Motorola este una dintre companiile ce a mizat aproape de bun început pe nișa smartphone-urilor pliabile de tip clapetă. Au activat un pic de nostalgie în fiecare dintre noi prin activare brandului RAZR, iar cu câteva zile înainte de lansarea oficială am avut ocazia să testez RAZR 40 Ultra. 

Acum putem spune că avem o familie de produse:

RAZR 40 Ultra – vârful de gamă, deja a debutat la precomandă și veți găsi linkurile în secțiunea preț;

RAZR 40 – debutează și în țara noastră din iulie 2023 și urmează a avea un preț atractiv, specific smartphone-urilor mid-range. 

Specificații

Smartphone

Date tehnice
Motorola RAZR 40 Ultra
Data de lansare1 iunie 2023
Structură și rezistențăStructiră de rezistență din aliaj de aluminiu 7000, piele vegană pentru versiunea de culoare Viva Magenta și sticlă Corning Gorilla Victus pentru Infinite Black și Glacier Blue, certificare IP52 în ce privește contactul cu picăturile de apă și praful
Ecran pliabilLTPO AMOLED de 6.9 inci cu rezoluție FHD+ / 2640 x 1080 pixeli, aspect 22:9, rată de refresh la 165Hz, touc rate la 240 Hz și 360 Hz în Game Mode, luminozitate în peak de până la 1400 nits
Ecran intern pOLED de 3.6 inci cu rezoluție 1066 x 1056 pixeli, 413 ppi, aspect 1:!, rată de refresh de până la 144Hz, touch rate de 120Hz și 360Hz în Game Mode, luminozitate de până la 1100 nits în peak
MemorieQualcomm Snapdragon 8+ Gen1
GPUAdreno 730
Sistem de operareAndroid 13
ConectivitateeSIM + SIM, 5G, bluetooth 5.3, NFC, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, USB Type-C 2.0, localizare prin GPS, GLONASS,
Cameră foto și video12 Megapixeli cu f/1.5, OIS și dimensiune a pixelului de 1.4μm

Ultrawide de 13 Megapixeli cu unghi de 108 grade
Cameră de selfie-uri13 Megapixeli cu f/2.2 și dimensiune a pixelului de 1.12μm
Baterie3800 mAh cu încărcare pe fir la 30W, încărcător de 33W în pachet și încărcare wireless la 5W
Greutate188.5 gr. pentru Infinite Black și Glacier Blue, 184.5 gr. pentru versiunea de culoare Viva Magenta
DimensiuniDeschis - 170.83 x 73.95 x 6.99 mm

Pliat - 88.42 x 73.95 x 15.1 mm

Pachet + design 

@gadgetro #unboxing pentru Motorola RAZR 40 Ultra #motorola #razr40ultra ♬ Happy Up Beat (Medium)

RAZR 40 Ultra sosește într-o cutie neagră pe care au inscripționat la loc de cinste că nu au folosit plastic (cu excepția husei de protecție de tip hard case transparentă). Alături de smartphone și husă veți descoperi încărcător pe USB la 33W (bateria de 3800 mAh se încarcă la maxim 30W pe fir și 5W wireless), cablu de tip USB Type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, certificat de garanție și ghid de utilizare rapidă. 

Modelul sosit la review este în culoarea neagră, cel roșu pot să spun că atrage atenția instant – acela are și spate din piele eco (vegană, așa îi spune Motorola). Cel testat pe negru sosește cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus în partea spate. 

Cel mai mare display extern de pe un smartphone pliabil tip clapetă

RAZR 40 Ultra este un smartphone pliabil, ecranul de 6.9 inci permite plierea sa și aduce un alt display secundar de dimensiune mare, dar insist mai mult în capitolul următor pe detalii concrete despre cele două display-uri. Camera de selfie-uri are o poziționare clasică pe display-ul intern. Camera principală este adusă într-un colț al display-ului extern de 3.6 inci. 

