realme a cam aglomerat seria de smartphone-uri „C”, care se pare că vine de la „Champion”. Sunt cam multe telefoane în această categorie a producătorului chinez, eu am mai testat anul acesta alte două terminale realme C –  C53 și C55. Mai mult sau mai puțin ciudat este că sunt multe elemente comune între toate aceste modele „C”, trei din cele 4 care au fost prezentate aici pe site (îl includ aici și pe cel de față) au ca „motorizare” procesorul Unisoc Tiger T612.

În fine, nu mai lungesc vorba aici în deschidere, urmează să vedem de ce este în stare și realme C51, nu înainte de a parcurge lista cu cele mai importante specificații.

Specificații smartphone realme C51

Date tehnice

Smartphone
realme C51
EcranIPS de 6.74 inch, aspect 20:9, rezolutie 1600 x 720 pixeli, densitate 260 ppi, rată de refresh maximă de 90Hz, luminozitate maximă tipică de 560 nits
ProcesorUnisoc Tiger T612 pe 12nm, octa-core cu 2 x 1.8 GHz pe Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz pe Cortex-A55
Memorie4 GB RAM LPDDR4X
128 GB eMMC 5.1, slot dedicat pentru card microSD de până la 2TB
GPUMali-G57
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața realme UI T
Conectivitatedual SIM 4G, Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin GPS, AGPS,Glonass, Galileo, USB Type-C, jack audio de 3.5mm
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, echivalnet 27mm, f/1.8
- senzor secundar pentru adâncime de câmp
Filmează 1080p cu 30 fps

Cameră frontală de 5 Megapixeli, f/2.2,
Filmează HD 720p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare pe fir la 33W
Alte detaliiSenzor de amprentă integrat în butonul Power, Carbon Black și Mint Green culori pentru carcasă
Greutate186 grame
Dimensiuni167.2 x 76.7 x 7.99

Pachet, design și construcție

realme C51 - review

🔺Spatele este destul de special, aduce cumva o notă distinctă.

Am primit telefonul de test în cutia de retail, înc are mai sunt un încărcător rapid, un cablu USB-C la USB-A, husă din silicon, agrafă pentru accesul la slotul sim și un ghid de utilizare rapidă:

Husa din silicon este ușor fumurie și protejează bine mai tot telefonul. Pentru zona lentilelor camerelor de pe spate este o bordură foarte ușor înălțată, fiindcă acele module nu ies deloc tare din profilul general al dispozitivului.

realme C51 este un smartphone de buget, dar din punct de vedere al designului aș spune că reușește să iasă ușor în evidență. Chiar și în culoarea neagră a carcasei (mai poate fi ales într-un verde plăcut, denumit Mint Green)spatele are un aspect ceva mai deosebit, cu două zone finisate diferit. Cea mai mare parte este mată, ușor rugoasă, pentru ca zona ce se întinde de la cele trei module pentru camere, respectiv LED flash, să fie una lucioasă. Este cel puțin interesantă abordare, dar în rest nu mai avem nimic special.

Spatele este perfect plat, șasiul este plat și el, la un unghi de 90 de grade față de spate și ecran. Marginile din jurul display-ului sunt late, cu cea de jos care este cu adevărat masivă. Camera frontală este așezată într-un teardrop, deci nu într-o decupare circulară. Este ceva mai învechită abordarea, dar nimic neobișnuit în acest segment de preț.

Construcția este și ea tipică unui astfel de terminal. Avem plastic pentru șasiu și spate, cu sticlă pentru protecția display-ului. realme C51 nu este cel mai solid sau rigid telefon cu putință, însă nici nu l-aș putea numi fragil. Flexează puțin dacă forțezi un astfel de comportament, dar nimic de speriat. Finisările sunt bune, nu am găsit nimic care să merite menționat.

Ecran și sunet

realme C51 - review

🔺Nu-i tocmai rău pentru acest nivel de preț, dar nici nu-l pot lăuda pe vreo direcție.

Nici aici realme C51 nu pot spune că poate face prea multe. Ca ecran, vorbim despre un IPS de 6.74 inch ce se poate lăuda doar cu rata de refresh ce poate urca la 90Hz. În rest, rezoluție doar HD (1600 x 720 pixeli), cu culori și contrast decente, dar care nu te pot da pe spate. 

Luminozitatea maximă nu este nici ea una despre care să vorbești în termeni apreciativi, fiind limitată la maximum 560 niți, iar asta în peak. Sunt momente când în lumină naturală puternică nu ai parte de cea mai bună vizibilitate.

