Huawei MateBook D16 – review

23/06/2022

Huawei mizează din ce în ce mai mult pe divizia sa de laptopuri, iar rezultatele încep să prindă în contur. Din câte am aflat la nivel național încep să joace în liga mare aka top 5, alături de nume cu istoric în domeniu, pe unele companii taiwaneze deja le-au depășit. 

Oferta Huawei este formată din ultraportabile premium din seria X (Huawei MateBook X, Huawei MateBook X Pro) sau modele din seria D ce punctează la raportul preț / specificații. 

Într-un eveniment ce a avut loc pe Volkswagen Arena din Istanbul au prezentat Huawei MateBook D16, iar eu am avut ocazia să testez un exemplar cu câteva zile înainte de lansare. Impresiile formate le-am grupat în articolul de față. O să vedeți că este adus într-o promoție destul de interesantă. 

Printre elementele prin care Huawei MateBook D16 iese în evidență ar fi: 

  • display-ul de 16 inci;
  • procesoarele Intel Core din seria 12 H;
  • camera web cu AI ce înregistrează la 1080p;
  • tastatură cu keypad full;
  • funcția Super Device. 

Specificații

Am îngroșat specificațiile modelului sosit la test. Au trimis modelul cu specificațiile de top: Intel Core i7-12700H, 16 GB memorie RAM și Intel Iris Xe pe partea de placă grafică integrată. 

Design

În pachet veți găsi pe lângă notebook și încărcătorul pe USB type-C ce încarcă la 65W, încărcător ce-l poți folosi și pentru smartphone, dar și pentru alte electronice ce acceptă alimentare cu energie pe USB Type-C, cablu pe USB Type-C la ambele capete, certificat de garanție. Am primit aproape pachetul de retail, cu o excepție legată de încărcător (unul de 90W în locul celui de 65W despre care am scris mai sus că îl veți găsi în cutie). 

Este un notebook cu 16 inci cu raport display / corp ce-l ajută să păstreze dimensiuni compacte. Folosesc de obicei un notebook de 14 inci când plec la evenimente în afară, iar acasă am un notebook de 15.6 inci ce este conectat la două monitoare mari și cei 15.6 inci sunt mai degrabă auxiliari. 

Formatul pe 16 inci este cel mai recent și începe să prindă în piață, încetul cu încetul. Huawei s-a gândit că ar fi cazul să aducă pe MateBook D16 pe segmentul entry / mid. Nu strică niciodată să ai un plus de ecran la dispoziție. 

Ca design nu sunt prea multe comentarii de făcut. Huawei nu a făcut rabat în ce privește calitatea materialelor, sosește într-o carcasă metalică, iar feeling-ul este de dispozitiv premium. Logo-ul Huawei este stilizat masiv pe capac și neintruziv la baza display-ului. Balamaua permite rotirea la 150 – 160 grade (am dat o valoare aproximativă, se apropie destul de mult de 180 grade, dar nu ajungea acolo). Balamaua mi-a dat impresia de soliditate, de rezistență în timp.

Tastatura iluminată are butonul de pornire ce include și rol de cititor de amprentă în colțul din dreapta sus. Touchpad-ul este de dimensiuni generoase. Metalul a fost adus și pe capacul de la bază. Au pus două zone de dimensiuni generoase ce ajută în a oferi un grip sănătos indiferent de suprafață pe care a fost poziționat, pe acolo se face și răcirea notebook-ului. Logo-ul Intel Core i7 și Iris Xe se află la loc de cinste, în colțul din dreapta jos.

Huawei MateBook D16 este un notebook ce punctează pozitiv prin designul său. Mi s-a părut compact pentru un notebook de 16 inci – 1.7 kg și sub 19 mm în talie, iar finisajele metalice mate contribuie la ideea de dispozitiv ce mai degrabă ar putea fi poziționat în nișa premium, a ultraportabilelor cu preț de peste 5 – 6000 lei, nu precum modelul de față ce costă puțin peste 4000 lei. 

Ecran și sunet

Huawei MateBook D16 are un display FullView de 16 inci cu rezoluție 1920×1200 pixeli, aspect 16:10, acoperire 100% a spectrului sRGB. Luminozitatea maximă este de 300 nits în mod tipic. Raportul display / corp spune Huawei că ar fi de 90%. 

La plecare spre Istanbul a trebuit să-l folosesc în aeroport spre a rezolva câteva lucruri legate de Gadget.ro. Mi-am dat seama că în lumina puternică din cafeneaua respectivă nu reflecta spațiul ambiant aproape deloc. Și în camera de hotel cu câteva lumini puternice aprinse, nu am parte de niciun element care să-mi distragă atenția de la conținutul afișat pe display. Asta mi se pare a fi un mare punct PRO. În sensul în care îți dorești să lucrezi pe un notebook și să nu ai artefacte din spațiul ambiant proiectate pe display care să-ți strice concentrarea din ceea ce faci pe dispozitiv în momentul respectiv. 