Balamaua mi s-a părut a fi solidă, iar deschiderea telefonului mi s-a părut că nu se face chiar la 180 grade ci foarte aproape de această valoare. Îl poți deschide într-o poziție intermediară, iar aplicația camerei știe spre exemplu în ce poziție se află și adaptează interfața, controalele etc.

Este un telefon ușor. Cântărește sub 190 gr. și discutăm despre un display mare – 6.9 inci. Raportul display / corp am impresia că putea fi ceva mai bun. 

Sunt interesante smartphone-urile pliabile de tip clapetă. Pur și simplu, se transformă și într-un fel de jucărie anti-stres, te trezești că îl învârți pe toate părțile când stai cu cineva la taclalele la masă, spre exemplu. 

Ecran și sunet

Display-ul pliabil este protejat cu folie și are 6.9 inci în diagonală

Sunt două display-uri pe RAZR 40 Ultra: 

  • 6.9 inci;
  • 3.6 inci. 

Smartphone-urile pliabile erau criticate pentru faptul că display-ul extern este prea mic sau că este aproape inutil. Motorola a fost receptivă la feedback-ul primit și a adus cel mai mare ecran extern de pe un smartphone pliabil, dar mai ales într-un form factor ce-l face utilizabil, dar și cu disponibilitatea în a aduce aici orice aplicație dorești. Poți să răspunzi la un mail, să faci scroll pe Facebook, să te uiți la clipuri pe YouTube. Repet, orice dorești poți aduce aici, nu aici nicio limitare. 

Un alt aspect discutat este cuta de la mijlocul ecranului. Este sesizabilă, dar pe mine nu m-a deranjat în vreun fel. Pur și simplu ajungi să te obișnuiești cu ea și treci mai departe, la conținutul afișat în sine. 

Display-ul intern are rată de refresh de până la 165Hz. Poți alege între modurile: 

Opțiunile pentru rata de refresh

Ridicat – până la 165Hz (fiind un displat LTPO face refresh automat în funcție de conținut de la 1 la 165Hz);

Standard – până la 60Hz (mărești autonomia oferită de bateria de 3800 mAh). 

Am măsurat luminozitatea pe alb: 875 nits pe display-ul pliabil de 6.9 inci și 804 nits pe cel extern de 3.6 inci. Știți că valorile în peak sunt atinse pe modul Auto, pentru o perioadă scurtă de timp sub acțiunea directă a razelor de soare. 

În ce privește modurile de culoare: Naturale sau Saturate + opțiune pentru a seta temperatura de culoare. Am mers pe culori Saturate și da, display-ul pOLED îi dă un boost sesizabil. Puteți face pasul spre Naturale dacă nu apreciați culorile intense. 

Mi-a plăcut feedback-ul haptic ce mi s-a părut așa sănătos. Îl simți când faci swipe sau când tastezi. Au făcut treabă bună și aici. 

Display-ul intern are folie de protecție aplicată, iar cel extern nu are folie, dar iese în față cu protecție Corning Gorilla Glass Victus. Display-ul pliabil are un aspect ratio ușor atipic. Dacă facri browsing vei aprecia cât conținut este afișat, un alt element PRO ar fi că-l cuprinzi ușor într-o singură mână. 

Sunt multe opțiuni pe partea de ecrane, afișaj etc. Ambele display-uri pot fi setate după preferințele avansate ale fiecărui utilizator. Cred că și după câteva luni de utilizare veți mai descoperi chestii noi. 

Modurile presetate pentru difuzoarele stereo cu certificare Dolby Atmos

RAZR 40 Ultra are difuzoare stereo cu Dolby Atmos, unul se află la bază și altul a fost poziționat în partea superioară, deasupra display-ului. În Sunete și Vibrații veți găsi secțiunea Dolby Atmos, iar aici sunt mai multe moduri + egalizator personalizabil. Modurile deja setate sunt: Sunet Inteligent, Muzică, Film, Joc, Podcast și Personalizat. La Setări Personalizate ai un egalizator și setezi după cum dorești amplificare a bass-ului, a vocii etc. 

