Cum arată viitorul în XR de la Google, Samsung și Qualcomm? (XR = VR + AR + MR)

Apple a încercat să abordeze piața VR prin Vision Pro, iar Facebook se chinuie de câțiva ani să devină relevant. Între timp, Google, Qualcomm și Samsung ies în față cu XR, o platformă complet nouă.
16/12/2024

Era o vreme când smartphone-urile Samsung se transformau în ochelari VR cu ajutorul unor accesorii dedicate. Tehnologia nu a prins și a fost lăsată în spate, dar asta nu înseamnă că au renunțat complet.

Ce este Android XR?

Este o platformă ce combină VR, AR și MR (VR = realitate virtuală, AR = realitate augmentată și MR = realitate mixtă).

Prima cască pentru Android XR poartă code name-ul Moohan (ce înțeleg că în limba coreeană înseamnă infinit). Mă uit pe comunicatul Samsung și văd un oarece entuziasm, iar planurile par a fi de amploare. Tehnologia adusă de către Android XR are potențialul de a schimba interacțiunile de la serviciu, divertismentul, dar și mediul școlar etc.

Declarație oficială:

XR a trecut rapid de la o promisiune îndepărtată la o realitate tangibilă. Credem că are potențialul de a debloca modalități noi și semnificative de a interacționa cu lumea, rezonând cu adevărat cu viața de zi cu zi, depășind granițele fizice”, a declarat Won-Joon Choi, EVP și Head of R&D, Mobile eXperience Business. „Suntem încântați să colaborăm cu Google pentru a remodela viitorul XR, făcând primul pas spre acesta cu Project Moohan”.

Ne aflăm într-un punct de cotitură pentru XR, în care descoperirile în inteligența artificială multi-modală permit modalități naturale și intuitive de a utiliza tehnologia în viața de zi cu zi”, a declarat Sameer Samat, președinte al ecosistemului Android, Google. „Suntem încântați să colaborăm cu Samsung pentru a construi un nou ecosistem cu Android XR, transformând utilizarea calculatoarelor pentru toată lumea pe dispozitive de generație viitoare, precum căști, ochelari și nu numai”.

Soluțiile AI dezvoltate de către Google în Gemini urmează a fi integrate în dispozitive și ochelari. De fapt, este o altă mare încercare a Google & co spre a redefini modul în care lucrăm cu computer-ul.

Mai multe detalii descoperiți în clipul adus de către Google:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.