Motorola RAZR 40 – review

28/07/2023

Motorola RAZR 40 este cel mai accesibil smartphone pliabil din România. L-am descoperit în cadrul unui eveniment din Paris și în cele din urmă a ajuns la precomandă și în țara noastră. 

Am avut ocazia să-l testez pentru o săptămână, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. 

Pe Motorola RAZR 40 Ultra l-am testat aici🔗. În opinia mea, vedeta la nivel local va fi RAZR 40 și asta dacă prețul de 2999 lei va fi păstrat și dincolo de etapa de precomandă. 

Specificații 

Smartphone
Date tehnice
Motorola RAZR 40

Data de lansare1 iunie 2023
Structură și rezistențăStructură de rezistență din aliaj de aluminiu 7000, protecție Corning Gorilla Glass Victus pentru display-ul extern, certificare IP52 legată de contactul cu picăturile de apă și praful
Ecran principalOLED de 6.9 inci cu rezoluție 2640 x 1080 pixeli, 412 ppi, rată de refresh la 144 Hz și Touch Rate de 240Hz și 360 Hz în Game Mode, luminozitate în peak de până la 1400 nits, raport display / corp de 85.5%
Ecran secundarpOLED de 1.5 inci cu rezoluție 368 x 194 pixeli, rată de refresh la 60Hz și touch rate la 120Hz, luminozitate în peak de până la 1000 nits
ProcesorQualcomm Snapdragon 7 Gen1
Memorie8 GB memorie RAM de tip LPDDR5, 128 / 256 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.2
GPUAdreno 662
Sistem de operareAndroid 13
ConectivitateeSIM, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, bluetooth 5.3, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, USB Type-C 2.0, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și Beidou, cititor de amprentă
Cameră foto și videowide de 64 Megapixeli cu f/1.7, OIS, autofocus prin tehnologie laser;

Ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2, autofocus și unghi de 120 grade.
Cameră de selfie-uri32 Megapixeli cu f/2.4 și dimensiune a pixelului de 0.7μm
Baterie4200 mAh cu încărcare pe fir la 30W
Greutate188.6 gr,
DimensiuniDeschis - 170.82 x 73.95 x 7.35 mm

Pliat - 88.24 x 73.95 x 15.8 mm

Unboxing:

@gadget.ro #unboxing #razr40 #motorolarazr40 Review-ul îl veți descoperi pe #gadgetro @motorolaromania ♬ sunet original – gadget.ro

Pachet și design 

RAZR 40 are o textură aplicată pe spatele din plastic

Motorola a început a acorda mai multe atenție la pachetele în care ajung smartphone-urile sale. Se specifică că sunt fără plastic, iar alături de RAZR 40 veți găsi husă de protecție tip hard case din 2 bucăți, cablu de încărcare la 30W și cablu USB Type-C – USB, agrafă și ghid de utilizare. 

A sosit la review în varianta de culoare Saga Green. Mai sunt opțiunile Mov și Crem. Publicul feminin cred că va alege modelul pe mov ce fie vorba între noi, arată într-un mare fel, una dintre cele mai frumoase și de impact culori aduse pe un smartphone pliabil de tip flip. 

În afară de display-ul extern ce nu este așa mare ca la RAZR 40 Ultra mai că nu aș remarca alte schimbări majore pe partea de design. Mi s-a părut că display-ul de la RAZR 40 stă mai bine în poziție deschis, curbura de la centru este abia perceptibilă, iar ăsta-i un semn bun. 

Structura de rezistență este din aluminiu (aliaj denumit seria 7000), balamaua este fabricată din metal și dă un feedback foarte bun de lucru bine închegat și cu rezistență la utilizare în timp, iar spatele a fost îmbrăcat în plastic + partea frontală (așa sunt display-urile pliabile). Au pus folie de protecție din fabrică. 

Când este pliat nu ajunge a avea vreun spațiu = pliere perfectă. Spatele din plastic are o textură plăcută la atingere și de aici un grip bun, nu simți că ar aluneca accidental din mână. Nu adună amprentele în ritm rapid. Integrarea celor doi senzori de la camera principală mi se pare bine realizată și nu sunt predispuși la zgârieturi accidentale. 

În opinia mea aș spune că avem unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri pliabile tip flip de până acum. Este mai ieftin față de RAZR 40 Ultra, dar Motorola nu a făcut concesii pe partea de construcție, design etc. Arată într-un mare fel și se potrivește de minune într-o geantă, poșetă sau de ce nu și în mâinile unui bărbat. 

La evenimentul de lansare din Madrid am văzut și variante pe mov a lui RAZR 40.

