Sistem desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage – review

07/06/2022

A trecut ceva timp de când nu am mai testat un desktop PC made by PC Garage. Am deja vreo 3 astfel de sisteme despre care am așternut impresiile – Arkay, Balaur by HyperX și Viking Black Friday Limited Edition. Azi vin către voi cu un nou review pentru un desktop PC asamblat de PC Garage, al cărei denumiri nu poate să nu genereze ceva comentarii. Pe de altă parte, dacă deja am avut un Balaur, de ce nu am avea și un Zmeu.

Specificații sistem desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage

Specificații desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage

Design

Sistemul a venit la mine în cutia carcasei Aerocool Trinity V3. Imediat ce am desfăcut pachetul am fost întâmpinat de un mesaj binevenit:

Este foarte bine că cei de la PC Garage pun acest mesaj la vedere, întrucât dacă ești grăbit și nu arunci o privire înăuntrul carcasei sau dacă nu te pricepi mai deloc în a analiza interiorul unui desktop PC, poți provoca ceva daune. Ideea este ca înainte de a porni sistemul, să desfaci laterala din sticlă securizată și să scoți cele câteva bucăți de spumă ce țin bine fixată placa video. Fără acestea, din cauza vibrațiilor și a șocurilor din timpul transportului, placa video sau cea de bază ar putea fi deteriorate.

Ce nu mi-a plăcut la conținutul cutiei PC-ului este că nu primim cablu de alimentare. Sincer, asta mi se pare de neacceptat. Să zicem că ești foarte nerăbdător sau deosebit de curios cum se comportă sistemul. Doar că, odată ce-l primești realizezi că nu-l poți pune în funcțiune fiindcă lipsește un accesoriu absolut esențial. Acum, poate că doar unitatea de test a venit fără astfel de cablu.

În ceea ce privește carcasa Aerocool, aceasta este de tip MiniTower și una dintre principalele caracteristici este că vine cu o laterală complet transparentă, realizată din sticlă securizată. Totodată, are incluse trei ventilatoare, toate cu iluminare RGB: unul este pe spate, de 120mm, iar două sunt pe față, ambele de 140mm.

Zona de sus prezintă câteva elemente de conectivitate, precum și o grilă în spatele căreia poți monta alte două ventilatoare suplimentare, de 120mm. Chiar și pe partea de jos mai poți adăuga încă două ventilatoare tot de 120mm, astfel că poți ajunge la un maxim de șapte ventilatoare doar pe carcasă.

Sursa Inaza Odyssey 80+ Bronze de 600W integrează și ea un ventilator, procesorul îl are și el pe al lui, iar placa video mai aduce trei în ecuație.

Din punct de vedere al asamblării, celor de la PC Garage nu le pot imputa nimic. Nu cred că și-au dat silința doar cu această unitate, știind poate că este una ce va ajunge pe la teste. Ideea este că totul este bine pus la punct, solid fixat, iar managementul cablurilor atent realizat.

Revenind la carcasă, aceasta nu este tocmai una care să emane calitate prin toți porii, ca să mă exprim ceva mai plastic. Nu este o carcasă dintre cele cu pretenții, dar eu zic că este suficient de bine pusă la punct și de solidă raportat la ceea ce este înăuntru. 

Ansamblu hardware și performanță

Înainte de a trece la rezultatele testelor de benchmark, haideți să vedem ce înseamnă mai exact ansamblul hardware ce lucrează din greu în cazul Zmeu (rimă).

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu date despre sistemul de gaming Zmeu de la PC Garage:

Inima sistemului este un procesor Intel Core i3-12100F, deci din a 12-a generație, cunoscută și drept Alder Lake. Este un quad-core cu toate cele patru nuclee de tip Performance, ce lucrează standard la o frecvență de până la 3.30 Ghz, dar care pot urca în Max Turbo până la 4.30 GHz. Împarte sarcinile pe 8 fire de execuție și are o memorie Intel Smart Cache de 12 MB. Consumă standard până la 58W, dar poate urca la nevoie și până la 89W. Este compatibil cu memoriile RAM de tip DDR5.

Apropo de RAM, pe Zmeu avem 16GB instalați prin două module a câte 8GB, în mod dual-channel. Memoriile sunt Exceleram Dark DDR4 la 3200MHz cu o latență CL16.

Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD Intenso Premium de 500GB, de tip M.2 2280 pe interfață PCI Express 3.0 x4.

Pentru jocuri sau aplicații grafice este montată o placă video Gigabyte NVIDIA GeForce RTX 3050 Gaming OC LHR 8GB GDDR6 128-bit. Aceasta vine pe interfață PCI Express x16 4.0, cu chipset realizat pe 8nm, cu 2560 CUDA Cores și suport DLSS, printre altele.

