Proiector laser UST ViewSonic X2000L-4K – review

31/07/2023

Proiectoarele UST – Ultra Short Throw, nu sunt cele mai comune dintre cele câteva categorii care există, dar se pare că tot mai mulți producători încep să includă în portofoliul lor astfel de soluții. Asta fiindcă pentru unii clienți este cu mult mai convenabil să amplaseze proiectorul cât mai aproape de ecranul de proiecție.

ViewSonic X2000L-4K este primul proiector 4K cu laser de tip UST de la această companie. Astfel, vine întrebarea firească „oare le-a ieșit din prima?”. Vedem mai departe răspunsul, deocamdată începem cu principalele caracteristici.

Specificații proiector laser UST ViewSonic X2000L-4K

Date tehnice

Proiector
ViewSonic X2000L-4K
Sistem de proiecțieDLP, 0.47 inch 4K-UHD
Sursă luminăsistem Laser Phosphor, 20.000 de ore durată de viață în mod Normal
Luminozitate maximă2.000 ANSI Lumens
Culori1.07 miliarde
Rată contrast3.000.000:1 dinamic
3.000:1 nativ
Rezoluție nativă3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9
Raport proiecție0.22:1
Dimensiuni diagonală proiecțieDe la 65 la 150 inch
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 4.2, 2 x HDMI 2.0 HDCP 2.2, 2 x USB-A 2.0, AV In prin jack de 3.5 mm, ieșire sunet prin jack de 3.5 mm, Ethernet RJ-45 LAN
Sunet2 x tweeter de 10W + 2 x woofer de 15W, 50W putere maximă
Consum energie250W Normal
Greutate6.8 kg
Dimensiuni451 x 332 x 100 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Proiector laser ViewSonic X2000L-4K
Proiectorul este compact, mai ales subțire, pentru unul de tip UST.

Unitatea de review a venit în ceea ce pare a fi cutia de retail. Am însă impresia că este vorba despre un exemplar destinat fix acestor tipuri de activități, anume testelor media, întrucât în cutie am găsit trei tipuri de cabluri de alimentare: pentru prizele europene, pentru cele din UK, precum și pentru cele asiatice. Pe lângă aceste cabluri, în pachet mai este telecomanda cu baterii compatibile, un pliant cu rol de scurt ghid de pornire rapidă, precum și un carton ce-ți permite să amplasezi proiectorul la distanța potrivită de suprafața de proiecție spre a obține o anumită diagonală:

Telecomanda este mică, se așează foarte bine în mână și aduce fix atâtea butoane cât ai nevoie în mod uzual. Sunt și câteva cu rol de scurtături spre cele mai folosite funcții (setările Bluetooth, autofocus și input).

Telecomanda este IR, nu Bluetooth, dar vine cu senzor de mișcare. În momentul în care este detectată mișcarea acesteia, se activează automat iluminarea butoanelor. Este foarte utilă funcția, întrucât se presupune că proiectorul va fi folosit cu preponderență în întuneric total, pentru cea mai bună experiență de vizionare, ca în cinematograf.

Proiectorul are un design elegant, l-aș numi eu. ViewSonic X2000L-4K poate fi ales în culoarea complet neagră sau alb cu gri, precum cel de față. Partea frontală, adică cea care se opune de fapt ecranului de proiecție, vine cu un element cilindric acoperit cu material textil. Acesta este responsabil în mare parte pentru calificativul „elegant” pe care l-am oferit la începutul paragrafului.

ViewSonic X2000L-4K este destul de mare, dar cumva convențional pentru un proiector de tip UST. Înălțimea de doar circa 10 cm este însă e apreciat, astfel dispozitivul nu iese neapărat în evidență.

În rest, un design clasic, ce nu aduce elemente ieșite din comun, ba din contră. Puteți descoperi exact cum se prezintă ca aspect din imaginile de mai jos:

Lateralele sunt ocupate în cea mai mare parte de grile de ventilare. Pe partea dreaptă este tras aerul sub carcasă, iar pe stânga este evacuat de sistemul activ de răcire. Pe marginea din spate (cea dinspre ecranul de proiecție) este zona de conectivitate. Totuși, un port USB-A este dispus și pe laterala din stânga.

ViewSonic X2000L-4K poate fi amplasat clasic la orizontală, dar poate fi montat și pe tavan, cu susul în jos. Pentru asta este nevoie de un suport compatibil, ce se va monta în cele patru șuruburi de pe zona de jos a dispozitivului.