Ecran și sunet 

Display-ul de 6.9 inci este unul de foarte bună calitate și este un LTPO cu refresh de la 1 la 144Hz

Sunt două display-uri, dar cel mai important rămâne clar cel intern. Este un LTPO AMOLED de 6.9 inci cu rezoluție FHD+, rată de refresh de până la 144Hz și luminzotate de 1400 nits în peak. 

Raportul display / corp nu impresionează la 85.1%. 

Ecranul intern are doar 1.5 inci cu rezoluție 194 x 368 pixeli, 282 ppi, luminozitate de până la 1000 nits în peak și Gorilla Glass Victus aplicat pentru protecție împotriva zgârieturilor accidentale. 

La ce te ajută display-ul secundar minion? 

Ecranul intern pliabil mi-a lăsat o impresie foarte bună. Curbura centrală este aproape invizibilă, iar plierea se face perfect, nu lasă niciun spațiu. 

Culorile sunt plăcute, luminozitatea este suficient de mare. Pe alb și setat pe maxim am obținut 862 nits. Cei 1400 nits sunt atinși cu telefonul dat pe Auto și pentru câteva secunde când este nevoie (ex: sub acțiunea razelor de soare). Trebuie să menționez că are folie de protecție aplicată din fabrică. 

Opțiunile pentru rata de refresh de pe RAZR 40

Rata de reîmprospătare poate fi setată pe Ridicat – până la 144Hz sau Standard – până la 60Hz spre a obține o autonomie mai mare. Este un panel de tip LTPO și face refresh automat de la 1Hz la 144Hz în funcție de conținutul afișat. 

Modurile de culoare aduse pe smartphone-ul Motorola

Sunt două moduri de culoare: Naturale și Saturate, iar temperatura de culoare poate fi setată pe rece sau cald. Am ales Saturate, culorile sunt un pic mai nuanțate, dar pot să spun că mi-a plăcut ce afișează. 

Display-ul mi se pare un important punct PRO pentru acest smartphone și bineînțeles, mă refer la cel pliabil. Cel secundar de 1.5 inci este mic și de acolo poți să vezi notificări, să controlezi un playlist, să afli ceasul, chestii de bază. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, unul aflat la bază și altul situat deasupra display-ului, destul de generos și acesta la rândul lui. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, deasupra butonului de pornire ce are și rol de cititor de amprentă se află două taste, una alocată pentru Up și alta pentru Down. Sunt un pic prea apropiate și le mai încurci, dar te obișnuiești în timp. 

Da. Excelent. De mult nu am mai fost așa impresionant de un smartphone și nu mă așteptam din partea Motorola să vină cu un telefon atât de bun. Se aude puternic, clar și cu mult bass. Cele două difuzoare sunt printre cele mai bune pe care le-am auzit până acum pe un smartphone. 

Am măsurat 95.5dB la aprox. 10 cm distanță de difuzor. Într-o poziție normală de asculta la 30 – 40 cm distanță de la ureche la smartphone a atins 82.4dB. 

Asta spune prea puțin cât de bine se aude acest smartphone. Bass-ul este adânc și bine conturat. Întradevăr, la volum maxim se transmit mici vibrații în smartphone. Este precum o micuță boxă externă. Are certificare Dolby Atmos și sunt mai multe profiluri ce pot fi setate: Sunet inteligent, Muzică, Film, Joc, Podcast sau Personalizat unde îți aduce un egalizator la îndemână. Am încercat să folosesc căști pe fir cu USB Type-C și nu le-a recunoscut. 

RAZR 40 stabilește standarde pe smartphone-uri pliabile tip flip, atât la ecran, dar mai ales la sunet unde au acordat o atenție mare. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

Software-ule este optimizat pentru forma sa atipică

Folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen1 dezvoltat pe 4nm cu strucură tri-cluster: 1 x Cortex-A710 la 2.4 GHz, 3 x Cortex-A710 la 2.36 GHz și 4 x Cortex-A510 la 1.8 GHz + acceleratorul grafic Adreno 644, 8 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 2.2. 

Memoria RAM poate fi suplinită cu 2 GB din spațiul de stocare. Găsiți opțiunea în Setări / Sistem / Performanță. 

Informații date de către CPU-Z: 

Are suficientă putere pentru orice aplicație și joc din Play Store.

Nivelul de detalii maxim suportat de către RAZR 40 în PUBG Mobile

În PUBG Mobile am putut seta grafica pe HDR și frame rate-ul pe Ultra. Nu pot să spun că nu s-a simțit că telefonul este folosit intensiv, dar experiența de joc a fost una bună.