300 nits ar putea să nu pară mult, dar mi s-au părut suficienți. Oricum nu vei folosi un notebook precum MateBook D16 sub directa acțiunea a razelor de soare, așa cum se întâmplă cu un smartphone, iar luminozitatea contează maxim spre a prezerva lizibilitatea. Are certificare TUV Rheinland pentru emisie redusă pentru lumina albastră. 

Difuzoarele se află la bază, spre extremitatea stânga și dreapta. Se aude suficient de puternic, iar la maxim mi s-a părut că bass-ul este modest, înaltele și mediile sunt la cote bune. Pentru un sunet mai bun poți folosi căști pe bluetooth (dispune de bluetooth în standardul 5.1) sau pe jack de 3.5 mm (jack-ul combo a fost adus pe latura din stânga). Huawei MateBook 14s m-a impresionat pe partea de sunet, nu aș putea spune la fel și de MateBook D16. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Configurația de test are specificațiile de top: Intel Core i7-12700H, 16 GB memorie RAM de tip LPDDR4X și placă grafică integrată Intel Iris Xe. Spațiul de stocare este de 512 GB pe orice configurație de MateBook D16. 

Intel Core i7-12700H este un procesor cu 14 nuclee (6 nuclee performante denumite P-Core pe arhitectură Golden Clove și 8 nuclee eficiente energetic E-Core pe arhitectură Gracemont). Frecvențele variază de la 2.3 la 4.7 GHz pentru P-Core și de la 1.7 la 3.5 GHz pentru E-Core. Huawei nu se sfiește în materialele sale să spun că ar fi suficient de puternic pentru League of Legends sau Dota 2. Cu Intel Iris Xe este capabil să ruleze jocuri lansate în urmă cu câțiva ani, chiar și titluri mai recente ce nu necesită placă grafică dedicată din serie recentă. A fost dezvoltat pe 10nm și are un TDP maxim de 45 Watt

Totuși, nu este un notebook de gaming și nu dorește a fi o alternativă la astfel de dispozitive. Punctele sale PRO sunt altele și m-aș referi la ecranul de 16 inci, la dimensiunile cumva compacte pentru această nișă, iar puterea de procesare ascunsă sub carcasă îl face perfect pentru Office, școala online, pentru browsing, ședințe la serviciu, multimedia etc. Marele punct PRO este acest chipset din seria H, observați că nu este un procesor cu U în coadă care să fie axat pe economie de energie și sacrificare a performanțelor. Huawei a ales chipseturi ce facilitează performanțele. 

Cei 16 GB RAM și SSD-ul de 512 GB îl ajută să se descurce bine în majoritatea task-urilor pentru care a fost conceput. Are mai multe moduri ce pot fi setate: Best power efficiency, Balanced și Best performance. Răcirea se face pe la bază cu o tehnologie proprietară Huawei – Shark Fin pentru ventilator. Nu intervine prea puternic, iar atunci când este cazul nu mi s-a părut a fi deranjant. 

Rulează Windows 11 Home, iar Huawei nu s-a aventurat să aducă nșpe aplicații preinstalate care să strice experiența de utilizare. Huawei SuperDevice este o tehnologie a companiei chineze prin care poți să conectezi facil un smartphone Huawei și un notebook precum MateBook D16. Am testat cu Huawei P40 Pro și poate fi un diferențiator pentru cei ce folosesc un smartphone compatibil. 

Windows 11 Home pe Huawei MateBook D16;

Performanță

Rezultatele sunt destul de bune, iar procesorul integrat joacă un rol important. 

Teste de benchmark rulate pe Huawei MateBook D16;

Conectivitate

Are Wi-Fi ax cu 2×2 Mimo, bluetooth 5.1, cititor de amprentă adus în butonul de pornire. În lateral stânga veți găsi 2 x USB Type-C, unul cu rol de transfer de date și încărcare, altul cu funcție DisplayPort, transfer de date și încărcare, tot aici se află și HDMI 2.0 + jack-ul combo de 3.5 mm. Poți conecta Huawei MateBook D16 la două monitoare (unul pe USB Type-C-ul cu DisplayPort și altul pe HDMI 2.0). 

În lateral dreapta veți regăsi 2 porturi USB clasice, unul de tip 3.2 Gen1 și altul de tip 2.0 (utile la conectarea de periferice, flash USB etc). Lipsește cititorul de carduri SD sau microSD. 

