ASUS ROG Flow Z13-ACRNM (2023) – review

Spuneam într-o altă recenzie de curând că îi admir pe cei de la ASUS pentru curajul de a aduce idei noi, chiar dacă de multe ori piața nu e pregătită pentru ele. Vă spun cu cea mai mare sinceritate, când am văzut acest ”laptop – tabletă”, am avut chiar și eu dubii foarte serioase că vreau să mă joc cu el. Din două motive. Dar vă explic imediat, de ce, care au fost cele două argumente inițiale.

Numele complet al acestui gadget unic este ROG Flow Z13-ACRNM RMT02 GZ301VIC. Nimic criptic, nu-i așa? RMT02 semnifică faptul că ASUS este la a doua colaborare cu ACRONYM, citez din comunicat, ”lider în domeniul vestimentației tehnice”.

Primul proiect, RMT01 a avut la bază un Zephyrus G14 și da, laptop-ul personalizat la vremea sa era un pic cam…, țipător și îți sărea imediat în ochi cu tastatura hipnozitantă.

Bula mea nu s-a intersectat cu cea a designerilor vizionari de la ACRONYM. Când am văzut designul produselor ACRONYM, mi-am dat seama că da, iar am picat în afara targetului lor. De aceea inițial am vrut să zic pas de a mă juca cu ROG Flow Z13-ACRNM RMT02 – nu vroiam să spun lucruri negative despre un produs de gaming doar pentru că m-am născut la câteva decenii depărtare de grupul țintă al celor de la ACRONYM. 🙂Asta primul argument.

Iar al doilea argument al meu a fost: ”tabletă de gaming?”. De ce ai pune un hardware atât de puternic într-un device / tabletă de 13 inci?

Dar în același timp, curiozitatea-mi firească a vrut să vadă dacă acest concept unic, de tabletă de gaming, funcționează. Și dacă da, care ar fi scenariul cel mai recomandabil.

Înainte să vă povestesc despre cum au decurs primele întâlniri cu această tabletă / 2-in-1 de gaming ROG, să-i vedem specificațiile.

Tabletă / Notebook

Date tehnice
ROG Flow Z13-ACRNM RMT02
EcranAfișaj WQXGA (2560×1600) de 13”, 16:10 la 165 Hz, 100% DCI-P3
ProcesorIntel Core i9-13900H

- 14 de nuclee fizice (6 Performance, 8 Efficient);

- 20 fire de execuție (tehnologia Hyper-Threading este valabilă doar pentru cele 6 nuclee de Performance), frecvența Max-Turbo 5400 MHz;

- 24 MB Intel Smart cache;

- 45W TDP (base power), 115W (Max Turbo power)
Placă graficăNVIDIA GeForce RTX 4070 (65W, ce include și Dynamic Boost de 15W ), 8 GB GDDR6 VRAM, Advanced Optimus
Intel Iris Xe
Memorie32 GB LPDDR5-5200 (module lipite pe placa de bază)
Spațiu de stocare1 TB SSD (Western Digital SN740), PCIe Gen4 x4, M2. 2230
Sistem de operareWindows 11 Home
ConectivitateWiFi 6E (AX211) 160MHz

1 x 3,5 mm Jack Audio Combo;

1 x cititor de carduri Micro SD;

1 x USB 3.2 Type-A;

1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C suportă DisplayPort 1.4 / power delivery / G-SYNC ;

1 x Type-C cu Thunderbolt 4 (cu suport DisplayPort 1.4 + PD) 

1 x ROG XG Mobile Interface 
Cameră foto și videoCameră frontală: 5 MP IR 
Cameră spate: 13 MP  
Alte specificațiiTastatură cu LED alb și iluminare pe o singurză zonă
Baterie56Wh și încărcător la 130W
Dimensiuni și greutateDispozitiv: 302-318 x 214-222 x 15,6-20 mm, 1,32 kg

Tastatură: 302,8 x 240,3 x 6,25 mm, 0,39 kg

Design și construcție

Spatele din aluminiu impresionează prin calitatea materialelor și finisare

Tabletă de gaming…, mda. Mi-am zis. Siiigur că da. O tabletă de 1.3 kg, fără tastatură. Ca-n reclama ”pentru bărbați puternici”. Sau mai degrabă astronauți, în condiții de imponderabilitate. Serios, nu e genul de tabletă pe care să o manevrezi cu o singură mână.

