Căști gaming Genesis Neon 750 RGB – review

28/02/2023

Genesis, brandul polonez axat pe gaming, își lărgește din ce în ce mai tare gama de produse. De la primul contact cu acest producător și până acum, am observat că apar tot mai multe gadgeturi în categorii ce se diversifică și ele, la rândul lor. Numai pe zona de căști sunt acum mai multe serii, iar noi vedem azi la lucru un exponent dintre cele mai sus poziționate în gamă. Genesis Neon 750 RGB se prezintă bine după ce parcurgi caracteristicile, însă, așa cum am descoperit de mai multe ori, proba practică este cea care determină cu exactitate care este situația reală.

Specificații căști gaming Genesis Neon 750 RGB

Date tehnice

Căști
Genesis Neon 750 RGB
Driver50mm din magnet neodim
Răspuns în frecvență20 - 20000 Hz
Impedanță32 ohm
Nivel presiune106 dB
MicrofonDetașabil, răspuns în frecvență 100 - 16000 Hz, sensibilitate -42 dB
Conectivitatejack combo de 3.5 mm, USB-A (pentru activare iluminare RGB), adaptor 1 x jack combo de 3.5 mm la 2 x jack 3.5 mm, prelungitor USB-A mamă la USB-A tată
Alte detaliiIluminare RGB, husă în pachet
CompatibilitatePC, Sony PlayStation 4 și 5, Nintendo Switch, Microsoft XBOX Series X, Series S, One X, One S și One
Greutate350 grame

Pachet, design și construcție

Casti gaming Genesis Neon 750 RGB
Iluminarea RGB nu este personalizabilă, ci doar de tip On / Off.

Pachetul de retail conține, pe lângă căști și microfonul detașabil, o husă de transport, două cabluri suplimentare și un ghid de pornire rapidă:

Husa nu este una pretențioasă, este din material textil sintetic lucios, dar poate ajuta la evitarea unor zgârieturi atunci când trebuie să transporți căștile.

Cele două cabluri sunt cu rol de adaptor audio și prelungitor USB-A și sunt tratate în aceeași manieră precum firul nedetașabil ce este prins de cupa stângă a căștilor. Mă refer în special la faptul că toate cablurile sunt protejate cu la exterior cu țesătură textilă și astfel ar trebui să fie mai rezistente în tim. Mai multe detalii despre cabluri la capitolul conectivitate.

Microfonul detașabil este pe jack clasic de 3.5 mm și se fixează simplu de cupa stângă. Este prevăzut în zona jack-ului cu un ghidaj ce nu-ți va permite să introduci microfonul în altă poziție decât cea corectă.

Tija microfonului este flexibilă și suficient de lungă cât să-ți dea posibilitatea de a aduce capătul în poziția optimă de folosire.

Căștile Genesis Neon 750 RGB sunt realizate în mare parte din plastic, piele sintetică, dar este și metal prezent. Acesta din urmă este reprezentat de banda ce se prinde de cupe și este foarte solidă, cum sunt și căștile pe de-a-ntregul lor. Reglajul pe lungime al acestei benzi este suficient cât să asigure o așezare corectă pentru orice utilizator.

Calitatea plasticului este decentă, în ton cu categoria de preț unde sunt poziționate căștile Genesis Neon 750 RGB. La fel și pentru pielea sintetică ce îmbracă buretele de pe cupe și pe cel de pe banda ce se așează pe cap.

Doar că, dacă buretele cupelor este suficient de moale, nu același lucru este valabil și pentru cel de pe banda de cap. Acesta este foarte dur, abia dacă îl poți apăsa cu degetul, iar asta se traduce într-un confort slab la purtare.

Iar asta este cu atât mai grav cu cât construcția căștilor nu împarte corect presiunea exercitată de cupe pe zona urechilor cu cea a benzii de pe cap. În fapt, căștile Genesis Neon 750 RGB se așează mai mult pe cap și strâng mai puțin zona urechilor, așa că buretele ce ia contact cu vârful capului ar fi trebuit să fie mai moale.

În plus, designul închis și pielea ecologică de pe cupe nu permit deloc urechilor să „respire”, așa că în numai 10 – 15 minute simți cum urechile se încălzesc din ce în ce mai tare. Apare apoi și transpirație sub cupe, ceea ce face ca eu, cel puțin, să găsesc căștile Genesis Neon 750 RGB ca pe unele dintre cele mai inconfortabile pe care le-am testat. Nu-i extrem de grav și poate fi doar cazul eu sau poate am testat în ultimul timp căști care mai de care mai confortabile, dar este clar că Genesis Neon 750 RGB nu pot fi purtate continuu pentru mai mult de o oră, maxim o oră și jumătate.

Revin la parte de design și mai adaug că fiecare cupă a primit câte o zonă de iluminare RGB, reprezentată de logo-ul Genesis și cercul ce-l înconjoară. Iluminarea este de tip curcubeu dinamic, adică se trece continuu printr-o multitudine de culori, dar nu poate fi personalizată. Nu există moduri separate, nici pentru culori, nici pentru ritm și nici pentru intensitatea iluminării. Există doar opțiunea On / Off.

În rest, ca alte elemente distincte nu știu ce ar mai fi de pomenit. Sunt destule poze mai sus din care vă puteți face o idee, zic eu, cât mai corectă asupra aspectului.