Temperatura maximă atinsă în GFXBench

În GFXBench a urcat ca temperatură în partea spate la un maxim de 50 grade Celsius și asta nu-i chiar puțin. Este clar că fiind un smartphone pliabil, nu are o răcire la fel de bine pusă la punct ca unul convențional, iar temperatura cea mai mare a fost atinsă în zona senzorilor de la camera principală, acolo unde presupun că se află și chipsetul. 

Rulează Android 13, iar patch-urile de securitate sunt compilate la nivelul lui iunie 2023. Motorola oferă 3 ani de update către cele mai noi versiuni software Android, ar trebui să primească până la Android 16, iar ca suport firmware și de securitate, bi-lunar până la 4 ani. 

Nu sunt la nivelul Samsung, dar nici nu se află la distanță mare – 4 + 5 la sud-coreeni vs 3 + 4 la Motorola pe seria formată din RAZR 40 și RAZR 40 Ultra. 

Opțiunile de afișare a ceasului

Este util ecranul secundar? 

Interfața software îți aduce mai multe opțiuni pentru liliputanul display secundar. În Setări / Afișaj extern veți găsi o secțiune dedicată unde poți alege între diferite modele de ceas, panouri în care poți aduce date din Calendar, Contacte, Conținut media, Meteo, Recorder audio, Temporizator (navigarea se face cu swipe spre stânga sau dreapta), Notificări, setări Apel și sugestii RAZR. 

Interfața pusă de către Motorola pe display-ul secundar: 

Poți să previzualizezi imaginea înainte de a capta un selfie sau să atragi atenția cuiva că urmează să-i faci o poză printr-o animație afișată pe display-ul secundar. 

Nu pot să spun că nu este util, dar mi se pare că este tras ușor în jos de dimensiune sa mică, dar până la urmă dacă vrei un display mare îl poți alege pe RAZR 40 Ultra unde poți aduce până și jocuri pe ecranul extern. 

Android 13 pe Motorola RAZR 40: 

httpvh://youtu.be/2Mg-eXGU9sk

Aplicații preinstalate pe Motorola RAZR 40: 

Aplicații Google: Asistent Google, Calendar, Chrome, Files, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Jocuri, Magazin Play, Maps, Meet, Messages, YouTube, YouTube Music; 

Aplicații Motorola: Ajutor dispozitiv, Dolby Atmos, Family Space, Înregistrator, Moto, Notificări Motorola, Ready For, Securitate. 

Alte aplicații: Facebook. 

Celelalte aplicații pe care le vedeți instalate în screenshots sunt de fapt teste de benchmark puse de către noi și 2 jocuri spre a vedea cât de bun este la acest capitol RAZR 40.

Interfața Android 13 pe RAZR 40: 

Performanță 

Rezultatul obținut de RAZR 40 în AnTuTu

Este un chipset din categoria upper mid-range, iar rezultatele sunt cumva cele așteptate.

Smartphone

Teste de benchmark
Motorola RAZR 40
AnTuTu Benchmark603119 puncte
AndroBenchSequential Read - 959.63 MB/s;

Sequential Write - 770.61 MB/s;
3DMarkWild Life - 3148 puncte;

Wild Life Extreme - 826 puncte;
GeekBenchSingle-core - 1066 puncte;
Multi-core - 2931 puncte;
GFXBenchCar Chase - 23 fps;
Manhattan 3.1 - 40 fps

Test de benchmark rulate pe Motorola RAZR 40: 

Conectivitate

Porturile de la bază și microfonul din partea superioară, observați și inserțiile pentru antene în structura din aluminiu

Este un smartphone cu 5G, slot pentru două cartele nanoSIM + eSIM, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6e, bluetooth 5.3, NFC și USB Type-C 2.0. 

În partea superioară se află unul dintre microfoane, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă, iar ca idee funcționează impecabil. Tasta de volum din dreapta are Up și Down pe taste separate ca să fie mai ușor de accesat. 

La bază se află alt microfon, portul USB Type-C 2.0 și unul dintre difuzoarele stereo, al doilea se află deasupra ecranului împins puțin spre laterala de sus. Slotul pentru cele două cartele nanoSIM se află pe lateral stânga. 

Are suport pentru VoLTE și VoWiFi. Am testat pe Digi Mobil și Orange. 

În SpeedTest pe conexiune gigabit și router mesh cu Wi-Fi 6 a atins un maxim de 679 Mbps la download și 390 Mbps la upload. Cred că dacă aveam un router cu Wi-Fi 6e ar fi scos valori și mai bune. 

Pe 5G am făcut câteva teste și s-a oprit la 235 Mbps la download și 62.1 Mbps la upload. Este irelevant testul, pentru că RAZR 40 este capabil de mult mai mult, dacă rețeaua i-ar permite asta. 