Nu am cum să uit de placa de bază, model Gigabyte B660M DS3H DDR4.

Acum, că am trecut rapid în revistă componentele, haideți să vedem ce rezultate generează acestea în testele de benchmark atunci când sunt puse la treabă:

Teste benchmark desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage

După cum se poate observa din cifrele de mai sus, sistemul desktop PC Zmeu de la PC Garage este unul cu performanțe medii, adică se încadrează fix acolo unde și-au dorit creatorii săi, mai exact în zona mid-range.

În timpul testelor de benchmark aplicația HWMonitor de la CPUID a înregistrat continuu anumite date, printre care și cele legate de temperaturi. Din capturile de ecran de mai jos puteți observa tot ce pune la dispoziție acest program:

Cel mai important este că pe CPU nu s-a ajuns mai sus de 66 grade Celsius, cifră ce nu ridică niciun fel de problemă, în timp ce pe placa video a fost o zonă unde s-au atins 84.2 grade Celsius, însă cu o medie de 68.9 grade Celsius, ce iarăși nu înseamnă ceva grav.

Este evident că întreg sistemul de răcire și ventilare face față cu brio oricăror sarcini, iar asta este ușor surprinzător având în vedere că pe CPU îl răcește cooler-ul standard, ce vine la cutie cu procesorul. Apropo de acesta, cu toate că se dovedește eficient, el este și zgomotos la turații ridicate. De fapt, este singura componentă ce-și face serios auzită prezența și se poate dovedi enervantă pe perioade lungi de timp.

Conectivitate

Dacă vorbim despre multitudinea de porturi de pe unitatea Zmeu de la PC Garage, atunci trebuie să amintesc prima dată despre cele de pe partea de sus, către față, aici sunt 3 porturi USB-A (2 x 3.0 și 1 x 2.0) și două jack-uri de 3.5 mm, unul cu rol de ieșire sunet, celălalt pentru intrare microfon.

Pe spatele carcasei, porturile puse la dispoziție de placa de bază sunt: 1 x port analog combo tastatură / maus, 2 x USB-A 2.0, 3 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x USB-C 3.2 Gen2, 1 x RJ-45 LAN 2.5 Gbps, 2 x DisplayPort, 1 x HDMI, 1 x VGA și 3 x jack 3.5 mm (suport sunet 7.1).

La cele de mai sus le mai adăugăm pe cele de pe placa video, care sunt: 2 x DisplayPort și 2 x HDMI. 

Preț

Sistem desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage4.500 de lei pe PCGarage.ro. La data publicării recenziei PC Garage oferă cadou alături de un PC Zmeu un maus de gaming Logitech G102 Lightsync RGB Black și o tastatură Logitech G213 Prodigy Gaming. Cele două produse au o valoare combinată de 310 lei.

Am făcut calculele cu componentele ce alcătuiesc Sistemul desktop PC Zmeu de la PC Garage și am ajuns tot la 4.500 de lei. Este vorba strict despre componente, deci practic primești asamblarea în mod gratuit când optezi pentru sistemul gata configurat. Avantajul major vine cu promoția cu maus și tastatură oferite cadou, însă nu am idee cât va ține această campanie.

Concluzii

Desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage

Zmeu este zmeu, dar nu-i cel mai zmeu… Cumva, acest sistem este ok, vine ca un pachet echilibrat, poate susține jocuri la nivel hobby, chiar și cele mai grele titluri pot fi jucate în condiții decente, dar nimic excepțional. Este clar că nu putem vorbi despre jocuri la rezoluție 4K, poate doar ceva de distracție, simplu, fără pretenții. Sistemul Zmeu de la PC Garage se adresează celor ce vor un PC decent, dar care nu au timp sau suficiente cunoștințe spre a asambla unul similar. Aș spune că în afară de memorii, atât RAM, cât și SSD, ce vin de la producători nu tocmai cunoscuți, avem un ansamblu hardware corect calibrat.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru sistemul desktop PC de gaming Zmeu de la PC Garage:

PRO

  • asamblare de bună calitate;
  • ansamblu hardware echilibrat, potrivit pentru segmentul upper mid-range;
  • aerisire și răcire eficientă;
  • configurația sistemului poate fi modificată de către utilizator ulterior achiziției fără a pierde garanția. 

CONTRA

  • memoriile, atât cea volatilă, cât și cea nevolatilă, vin de la producători mai puțin cunoscuți (asta nu înseamnă că sunt neapărat rele, doar timpul poate dovedi contrariul). 
  • ventilatorul coolerului procesorului este zgomotos la turații ridicate.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.