Aici sunt și cele trei picioare de sprijin. Cel din spate este mai mare, cele două din față sunt ajustabile pe înălțime. Poți regla înălțimea prin rotirea celor două rotițe corespondente fiecărui picior. Mi s-a părut ciudat cât de scurt este pasul acelor șuruburi care ajustează înălțimea picioarelor. Pentru a merge de la maxim jos la maxim sus este nevoie de circa 50 de rotiri… Cam mult. Pe de altă parte am observat că așa poți regla înălțimea la fix, extrem de fin.

Tot jos sunt poziționate și difuzoarele pentru frecvențe medii și joase.

Pe întreg proiectorul este un singur buton, cel Power. În rest, navigarea prin orice meniu al dispozitivului se face din telecomandă sau din aplicația ViewSonic pentru Android și iOS, ce emulează și o telecomandă virtuală, printre altele.

Calitatea de fabricație a proiectorului ViewSonic X2000L-4K este suficient de înaltă, nu este mai nimic de obiectat. Nu este neapărat de nivel premium, dar plasticul este mat și plăcut la atingere. Construcția este solidă, iar finisările de bună calitate.

Imagine

Imagine de foarte bună calitate pentru un proiector laser Ultra Short Throw.

Sursa de lumină de tip Laser Phosphor aduce acele avantaje clasice în fața proiectoarelor cu lămpi. Avem într-adevăr un contrast excelent, cu un negru foarte adânc pentru un proiector, iar durata de viață a sursei de lumină este mai ridicată. 20.000 de ore în regim normal de vizionare, fără a activa vreun mod de economisire, nu-i rău deloc.

Luminozitatea nu-i cea mai ridicată, 2.000 ANSI Lumeni nu sparge vreun record, dar cumva în realitate pare că avem mai mult. Am testat inițial proiectorul cu multă lumină în cameră, într-o zi însorită. Contrastul are de suferit, dar calitatea generală a imaginii este cel puțin respectabilă. Cu jaluzelele trase, deja se observă o îmbunătățire considerabilă a contrastului, dar și culorile sunt mai vivide acum.

În întuneric total este însă locul unde ViewSonic X2000L-4K dezvăluie cu adevărat de ce este în stare. Bine, cam orice proiector preferă un spațiu cu cât mai slab luminat, așa că nu este vreo surpriză aici.

Contrastul este acum excelent, cu un negru aproape perfect pentru un proiector. Nu vă gândiți totuși la ce poate produce un TV OLED, că nu-i nici pe departe cazul de așa ceva. Dar, pentru un proiector, avem un nivel grozav de negru.

Culorile sunt vii, dar nu extrem de saturate. Dacă preferi imaginile vivide, pline de culori intense, atunci nu prea vei găsi așa ceva la ViewSonic X2000L-4K. În schimb, sunt reproduse nuanțe pe cât de naturale, uneori ai impresia că privești printr-o fereastră și nu pe un ecran de proiecție. Tonurile pielii sunt excelent reproduse în modul de vizionare Movie, pe care eu l-am găsit cel mai potrivit pentru orice tip de conținut și nu doar pentru filme așa cum sugerează denumirea.

Pe modul TV luminozitatea crește cam prea mult și reduce rata de contrast și profunzimea nivelului de negru, iar în modul Brightest avem o degradare și mai serioasă a contrastului, dar și a culorilor, ce devin mult mai palide.

Modul User, cu setările lăsate din fabrică, este și el foarte potrivit pentru mai toate tipurile de conținut. L-am găsit ideal pentru sport. Avem și mod Gaming, care încearcă să dea o dinamică mai ridicată întregii imagini, dar care mi s-a părut și el un pic cam prea luminos. În plus, balansul de alb pe acest mod se duce cam prea mult spre zona rece.

Ajustarea imaginii se poate face în detaliu, pe lângă reglajul luminozității și al contrastului poți merge mai departe pe stabilirea exactă a punctului de alb pe mai multe direcții ale pixelilor Roșu, Verde și Albastru.

Din partea mea, dacă nu ai un colorimetru pentru proiectoare nu are rost să umbli prea mult prin reglajele de imagine. Repet, modul Movie este foarte bine reglat pentru majoritatea tipurilor de conținut.

Intervalul dinamic este ok, dar pe zonele întunecate se pierd uneori anumite detalii. Astfel, în umbre, cum se spune, abia dacă se mai observă unele detalii mai fine. Zonele puternic iluminate sunt mai bine protejate.