Dar abordarea o pot înțelege. Tot hardware-ul a intrat în tabletă, deci problemele legate de căldură – de unde își trage aerul rece, pe unde este evacuat aerul cald, tastaturi fierbinți – toate aceste probleme sunt inexistente la ROG Flow Z13 – ACRNM.

Trecând peste greutatea tabletei, este o bijuterie inginerească.

Să ascunzi într-un șasiu de doar 13 – 14 mm grosime (exclud piciorușele) un ”sandwich” format dintr-un un panou IPS protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass DXC, un sistem de răcire complex (format dintr-un vapor chamber, două ventilatoare, radiatoare, inclusiv capacul din aluminiu masiv de pe spatele tabletei) ce trebuie să asigure răcirea unui procesor ambițios Intel Core i9-13900H cu TDP de 45W și al unui procesor grafic NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 65W TDP. Și toate acestea astfel încât să nu se depășească 40dB în jocuri sau în randări 2D.

Deci da, greu și grosuț, pentru o tabletă. Aș spune că fiecare milimetru a fost 100% bine folosit, maximizat.

Și nu ai cum să nu admiri spatele personalizat de designerii ACRONYM. Indiferent că ești hipster sau nu, spatele unic va atrage toate privirile. Chiar și suportul (kickstand) e 100% aluminiu masiv, se integrează perfect în designul capacului de pe spate și asigură stabilitatea tabletei atât în mod Portret, cât și mod obișnuit, de tip Landscape.

ASUS ne povestește cu mândrie că la acest design și-au pus amprenta nu doar cei de la ACRONYM, dar au avut colaborare chiar și cu Phil Saunders, cunoscut mai ales pentru proiectarea costumului emblematic al lui Iron Man.

Colțurile sunt proiectate cu dublu rol. Primul – securizarea produsului în caz de șoc. Al doilea rol este cel de transport. Da, transport. În cutia acestui device 2-in-1 am mai găsit și un ham destul de complex, și care – după ce am văzut materialele video de pe site-ul ASUS – m-a dus involuntar cu gândul la flașnetarii de la începutul secolului XX – comedianții stradali ai Bucureștiului de odinioară care vindeau iluzii.

Tastatura – pentru cei cu multă răbdare!

Tastatura necesită perioadă de acomodare

Da, din nou înțeleg – trebuia sa se simtă rodul colaborării cu ACRONYM, cât de mult s-a putut. Da. Cu ocazia asta am aflat că ACRONM are și un alfabet propriu, pe care cu tot dinadinsul au vrut să-l învăț în săptămâna cât am utilizat device-ul 2-in-1.

Prima zi, mi-a dat creierul ecran albastru. Am zis că este imposibil să mă împrietenesc cu ceva atât de contra-productiv. Și nu mă uit la taste când scriu – sau în fine, foarte rar. Dar cum mă uitam, bum, ecran albastru. Asta pentru că așa am învățat noi să citim – de la stânga la dreapta. Și ce credeți? Pe stânga tastelor este gravată câte o ”literă” din alfabetul ACRONYM.

Noroc că odată ce am iluminat tastatura, doar conturul literelor ”normale” sunt iluminate, tastatul devine din nou un proces normal, fără peripeții. Exceptând tastele funcționale, unde iconițele au standardele lor proprii de logică.

Inițial mi-am scos de la naftalină tastatura Microsoft Designer Compact Keyboard cu gândul că dacă încep să scriu acest review, să am și spor, să nu fiu masochist. Dar surpriză! Ușor, puțin câte puțin, ne-am împrietenit, mai ales cu modul tastatură iluminată și în curând scriam chiar foarte rapid, ca și cum ne-am cunoște de foarte mult timp. Tastele au o cursă mai lungă decât aș fi putut spera (mult mai lungă decât tastatura Microsoft menționată mai sus) declanșarea actuării este plăcută. Nu am avut nicio clipă sentimentul că este o tastatură separată, de tip Folio.

Conectică și posibilități de upgrade

Elementele de conectivitate de pe o latură

Tableta vine cu un număr acceptabil de porturi, cu plusuri și minusuri. Partea bună este că avem un port tradițional USB 3.2 Type-A, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C cu suport DisplayPort 1.4 / power delivery / G-SYNC și o interfață ROG XG Mobile. Adică se poate conecta la tabletă o placă video externă mai puternică (sincer nu văd sensul – placa video NVIDIA RTX 4070 este destul de performantă), dar ca și upgrade pe viitor, puteți să mergeți pe acest drum.