În lateral dreapta se află cele două taste pentru reglarea volumului. Am măsurat 94.1 dB la aprox. 10 cm distanță de difuzor. Într-o poziție normală la 30 – 40 cm distanță între ureche și telefon am măsurat 81.2 dB. Are un sunet bine calibrat, iar la maxim nu distorsionează și mici vibrații se transmit în carcasă. Impresionante sunt amplitudinea difuzoarelor și cantitatea de bass. Au făcut treabă de-a dreptul excelentă.  Pur și simplu, poți spune că ai o micuță boxă externă și nu neapărat un smartphone. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Android 13 fără modificări majore la nivel de interfață grafică

Ar fi fost excelent dacă era adus direct cu Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, dar fie vorba între noi și Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 se descurcă bine. Adevărul este că atunci când este folosit termenul Ultra, te aștepți la cele mai bune specificații din piață. 

Informații oferite de CPU-Z pentru Motorola RAZR 40 Ultra

Procesorul este ajutat de 8 GB RAM și 256 GB stocare în cazul unității de test. Stocarea este de tip UFS 3.1. Am înțeles că va sosi o versiune și cu 12 GB RAM. Cred că ar fi trebuit să vină cu ea din echiparea de bază. Nu simți că nu ar avea suficientă memorie RAM. 

Distribuția temperaturilor pe partea spate de la Motorola RAZR 40 Ultra în GFXBench

Am observat că ține temperaturile destul de bine sub control. Maximul atins în partea spate a fost 47.9 grade Celsius în GFXBench. PUBG Mobile îl rulează cu grafica pe Ultra HD și nivelul de fps-uri pe Ultra. A consumat în jur de Temperaturile sunt cumva sub control și pentru că telefonul are rezoluție FHD+. De obicei, smartphone-urile ce trec de pragul a 50 grade Celsius în partea spate au rezoluție superioară și refresh rate-ul sus. 

Rulează Android 13, iar corecțiile de securitate erau aduse la nivelul lui mai 2023. Nu sunt modificări majore la nivel de interfață grafică față de ceea ce primești pe Android în stadiu nativ, dar totuși Motorola și-a pus amprenta prin anumite elemente specifice, de la elemente ce ajută la setarea display-ului secundar și până la aplicații Motorola.

Setările pe care le poți face pentru display-ul OLED extern

Poți să setezi o sumedenie de elemente de la ecranul secundar de 3.6 inci. În primul rând poți să aduci aici aproape orice altă aplicație, joc etc. Până și PUBG Mobile sau YouTube le poți folosi pe display-ul mai mic. Îl ajută faptul că este cel mai mare display secundar de pe un smartphone pliabil tip clapetă.  În Setări găsiți Afișaj extern și puteți alege de la fețele de ceas, imaginile de fundal, grila de aplicații și până la afișaj și setări pentru aplicații, previzualizare live, setări de apel etc. 

Android 13 pe Motorola RAZR 40 Ultra

Aplicații preinstalate pe Motorola RAZR 40 Ultra: 

Aplicații Google: Asistent, Calendar, Documente, Drive, Files, Fit, Foi de calcul, Găsește dispozitivul, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Google TV, Home, Magazin Play, Maps, Meet, Messages, Podcasturi, Portofel, Prezentări, Știri, YouTube și YouTube Music

Aplicații Motorola: Family Space, Dolby Atmos, Fundaluri, Ready For, Securitate Motorola, Moto (cu mai multe subsecțiuni Ecran principal, Personalizare, Gesturi, Securitate Moto, Sugestii Razr etc), Jocuri. 

Alte aplicații: Facebook. 

Interfața adusă pe ecranul secundar de 3.6 inci: 

Față de Samsung, trebuie să recunosc că Motorola dublează mai puține aplicații, iar cantitatea de bloatware este sensibil mai mică. 

Screenshots cu Android 13 pe Motorola RAZR 40 Ultra: 

Performanță

Rezultatele sunt prezentate în tabel. În AnTuTu au fost rezultate interesante. L-am urcat pe cel mai bun din mai multe teste rulate. 