Cameră foto și video

Camera principală se bazează pe un wide de 64 Megapixeli cu OIS, PDAF și autofocus prin tehnologia laser

Camera principală are un setup format dintr-un senzor wide de 64 Megapixeli cu OIS, PDAF și autofocus prin tehnologia laser, dimensiunea pixeluluie este de 0.7 microni și are f/1.7.

Se adaugă și un senzor ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 120 grade, autofocus și pixel de 1.12 microni. Are LED flash și filmează 4K cu 30 fps.

Camera de selfie-uri are 32 Megapixeli cu f/2.4 și înregistrează 4K cu 30 fps.

Interfața camerei foto și video de pe RAZR 40: 

httpvh://youtu.be/QzXMRGeLLP8

Sincer, nu pot să spun că impresionează aici. Este un smartphone mid-range ca și performanțe. Am mai spus-o și o repet, Motorola trebuie să-și îmbunătățească software-ul la nivel de cameră foto și video, iar Samsung & co vor trebui să se îngrijoreze dacă se rezolvă acest aspect.

Dacă fotografiile le vizualizezi strict pe telefon și le veți ține pentru social media (Facebook, Instagram etc), nu-i așa rău și îți aduce suficientă calitate pentru share. Când le urci și le vezi pe un monitor, zoom-ul este deficitar pentru că este făcut cu crop din senzorul principal, ultrawide nu este cine știe ce pe timp de noapte, iar bokeh-ul din modul portret este cumva forțat și nenatural.

Nici clipurile 4K 30 fps nu pot spune că au impresionat. Când miști telefonul, abia ține pasul ca să zic așa într-un limbaj mai puțin formal. Pe de altă parte, culorile sunt reprezentate corect, chiar neașteptat de bine.

Clip 4K 30 fps realizat cu Motorola RAZR 40

httpvh://youtu.be/MGRQcNdY3n0

Fotografii făcute cu RAZR 40:

Autonomie 

Bateria de 4200 mAh îi conferă autonomie de aproape o zi

Bateria de 4200 mAh se încarcă la 33W, iar într-un scenariu de utilizare de nivel mediu aș spune că atinge până la urmă 1 zi, de dimineața până seara. Este smartphone-ul pliabil de tip flip cu cea mai bună autonomie din ce am testat până acum.

SOT-ul l-aș estima în jurul a 4.5 – 5 ore, în funcție de luminozitate și aplicațiile rulate.

Preț 

Motorola RAZR 40 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 3999 lei. Dacă ești client Genius, este aplicată o reducere de 1000 lei. Așa că prețul ajunge la 2999 lei, cel mai ieftin smartphone pliabil din țara noastră. 

Motorola RAZR 40
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce mizează pe o structură de rezistență din aluminiu, un spate ce nu adună amprentele și cu textură plăcută și o balama bine pusă la punct;
  • ecran luminos ce este lizibil și sub acțiunea razelor de soare, culori intense;
  • unele dintre cele mai bune difuzoare stereo aduse vreodată pe un smartphone;
  • hardware suficient de puternic pentru orice aplicație și joc;
  • software conceput să scoată în față și display-ul extern de lângă camera principală;
Contra
  • se încălzește puțin cam tare, dar este cumva un standard asta pe smartphone-urile pliabile pentru că nu poți avea și balama și cameră cu vapori mare;
  • mă așteptam ca autonomia să fie ceva mai bună;
  • camera foto și video nu impresionează neapărat, nu-i rău, dar parcă ar fi loc de mai bine aici;
  • USB Type-C 2.0..., mai ales că s-ar fi pretat la Ready For pe cablu, prima generație de RAZR cu display OLED pliabil a avut USB Type-C 3.0 și asta în..., 2019;
  • stocarea putea fi de generație mai nouă, UFS 2.2 când deja a apărut 4.0...;
Concluzii

Motorola RAZR 40 este cel mai bun smartphone pliabil ca raport preț / specificații pe care-l poți cumpăra acum din țara noastră.

Dezideratul de mai sus se aplică în această etapă de precomandă când îl puteți cumpăra cu 1000 lei reducere la eMAG & o pleiadă de alte magazine românești.

RAZR 40 impresionează prin calitatea construcției, display-ul cu luminozitate mare, unele dintre cele mai bune difuzoare stereo aduse vreodată pe un smartphone, dar și printr-un software ce încearcă a face util display-ul extern de 1.5 inci.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Motorola RAZR 40 a fost testat pentru 2 săptămâni și a fost furnizat de către filiala locală. Unitatea de test s-a întors către Motorola România.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.