Realme 14 Pro+ – review (Cu un picior în segmentul flagship)

Segmentul mid-range este cel mai aglomerat din universul Android, iar din această cauză consider că este cel mai greu să poți lua rapid decizia de cumpărare când cauți în această categorie de produse. Mi se pare că aici este necesară cea mai avansată documentare spre a afla care smartphone este cel mai potrivit pentru tine. Încerc să ajut de această dată printr-un review, sper eu, suficient de detaliat.
Segmentul mid-range este cel mai aglomerat din universul Android, iar din această cauză consider că este cel mai greu să poți lua rapid decizia de cumpărare când cauți în această categorie de produse. Mi se pare că aici este necesară cea mai avansată documentare spre a afla care smartphone este cel mai potrivit pentru tine. Încerc să ajut de această dată printr-un review, sper eu, suficient de detaliat.
03/03/2025
Gadget

Primul smartphone Realme pe care l-am testat vreodată era modelul 7 Pro, care a devenit apoi telefonul meu de zi cu zi pentru câteva luni bune. Din aprilie 2022 l-am avut ca telefon personal pe Realme GT 2 Pro, care mi-a fost alături puțin peste 2 ani. Nu sunt neapărat atașat de acest brand, dar nici nu pot să nu recunosc că de cele mai multe ori Realme a reușit să aducă în față unele dintre cele mai echilibrate telefoane. Unul care s-a așezat la rând spre a fi adăugat pe lista destul de lungă, este cel despre care vom vorbi astăzi. Realme 14 Pro+ este acel mid-range poziționat în vârful gamei din care face parte ce mi-a arătat că linia de demarcație dintre telefoanele din zona mid-range și cea flagship este uneori atât de fină încât departajarea se face doar la nivel de detalii. Ce înseamnă asta în cazul de față, sper să puteți descoperi din rândurile care urmează.

Specificații smartphone Realme 14 Pro+

Date tehnice

Smartphone
Realme 14 Pro+
EcranOLED de 6.83 inch, aspect 20:9, rezolutie 2800 x 1272 pixeli, densitate 450 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, luminozitate maximă tipică 600 niți, luminozitate maximă HBM 1200 niți, luminozitate maximă în peak 1500 niți, 1.07 miliard culori, 100% DCI-P3, protecție Corning Gorilla Glass 7i
ProcesorQualcomm SM7635 Snapdragon 7s Gen 3 pe 4 nm, octa-core cu 1 x 2.5 GHz Cortex-A720 + 3 x 2.4 GHz Cortex-A720 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A520
GPUAdreno 810
Memorie12 GB RAM
512 GB spațiu stocare
Sistem de operareAndroid 15 cu interfața Realme UI 6.0
Conectivitatedual SIM 5G (2 x nanoSIM sau 1 x nanoSIM + 1 x eSIM), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, BDS, Glonass, Galileo și QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCamere spate:

- Wide de 50 Megapixeli, distanță focală echivalentă 24mm, senzor Sony IMX896 de 1/1.56 inch, 4in1 pixel binning, f/1.8, PDAF, OIS

- Ultrawide de 8 Megapixeli, distanță focală echivalentă 16mm, f/2.2

- Telephoto cu zoom optic 3X, distanță focală echivalentă 73mm, senzor Sony IMX882 de 1/1.95 inch, 4in1 pixel binning, f/2.65, PDAF, OIS

Filmează 4K 2160p cu 30 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, senzor de 1/2.74 inch, f/2.0, AF

Filmează 4K 2160p cu 30 fps
Baterie și încărcare6000 mAh brut (5860 mAh net)
Încărcare prin cablu cu maxim 80W
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardelor IP68/IP69, spate care își schimbă culoarea în funcție de temperatura ambientală, senzor optic de amprentă integrat în ecran
Greutate194 grame
Dimensiuni163.5 x 77.3 x 8 mm

Pachet, design și construcție

Realme 14 Pro+ - review
🔺Pachetul subțiire este dovada clară că în cutie nu va fi un încărcător…

Am primit telefonul în cutia de retail sigilată, în care mai găsim o husă, cablu de la USB-C la USB-A, agrafă pentru acces la slotul SIM, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție. Nu avem încărcător în cutie, ceva cu care nici acum nu pot fi de acord, mai ales că Realme 14 Pro+ suportă încărcare cu maxim 80W, iar pentru asta ai nevoie nu doar de adaptor special, ci și de cablu asemenea, parametrii Realme pentru încărcarea rapidă fiind „mai altfel” decât la alți producători.