Exemple de imagini redate de ViewSonic X2000L-4K:

ViewSonic X2000L-4K suportă conținut HDR, iar reproducerea pe 10 biți a culorilor aduce acele gradații corecte pe care le aștepți. Totuși, luminozitatea limitată nu poate produce o dinamică cu adevărat accentuată, iar detaliile din zonele întunecate încă nu apar cel mai bine. Totuși, cu întuneric total în cameră, conținutul HDR arată extrem de bine pentru un proiector. 

Trecând la rezoluție, ViewSonic X2000L-4K se descurcă admirabil, oferind o conturare extrem de exactă a imaginii. Chiar și la diagonale de peste 100 inch avem detalii foarte fine și abia de la 120 – 130 inch aș spune că se intră ușor „în ceață”, dar foarte puțin. De la o distanță mare de ecranul de proiecție abia dacă vei sesiza diferențele.

Așa arată diagonalele ce se obțin în funcție de distanța de proiecție.

Ce mai merită menționat vis-a-vis de ViewSonic X2000L-4K este și suportul pentru conținut 3D. Deși acesta a pierdut din interes, sunt poate unii utilizatori ce doresc să creeze acasă imagini 3D precum la cinema, așa că se pot orienta către acest proiector pentru asta. Din păcate, nu am testat cu așa conținut, așa că nu mă pot pronunța.

Una peste alta, imaginea generată de ViewSonic X2000L-4K este bună spre foarte bună. Mai toate tipurile de conținut sunt bine redate, poate fi folosit și în timpul zilei, dar ideal este să proiectezi în întuneric total pe un ecran de bună calitate.

Sunet

Proiector laser ViewSonic X2000L-4K
Marcajele Harman/Kardon, DTS HD și Dolby Audio nu sunt doar de formă, sunetul este cu adevărat bun pentru un proiector.

Sunet bun pe un proiector am mai întâlnit, dar parcă nu la fel de bun ca la ViewSonic X2000L-4K. Nu zic că nu merită investiția într-un sistem audio dedicat, poate unul cu Dolby Atmos, dar pentru TV, gen emisiuni și sport, parcă nu ai ce să ceri mai mult.  Calitatea sunetului este undeva la nivel de soundbar entry-level, ceea ce nu este deloc rău pentru un sistem audio integrat într-un proiector.

Bass-ul nu este cel mai adânc, nici nu prea are de unde, chiar dacă sunt difuzoare de tip mid-woofer dedicate. Frecvențele medii, în schimb, sunt bine conturate și delimitate, cu voce clară, fără a face totuși ceva excepțional. Înaltele, în schimb, sunt printre cele mai bune de la un sistem audio integrat în orice dispozitiv ce nu este unul de dedicat sunetului. Sunt înalte fine și „înțepătoare”, să le spun, care ies în evidență atât cât trebuie.

Volumul maxim poate că nu este la nivelul celor 50W anunțați prin fișa tehnică, dar se apropie. Nu prea ai nevoie să duci volumul la mai mult de 50 – 60% când urmărești conținut TV sau filme. Într-o cameră mare să zicem că uneori poate vei avea nevoie de 70%, dar nimic mai mult. Oricum, de pe la 80% încep să apară ceva distorsiuni, pentru ca de la 90% în sus sunetul să fie din ce în ce mai slab reprodus.

Sunt două moduri predefinite pentru sunet – Music și Movie, dar poți activa și modul User care este de fapt un egalizator cu 5 benzi:

Chiar și pentru muzică poți folosi fără probleme difuzoarele integrate în ViewSonic X2000L-4K. Sunetul marcat Harman/Kardon este mai mult decât ok pentru melodii de ambient sau pentru radio.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Deși este de apreciat că proiectorul este unul smart, sistemul de operare este parcă prea rudimentar.

Pe lângă faptul că ViewSonic X2000L-4K este marcat laser, 4K, HDR și 3D, acesta mai vine și cu „distincția” smart. Adică, el rulează un sistem de operare ce-ți permite să folosești proiectorul ca atare, fără a avea neapărat legat un alt dispozitiv care să redea conținutul.