Smartphone

Teste de benchmark
Motorola RAZR 40 Ultra
AnTuTu Benchmark v10990408 puncte
AndroBenchSequential Read - 1575.63 MB/s
Sequential Write - 1310.61 MB/s
GeekBench 6Single core - 1706 puncte;
Multi-core - 4030 puncte;
GFXBenchManhattan 3.1 ES 3.1 - 73 fps;
Car Chase ES 3.1 - 46 fps;
3DMarkWild Life - 5461 puncte;
Wild Life Extreme - 1769 puncte
PCMark15859 puncte

Teste de benchmark rulate pe Motorola RAZR 40 Ultra

Conectivitate

Nu am idee din ce rațiuni au revenit la USB Type-C 2.0…

În partea superioară se află un microfon. În lateral dreapta se află un alt microfon, tastele dedicate pentru reglarea volumului și butonul de pornire cu îndeplinește și rol de cititor de amprentă. 

La bază se află portul USB Type-C 2.0, unul dintre difuzoarele principale și alt microfon. În lateral stânga se află slotul pentru cartela nanoSIM. Are și suport pentru eSIM. 

Sunt mai multe inserții pentru antene în structura de rezistență din aluminiu vizibilă pe cele 4 laturi. Este un smartphone cu 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, bluetooth 5.30, localizare dual-band prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și NFC. 

Valori obținute în SpeedTest pe conexiune gigabit, dar și în rețeaua mobilă

Am făcut și câteva teste de viteză cu SpeedTest în rețeaua 5G, dar și pe conexiune gigabit. Nu am router compatibil Wi-Fi 6e, ci doar Wi-Fi 6. Vitezele atinse le găsiți în captura de ecran. Am atins un maxim de 735 Mbps la download și 736 Mbps la upload pe Wi-Fi și telefonul știe 5G, dar nu am idee de ce pe Yoxo nu a făcut pasul deși am abonament compatibil și m-am mulțumit cu 291 Mbps la download și 129 Mbps la upload pe 4G+. 

Butonul de pornire are și rol de cititor de amprentă, iar în funcționare se descurcă bine

Alte elemente de conectivitate de pe Motorola RAZR 40 Ultra: bluetooth 5.3, localizare dual-band pe GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS, NFC, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, USB Type-C 2.0. 

Am folosit Ready For, o interfață emulată la conexiunea telefonului cu un laptop sau monitor. Este o soluție similară cu DeX de la Samsung. Am conectat telefonul cu un laptop și spre a funcționa a trebuit să instalez și o aplicație dedicată pe PC. Aș spun că am sesizat și momente cu lag perceptibil. Probabil și de la faptul că am făcut conexiunea via wireless și nu pe HDMI – USB Type-C. Păcat că nu au pus USB Type-C 3.1, așa cum au procedat pe alte modele din portofoliu, inclusiv din segmentul mid-range. Culmea este că RAZR 5G din 2020 a debutat cu USB Type-C 3.1… 

ReadyFor pe Motorola RAZR 40 Ultra

Una peste alta, Ready For mi se pare un alt pas în direcția bună, iar software-ul în sine mi-a lăsat o impresie bună. Avem multă putere de procesare într-un smartphone și cred că îl putem transforma într-o adevărată unealtă de lucru cu soluții de genul. 

Camera foto și video

Poți face selfie-uri cu camera principală

Este un punct la care Motorola trebuie să mai lucreze. Când ceri 6000 lei pe un telefon, trebuie să oferi o experiență premium la nivel de cameră foto și video, iar RAZR 40 Ulta nu este acolo. Mi se pare mai degrabă un fel de mid-range la acest capitol și anumite elemente, dar nu minuni, mai pot fi îmbunătățite printr-un update de firmware.