Nu am înțeles de ce husa este opacă, de culoare gri. Nu are nici cea mai mică problemă, este o husă de o calitate cum doar la flagship-uri am mai găsit. Este foarte subțire, excelent finisată, din silicon moale și mat, care se mulează perfect pe telefon. Are și unele detalii pe inelul din jurul modulului camerei de pe spate, întocmai ca cele care sunt pe telefon.

Însă ar fi fost normal ca această husă să fie transparentă. De ce? Pentru că una dintre caracteristicile care fac din Realme 12 Pro+ un telefon unic momentan, este dată de spatele care își schimbă culoarea în funcție de temperatura ambientală. 

Astfel, când telefonul preia temperaturile normale din jurul său, să spunem de 20 – 30 de grade Celsius, spatele care la bază este alb, cu reflexii aurii, afișează niște linii curbe de culoare maro deschis, bej sau crem, nu mă pricep cel mai bine să descriu acea nuanță.

Iar atunci când Realme 14 Pro+ se răcește, cum a fost cazul când l-am scos afară la zăpadă, spatele se alege imediat cu linii evidente de o nuanță intensă de albastru. Schimbarea este dramatică, să spun, așa cum ați observat deja din imaginile de mai sus.

Cu siguranță că pe partea de design schimbarea culorii spatelui este cea care îl scoate cel mai tare în evidență pe Realme 14 Pro+, însă aș vrea să mai fac câteva precizări. Fiecare model de pe spatele versiunilor Pearl White, adică precum cea de față, este unic. Așadar, procesul de fabricație permite creearea unui număr infinit de modele pentru liniile ce străbat aleator, să spunem, spatele, așa că fiecare proprietar de Realme 14 Pro+ va avea un telefon unic.

Merită precizat și că textura spatelui telefonului este fină, cumva mătăsoasă, iar Realme o compară cu cea a scoicilor, deși aici depinde tare la ce tip de scoici se face referire. În fine, simți spatele foarte plăcut la atingere, iar asta este ceea ce contează cu adevărat.

Modulul circular care se întinde pe mare suprafață nu este de-a dreptul masiv, în sensul că nu iese foarte tare în relief. Are un design interesant, ca dispunere a celor trei senzori și a tot atâtor LED-uri cu rol de blitz / lanternă. Chiar dacă sunt 3 seturi de LED-uri acolo, pe modul lanternă acestea nu luminează cu o putere prea mare.

Pe inelul auriu al modulului apare inscripția „HYPERIMAGE+” alături de câteva detalii tehnice ale camerelor de pe spate, însă acestea sunt subtile și pot fi observate doar când sunt reflectate de lumină.

Marginile telefonului sunt rotunjite, iar asta face ca Realme 14 Pro+ să se așeze mai bine în mână, asigurând o prindere mai sigură. Spatele, la fel ca ecranul, este ușor rotunjit pe fiecare latură, iar asta creează o imagine și o senzație la atingere foarte plăcute. Sincer, trebuie să ții în mână acest telefon spre a înțelege exact ce vreau să spun, nici pozele și nici descrierea pe care le-am făcut nu vor reuși pe deplin să transmită ceea ce contează cu adevărat.

Mi-a mai plăcut ca design că toate marginile din jurul ecranului sunt egale și sunt foarte înguste. Și asta îi conferă lui Realme 14 Pro+ un aspect reușit.

Din punct de vedere al construcției, Realme 14 Pro+ este foarte bine realizat. Nu a primit materiale pretențioase, atât spatele, cât și rama / șasiul fiind din plastic. Însă rigiditatea structurală este înaltă, nu simți deloc telefonul fragil. Nu este, într-adevăr, nici un exemplu de robustețe. Oricum ar fi, Realme 14 Pro+ este smartphone-ul pe care nu mă așteptam să-l plac atât de tare. Are acel ceva care îl face special și nu mă refer în niciun caz la faptul că-și schimbă culoarea. Nu, ar fi fost la fel de reușit și fără asta… Era să uit, Realme 14 Pro+ este certificat IP68 / IP69 pentru rezistență în fața lichidelor și a prafului.

