Huawei Boulder – review

18/12/2011

Numele său complet este Huawei Boulder U8350. L-am văzut la conferința Huawei și l-am primit pentru o recenzie. Nu impresionează, dar nici nu poate fi trecut cu vederea. Telefonul este mai bun decât cele ieftine în genul Vodafone Smart, Orange Stockholm sau Cosmote Move. Nu știu cum s-ar descurca într-un test comparativ cu Motorola Fire, dar hai să trecem în revistă datele tehnice:

– ecran TFT capacitiv de 2.6 inch cu rezoluție 320×240 pixeli și 256.000 culori;

– procesor de 600 MHz, 256 MB RAM, 512 MB ROM, microSD de până la 32 GB;

– Android 2.2 FroYo;

– 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm;

– cameră de 3.2 Megapixeli, fără cameră frontală;

– baterie de 1.200 mAh, 105 gr și 9.9 mm grosime.

Este un smartphone de buget cu tastatură qwerty, Android și display touch.

1. Design

Dă impresia de soliditate și asta pentru că margunea sa este din metal. Pare a fi rezistent. Tastatura qwerty fizică este dipusă pe patru rânduri și tastele sunt generos dimensionate, individualizate clar. Are o tastă sau joystick rotund în care nu prea am încredere pe termen lung. Esre bine proporționat, nu este gros și nici nu atârnă la buzunar. Apropo, dimensiunile sale sunt 115 x 62.8 x 9.9 mm și 105 gr. Frontal nu dai de niciun logo și abia pe spate ți se spune subtil că ai în mână un smartphone Huawei. Carcasa ce acoperă bateria este din plastic, dar plăcut la atingere. Se deschide ușor și oferă acces spre baterie, slotul pentru SIM și pentru cardul microSD de până la 32 GB.

2. Ecran și sunet

Display-ul este un TFT capacitiv de 2.6 inch cu rezoluție 320×240 pixeli și 256.000 culori. Nu are cum să uimească la acest capitol. Reamintesc că este un smartphone de buget cu un preț de achiziție excelent. Totuși, oferă un feedback bun și aici mă refer la momentele în care vrei să folosești display-ul în dauna tastelor qwerty. Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto de 3.2 Megapixeli. Sunetul oferit este puternic. Jackul de 3.5 mm este dispus superior. Căștile cu care vine la pachet sunt negre cu o formă clasică.

3. Sistem de operare și aplicații

Rulează Android 2.2 FroYo. Important este că oferă acces la Android Market și poți downloada dintr-o ofertă ce cuprinde zeci de mii de aplicații. Pentru că la partea hardware nu este prea puternic și datorită rezoluției s-ar putea ca unele dintre cele mai hot aplicații, dar și jocuri ale momentului să nu ruleze. Din start aduce o serie de servicii sau aplicații: Facebook, File Manager, Richpad, YouTube, Calendar, Maps, Places, Talk, etc. Am încercat să-i fac un test cu Quadrant, dar a dat eroare. Procesorul este identic cu cel de pe HTC Wildfire, dar cu mai puțină memorie RAM. Se pare că rulează la 600 MHz și nu la 528 MHz cum credeam inițial. Am descoperit în cadrul testului făcut cu aplicația de mai jos. Eset un ARMv6 cu o frecvență ce poate fi cuprinsă între 245 și 600 MHz. Include și un GPU mai puțin cunoscut denumit Android PixelFinger 1.3.

Versiunea Android este 2.2.2 FroYo. În AnTuTu Benchmark a scos 569 puncte. Poți edita documente word și te ajută tastatura qwerty fizică cu care trebuie să te obișnuiești treptat. Mi s-a părut suficient de ergonomică.

4. Conectivitate

Nu-i lipsește nimic și dispune de 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în cele trei standarde: b, g și n, bluetooth 2.1, microUSB. Portul microUSB este poziționat la pe lateral superior între jackul de 3.5 m și butonul dedicat pentru pornirea și oprirea deviceului. Pe lateral dreapta dați de tastele pentru reglarea rapidă a volumului și la bază este un mic lăcaș de unde se începe procesul de îndepărtare al carcasei de pe spate. Se oferă acces la slotul pentru microSD și pentru cartela SIM. Bateria trebuie scoasă pentru a le pune sau a le scoate. Un punct pozitiv pentru că se deschide ușor capacul bateriei și se montează la fel de ușor. Nu am sesizat probleme privind pierderea semnalului în 3G sau Wi-Fi.

5. Cameră foto și video

Aduce un senzor de 3.2 Megapixeli capabil să și înregistreze video. Nu am găsit detalii legate de rezoluția video, dar bănuiesc că este sub VGA (640×480 pixeli). Rezoluția maximă a fotografiilor este de 2048×1536 pixeli. O serie de fotografii făcute cu cu Huawei Boulder găsiți mai jos.

[nggallery id=225]

6. Autonomie

Bateria este de 1.200 mAh și se descurcă onorabil. Nu l-am testat la maxim, dar într-un regim de utilizare moderat pare a rezista două zile fără probleme. Un aspect important este display-ul de 2.6 inch care consumă mai puțină energie decât unul similar de 3.5, 4 sau peste 4 inch.

Concluzii

Va deveni un hit de vânzări dacă va fi cuprins în oferta operatorilor de telefonie și prețul de achiziție va scădea simțitor. Punctele sale tari sunt calitatea fabricației, tastatura qwerty, modul în care se mișcă tandemul display touch & tastatură qwerty fizică, accesul la Android Market. Îl dă în spate faptul că rulează 2.2 FroYo și nu cred că va apărea upgrade la măcar 2.3 Gingerbread și multe aplicații din Android Market nu vor rula. Este un smartphone ieftin ce se poate dovedi util celor care scriu multe sms-uri și socializează intensiv via twitter și facebook. Pentru mai mult de atât, trebuie să așteptați pentru Huawei Honor sau să achiziționați tableta Huawei Mediapad care mi s-a părut extrem de ofertantă ca hardware și software. L-am găsit în oferta unui magazin online la prețul de 689 lei. Puțin cam mare pentru ceea ce știe să facă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.