Infinix Note 40 Pro – review

10/06/2024

Evenimentul care a marcat intrarea pe piața locală a producătorului Infinix a avut loc la sfârșit de aprilie 2024, iar atunci am venit către voi cu câteva prime impresii pentru telefonul pe care îl prezint acum pe larg. Infinix Note 40 Pro se află momentan în postura de vârf de gamă în țara noastră, dar asta nu înseamnă că este un flagship pe care să-l- comparăm de la egal la egal cu cele ale altor producători. Este un telefon ce costă 1.500 de lei, un preț de lansare, deci mai poate suferi ajustări în jos în perioada următoare. El este vârf de gamă Infinix în România doar fiindcă este cel mai puternic care ajunge oficial la noi. Destul cu introducerea, haideți să-l vedem la lucru.

Specificații smartphone Infinix Note 40 Pro

Date tehnice

Smartphone
Infinix Note 40 Pro
EcranAMOLED LTPS curbat pe laterale, 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2436 x 1080 pixeli, densitate 393 ppi, rată maximă de refresh 120 Hz, luminozitate maximă tipică 550 niți, luminozitate maximă în peak 1300 niți
ProcesorMediatek Helio G99 Ultimate pe 6 nm, octa-core cu 2 x 2.2 GHz Cortex-A76 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55
GPUMali-G57 MC2
Memorie12 GB RAM LPDDR4X
256 GB stocare internă de tip UFS 2.2
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața XOS 14
ConectivitateDual SIM 4G LTE (2 x nano SIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth, NFC, localizare prin GPS, radio FM, port IR, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 108 Megapixeli Wide, 1/1.67 inch, f/1.8, OIS, PDAF
- 2 Megapixeli Macro, f/2.4
- 2 Megapixeli, f/2.4
Filmează 2K (2560 x 1440 pixeli) cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 sau 60 fps

Cameră frontală 32 Megapixeli, 1/3.1 inch, f/2.2
Filmează 2K (2560 x 1440 pixeli) cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 sau 60 fps
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP54, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo JBL
Baterie
Încărcare
5000 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 70W
Încărcare wireless cu maxim 20W
Încărcare inversă wireless
Greutate190 grame
Dimensiuni164.4 x 74.6 x 7.75 mm

Review video

httpvh://youtu.be/-De-cSQz_tI

Pachet, design și construcție

Infinix Note 40 Pro - review
🔺Pachet foarte cuprinzător de accesorii și design ce introduce lumini RGB subtile.

Am primit unitatea de review în cutia de retail, care, așa cum vom vedea, este foarte cuprinzătoare. Sunt, de fapt, două pachete ținute laolaltă de o cutie exterioară. În cea cu telefonul mai găsim o husă de protecție, o sticlă de protecție pentru ecran alături de câteva accesorii pentru montaj (șervețele, stickere etc), încărcător pe cablu cu mufă USB-A, cablu USB-A la USB-C, căști pe fir cu mufă USB-C, agrafă pentru acces la slotul SIM, un set de abțibilduri Infinix, manual de utilizare și certificat de garanție:

În cea de-a doua cutie mai avem un pad de încărcare wireless. Denumit MagPad, acesta este de tip MagSafe, adică se prinde de spatele telefonului prin magnet. Doar că magnetul nu este pe telefon, ci pe husa din pachet. Poți încărca telefonul în mod wireless prin MagPad și fără husă atașată, dar nu vei avea fixare magnetică în acest caz.

Husa în sine este doar o idee mai groasă decât altele convenționale datorită faptului că are și prindere magnetică. Husa este îmbrăcată pe spate cu un fel de piele ecologică care aduce un grip bun și nu acoperă mult din lateralele telefonului.

Infinix Note 40 Pro poate fi cumpărat la noi în țară în versiunea Titan Gold, precum cea de față, sau într-un verde denumit Vintage Green. Cel de-al doilea are spatele acoperit cu un fel de piele ecologică, iar cel auriu are un plastic care imită excelent sticla sablată. Simți acest material fin și ușor, foarte ușor rugos în același timp. Mi-a plăcut că nu se prind urmele mâinilor pe acest spate, deși pe șasiu apar mai toate amprentele. Asta fiindcă șasiul din plastic este finisat să arate precum metalul, unul lucios.