Sunet

Casti gaming Genesis Neon 750 RGB
Calitatea sunetului nu e rea, dar nimic special.

Difuzoarele de 50mm anunță, de cele mai multe ori, un bass pronunțat. Și acesta este fix și cazul Genesis Neon 750 RGB. Numai că frecvențele joase sunt parcă prea puternice în raport cu celelalte. Pentru unii este o semnătură preferată, eu apreciez sunetul neutru. Bass-ul este grav, dar nu atât de cald, de plăcut.

Frecvențele medii sunt în general bine reprezentate, dar, cel puțin pe spectrul jos, sunt ușor acoperite de bass. Nu sunt cele mai clare medii și nici conturate fin, însă nu cred că în această zonă de preț sunt multe căști ce pot fi de nivel Hi-Fi.

Înaltele sunt pe acolo și ele, dar nimic special. Nu sunt „înțepătoare” și nici nu „gâdilă” ușor timpanul.

Una peste alta, calitatea sunetului generat de Genesis Neon 750 RGB este ok, fără a merita vreo distincție. Pentru zona asta de preț și pentru cei ce preferă un sunet grav, mult axat pe bass, poate fi suficient de bine.

Genurile muzicale preferate de aceste căști sunt fără dubiu cele din zona house, club, hip-hop, electronică ș.a.m.d. Nu ai cum să fii satisfăcut dacă ești fan al melodiilor mai soft.

Dacă trecem pe zona de gaming, atunci, din păcate, nici aici nu este chiar ce trebuie. Spațialitatea este limitată, iar direcționarea sunetelor nu este nici ea cea mai exactă. În plus, lipsind „finețea” separării fiecărui sunet în parte, poți scăpa anumite detalii din jocuri, precum pașii unor inamici în jocurile de tip FPS, ori zgomote de la mașină, în titlurile racing.

Volumul maxim pe care îl pot susține căștile Genesis Neon 750 RGB este, pe de altă parte, unul cu adevărat ridicat, ba chiar periculos de înalt. Cu o sursă bună, nu ai cum să nu rămâi uimit de cât de tare se aud aceste căști. Totuși, și aici este un revers al medaliei. Deja de pe la 75 – 80% din intensitatea maximă apar distorsiuni evidente, pentru ca de la 95% în sus să nu prea mai distingi mai nimic din sunet.

Microfonul nu este rău, dar se putea și aici mai bine. Este destul de sensibil și preia vocea suficient de clar, dar nu impresionant. Mi-a plăcut că celelalte sunete din jur nu sunt preluate chiar atât de proeminent, deși se aude apăsarea butoanelor tastaturii și click-urile mausului. 

Conectivitate

Casti gaming Genesis Neon 750 RGB
Genesis Neon 750 RGB sunt căști cu cablu și microfon detașabil.

Aici, marele atu al acestor căști este dat de compatibilitatea cu mai toate platformele. Le-am enumerat în tabelul cu specificații și nu le mai repet aici.

Ce trebuie precizat acum despre Genesis Neon 750 RGB este că sunetul este preluat strict prin jack-ul combo de 3.5 mm, de tip TRRS. Portul USB-A ce se desparte din cablul comun până la un punct, nu face o conexiune de date, ci permite doar alimentarea cu energie electrică necesară pornirii luminilor RGB. Fără a conecta acest USB-A la o sursă, nu poți activa iluminarea de pe cupe.

Lungimea cablului ce iese din cupa stângă este de 1.5 metri.

Pe cablu există un modul de control, pe care este o rotiță pentru reglarea volumului, un buton pentru pornirea / oprirea iluminării RGB, preucum și un buton tip slider pentru activarea / dezactivarea microfonului.

În cutia produsului mai avem și două cabluri suplimentare. Unul este cel prelungitor pentru portul USB-A, cu o lungime de 1 metru. Are la un capăt un port USB-A mamă, la celălalt un USB-A tată.

Cel de-al doilea cablu este unul adaptor ce transformă jack-ul combo de 3.5 mm în două jack-uri separate pentru intrare sunet, respectiv ieșire microfon. Lungimea acestui cablu adaptor este tot de 1 metru.

Preț

Căști gaming Genesis Neon 750 RGB235 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Genesis Neon 750
3.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • cabluri suplimentare și husă oferite direct în pachetul de retail;
  • construcție solidă, căștile sunt robuste și par să reziste bine la anumite șocuri, la fel și cablurile;
  • compatibilitate cu mai toate platformele.
Contra
  • confortul la purtare este redus;
  • sunetul nu este cel mai bine definit, axat tare pe un bass nu tocmai grozav, iar de la o intensitate a volumului de peste 80% apar distorsiuni evidente;
  • iluminarea RGB este doar de tip On / Off, fără posibilitatea de a fi ajustată câtuși de puțin.
Concluzii

Căștile Genesis Neon 750 RGB nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor. Până acum, toate produsele Genesis pe care le-am testat au reușit să producă surprize plăcute sau măcar să reprezinte opțiuni de luat în considerare în segmentele de preț unde concurau. Acum, nu doar că am avut parte de o surpriză mai puțin plăcută, dar nici nu pot recomanda căștile de gaming Genesis Neon 750 RGB la prețul lor. Și asta fără ca ele să coste o avere…

Design3.5
Sunet3.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații2.5

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.