Portul XG Mobile are în componență încă un port Type-C cu Thunderbolt 4 (cu suport DisplayPort 1.4 + PD).

Deci puteți să vă jucați pe un ecran mai mare, preferabil un monitor de gaming.

Pe spate printre multele elemente decupate artistic prin CNC, descoperim și un slot de carduri Micro SD (în dreapta mai jos) și o ”gură de vizitare” către SSD (în stânga mai jos), dacă pe viitor doriți să măriți spațiul de stocare de la 1 TB la 2, 4 TB etc.

Ecran 13”, WQXGA (2560×1600), 16:10, 165 Hz

Ecran de 13 inci cu rată de refresh de până la 165Hz

ROG Flow Z13-ACRNM are un panou IPS strălucitor, WQXGA (2560×1600), 13”, cu refresh rate 165 Hz (și care trece automat pe 60Hz în momentul în care laptop-ul este decuplat de la priză). Avem touchscreen și protecție cu sticlă Corning Gorilla Glass DXC.

Ce (ne) spune calibratorul?

Când vine vorba de culori, spațiu de culoare, pot spune că ecranul este bun, avem un gamut bogat. Avem 99.8% sRGB, 83.6% pentru Adobe RGB, 97.4% pentru spectrul DCI-P3.

În mijlocul ecranului am măsurat 460 cd/m2, iar black luminance-ul de 0.4 cd/m2, de generează un contrast mediu de 1150 cd/m2. Luminozitatea este bună, în rest contrast absolut obișnuit, specific pentru un panou IPS.

În ceea ce provește uniformitatea luminozității, putem spune că panoul este în gama bună, doar colțurile stânga jos și mijloc jos au fost cu aprox 30 cd/m2 mai puțin strălucitoare, adică avem o deviație de 6 – 7%, ceea ce este cu mult sub limitele standardului acceptat – adică un maxim de 10 – 15%. Avem un panou destul de uniform. Nu e un record ceva, dar pentru un panou necunoscut mie (ID panou: TL134ADXP01-0), se menține foarte bine.

Sistem audio

Sistemul audio nu se ridică la înălțimea așteptărilor

Probabil, călcâiul lui Ahile al lui ROG Flow Z13 ACRNM este sistemul audio ce l-aș considera dezamăgitor. Păcat, se pare că de atâția designeri celebri nu a mai rămas loc și de un mic inginer audio să facă magia.

Vă spun cu cea mai mare onestitate, că tableta mea de 1 an, de 10.4 inci și 4 speakere are mai multă spațialitate, mai mulți bași decât această tabletă ROG. Uitați de văzut filme sau ascultat muzică pe cele două speakere. Recomand căștile de la bun început.

Performanțe de top cu Intel Core i9-13900H + NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop

Procesorul Intel Core i9-13900H face partea dintr-o serie mai ”blândă” – cel puțin în comparație cu frații din liga mare cu sufixul HX cu care ne-am întâlnit recent (13980HX pe ROG Strix SCAR 18, respectiv 13900HX pe ACER Predator Helios 16).

După cum se poate vedea în tabelul de mai sus, avem mai puține nuclee, atât de tip P (Performance-core) cât și E (Efficient-core), L3 cache mai puțin, însă pe frecvențele de bază și unele Turbo, este chiar peste frații din gama HX.

TDP-ul mai reținut este normal, seria H a fost gândită pentru device-urile mai compacte, nu desktop replacement-uri.

Înainte de a trece la prezentarea rezultatelor, menționez că am ales profilul Turbo din aplicația ROG – Armoury Crate pentru teste.

Teste 2DASUS ROG Flow Z13 (2023)
PCMark 107883 puncte
GeekBench Single core - 2598 puncte;

Multi-core - 13598 puncte.
CineBenchSingle core - 2005 puncte;

Multi-Ocore - 18327 puncte

Așa cum se vede din graficul de mai jos, PCMark10 ne spune că scorul este ”mai bun decât 96% din toate rezultatele” – cele din bazele lor de date, încărcate de utilizatori, după efectuarea acestui test.

Procesorul este puternic, fără dubii.

Și ce mi s-a părut un punct foarte important – procesorul nu a intrat în throttling în teste – lucru care se poate vedea din cele două log-uri mai jos: procesorul, după ce trece de cele câteva secunde din profilul CPU Power Limit 2 / Maximum Turbo Power, când are un TDP de 95W, revine la PBP (Processor Base Power) de 65W TDP pentru restul testelor.