Infinix Note 40 Pro este foarte subțire, cu doar 7.75 mm grosime, dar în mână îl simți având chiar mai puțin de atât. Asta, împreună cu șasiu și spate din plastic, face ca telefonul să nu fie extrem de rigid, se mai îndoaie ușor dacă încerci să faci asta. Nu aș spune că este fragil, în niciun caz. Oricum, telefonul arată și se simte în mână ca unul mult mai scump.

Infinix Note 40 Pro vine și cu un design destul de unic. Modulul unde sunt cele trei camere de pe spate este destul de mare ca suprafață, dar nu iese aproape deloc din profilul general al dispozitivului. Însă altceva atrage mai tare la acest modul, anume prezența unui modul cu iluminare RGB. Este cel rotund, aflat în interiorul LED flash-ului. Deși inițial nu ai crede că acea bulină aurie poate lumina, descoperi că există acolo ceva lumini RGB care pot fi inclusiv configurate cum și când să lumineze. Mai mult, în colțul din stânga sus al ecranului, Infinix Note 40 Pro are și un micuț LED de notificări.

Așadar, fără a convinge neapărat printr-o calitate de fabricație de cel mai înalt nivel, dar nici nu dezamăgește, mai ales dacă ne amintim cât costă acest smartphone, Infinix Note 40 Pro arată în mare fel. Sigur că gusturile nu se discută, că frumusețea este în ochii privitorului, dar mie recunosc că îmi place cum se prezintă acest telefon. Repet, nu este un exemplu de finisări sau de robustețe, dar îl simți excelent, este subțire și se așează super în mână.

Ecran și sunet

Infinix Note 40 Pro - review
🔺Ecran AMOLED curbat pe margini care ar putea fi montat și pe telefoane mult mai scumpe.

Ecranul AMOLED nu vine cu cine știe ce specificații. Este adevărat că nici nu pierde niciun punct pe această direcție, dar, mai mult, nu pierde deloc puncte nici la analiza subiectivă.

Acest AMOLED curbat pe laterale afișează culori foarte intense, dar nu deranjante, și un contrast foarte ridicat. Face un pic abuz, să zic așa, de aceste două atribute, încercând (și reușind, aș aprecia eu) să impresioneze. Sincer, chiar arată spectaculos interfața, cu multă culoare și foarte contrastantă. Pe de altă parte, cu fel de fel de poze și clipuri video, colorizate normal, să zic așa, ecranul nu mai pare atât de saturat precum este prin interfață.

Oricum, un ecran care ar putea fi montat fără discuție și pe telefoane mai scumpe chiar și cu 50 – 60%, nimeni nu ar putea spune că nu ar fi suficient de bun pentru acelea. Are și rată de refresh la 120Hz, așa că nu prea are puncte slabe (pentru categoria de preț unde concurează).

Capturi de ecran din meniul cu setări ale ecranului de pe Infinix Note 40 Pro:

Pe de altă parte, cu sunetul nu mai stă chiar atât de bine Infinix Note 40 Pro. Mai ales că anunță de pe cutie și stă scris chiar pe telefon că are sunet JBL… Nu convinge, însă. Asta nu înseamnă că sunetul stereo este rău, nicidecum. Doar că îți sunt setate niște așteptări, care apoi nu sunt atinse. Nu există aproape deloc bass, cu toate că mediile și înaltele sunt acolo în doze corecte. Totuși, nu există o definire clară a spectrelor și nici nu se creează o dinamică extinsă. 

Volumul maxim este undeva în medie, poate o idee mai sus, dar deja de pe la 80% din capacitate apar ceva distorsiuni, pentru ca mai sus de 90% să fie remarcată o degradare și mai serioasă a calității sunetului.

Căștile din pachet, cele cu mufă USB-C, nu le-aș recomanda pentru muzică. Nu prea reproduc bass, dar sunt ok pentru podcasturi, interviuri, Social Media și chiar filme. Volumul maxim nu atentează la integritatea timpanului, iar asta o spune cineva care oricum nu suportă o intensitate ridicată în căști. Așa că mare parte dintre utilizatori nu vor fi satisfăcuți de volumul maxim pe care îl pot aduce aceste căști.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Infinix Note 40 Pro - review
🔺Interfața XOS modifică radical aspectul unui Android nativ și introduce funcții AI mai mult sau mai puțin folositoare sau funcționale.