Interfața camerei foto și video de pe Motorola RAZR 40 Ultra

Poți face selfie-uri cu camera principală, asta pentru că te ajută display-ul secundar. Totuși, camera wide de 12 Megapixeli cu OIS își arată limitele, zoom-ul este aproape inutilizabil, iar rezultatele în low light nu sunt cine știe ce. Aparent, nu prea știe să gestioneze diafragma de f/1.5.

Clip 4K realizat cu RAZR 40 Ultra

Fotografii făcute cu Motorola RAZR 40 Ultra

Autonomie

Încărcătorul este inclus în pachet

Trece testul unei zile de autonomie în condiții de utilizare medii spre intensive. Estimez un SOT de 4.5 – 5 ore, cu rata de refresh setată pe maxim și luminozitate automată. Încărcarea se face pe fir la 30W, iar wireless la 15W. Are încărcător în pachet + cablu USB Type-C – USB.

Pentru un smartphone pliabil aș spune că se descurcă bine.

Preț

Prețul afișat de către Motorola pentru RAZR 40 Ultra nu este neapărat un punct PRO

Motorola RAZR 40 Ultra cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 5999 lei. Îl găsiți în două variante de culoare: Negru și Viva Magenta. 

Motorola RAZR 40 Ultra cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 6046.58 lei fără abonament la Orange, 222.63 x 24 cu abonamentul Smart Plus 15 – 15 euro pe lună, 14 GB trafic de date în roaming SEE, NELIMITAT internet național + minute și SMS-uri în orice rețea națională și din spațiul SEE. 

Cei ce îl cumpără până pe 30 iunie primesc un bonus:

Ești protejat de intemperii dacă îl cumperi până pe 30 iunie

„ În perioada 1 – 30 iunie, utilizatorii care achiziționează un motorola razr 40 ultra de la partenerii autorizați beneficiază de asigurare ADP (advance device protection) gratuită pentru un an. Astfel, dacă smartphone-ul este deteriorat neintenționat, dacă este afectat de infiltrarea apei, de o supratensiune electrică sau dacă ecranul OLED/POLED integrat se defectează ca urmare a acțiunii accidentale a utilizatorului, Motorola va repara sau va înlocui gratuit produsul. Motorola va accepta până la două (2) solicitări de reparare a produsului prin intermediul acestui Acord, pe parcursul unei perioade de 12 luni.”

Motorola RAZR 40 Ultra
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • smartphone pliabil cu balama ce imprimă ideea de rezistență în timp;
  • cel mai bun combo la nivel de display-uri pe această nișă: OLED pliabil de 6.9 inci și OLED extern de 3.6 inci;
  • software bine pus la punct, poți adăuga orice aplicație pe display-ul extern;
  • autonomie bună dacă ne raportăm la capacitatea acumulatorului de 3800 mAh;
Contra
  • puteau adăuga cel mai nou chipset Qualcomm și nu pe cel mai bun din 2022, deși trebuie să recunosc că își face datoria cu prisosință;
  • rezultate modeste la nivel de cameră foto și video pentru un smartphone de 6000 lei;
  • USB Type-C 2.0 când prima generație de RAZR a venit cu USB Type-C 3.1;
  • difuzoarele stereo au certificare Dolby Atmos, dar parcă mi-aș fi dorit un plus de putere;
Concluzii

Motorola RAZR 40 Ultra este una dintre cele mai bune propuneri pe segmentul smartphone-urilor pliabile tip clapetă. Punctul său PRO major este dat de display-ul secundar mare ce permite adăugarea aproape a orice aplicație, joc etc.

Rețeta este ușor stricată de prețul mare, dar și de rezultatele cumva modeste la nivel de cameră foto și video.

Una peste alta, mi-a plăcut mult direcția în care Motorola a mers cu seria RAZR și abia aștept să testez viitorul best-buy din segment - RAZR 40. L-am văzut într-un hands-on de câteva minute și auspiciile sunt pozitive.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Motorola RAZR 40 Ultra a fost testat pentru o perioadă de 2 săptămâni, iar unitatea de test a fost returnată. Articolul exprimă strict opiniile autorului și nu face parte din vreo campanie de promovare.