Setări ale afișajului pentru realme C51:

Sunetul este de tip mono, deci nu avem două difuzoare care să redea sunetul măcar decent. realme C51 nu produce nici o calitate măcar acceptabilă și nici ca volum nu iese deloc în evidență.

Pe de altă parte, avem jack audio de 3.5 mm, ceea ce înseamnă că poți conecta căști clasice la realme C51. Cu unele de bună calitate ai parte de o experiență bună spre foarte bună, dar nimic de nivel Hi-Fi. Mai toate frecvențele sunt acolo, iar volumul maxim nu este de neglijat, ar trebui ca mai toți utilizatorii să fie satisfăcuți.

Hardware, sistem de operare și aplicații

realme C51 - review

🔺Prea multe aplicații preinstalate, unele cărora chiar nu le văd rostul…

Nu ar fi prea multe de povestit despre ansamblul hardware. Este unul modest, cu chipset-ul Unisoc Tiger T612 cap de afiș. În rest, am trecut specificațiile complete în tabelul de la începutul recenziei, iar câteva informații suplimentare pot fi parcurse prin capturile de ecran din CPU-Z de mai jos.

Informații din CPU-Z despre realme C51:

realme C51 rulează un Android 13 peste care este aplicată interfața realme UI T, una destul de light. Nu modifică mai deloc aspectul nativ al unui Android, dar tot adaugă mai multe opțiuni și meniuri suplimentare, prin care poți personaliza mai tare experiența de utilizare.

Cei doar 4 GB de memorie RAM își arată limitele cu fiecare ocazie când încerci să treci rapid dintr-o aplicație în alta, dar nici procesorul nu ajută mai deloc aici. Este evident că interfața sistemului de operare este suficient de bine optimizată și că întârzierile din navigare sau de la deschiderea unor aplicații se datorează strict ansamblului hardware limitat ca putere.

Interfața realme UI T Edition cu Android 13 pe realme C51:

Aplicațiile preinstalate nu sunt foarte multe, dar nici nu văd de ce a fost nevoie ca realme C51 să vină la pachet cu unele precum Amazon Shopping, Bolt, Booking, Bridge Run IO, Candy Crush Saga, Crowd Rush 3D, Facebook, Ice Cream Inc, Joom, LinkedIn, Lord Mobile: Kingdom Wars, Maze Ball 3D, OPPO App Market, Royal Match, Spotify, Tall Runner, ThiefPuzzle, TikTok, vremea24, Woodoku și WPS Office. Multe, prea multe aplicații puse de-a gata pe un smartphone ca acesta.

Performanță

Teste benchamrk realme C51

🔺Scorurile din testele 3D relevă un smartphone ce va avea dificultăți în jocurile ceva mai pretențioase.

Aici, din păcate, am rulat doar două teste din suita 3DMark, iar rezultatele sunt vizibile din captura de ecran de mai sus. Cumva, am omis să duc la bun sfârșit toate testele pe care le parcurg de obicei telefoane ce ajung la mine.

De precizat este că rezultatele ar trebui să fie sunt extrem de apropiate, de asemănătoare, cu cele pe care le-a reușit fratele realme C53, care are în cea mai mare parte un ansamblu hardware identic. Cu excepția unei memorii RAM cu 2 GB mai mari, care nu ar trebui să aducă scoruri cu mult mai ridicate, avem aceleași specificații, deci vor fi cam aceleași rezultate.

Conectivitate

realme C51 - review

🔺Senzorul de amprentă dezamăgește atât prin rata de succes, cât și prin timpul de răspuns.

Un capitol unde acest smartphone aș spune că se prezintă cel puțin decent, este acesta. Nu pentru că realme C51 vine cu cele mai noi sau cele mai performante module de conectivitate, ci în special pentru că are slot dedicat pentru card de memorie microSD și jack audio de 3.5mm. Sunt elemente pe care mi-ar plăcea să le revăd și pe telefoane mid-range și chiar flagship-uri.

În afară de cele două, realme C51 mai aduce conectivitate 4G pe ambele cartele nano sim, cu suport pentru benzile 1.3.5.8 pe FDD și cu 38/40/41 pe TD. Wi-Fi este de tip ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, iar Bluetooth este de tip 5.0. Localizarea se face prin AGPS, Glonass și Galileo, în timp ce portul USB-C este, evident, de tip 2.0.

Elementele fizice sunt dispuse pe latura de jos – USB-C, difuzor și microfon principale, cu slotul sim de stânga și butoanele pentru reglarea volumului și cel Power pe dreapta. Cel din urmă integrează și senzorul de amprentă, unul ce pare a fi de generație mai veche, întrucât are o rată de recunoaștere slabă, de circa 50%, dar și un timp de răspuns lent.

