10 idei de la lansarea Samsung Galaxy S24 / S24 Plus / S24 Ultra

20/01/2024

Am participat la primul eveniment Unpacked organizat de către Samsung în 2024. A fost dedicat lansării celor mai importante smartphone-uri pe anul în curs, serie formată din trei modele: Galaxy S24, S24 Plus și S24 Ultra.

Evenimentul a fost organizat în San Jose, California. Între SAP Center și Infinite Loop erau doar 16 kilometri și un drum de 15 minute cu mașina. Mă rog, am înțeles că Samsung are o prezență puternică în regiune (Samsung Research America are sediul în Mountain View, acolo unde se află și sediul celui mai important partener al sud-coreenilor – Google).

🔺SAP Center – locul în care seria Galaxy S24 și-a făcut debutul

Puteau alege orice loc de pe Terra pentru a lansa seria Galaxy S24, dar aș face pariu că locația aleasă are și rolul de a fi o demonstrație de tehnologie în ograda celui mai mare concurent. Mai ales în contextul dat de situația livrărilor pe anul trecut, Samsung are o misiune importantă în 2024. Sunt sigur că și-au propus să revină în poziția de lider, iar cele trei smartphone-uri recent lansate joacă un rol cheie.

SAP Center este locația aleasă pentru primul Unpacked din 2024. Aici au fost susținute concerte mari, concursuri olimpice, iar denumirea populară este Shark Tank pentru că este și stadionul pe care San Jose Sharks își susțin meciurile de acasă în competițiile de hockey.

Darius a participat la hands-on-ul local și a adus materiale de tip hands-on și primele impresii:

  1. Samsung Galaxy S24 și Samsung Galaxy S24 Plus;
  2. Samsung Galaxy S24 Ultra;

Am participat la rândul meu la un hands-on desfășurat cu puțin timp înainte de lansare și la evenimentul propriu-zis.

@emildragota84 De la Paris spre San Francisco – aprox. 12h #unpacked #withgalaxy ♬ Travel & Road Trip Background_Good Vibes, Refreshing / Off-Road, Touring, Drive, Bike, Holiday, Vacation(1326776) – Ney

O să fac o mică paranteză și am să spun că este prima dată când ajung în SUA. Am făcut escală la Paris, iar de acolo până la San Francisco au fost aproximativ 12 ore. Nu depășește recordul de zbor personal: Shanghai – Paris, în jur de 14 ore dacă-mi amintesc corect. Acum poți avea internet și în zbor – contra-cost, dar pentru mesaje pe Whatsapp, Facebook Messenger nu se percepe niciun cost suplimentar (funcționează cu ceva întârziere, nu este chiar real-time).

Deja mă lungesc prea mult. San Jose este o surpriză plăcută, un oraș mare, cu bulevarde libere și nu atât de aglomerat, iar San Francisco este fix cum mi-l imaginam. Limba spaniolă este aici la ea acasă, alături de engleză, cred că în anumite situații este chiar mai utilă.

🔺7 ani este un fel de standard pe care și Samsung a ajuns să-l asume în 2024

1. Samsung oferă 7 ani de suport software pentru smartphone-urile sale. Vor trece la acest prag de la seria Galaxy S24. Putem spune că au preluat mănușa de la Google ce la Pixel 8 a anunțat suport software pe aceeași perioadă de timp. Galaxy S24 / S24 Plus / S24 Ultra vor primi 7 iterații Android și 7 ani sunt acoperite la nivel de patch-uri de securitate.

Asta înseamnă că până în 2030 puteți sta liniștiți cu un astfel de smartphone. Mi se pare că aici companiile chinezești au de învățat de la Google și Samsung. Apple are aceeași politică, de 7 ani pentru versiunile noi și uneori chiar trec de această perioadă cu patch-urile de securitate. Încetul cu încetul, uite că unul dintre dezideratele de acum ceva timp a ajuns a fi pus la punct.

Am văzut că la seria Galaxy S23 și alte modele, Samsung s-a mișcat mai repede ca niciodată cu update-ul către versiunea nouă de Android. Au fost 2  – 3 luni de la debut, înainte aveai de așteptat minim 5 – 6 luni.