Ecran și sunet

Realme 14 Pro+ - review
🔺Un ecran care nu dezamăgește cu nimic, dar un sunet care nu se ridică nici pe departe la același nivel.

Ecranul OLED cu rezoluție 1.5K este foarte bun. Pur și simplu nu greșește cu nimic, pe nicio direcție. Da, nici nu este neapărat de senzație, dar pentru zona unde concurează acest telefon nici că te-ai putea aștepta la mai bine de atât. Un display cu tot ce-i trebuie, cu luminozitate maximă mai mult decât acceptabilă, deși am observat că în bătaia directă a razelor solare lizibilitatea nu este cea mai grozavă. A nu se înțelege că nu mai poți distinge nimic pe ecran, fiindcă ar fi total greșit. Și cred că nu luminozitatea ecranului este de vină aici, întrucât este suficient de înaltă, ci mai degrabă sticla de protecție care reflectă prea tare mediul ambiant.

Culori, contrast, rată de refresh, conturare a detaliilor, unghiuri de vizualizare, toate acestea sunt excelente și alcătuiesc în final un ecran extrem, dar extrem de plăcut.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Realme 14 Pro+:

Sunetul extern stereo este în regulă, dar doar atât. Nu are un bass grav, ba chiar aș spune că este prea sec, iar asta nu creează o dinamică suficient de pătrunzătoare, chiar dacă pe medii și înalte este totul destul de bine reprodus. Spațialitatea este destul de extinsă, dar nimic special. Volumul maxim, la fel, undeva de nivel mediu. Sunetul pe care îl produce Realme 14 Pro+ este doar ok, în niciun caz slab, nici pe departe, dar nici cu ceva care să atragă neapărat. Nu se ridică nici pe departe la nivelul ecranului…

Hardware, sistem de operare și aplicați

Realme 14 Pro+ - review
🔺Punctul forte al oricărui smartphone Realme este sistemul de operare extrem de bine optimizat, iar acum cu update-uri garantate timp de 5 ani.

Realme 14 Pro+ a primit un procesor Qualcomm recent și, din punctul meu de vedere, bine adaptat unui telefon din segmentul de preț unde este încadrat telefonul, dar aș aprecia totuși că se putea mai bine, clar mai bine. Avem un Snapdragon 7s Gen3 realizat pe 4nm, deci printr-o litografie capabilă, un chipset care integrează un accelerator grafic Adreno 810 suficient de puternic. Acestui chipset îi sunt alăturați, în cazul de față, 12 GB de memorie RAM și 512 GB spațiu intern de stocare, fără posibilitate de extindere prin card de memorie. Realme 14 Pro+ poate fi ales și într-o variantă cu 8 + 256 GB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme 14 Pro+:

Unul dintre marile avantaje ale oricărui smartphone Realme este interfața Realme UI. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care am folosit ca telefoane personale două modele Realme. Pe scurt, nu doar că Realme UI 6.0 este plină de opțiuni și funcții adiționale unui Android 15 nativ, dar este și extrem de bine optimizată, ca interfață. Totul se derulează cu maximă rapiditate, fluid, iar asta în mod constant, fără ca lag-ul sau orice mică agățare, întârziere să apară vreodată.

Android 15 cu interfața Realme UI 6.0 pe Realme 14 Pro+:

Un mare plus pe care trebuie să-l scot și eu în față și pe care Realme sunt sigur că-l vor promova în cazul acestei serii, este că actualizările se vor întinde pe o perioadă de 5 ani. Vorbim atât de upgrade de sistem de operare, deci de la Android 15 orice Realme din seria 14 va urca până Android 20, ceea ce pentru o serie mid-range mi se pare excelent. Sigur că și patch-urile de securitate se vor întinde tot pe 5 ani, cel puțin.

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate, mai sunt câteva peste cele standard de la Google în cazul Android, dar nu mi se par neapărat prea multe aduse. Dintre ele amintesc Amazon Music, Amazon Shopping, Oppo App Market, Block Blast, Bolt Food, Booking.com, Facebook, Fitbit, Gemini, Browser Internet, Jocuri, LikedIn, Magazin Teme, Manager Telefon, Muzică, Netflix, Notițe, Recorder, ReelShort, Spotify, Temu, TikTok, Videoclipuri, WPS Office, Zen Space. Am zis că nu sunt prea multe? Acum, că le-am enumerat, mi se par totuși ceva cam numeroase…

Performanță

🔺Performanțe bune, dar parcă nu la nivelul impus de prețul acestui smartphone.

