Smartphone

O dată cu lansarea SDK-ului pentru Ice Cream Sandwich, a început cursa pentru portare. Primele dispozitive care au gustat pentru prima dată de noul sistem de operare sunt Nexus S (evident) şi Galaxy S.

Deşi ROM-urile care provin din SDK de obicei nu pot fi adaptate pentru folosirea de zi cu zi a telefonului, ne demonstrează că dezvoltatorii nu stau cu mâinile în sân şi fac tot posibilul ca să reuşească să ruleze sistemul de operare pe smartphone-urile Android.

Pentru Nexus S dezvoltatorii de pe XDA Developers au lansat o prima versiune în care funcţionează aproape tot,  inclusiv 3G-ul şi Wi-Fi. Pentru cine deţine un astfel de telefon şi are destul curaj şi cunoştinţe ca să îşi facă update-ul, aici se poate descărca.

E puţin curios faptul că Galaxy S a reuşit să facă portarea, mai ales că încă nu se ştie dacă va primi update-ul oficial sau nu (deşi hardware-ul e aproape identic cu Nexus S) şi ne-am fi aşteptat poate la Galaxy S II să facă primul pas. Galaxy S e puţin mai în urmă cu portarea, în momentul de faţă touch-ul merge cam greu, acceleraţia 3D nu este prezentă, ca să nu mai vorbim de conectivitate. Totuşi pentru o muncă de două zile eu zic că e foarte bine. Nu mă aştept prea la multe de la această versiune SDK pentru Galaxy S pentru că la fel s-a întâmplat şi cu portarea Honeycomb care a rămas tot la versiunea alpha.

Am testat versiunea ICS pentru Galaxy S (update-ul se face uşor dacă folosiţi Cyanogen Mod sau MIUI). Această versiune alpha nu este utilizabilă, dar dovedeşte faptul că Galaxy S este încă un smartphone capabil să ducă încă o versiune de Android. Aici aveţi link-ul pentru ROM-ul portat pe Galaxy S.

Sursa: xda developers