Din păcate, sistemul de operare ce se bazează pe Android (presupunerea mea, nu este nimic oficial) este foarte… basic. Sunt lăsate prea puține funcții smart, iar aplicațiile pe care le poți instala sunt puține. Sunt câteva dintre cele mai importante de streaming, precum Netflix, Disney+, Kodi, Hulu și Twitch, dar în rest mai nimic care să mai merite menționat. Ciudat este că nu avem YouTube, ci SmartTube, dar există posibilitatea de a instala YouTube Kids…

Interfața sistemului de operare al proiectorului ViewSonic X2000L-4K:

Interfața rulează ok, nu apare vreun lag enervant, și este în regulă cum poți parcurge totul din telecomandă. Evident că este mai greu să scrii ceva din tastatura virtuală și telecomandă, dar asta este valabil și la aproape orice smart TV, de exemplu.

Meniul OSD este simplu, împărțit în doar două secțiuni principale: Image Setting și Advanced. Pentru imagine sunt, așa cum am precizat la capitolul respectiv, mai multe posibilități de ajustare, dar în meniul Avansat nu sunt chiar atât de multe opțiuni… avansate.

Meniul OSD al proiectorului ViewSonic X2000L-4K:

Conectivitate

Proiector laser ViewSonic X2000L-4K
Cele două porturi HDMI s-ar putea dovedi insuficiente pentru unii utilizatori.

Partea smart a proiectorului ViewSonic X2000L-4K implică, cumva, existența unei conectivități Wi-Fi și a uneia Bluetooth. Prima este de tip 802.11 ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, suficient de performantă pentru ceea ce presupune un proiector ca acesta, dar pe Bluetooth mi-ar fi plăcut să avem măcar o versiune 5.0 și nu pe cea 4.2.

Porturile fizice nu sunt nici ele cele mai multe cu putință. Sincer, fiindcă sistemul de operare al proiectorului este atât de limitat, aș fi preferat încă un HDMI pe care să-l ții „ocupat” cu un stick de streaming. Așa, cu doar două HDMI va fi cam greu să asiguri conținut din mai multe surse fără a muta cabluri…

Mai avem două porturi USB-A, ce suportă redare de conținut direct din mediile de stocare, un jack audio de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet, un jack tot de 3.5 mm de tip AV In și un port Ethernet pentru cei ce vor să se bazeze pe o conexiune la internet prin cablu.

Menționez aici că funcția de conectare Bluetooth îți permite să folosești difuzoarele proiectorului ca boxe externe, care să redea conținut de pe dispozitive compatibile (smartphone, tabletă), dar permite și să transmiți conținutul audio către alte dispozitive audio (căști, boxe).

Mai mult, ViewSonic X2000L-4K vine și cu capacitate de screen mirroring de pe smartphone / tabletă. Pentru iOS fucția este cea integrată în dispozitivele Apple, la Android ai nevoie de aplicația Google Home, în caz că nu o ai instalată.  

Preț

Proiector laser 4K HDR ViewSonic X2000L-4K – 13.020 de lei pe Cel.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ViewSonic X2000L-4K
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design elegant, înălțime redusă, bine construit;
  • imagine de foarte bună calitate, culori plăcute, naturale fără a fi suprasaturate, contrast și rezoluție înalte;
  • suport conținut HDR și 3D;
  • sunet de bună calitate pentru un proiector și la un volum maxim suficient;
  • rulează un sistem propriu de operare, deci poate fi folosit și fără a avea conectată o sursă externă de redare (vezi și puncte contra).
Contra
  • sistem de operare prea rudimentar, lipsit de funcții de streaming avansate;
  • două porturi HDMI par cam puține dacă vrei să folosești un dispozitiv extern de streaming în mod continuu.
Concluzii

Pot spune că ViewSonic X2000L-4K este un proiector ce merită avut în vedere în segmentul unde concurează. Un segment ce este într-adevăr foarte îngust. Mă refer la proiectoare UST cu laser și rezoluție 4K, care pe deasupra mai vin și cu funcții smart și cu suport 3D. Dacă ai nevoie de toate acestea, atunci lista cu candidați se restrânge, iar ViewSonic X2000L-4K pare o alegere corectă. Calitatea imaginii, adică cea mai importantă caracteristică la care trebuie să se descurce bine un proiector, este foarte bună, chiar dacă mai sunt și mici detalii de perfecționat. ViewSonic X2000L-4K nu-i tocmai scump pentru tot ce oferă, ce-i drept prin afara țării noastre se găsește deja la prețuri cu mult mai competitive (circa 2.000 EUR și chiar mai puțin), iar la acele „scoruri” chiar merită avut în vedere.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Proiectorul laser ViewSonic X2000L-4K a fost testat timp de 2 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.