Camere foto și video

realme C51 - review

🔺Deși ar părea la prima privire că sunt trei senzori acolo, de fapt doar unul este utilizabil.

Singurul de la care ai putea avea ceva așteptări aici ar fi senzorul principal de pe spate, ce se laudă cu 50 de MP. Acesta ar fi ajutat pe partea de determinare a adâncimii de câmp de un alt senzor, care, conform GSMArena ar avea doar… 0.08 MP. Camera frontală este de 5 MP, așadar nici aici nimic de povestit.

Interfața aplicației Camera este deja cea clasică de pe mai toate telefoanele Android. În cazul realme C51 avem o interfață cu mult mai aerisită, să zic așa, în sensul că sunt cam puține moduri și seătri pe care le poți parcurge.

Interfața aplicației Camera de pe realme C51:

Pozele realizate cu camera de 50 MP sunt ok pe timp de zi, cumva în ton cu așteptările de la un așa smartphone. Nu aș spune că ar fi multe de apreciat, dar nici nu ai cum să fii prea exigent cu realme C51, având în vedere unde este poziționat ca preț.

Poze realizate cu camera principală (wide) de pe realme C51:

Există și mod de noapte pentru camera principală, dar nu am vrut să uploadez exemple, întrucât pozele sunt de foarte slabă calitate, practic nu am fi avut ce să analizăm. Ne-am fi pierdut timpul cu toții, precum și spațiul de pe server ar fi fost ocupat cu niște poze din care detaliile aproape lipsesc, culorile sunt dintre cele mai șterse, iar contrastul pare că a fost scos complet din ecuație.

Camera frontală face tot ce poate, dar nici că ai cum să scoți prea mult din acel senzor de 5 MP. Poze cel mult acceptabile, cu unele Portret care sunt ok-ish.

Poze realizate cu camera frontală de pe realme C51 (fără și cu mod Portret):

Pe filmare, avem un maxim de rezoluție Full HD 1080p cu 30 fps și doar această opțiune ca și cadre pe secundă. Clipurile video sunt și ele cel mult decente, cu detalii slabe, ce fac să pară că avem de fapt un upscaling de la HD 720p. Apropo de 720p, aceasta este rezoluția la care poate filma camera frontală.

Autonomie

Autonomie realme C51

🔺Autonomie dintre cele mai bune dintre toate telefoanele testate de mine.

Aici este capitolul unde cu greu îi pot reproșa acestui smartphone. Bateria de 5000 mAh din care își trage energia un ansamblu hardware deloc pretențios cu consumul face ca o zi de dimineața până seara să poată fi atinsă și dacă ai mai mereu ecranul aprins. Da, un SoT de peste 13 – 14 ore este perfect realizabil cu realme C51. La o utilizare normală pentru un astfel de smartphone, te poți duce și psre trei zile de autonomie.

Mai mult, cu adaptorul AC/DC din pachet ai parte de o încărcare chiar rapidă. Sigur că fac această afirmație având în vedere nivelul de preț unde concurează realme C51. Iată cum a arătat încărcarea din testele mele.

  • 10 minute – 15 – 33%;
  • 20 minute – 15 – 50%;
  • 30 minute – 15 – 64%;
  • 40 minute – 15 – 81%.

Preț

realme C51 4 / 128 GB641 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

realme c51
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție generală de bună calitate, cu finisări asemenea.
  • slot dedicat pentru carduri microSD și jack audio de 3.5 mm;
  • rezultate foto bune pe timp de zi de la senzorul principal de 50 MP (raportat la categoria de preț unde concurează telefonul);
  • autonomie excelentă și încărcare foarte rapidă.
Contra
  • ansamblu hardware cel mult acceptabil ca putere de procesare;
  • multe aplicații preinstalate.
Concluzii

Am făcut un review scurt pentru realme C51 fiindcă nu este un smartphone cu pretenții, parcă nu și-a dorit să iasă cu ceva în evidență. Doar autonomia și să zic designul și construcția să fie adevărate puncte forte. Ecranul nu-i rău, nu deranjează, dar în niciun caz nu-l pot trece ca un plus. Ar mai fi de apreciat slotul dedicat pentru carduri de memorie microSD și jack-ul audio de 3.5mm. În rest, un telefon destul de banal, care are măcar avantajul unui preț cu adevărat accesibil. realme C51 poate fi o soluție optimă pentru anumite persoane ce vor să aibă acces în lumea Android, cu un sistem de operare recent și care vor să cheltuie pentru asta cât mai puțin posibil.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

realme C51 a fost testat timp de 14 zile și a fost returnat. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.