitate va trebui să cauți la competiția cu tradiție. Bineînțeles că va fi nevoie și să plătești ceva mai mult pentru asta.

Pe video, Motorola Edge 20 Pro stă mai bine decât pe foto, aș spune. Putem filma cu senzorul principal la rezoluție de până la 8K, iar rezultatele sunt convingătoare. Chiar și pe 4K totul arată extrem de bine, culorile sunt vibrante, contrastul optim, iar gama dinamică suficient de extinsă. Mai apar incertitudini pe autofocus, însă per-ansamblu pe video totul este de bună calitate.

Autonomie

Autonomie Motorola Edge 20 Pro

Mai aduc încă o dată dimensiunile lui Motorola Edge 20 Pro în discuție și spun că poate era posibil să fie integrată o baterie ceva mai generoasă în capacitate. Pe de altă parte, acumulatorul de 4500 mAh se descurcă incredibil de bine, oferind o autonomie nu doar mulțumitoare, ci cu adevărat ridicată.

O zi de dimineața până seara este atinsă fără nicio emoție, oricât de tare ai solicita telefonul. Un SOT de 6 – 7 ore este normal, în timp ce cu ceva grijă poți atinge chiar și 8 – 9 ore de ecran pornit.

Rulând continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Motorola Edge 20 Pro a descărcat o baterie plină până la 9% după aproape 7 ore. Având în vedere nivelul luminozității maxime a ecranului, cele 7 ore consider că reprezintă un rezultat foarte bun.

Motorola Edge 20 Pro se poate încărca cu maximum 30W și există încărcător capabil de o asemena putere chiar în pachetul de retail. Cu acesta, bateria goală a atins un procent de 49% după 30 de minute de încărcare, în timp ce la 100% a ajuns după o oră și 24 de minute.

Preț

Motorola Edge 20 Pro  – 2.500 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Motorola Edge 20 Pro

Prețul actual este excelent pentru Motorola Edge 20 Pro și mă face să îl pot recomanda. Telefonul nu-i perfect, dar nici nu-i poți cere asta la circa 2.500 de lei. Are ceva atuuri de partea sa și depinde doar de tine dacă ceea ce face bine este suficient pentru a plasa o comandă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Motorola Edge 20 Pro:

PRO

  • display de foarte bună calitate, o adevărată plăcere să-l privești și să interacționezi cu telefonul prin intermediul lui;
  • ansamblu hardware puternic, face față cu brio în orice aplicație, oricât de complexă;
  • sistem de operare curat, Android nativ cu mici adiții de la Motorola, ce rulează excelent tot timpul, cu bloatware minim;
  • autonomie ridicată;
  • rezultate foto-video bune în condiții de lumină ambientală suficientă;
  • raport foarte bun preț / specificații.

CONTRA

  • lipsește jack-ul audio de 3.5 mm și slotul pentru card de memorie și avem doar un difuzor, ce nu reușește să emită decât un sunet mediocru;
  • modul de noapte poate fi activat doar pe senzorul principal de 108 MP, în consecință în low-light camera ultrawide și cea telephoto nu conving deloc;
  • inconsistență pe partea de autofocus, uneori (nu foarte des ce-i drept) pozele sunt ratate complet din această cauză.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.