Tata Electronics va fi prima companie indiană ce fabrică iPhone-uri

29/10/2023

iPhone-urile sunt fabricate în India din 2017. Au început cu iPhone SE în 2017, iar companiile partenere sunt Foxconn, Pegatron și Wistron.

Pegatron este o companie din Taiwan ce are acționar pe ASUSTeK Computer Inc (ASUS, ROG etc), iar Wistron este un alt producător taiwanez (așa cum ASUSTek a pus bazele Pegatron și Acer prin anii 2000 a lansat Wistron).

Foxconn are cele mai puternice investiții în India. Au în plan să deschidă 12 fabrici în India, iar una dintre facilitățile inaugurate a costat peste 500 de milioane de dolari, iar în prima fază are 25.000 de angajați. Foxconn se consideră că produce 70% din iPhone-uri.

Au facilități de producție în India, cea mai mare țară din lume ca număr de locuitori din 2023, dar know-how-ul venea din Taiwan.

Wistron se retrage din India și vinde business-ul către TEPL (Tata Electronics Private Limited). Suma este estimată la aprox. 125 milioane dolari.

Tata este un conglomerat ce vinde diverse produse. Presupun că ați auzit despre această companie când a promis lansarea unui autovehicul de 2500 dolari. Totuși, este mult mai mult de atât. Tata Motors deține brandurile Jaguar, Land Rover etc și sunt implicați într-un portofoliu destul de vast de activități economice.

Este prima dată când o companie indiană 100% fabrică iPhone-urile în această țară. Producția urmează a acoperi necesarul intern, dar vor merge și la export.

India și-a propus de o bună perioadă de timp, mai ales sub conducerea lui Narendra Modi să devină o forță economică, o alternativă la China pentru manufacturarea de produse. Made in China se tranformă încetul cu încetul în Made in India.

Sursa: GSMarena.com
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.