Ce SSD extern folosesc aproape zi de zi și de ce?

20/11/2023

După ce am testat Kingston XS1000, acea unitate a rămas la mine și de atunci a devenit SSD-ul extern pe care îl folosesc ori de câte ori am nevoie de un așa gadget. Iar eu, prin ceea ce fac, chiar am nevoie de așa ceva. M-am gândit să vă spun de ce am nevoie de un SSD extern, cu ce mă ajută și de ce am rămas la Kingston XS1000 de 2TB.

Chiar azi am primit un comunicat de presă în care se specifică faptul că cei de la Kingston Technology sunt lideri detașați la vânzările de SSD-uri de tip third party. Sincer, cota lor de piață la nivel mondial pe anul 2022 este impresionantă. Puteți vedea care a fost situația pe anul trecut din tabelul de mai jos:

Vanzari SSD Kingston Digital
🔺Kingston are o cotă de piață mai ridicată decât a următoarelor 3 locuri combinat.

Performanța Kingston pe 2022 se datorează faptului că anul trecut compania și-a extins gama de produse, iar ofertele din categoriile de memorii externe și criptate au fost și ele din ce în ce mai variate.

Kingston XS1000 a fost lansat la începutul acestei toamne din 2023, iar de atunci îmi este alături. Îl iau cu mine mai peste tot, fie că ajunge în rucsacul cu laptopul, fie că intră în orice buzunar. Asta este posibil fiindcă este foarte compact și ușor, pentru mine asta contează enorm. Este ideal să nu simți un așa SSD atunci când îl ai prin buzunarele de la blugi sau geacă.

Construcția robustă ar fi al doilea atu al Kingston XS1000. Realizat în bună parte la exterior din aliaj metalic, acest SSD pare că va rezista mult și bine de-a lungul timpului. Eu nu l-am menajat deloc până acum, nu am fost prea atent pe unde îl aruncam prin rucsac, nici acasă nu-l pun cu grijă prin locuri unde ar fi mai protejat. Pur și simplu cred că poate rezista fără probleme la astfel de tratamente, iar până acum nu a dat niciodată vreun semn că nu ar fi așa.

🔺După mai bine de două luni de folosire, Kingston XS1000 2TB nu arată semne majore de uzură.

Apoi, când vine vorba despre performanță, Kingston XS1000 este acolo. Nu am nevoie neapărat de vitezele extreme pe care le poate genera un Kingston XS2000, fiindcă este cam greu să găsești porturi USB de tip 3.2 Gen2x2 la tot pasul. Așa că degeaba ai SSD care poate urca până la 2.000 MB/s dacă nu ai la ce să-l conectezi spre a beneficia de așa performanță.

Kingston XS1000 de 2TB se duce la un maxim de circa 1.000 MB/s atât la citire secvențială, cât și la scriere de același tip. Asta înseamnă că în unele cazuri poți transfera fișiere de 100 GB în circa 2 minute, ceea mi se pare mai mult decât suficient. Mie cel puțin. Dacă ai nevoie mai mereu de viteze și mai mari de atât, atunci există opțiuni, așa cum tocmai am arătat ceva mai sus.

Eu îl folosesc pe Kingston XS1000 de 2TB de cele mai multe ori pentru a copia pe PC-urile de test acele aplicații necesare recenziei, cum sunt testele de benchmark sau programele pentru colorimetru. Fie că vorbim despre laptopuri, fie de unități desktop, pun mai întâi de pe SSD-ul extern acele programe, pentru ca mai apoi, tot cu ajutorul unității externe, să iau capturile de ecran ce vor fi inserate în review.

🔺Portul USB-C și LED-ul de status sunt pe marginea mică dreaptă, cealaltă opusă fiind pe rotund.

Totodată, pe SSD-ul extern păstrez cele mai frumoase amintiri de pe smartphone, fie că sunt poze, fie clipuri video. Nu le iau pe toate, nu ar avea rost pentru mine, ci doar pe cele mai frumoase. Le selectez de pe telefon și le transfer direct pe SSD-ul extern, printr-un cablu USB-C la USB-C. Durează foarte puțin spre a face un astfel de backup, deși recunosc că aceste amintiri rămân mai mereu sincronizate și în serviciul de cloud pe care îl folosesc.

🔺Conținutul pachetului este limitat doar la unitatea SSD și la un cablu USB-C la USB-A. Eu folosesc mai des un cablu USB-C la USB-C.

Nu în ultimul rând, cu Kingston XS1000 am mai luat de pe la unii prieteni sau le-am dat unora dintre ei muzică sau alte fișiere. Este convenabil așa, mai ales că de multe ori am SSD-ul la mine și pe el am mai toată muzica pe care am tot strâns-o de-a lungul timpului. Am mai bine de 100 GB de muzică, dar asta reprezintă puțin din cei circa 1.86 TB disponibili pe Kingston XS1000, deci nu am motiv să nu las toată această „agoniseală” și pe acest SSD, care mai este și pe un SSD din PC.

Cam aceastea ar fi motivele pentru care eu folosesc Kingston XS1000 2TB aproape zi de zi și cele mai întâlnite scenarii de utilizare ale mele. Vouă cum și la ce vă folosește un SSD extern?

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.