Aici s-au făcut ceva modificări la versiunea pentru Europa a Infinix Note 40 Pro. Prin Asia și alte părți ale lumii pe unde mai ajunge acest telefon sub aceeași denumire, el se bazează pe un chipset Mediatek Dimensity 7020, care propune inclusiv conectivitate 5G. La noi însă, Infinix Note 40 Pro are în centru un chipset Mediatek Helio G99 Ultimate, ale cărui specificații nu le mai repet aici, sunt toate în tabelul cu specificații de mai sus.

Chipset-ul nu este cel mai puternic, își arată limitările de fiecare dată când îi dai mai serios de treabă. Chiar și așa, face față mai mereu în sarcini normale și chiar în jocuri de toate felurile. Cele mai grele titluri nu vor fi randate la calitate maximă sau la un fps ridicat, dar dacă vrei așa ceva atunci trebuie să cauți în alte părți. Infinix Note 40 Pro aduce, în schimb, multă memorie. Ai 12 GB de RAM (poți urca la 24 GB când telefonul preia încă 12 GB din memoria internă) și 256 GB spațiu de stocare, de tip UFS 2.2.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Infinix Note 40 Pro:

Infinix Note 40 Pro se dovedește deosebit nu doar ca design, ci și la interfață. Propune una numită XOS și  ajunsă la versiunea 14, una care modifică intens sistemul de operare Android 14 peste care este instalată. Sunt multe, multe schimbări introduse, cu fel de fel de posibilități de personalizare, dar și cu multe funcții adăugate. Îți va lua mult timp să descoperi tot ce aduce în plus un Infinix Note 40 Pro prin XOA 14, căci sunt inclusiv opțiuni AI pe acolo. Da, poți pune fel de fel de întrebări, poți cere traduceri sau rezumate ale unor texte, poți solicita crearea unor imagini (wallpapere) și există chiar un asisten cu AI, denumit Folax. Nu este disponibil în limba română și, la fel ca celelalte funcții cu AI, nu se dovedește cel mai bine pregătit.

Eu m-am jucat câteva zeci de minute cu toate aceste funcții, dar nu prea este ceea ce trebuie. Nu spun că dă mereu greș, dar o face suficient de des cât să înțelegi că nu vorbim despre o tehnologie matură.

În fine, pe lângă multiplele opțiuni adiționale din XOS 14, pe Infinix Note 40 Pro mai găsim și destul de multe aplicații preinstalate. În plus față de cele clasice de la Google, pe care le primim de la mai toate telefoanele cu Android, Infinix plusează cu aplicații ca Facebook, Folax, Galerie AI, Instagram, Jucător Visha, Facebook Messenger, Mobile Cloner, My Health, Palm Store, Phone Master, Reportofon, Vremea, Welife, WOW FM (radio FM, mai exact), WPS Office, XArena și XTheme.

Interfața XOS 14 cu Android 14 pe Infinix Note 40 Pro:

Performanță

🔺Mediatek Helio G99 Ultimate este mai degrabă eficient decât puternic…

Ceea ce spuneam mai sus legat de chipset-ul Mediatek Helio G99 Ultimate, că este ok, dar nimic mai mult, poate fi dedus din scorurile obținute de Infinix Note 40 Pro în testele de benchmark.

Teste benchmark

Smartphone
Infinix Note 40 Pro
AnTuTu v10.2.6439827 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

11108 puncte
27763 puncte
686.53 MB/s
720.9 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

743 puncte
2005 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

1374 puncte
372 puncte
3679 puncte
2822 puncte

Testele de benchmark rulate pe Infinix Note 40 Pro:

După ce le-am rulat pe toate la rând, telefonul nu s-a încins, a devenit doar o idee mai cald atât pe spate, cât și pe ecran, undeva către centru. Au fost undeva la 39 – 40 grade măsurate de mine, deci nimic de speriat.

Conectivitate

Conectivitate Infinix Note 40 Pro
🔺Fără 5G sau Wi-Fi 6, vitezele pentru conectivitatea la internet sunt destul de limitate.

Așa cum am spus cu două capitole mai sus, versiunea de Europa a Infinix Note 40 Pro nu aduce conectivitate 5G. De fapt, niciun model Infinix din gama actuală disponibilă în țara noastră nu este de tip 5G, o decizie pe care nu o înțeleg neapărat, dar pe care nici nu sunt în măsură să o comentez.

