gAuto

Luna trecută aflam că Statele Unite ale Americii a decis să crească taxele vamale pentru maşinile electrice importante din China cu 100%. În cazul americanilor decizia vine într-un soi de război economic cu China, fiecare ţară încercând să dovedească că este mai importantă şi mai puternică decât cealaltă.

O decizie oarecum similară a luat săptămâna aceasta şi Turcia, însă fundamentarea este cu totul diferită. Conform unui decret prezidenţial, începând cu data de 7 iulie, Turcia va introduce taxe vamale suplimentare de 40% (minim 7000 de dolari / vehicul) pentru toate maşinile importate din China (indiferent că vorbim de electrice, termice sau hibride).

Sub această formă guvernul turc încearcă să limiteze importurile, să susţină producătorii auto locali şi să reducă deficitul de cont curent (acesta a fost anul trecut de 45.2 miliarde de dolari).

Turcia trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, inflaţia la nivelul lunii mai ajungând la 75.45%. Guvernul de la Ankara încearcă prin diverse măsuri să reducă această inflaţie record. Estimările sunt pozitive, autorităţile se aşteaptă ca până la sfârşitul anului inflaţia să scadă sub 38%.

Ministrul de Finanţe din Turcia, Mehmet Simsek, a scrie pe X (fostul Twitter) că „perioada de tranziţie în lupa contra inflaţiei s-a încheiat, intrăm într-un proces de dezinflaţie”.

Sursa: reuters.com