Fanta de răcire se află la bază. Nu știu dacă este neapărat cea mai bun poziționare, dar zgomotul pe care îl face în modul Performanță consider că se situează în limite decente + nu mi-a dat impresia că s-ar supraîncălzi. 

Huawei MateBook D16 încorporează o cameră ce înregistrează la 1080p (majoritatea notebook-urilor au rămas blocate pe 720p, iar Huawei încearcă să aibă un diferențiator pentru cei interesați de sesiuni live făcute de acasă sau serviciu, pentru școala online etc). 

Tastatură și touchpad

Am transformat Huawei MateBook D16 în laptopul meu de bază pe perioada ultimelor zile. Am scris articole când am fost la Berlin, dar și acum la Istanbul, chiar și recenzia de față este scrisă de pe MateBook D16. 

Tastatura este iluminată, are o cursă a tastelor ce te face să te adaptezi rapid (mai ales că eu vin de pe Magic Keyboard), aici aș spune că tastele au cursă un pic mai lung. M-am adaptat rapid și am viteză de redactare ok în doar câteva ore de utilizare. Tastele mi se pare puțin cam înghesuite și asta pentru că au dorit să facă loc unui keypad numeric full. Eu nu sunt utilizator, dar cei ce țin cont de acest feature ar putea fi încântați de alegerea Huawei. 

Nu-mi place nici că tastele de direcție nu sunt individualizate clar și sunt puse cumva la pachet cu celelalte. 

Touchpad-ul are click dreapta și stânga la bază, fără a fi clar individualizate. Mi se pare că agață și mi-a fost puțin cam greu să mă acomodez cu el. Mă rog, se rezolvă imediat cu un mouse. Cred că în timp m-aș acomoda cu touchpad-ul poziționat asimetric pe MateBook D16. Mă rog, problema nu este poziționarea ci feeling-ul dat, eu am tendința să apăs mai tare față de cât ar trebui. 

Autonomie

Bateria de 60Wh îi aduce o autonomie reală de 4 – 5 ore, cu luminozitate setată la peste 50 – 60%, cu modul de Performanță activat. Eu atât am obținut, dar trebuie să specific că nu am făcut cine știe ce operațiuni (randare 4K, jocuri etc). Am dat resize la poze, browsing, redactarea de articole, YouTube. 

Încărcătorul de 65W mi s-a spus că are dimensiuni compacte. Huawei spune că laptopul MateBook D16 și încărcătorul de 65W sunt cel mai compact combo din nișa de 16 inci (în jur de 1.8 – 1.9 kg pentru ambele). 

Preț

Huawei MateBook D16 cu Intel Core i5-12450H, 8 GB RAM și 512 GB stocare – 4199 lei;

Huawei MateBook D16 cu Intel Core i5-12450H, 16 GB RAM și 512 GB stocare – 4699 lei;

Huawei MateBook D16 cu Intel Core i7-12700H, 16 GB RAM și 512 GB stocare – 5999 lei. 

În etapa de precomandă primești un voucher de 500 lei ce reduce prețul afișat mai sus, iar în pachet este inclus monitorul Huawei MateView SE (monitor de 23.8 inci ce costă de obicei în jur de 700 lei), tot în pachet veți primi rucsac + mouse.

Cine cumpără Huawei MateBook D16 în etapa de precomandă de pe HuaweiStore intră și în tragerea la sorți pentru: Huawei Watch GT3 Pro (1 smartwatch pe zi pentru 21 de zile), primele 50 de comenzi primesc un voucher de achiziție al boxei Huawei Sound la 99 lei.

Nu-i așa că oferta este interesantă?

Huawei MateBook D16
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce mizează pe dimensiuni compacte pentru un notebook de 16 inci și materiale de bună calitate pe partea de finisare;
  • display ce nu reflectă spațiul ambiant
  • procesor destul de puternic pentru un ultraportrabil;
  • cameră web ce filmează la 1080p + keypad numeric = excelent pentru cei ce lucrează de acasă;
  • ofertă bună în etapa de precomandă
Contra
  • lipsă slot pentru cardurile SD sau microSD;
  • tastatură ceva cam înghesuită
  • autonomie ce nu impresionează în mod neapărat;
  • sunet puțin cam metalic livrat de către difuzoarele stereo;
  • răcirea putea fi și mai bine pusă la punct (nu ar fi stricat să împingă aerul și pe lateral, nu doar pe la bază
Concluzii

Huawei MateBook D16 este un notebook cu hardware puternic, experiență de utilizare bună, display de 16 inci și design premium. Prețul urcă puternic pentru configurația cea mai bine echipată, dar cred că o alegere inspirată poate fi făcută și cu modelul de bază ce dispune de Intel Core i5-12450H, 8 GB RAM și 512 GB stocare.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Fotografiile sunt făcute cu Huawei P40 Pro

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.