Iar temperatura procesorului se stabilizează la 81°C, de-a lungul celor 10 minute de randare în Cinebench R23, ceea ce mai mult decât bine, este foarte, foarte bine.

Dar să vedem și placa video, ce specificații are și ce rezultate ne-a arătat.

Când vezi NVIDIA GeForce RTX 4070 în specificații, spui involuntar – wow, în tableta aia? Știu, versiunea de desktop are 200W, evident că versiunea mobilă nu se poate compara cu versiunea de desktop…, dar totuși…, am fost destul de descurajat când am văzut că NVIDIA a permis partenerilor să dezvolte soluții proprii având o plajă extrem de mare când vine vorba de puterea plăcii video RTX 4070 RTX, de la 50W la 140W TDP, în funcție de situații, dispozitiv, limitări fizice.

ASUS a ales să integreze aici un GPU NVIDIA GeForce RTX cu TDP de 65W (incluzând și Dynamic Boost). Și asta…, mă neliniștește. Cam sub-turat motorul ăsta, nu vă supărați!

Am văzut mai multe scoruri TimeSpy peste 10K cu plăci video RTX 4060 Laptop, culmea, în diverse modele de laptop-uri ROG. Firește, aveau 16 inci și TDP placă video 120W, respectiv 140W…, deci este puțin dezamăgitor să vezi cum un 4070 ia bătaie de la un 4060. Înțeleg limitările tehnologice…spațiu, suprafețe – lecția de fizică, dar…, parcă…

Teste gaming, temperaturi CPU, GPU și carcasă (și ecran) și zgomot generat

Am ajuns la partea fun. Jocuri. Aproape 1 TB de jocuri 🙂

Modul Turbo rămâne relativ silențios în jocuri și cel mai important, atât procesorul cât și placa grafică ne-au arătat că pot rula la temperaturi corecte.

71°C în Metro Exodus respectiv 76C în Cyberpunk 2077 (care este puțin mai CPU intensive) reprezintă valorile  maxime pentru temperaturile nucleelor procesorului Intel Core i9-13900H (exceptând loading screen-urile, unde procesorul urcă la 90 °C+, dar putem face abstracție de aceste momente). Valori absolut remarcabil de bune, mai ales dacă ținem cont de hardware, scenariu, spațiu de răcire.

Aproape la indigo, și placa video se oprește în gaming pe la 71°C, chiar dacă avem un consum aproape liniar de 65W, cu foarte mici variațiuni.

La bateria mea de teste am mai adăugat un titlu, F1 22, deoarece este un joc mai recent și include atât efecte ray tracing la mai multe nivele, dar și DLSS și Frame Generation (este unul din cele 35 de jocuri câștigătoare de pe lista NVIDIA ce suportă noul DLSS 3).

Pentru F1 22 am ales pentru benchmark harta Monte Carlo, care mi s-a părut că generează cel mai mic frame rate, față de alte hărți cam golașe în grafică cât privește elementele de pe marginea pistei.

Fără a activa Frame Generation, cu RT pe ultra, toate setările pe Ultra, DLSS activat și setare Quality, am obținut 59 fps. Cu DLSS Frame Generation, am urcat la 74 cadre /sec.

În tabelul de mai jos am inclus și setările folosite – ținta mea a fost să folosesc pe cât posibil cele mai mari setări vizuale, dar fără a scădea sub o limită psihologică de 50 -60 fps.

Aceleași rezultate, dar de această dată redate mai prietenos vizual:

Dar iată și câteva detalii ”behind the scenes” – am rulat foarte multe scenarii, încercând să găsesc sweet spot-ul plăcii video, unde, care setare ar fi cea mai utilă și acceptabilă.

De exemplu, în dreapta sus degeaba ați dori să activați toate setările grafice, la Watch Dogs Legion, căci odată Ray Tracing activat, veți depăși limita celor 8GB VRAM și nu doar că frame rate-ul scade abrupt (de la 53 la 35 fps), dar avem și stuttering, blocări ce fac jocul total impracticabil.

La fel, interesant de remarcat că între Very High Quality și Ultra Quality AC Valhalla nu face prea mare diferențiere, dar cât de mult se va simți activarea tehnologiei FSR – asta dacă aveți din varii motive nevoie de frame rate mai mare. Totuși, atenție, AC Valhalla, deși e joc sponsorizat AMD, are doar FSR 1.0 (ironic, nu?), nu versiuni superioare.

