Administraţia Naţională pentru Alimente şi Medicamente din SUA a adoptat, în luna octombrie, un sistem de identificare a peştilor pentru hrană, care foloseşte un aşa-numit „scanner ADN”. Acesta funcţionează ca un scanner pentru coduri de bare (de care vedem adesea în supermarket) diferenţa fiind aceea că scannerul ADN recunoaşte speciile în funcţie de codul lor ADN.
David Schindel, paleontolog la Insitutul Smothsonian (SUA) şi secretar executiv la Consortium for the Barcode of Life, apreciază că proiectul bazat pe tehnologia de identificare a ADN-ului va ajuta la prevenirea înşelăciunii – cum ar fi vânzarea de peşte ieftin cu denumirea şi preţul unui peşte scump. În plus, invenţia ar putea preveni şi anumite incidente legate de sănătatea consumatorului – cum ar fi intoxicaţiile sau alergiile.
Iniţiatorii proiectului speră că acesta va fi adoptat în tot mai multe ţări, până când scannerul de cod ADN va fi deveni un instrument universal de control al calităţii.