2. S-a încheiat epopeea display-ului curbat pe smartphone-urile premium. Galaxy S23 Ultra îl putem considera drept un ultim mohican în domeniu. A fost o trecere făcută treptat de către Samsung ce deja la Galaxy S21 / S21 Plus renunțate la panelurile curbate pe lateral dreapta și stânga. Deja la Galaxy S20 era o curbură ceva mai puțin evidentă.

Galaxy S24 Ultra folosește un panel drept de 6,.8 inci, cu luminozitate ce urcă la 2600 nits în peak (ar trebui să fie suficient spre a avea lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare). Este cu 40% mai luminos față de generația anterioară. Marginile sunt din titan și destul de curbate, iar la primul contact mi s-a părut a fi alunecos, grip insuficient. Mă rog, se rezolvă prin utilizarea unei huse de protecție.

Sincer. mă bucur într-un fel că am revenit la display-urile drepte. Nu ai niciun câștig real dacă display-ul este curbat, cu excepția unui anumit design mai șic. Așa poți să protejezi telefonul mai bine cu o folie, husa îl acoperă mai bine și sunt prevenite situațiile în care s-ar sparge accidental. Teoretic, un astfel de panel este și mai ieftin…

Am văzut că Samsung are un parteneriat cu Corning, iar Gorilla Glass Armor este adus în premieră pe smartphone-ul sud-coreean. Sper că va fi ceva mai rezistă la micro-zgârieturi față de Victus ce mi se pare că nu le suportă așa bine. Un element evidențiat de către Samsung & Corning este că noua sticlă de protecție ar reduce efectul de glare cu…, 75%. Nu am idee cum am calculat, iar când am avut telefonul la hands-on mi s-a părut întradevăr că nu reflectă spațiul ambiant la fel de pregnant precum Galaxy S23 Ultra-ul personal.

🔺Primul pas făcut în a aduce funcții AI cât mai avansate și pe smartphone

3. Epoca AI-ul a început pe smartphone-uri cu seria Galaxy S24, dar avem doar un prim pas în această direcție. Trebuie punctat că funcțiile AI nu sunt aduse pentru o perioadă de timp, majoritatea sunt strict pe smartphone, dar unele întradevăr au nevoie de procesare în cloud. A fost o steluță pe undeva preluată de către site-urile tech, dar până la urmă am înțeles că nu vin și cu un abonament sau ceva similar în viitor. Cel puțin nu s-a specificat nimic în acest sens.

În prezentarea Samsung se făcea următoarea analogie: Era of Internet, Era of Phone Camera și Era of AI, iar ei insistă că vor să aducă o democratizare a accesului la AI. Procesarea se face atât pe dispozitiv, cât și în cloud, cum am spus și anterior.

Funcțiile AI sunt legate de aplicațiile Samsung și haideți să le descoperim împreună:

Phone – traducere în real-time pentru apelurile de voce;

Samsung Keyboard – poți alege un anumit ton al mesajelor, sugestii de scriere și cuvinte, traducere automată a mesajelor primite în anumite aplicații;

Interpreter – traducere live a conversațiilor înregistrate;

Samsung Notes – face rezumate live ale conversațiilor înregistrate, formatează conținutul într-un mod ușor de parcurs, generează imagini recomandate pentru notițe;

Voice Recorder – transformă înregistrările audio în text, face sumar și traduce textul respectiv;

Samsung Internet – rezumat al textului din pagini web, traducere automată;

Photo Editor – poți muta un obiect în imagine, să-l mărești etc. Este un exemplu de AI generativ ce cred că va fi din ce în ce mai des întâlnit.

4. Limba română nu face parte din pachetul inițial de 13 limbi în care funcțiile AI mai sus prezentate sunt disponibile la debut și sunt șanse minime să se schimbe ceva din a doua parte a anului.

Cele 13 limbi sunt chineză simplificată, engleză (India, Marea Britanie, SUA), franceză, germană, hindi, italiană, japoneză, coreeană, poloneză, portugheză, thai, vietnameză și spaniolă (Mexic, Spania, SUA).