Jocuri testate pe ASUS ROG Flow Z13 (2023): 

Tot legat de temperaturi, am observat că și ecranul ”absoarbe” un pic din căldura degajată de CPU + GPU. Și aș zice că da, e normal, și este este un mic minus al acestei idei de tabletă de gaming – oricât de bună ar fi izolația în spatele panoului, până la urmă, o oarecare formă de contact există între ecranul IPS și sistemul de răcire al tabletei de gaming.

Dacă în mod 2D temperaturile ecranului variază între 33°C (partea superioară a panoului) și 39°C (partea inferioară, la baza panoului, unde se ascunde electronica ecranului), în modul 3D gaming, exact în partea superioară, unde în spate stau ascunse procesorul și placa grafică, temperatura panoului urcă spre 44°C.

O fi mult, o fi puțin, nu știu cum să interpretez efectul și dacă în timp acestă extra căldură poate sau nu marca fiabilitatea panoului IPS – dar cred că merită menționat acest fapt – deși fără să ne dăm seama, și ecranele telefoanelor noastre se încing la fel de tare câteodată în gaming prelungit și parcă nu ne interesează sau nu părem îngrijorați. 🙂

Spuneam un pic mai sus că tableta de gaming rămâne silențioasă chiar și în profilul Turbo – 41 dB pentru un device de gaming este un lux, cel puțin pentru unul portabil, un prag invidiat de majoritatea laptop-urilor de gaming.

Și nu în ultimul rând, revin la temperaturile carcasei. Aici, micuțul ROG Flow Z13-ACRNM edition își arată cu adevărat valoarea.

Să recapitulăm:

  • Procesor cât de rece posibil în randări 2D? (Cinebench 23) ✔️81°C;
  • Procesor cât de rece posibil în jocuri? ✔️ 70-75°C;
  • Placă video la fel, pe cât posibil de rece în jocuri? ✔️ 71 °C;
  • Tabletă silențioasă în modul Turbo? Absolut! ✔️max 41 dB.

Bun. Ce a rămas? Tastatura.

Fiind o tastatură de tip Folio, adică una ce se prinde de tabletă prin intermediul unor magneți (și se face contact și cu punțile de alimentare și semnal), nu are dedesubt elemente care să o încălzească, precum la un latop obișnuit. Deci nu a fost de mirare când am măsurat 25°C la nivelul tastelor – da, această tastatură e rece, incontestabil.

Ultimul element rămas cu care fizic se poate face contact – spatele laptop-ului. Și mai precis, blocul de aluminiu compact, gros, pe alocuri sculptat atât de artistic de designerii ACRONYM.

Iar aici, măsurătorile mele s-au încadrat într-o plajă de 33-47°C, ceea ce e fantastic din două rațiuni:

  1. Chiar și acele mici zone izolate, aflate în dreptul sistemului de răcire, unde am atins 45-47°C, sunt sub un prag ce ar putea fi catalogat că ”ar frige” – cum se întâmplă de multe ori la laptopuri de gaming.
  2. Și a doua rațiune – și mai importantă – este că modul în care se așează tableta pe masă face ca să fie aproape zero șansa să interacționăm direct cu spatele laptop-ului.

Performanțe – în incheiere: SSD-ul

Poate nu e cel mai rapid SSD văzut pe un device ROG, dar acest micuț SSD format M.2 2230 (adică avem o plăcuță SSD cu o lungime de puțin peste 3cm) SN740 marca Western Digital, cu 740K IOPS random și 800K IOPS random write își face ireprosabil treaba.

Totul se întâmplă instant, dezarhivări, copieri (dar nu și un full restart, 38 secunde mi se pare impardonabil, dar aici nu e vina SSD-ului, ci toate inițierile din BIOS-ul stufos specific unui sistem ROG).

Autonomie

Sincer, deși majoritatea vor spune că 7 ore și 20 de minute reprezintă o autonomie respectabilă, la capitolul baterie m-aș fi așteptat la mai mult de la un device care se dorește a fi (ultra) portabil.

Dar având în vedere că bateria este de (doar) 56Wh, cred că ASUS a scos maximul posibil din acest setup. Testul de baterie l-am rulat cu tastatura neiluminată, placa grafică setată pe modul Optimised (panoul la 60Hz, iar pe baterie în acest mod placa NVIDIA este dezactivată, activă a rămas doar placa grafică integrată în procesor), iar luminozitatea a fost setată la 160cd/m2, o valoare nu foarte mică de altfel.