Ca de fiecare dată, nu mai enumăr din nou toate detaliile de conectivitate, tot ce am găsit oficial este trecut în tabelul cu specificații. Nu am găsit ce versiune Bluetooth folosește Infinix Note 40 Pro, cum nici pe ce sisteme de localizare se bazează telefonul. Oricum, mie mi se pare că și dacă nu are elemente de conectivitate dintre cele mai performante, Infinix Note 40 Pro convinge prin prezența unora care sunt ceva mai exotice, precum radio FM și port IR.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: pe latura de jos avem portul USB-C, slotul pentru cartele SIM (2 x nano SIM), difuzorul și microfonul principale; sus vedem portul IR, microfonul secundar și trei orificii prin care undele sonore de la difuzorul pentru apeluri sunt „aruncate” și în sus; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power, pentru ca laterala din stânga să fie liberă de orice fel de element.

Senzorul de amprentă de sub ecran este poziționat destul de ok, chiar dacă rămâne ceva cam jos. Nu are cea mai ridicată rată de recunoaștere a amprentei, mai dă rateuri în circa 30% din încercări, și nici timpul de reacție nu este cel mai rapid. Nu aș spune că te enervează neapărat, dar uneori, mai ales când te grăbești, se poate dovedi ușor sâcâitor.

Camere foto și video

Infinix Note 40 Pro - review
🔺Dintre cei trei senzori de pe spate, doar unul este capabil de ceva decent, adică cel de 108 MP cu OIS.

Interfața XOS modificată intens se întinde și spre aplicația Camera de pe Infinix Note 40 Pro. Este cea mai diferită astfel de aplicație din tot ce am testat în ultimii 2 – 3 ani pe zona Android. Iar asta nu este neapărat bine, mai ales că unele comenzi și meniuri nu sunt deloc intuitive. Adică, în partea de sus a modului de captură (oricare ar fi el) apare un buton cu simbol de săgeată în sus. Îl atingi și se deschide un meniu de jos în sus. În acest meniu găsim și un buton pentru setări și crezi că vei ajunge la toate setările. Doar că sunt setări pentru acel mod de captură (în esență foto sau video…). În fine, te obișnuiești cu această aplicație, dar tot nu mi s-a părut cea mai intuitivă.

Interfața aplicației Camera de pe Infinix Note 40 Pro:

Deși sunt trei senzori pe spate, practic doar unul este acolo de bază. Nu există nici măcar un Ultrawide, ci doar un Macro utilizabil, de la care vedem poze mai jos. Cel de-a treilea senzor nici măcar nu am găsit informații pentru ce este.

Ideea este că senzorul principal de 108 MP poate capta, standard, poze wide 1X și mai avem „buton” și pentru zoom 3X, realizat cu același senzor. Pe timp de zi, ambele perspectiva arată bine, nimic spectaculos, dar nici absolut nimic în neregulă pentru acest segment de preț

Poze de zi Wide 1X și Zoom 3X (captate tot cu senzorul wide) realizate cu Infinix Note 40 Pro:

Cu modul de noapte, numit Super Nocturn, avem aceleași două perspective valabile. Aici doar pe wide 1X poți avea pretenții de „în regulă”, deși nici în această situație nu este mereu chiar ceea ce trebuie.

Poze în low-light cu modul Super Nocturn activat pe realme Infinix Note 40 Pro (Wide 1X și Zoom 3X):

Iată și câteva poze Macro captate cu senzorul dedicat, cel de 2 MP fără autofocus.

Fotografii Macro realizate cu Infinix Note 40 Pro:

Camera frontală de 32 Megapixeli face pozele normale chiar de aproape 35 Megapixeli – 7042 x 4896 pixeli. Aceste poze au chiar și peste 11 MB ! Doar că pe modul Portret, selfie-urile au rezoluție de 3522 x 2448 pixeli… În fine, pozele sunt ok, nimic special, cu mențiunea că opțiunea de optimizare AI a fost activată. 

Poze realizate cu camera frontală de pe Infinix Note 40 Pro (perspectivă ultrawide și wide, fără și cu mod Portret):

Pe filmare am descoperit încă o chestie ceva mai ciudată. Adică, Infinix Note 40 Pro nu filmează 4K, dar se duce un pic mai sus de Full HD. Așadar, filmează la rezoluție 2K (2560 x 1440 pixeli) și o poate face inclusiv cu camera frontală așa. Apoi, mai există opțiunea pentru Full HD cu 60 fps, aparte de clasicul FHD 30 fps. Pe video nu este chiar ce ar trebui, deși nici nu pot spune că nu poți folosi aceste rezultate.

Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat cu Infinix Note 40 Pro:

httpvh://youtu.be/tIWXmjnEvxM

Autonomie și încărcare

Un capitol unde Infinix Note 40 Pro nu se descurcă deloc rău. Reușește să integreze o baterie de 5000 mAh în carcasa groasă de doar 7.75 mm, ceea ce este o realizare în sine. Iar aduce și avantajul unei autonomii grozave, poți prinde și uneori chiar depăși 2 zile, dacă nu forțezi prea tare. Chiar și dacă te joci mult pe telefon și ții ecranul aprins pentru mai bine de 7 ore, tot poți obține o autonomie de dimineața până seara, adică undeva de la 12 la 15 – 16 ore.

🔺Încărcarea cu adaptorul pe fir din pachet, cel care furnizează la ieșire o putere maximă de 70W, este foarte rapidă. Și, extrem de important, telefonul nu devine fierbinte, ci doar ceva mai cald.

Iată până la ce procent se încarcă o baterie goală în jumătate de oră, cu intervale din 5 în 5 minute:

  • 5 minute – 1 – 21%
  • 10 minute – 1 – 36%
  • 15 minute – 1 – 49%
  • 20 minute – 1 – 61%
  • 25 minute – 1 – 74%
  • 30 minute – 1 – 86%

Nu am testat viteza de încărcare cu pad-ul wireless ce vine la pachet cu Infinix Note 40 Pro din două motive: 1. nu cred că vei încărca cu acest pad când chiar te grăbești și 2. pad-ul generează o putere de 1%w, iar telefonul suportă până la 20W. În fine, oricum este de apreciat că un smartphone precum Infinix Note 40 Pro suportă încărcare wireless și, de-a dreptul surprinzător, că oferă și încărcare wireless inversă.

Capturi de ecran din meniul Baterie și Încărcare al Infinix Note 40 Pro:

Preț

Infinix Note 40 Pro 12 + 256 GB 1.499 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Infinix Note 40 Pro
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • multe, cu adevărat multe accesorii la pachet cu acest telefon;
  • design plăcut, smartphone foarte subțire și care se așează bine în mână, cu adiții precum LED-uri RGB pe spate și LED de notificare pe partea frontală;
  • ecran foarte plăcut, cu siguranță demn și de telefoane mai scumpe cu 50%;
  • multă memorie RAM (12 GB) și suficient spațiu intern de stocare;
  • autonomie ridicată, încărcare foarte rapidă pe fir (adaptor de 70W în cutie), încărcare wireless cu maxim 20W (pad încărcare wireless la 15W în pachet) și încărcare wireless inversă;
  • preț bun, cel puțin corect raportat la tot ce primești.
Contra
  • sunetul extern stereo, deși nu este rău, te duce în eroare prin afișarea inscripției JBL, renume la care nu se ridică;
  • fără conectivitate 5G;
  • deși sunt prezenți trei senzori foto pe spate, doar unul este funcțional, să spun (și cel Macro, dar rezultatele de la acela sunt de slabă calitate).
Concluzii

Fără a demonstra calități de-a dreptul excepționale, Infinix Note 40 Pro nici nu dezamăgește. Nu, nu o face fiindcă afișează un preț mai mult decât decent. Dacă ar fi fost ceva mai scump, cu siguranță nu aș mai fi fost atât de indulgent. Însă la 1.500 de lei preț recomandat și având în vedere câte primești pentru acești bani, chiar pot trece cu vederea micile scăpări. Infinix Note 40 Pro dovedește că poți pune multe, foarte multe accesorii într-un pachet de smartphone în 2024. Ce telefoane mai vin cu husă, folie de sticlă pentru ecran, încărcător rapid la 70W, căști cu fir și mufă USB-C, pad de încărcare wireless? Câte smartphone-uri din această zonă de preț integrează elemente ca LED-uri RGB, LED de notificare, port IR, radio FM, încărcare wireless și chiar încărcare wireless inversă? Sigur că se fac și destule compromisuri, dar eu aș spune că nu majore. Da, ai doar un senzor foto-video utilizabil pe spate și lipsește 5G, dar poate că Infinix a făcut ceva studii și a concluzionat că la un telefon de 1.500 de lei se poate și așa. Din partea mea, merită fără dubiu să arunci o privire spre Infinix Note 40 Pro dacă bugetul tău pentru un nou telefon este de circa 1.500 de lei.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Infinix Note 40 Pro a fost testat timp de 18 de zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.