Apple vrea să-şi creeze propriul sistem de navigaţie cumpărând C3 Tehnologies, o companie care se ocupă de creearea hărţilor 3D de mare precizie.
Înca de la începuturile iOS-ului Apple foloseşte o aplicaţie bazată pe Google Maps pentru navigaţie, trafic, informaţii despre locaţia curentă, etc. Chiar dacă zicala spune ca „să-ţi ţii prietenii aproape iar duşmanii şi mai aproape” asta nu înseamnă că Apple trebuie să fie dependent de Google la această categorie.
Apple ne-a obişnuit să se folosească de companiile pe care le-a achiziţionat, un exemplu bun fiind chiar Siri (cumpărat anul trecut) care anul aceasta a fost introdus în noul iOS 5, deci sunt şanse foarte mari ca în iOS 6 (care se preconizează că ar apărea anul viitor) să vedem un sistem cartografiere mult mai avansat decât Google Maps.
Ziceam că un sistem de cartografiere mai avansat decât Google Maps. De ce? În primul rând să vedem cum procedează Google pentru a realiza hărţile. În primă fază se folosesc imaginile din satelit, apoi pentru detalii se foloseşte Street View, unde echipamentele sunt destul de costisitoare şi timpul de realizare este foarte mare. Pentru cladiri 3D Google apelează la voluntari pentru a crea manual modele 3D folosind Sketch-Up.
Modul de abordare a lui C3 Technologies este puţin diferit, dar mult mai eficient şi mai rapid. Foloseşte camere foto de mare calitate (DSLR-uri) montate pe elicoptere sau avioane care survoleaza zona care urmează să fie cartografiată. De exemplu, la înălţimea de 500 de metri precizia este de 10 centimetri la sol iar pentru a acoperi o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi este nevoie de doar o ora. Avantajul faţă de Google este că aici se pot lua detalii mai mici în 3D cum ar fi copacii, iar procesul este total automatizat. Pentru o ora de zbor de cartografiere este nevoie de 5 ore de post-procesare pentru a crea harta tridimensională şi pentru a identifica obiectele (clădiri, drumuri). La început compania dezvolta metode de ghidare a rachetelor pentru armată. Clipul de mai jos prezentat de Saab (fost acţionar C3 Technologies) prezintă cum funcţionează:
httpvh://youtu.be/CNemPTHOKWg
O aplicaţie care foloseşte această tehnologie pe iPad a fost prezentată anul acesta la Congresul International de Telecomunicaţie din Barcelona:
httpvh://youtu.be/Q5lM_KefDkg
Sursa: 9to5mac.com