5. Parteneriatul dintre Samsung și Google este mai strâns ca niciodată. Circle to Search sosește în premieră pe smartphone-urile Samsung. Poți să faci un cerc pe o imagine și automat este descoperit produsul respectiv, link spre achiziție etc. Este o funcție pe care Google o împinge și pe smartphone-urile din seria Pixel. Pe de altă parte, modalitatea de transfer a fișierelor pe care Samsung o avea pe seria Galaxy va fi adusă pe toate smartphone-urile Android. Mă refer la Quick Share.

Dacă ne gândim, mutarea de a alege colaborarea cu Google s-a dovedit de bun augur pentru Samsung. Au renunțat la Bada, un sistem de operare dezvoltat intern (asta s-a întâmplat în urmă cu peste 10 ani). De curând, au ales ca pe smartwatch-uri să folosească WearOS de la Google și împreună au revizuit această platformă ce părea deja demodată. Și nu m-aș mira dacă pe termen lung, vor extinde parteneriatul și spre piața de smart TV-uri.

Faptul că mereu descoperim sinergii între cele două companii, nu mi se pare deloc o surpriză ci mai degrabă o validare a ceea ce știam deja.

🔺Variantele de culoare de la Galaxy S24 Ultra

6. Senzor nou pentru camera tele – 50 Megapixeli cu f/3.4, echivalent 111mm, zoom optic 5x și OIS + PDAF. Este marea noutate la nivel de cameră foto în partea spate. Înlocuiește senzorul de 10 Megapixeli cu f/4.9, echivalent 230mm, dual pixel PDAF, OIS și zoom optic 10x.

Presupun că Samsung a făcut un research și a văzut că zoom-ul 10x nu este așa folosit. Așa că au ales să îmbunătățească 5x-ul printr-un senzor actualizat. Au păstrat senzorul de 10 Megapixeli cu f/2.4, OIS și zoom optic 3x.

Sincer, nu am folosit așa des senzorul de 10x. Oricum la f/4.9 ești limitat la folosirea sa strict pe timp de zi.

7. Slow-motion instant și Super HDR din etapa de Preview. Sunt printre funcțiile noi aduse de către Samsung pe seria Galaxy S24.

La slow-mo instant, AI-ul generează frame-uri suplimentare și ai parte un clip video ceva mai cinematic, dacă-mi permiteți exprimarea.

Super HDR se referă la faptul că știi deja din etapa de preview cum vor arăta culorile din imagine și nu trebuie să mai aștepți captura propriu-zisă și editarea ulterioară ca să descoperi ce a ieșit de fapt.

🔺Stylus-ul a rămas la locul lui

8. Titaniu în rama lui Galaxy S24 Ultra. Nu s-a vorbit prea mult despre acest material și utilizarea, doar s-a amintit cumva ocazional de asta. Are și un decupaj ușor distinct pe lateral dreapta pentru conexiunea 5G în mmWave. Nu am idee dacă și varianta de Europa va fi identică. Smartphone-uril pe care le-am văzut la hands-on erau înrolate în rețeaua T-Mobile din SUA.

Rama este destul de curbată, iar grip-ul este cumva limitat, dar se rezolvă cu o husă de protecție. Dacă rama din titaniu era dreaptă și lucioasă, ar fi semănat cu…

9. Experiența de joc va fi mai lină, cu un plus de detalii și sesiunile vor fi mai lungi

🔺S-a vorbit și despre performanțele mai bune în sesiunile prelungite de jocuri

Asta pentru că folosesc o cameră cu vapori ce este cu 1.9x mai mare. Presupun că s-au raportat la Galaxy S23 Ultra. Teoretic, performanțele adus de către procesor sunt menținute pe o perioadă mai lungă de timp. S-a mai vorbit despre RTX ON și RTX OFF, dar cred că sunt încă prea puține jocuri compatibile. Dacă mă înșel, mă puteți trage la răspundere în secțiunea de comentarii,. Mă refer la jocurile pe care le descoperim în Play Store, bineînțeles.

🔺Îl vom descoperi mai târziu în 2024

10. Samsung Galaxy Ring sau cum se va numi inelul cu funcții de monitorizare se lasă așteptat. Am crezut că va fi anunțat la sfârșitul evenimentului de Unpacked pentru că au venit cu o grafică spectaculoasă, oameni ce au vorbit despre Health etc. Părea a fi o introducere spre prezentarea Galaxy Ring, dar au încheiat prin a spune că-l vom descoperi în perioada următoare.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.