Timpul de încărcare este bun – în 30 de minute avem bateria la 60%, în 45 min la 80%, în 60 de minute ajungem la 92%, în 80 de minute la 98%, de acolo ne mai lungim vreo 20 de min până ajungem la 100%.

Preț

ASUS ROG Flow Z13-ACRNM – 15.999 lei;

ASUS ROG Flow Z13-ACRNM
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • răcire de top - metal lichid aplicat atat pe CPU, cât și pe GPU, Vapor Chamber, radiator pasiv spate tableta;
  • ecran de calitate, (luminozitate mare, culori foarte bune);
  • SSD rapid;
  • silențios;
  • rulează toate jocurile cu setări Very High / Ultra cu RT activat și DLSS pe Quality;
  • materialele din care a fost făcută carcasa tabletei;
  • dacă judecăm după specificațiile de gaming, este unul dintre cele mai ușoare notebook-uri din această nișă la 1.7 kg cu tastatura inclusă;
Contra
  • prețul de peste 15.000 lei;
  • sistemul audio;
  • dacă ne raportăm la dispozitiv precum la o tabletă, greutatea se duce de la puncte PRO la puncte CONTRA;
  • ;
Concluzii

ROG Flow Z13-ACRNM este un device ce iese din tipare. Iese din tipare pentru că nu vrea să fie numai un laptop oarecare, ci o tabletă de gaming, și nu una oricare, ci pe modelul ROG Phone 7 Ultimate, una specială care se ia la trântă nu doar cu orice e în gama sa de produs, ci se ia la concurs cu laptop-uri de gaming respectabile. Repet, fără să fie un laptop. Este un device 2-in-1 la final de zi, cu o tastatură Folio magnetică. Care și ea iese din tipare. Și ca aspect, și ca design.

Design-ul tabletei iese la rându-i, din tipare. Spatele ”sculptat” la CNC, cu elemente ce nu te vor lăsa indiferent - este un design love or hate. Colțurile menite să protejeze în caz de accident tableta, ies imediat în evidență. Pe scurt, tot acest design îmi aduce aminte de era Toughbook-urilor Panasonic.

Și nu în ultimul rând, iese din tipare chiar și sistemul de transport, ca un ham. Chiar dacă mie mi se pare ciudat să folosești tableta în mișcare, de exemplu în metrou / mijloace de transport în comun - fără să pari un vânzător ambulant - tot e o idee cu care ACRONYM cu certitudine nu va fi uitată prea curând. Inițial când am văzut filmele de prezentare undeva la începutul lunii mi-am zis - ia uite, ce glumă faină au făcut cei de la ASUS de 1 aprilie! Well, nu a fost o glumă. 🙂

Una peste alta, ROG Flow Z13 este un statement. O demonstrație tehnologică, că da, poți împacheta un device de gaming respectabil, cu care să joci absolut ireproșabil orice joc modern sau care în ultimii 2 ani au reprezentat un challenge pentru multe PC-uri: Metro Exodus, Borderland 4, Cyberpunk 2077, chiar și ”banalul” F1 22 (cu Raytracing la maxim și toate setările pe Ultra vă poate da ”damage” la sistemele noastre în 2K - cei care sunteți fani ai seriei, știți cât de surprinzător este la cerințe).

Doar că mie personal ecranul mi se pare în continuare cam micuț pentru a fi un latop de gaming per se. Da, ai porturi Thunderbolt 4, deci poți să te conectezi la un ecran extern, lucru pe care îl și recomand. Călduros. Ca și folosirea unor căști, pentru că sistemul de sunet integrat …

Poate înlocui ROG Flow Z13-ACRNM un laptop de gaming? Cu siguranță. Doar că la prețul acesta, pierde bătălia raportului ”preț / FPS” - pentru că nu e doar un device de gaming - este un device care cu stylus-ul inclus devine o unealtă perfectă și pentru designeri. Iar efortul de a face un device atât de compact, atât de robust, arătos și performant, are un cost la final de zi. Unul destul de usturător.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

ASUS ROG Flow Z13 în ediție 2023 a fost testată pentru o perioadă de 7 zile și a fost returnată către ASUS România. Opiniile exprimate aparțin autorului. 

Cezar Dumitrescu
Cel mai nou membru al echipei Gadget.ro. Veți găsi articole, review-uri și editoriale pe diverse teme din domeniul tech.