Începând cu anul 2026, toate produsele electronice şi electrocasnice vândute în Uniunea Europeană vor trebui să poată fi reparate, reutilizate şi reciclate cu uşurinţă

19/08/2024

Conform Regulamentului (UE) 2024 / 1781 adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, începând cu anul 2026, toate produsele electronice şi electrocasnice vândute în Uniunea Europeană vor trebui să poată fi reparate, reutilizate şi reciclate cu uşurinţă. Toate aceste date vor fi trecute pe aşa numitul paşaport digital.

Proiectate şi asamblate respectând aceste cerinţe mai stricte, produsele electronice şi electrocasnice vor avea o durată de viață și de folosire prelungită, în medie, cu 5 ani.

Produsele aflate în prezent pe piață prezintă dezavantajul că nu au fost create pentru a fi sustenabile pe parcursul întregului ciclu de viață. Prin urmare, trebuie înlocuite frecvent, ceea ce duce la un consum semnificativ de energie și resurse pentru a produce și a distribui produse noi și a le elimina pe cele vechi.

Noul regulament introduce și cerințe de informare specifice, care includ clase de reparabilitate, durabilitate, amprenta de carbon sau amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului.

„Într-o lume care aruncă anual zeci și zeci de milioane de tone de deșeuri electrice, primim cu mare speranță adoptarea Regulamentului privind proiectarea ecologică a produselor și a directivei privind introducerea dreptului la reparație și le vedem ca măsuri absolut necesare. Responsabilizarea producătorilor este prima etapă, iar educarea și conștientizarea consumatorilor finali este al doilea pas pentru o planetă cu mai puține deșeuri”, a declarat Roxana Puia, Director de Marketing al Asociaţiei ENVIRON.

Rezumatul rezumatului este acela că se doreşte ca produsele electronice şi electrocasnice să fie mai durabile, mai uşor de reparat şi mai prietenoase cu mediul la final de viaţă. Problema este că respectarea acestor condiţii vor genera nişte costuri suplimentare pentru producători, costuri pe care ghiciţi cine le va plăti la final.

Sursa: hotnews.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.