Procesorul nu este neapărat cel mai bine ales pentru un smartphone din zona de preț unde este poziționat Realme 14 Pro+. Scorurile de mai jos demonstrează, într-o anumită măsură, că telefonul poate rula orice aplicație sau joc în cele mai bune condiții, fără discuție. Clar că pentru gaming la cele mai înalte detalii Realme 14 Pro+ nu se poate ridica la nivelul unui flagship, dar oricum experiența de utilizare este de top, pe orice direcție.

Teste benchmark

Smartphone
Realme 14 Pro+
AnTuTu v10.4.5830569 puncte
AnTuTu Storage Test v10.4.5
Sequence Read
Sequence Write
105157 puncte
2079.7 MB/s
1814.3 MB/s
PCMark 10
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

16386 puncte
34439 puncte
1415.44 MB/s
1505.16 MB/s
Geekbench 6 v6.4.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

1181 puncte
3257 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1
Steel Nomad Light Vulkan

4134 puncte
1077 puncte
6946 puncte
5528 puncte
369 puncte

Testele de benchmark rulate pe Realme 14 Pro+:

Foarte important de menționat este că Realme 14 Pro+ nu s-a încins deloc oricât de tare l-am forțat. Da, a devenit evident cald pe spate și pe ecran, cumva în centru, dar nimic îngrijorător.

Conectivitate

Viteze Wi-Fi Realme 14 Pro+
🔺Ceva cam limitate vitezele maxime pe Wi-Fi, dar oricum suficiente pentru un smartphone.

Singurul minus pe care îl văd la conectivitate pentru Realme 14 Pro+ este lipsa benzii de 6 GHz pe Wi-Fi, în rest nu aș spune că pot găsi alte nereguli. Avem conectivitate dual SIM prin două cartele nano SIM, cu 5G pe benzile SA n1/n3/n5/n8/n28B/n40/n41/n77/n78 și pe NSA n1/n3/n40/n41/n78, Bluetooth este în varianta 5.2 (nu cea mai recentă, dar suficient de capabilă), nu lipsește NFC, iar localizarea se face prin Beidou, GPS, GLONASS, Galileo și QZSS.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos este portul USB-C, slotul pentru cartelele nano SIM, microfonul principal și difuzorul multimedia (cel principal); pe stânga nu este nimic; sus avem o micuță grilă pentru difuzorul pentru apeluri și un microfon secundar, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Senzorul de amprentă poziționat sub ecran, dar ceva cam jos, recunoaște mereu corect amprenta, atât timp cât așezi degetul corect, iar timpul de răspuns este rapid.

Camere foto și video

Realme 14 Pro+ - review
🔺Felul în care sunt aranjați cei trei senzori în interiorul modulului circular îmi amintește de așa-numitul „fidget spinner”.

Aici mi se pare că Realme 14 Pro+ convinge, chiar dacă nu face totul chiar perfect. Nici nu ar avea cum, căci nu este un flagship, dar cu trei senzori „reali” pe spate și unul frontal cu autofocus, eu zic că nu e rău deloc.

Interfața aplicației Camera de pe Realme 14 Pro+ este una clasică pentru zona Android, cu modurile de captare la baza ecranului de captură și cu setările rapide în zona de sus.

Interfața aplicației Camera de pe Realme 14 Pro+:

Pe timp de zi, Realme 14 Pro+ nu se descurcă cel mai grozav pe Ultrawide, senzorul de 8 Megapixeli fiind limitat, însă în rest numai de bine. Ba chiar aș spune că senzorul Telephoto este foarte bun, uneori detaliile fiind chiar mai fin conturate decât în cazul senzorului principal Wide.

Poze de zi realizate cu Realme 14 Pro+ (Ultrawide, Wide 1X și Zoom 2X cu același senzor, Zoom 3X și Zoom 6X cu senzorul telephoto):

Pe timp de noapte, cu modul dedicat activat, se păstrează în cea mai mare măsură considerațiile de la ceea ce am spus la pozele de zi.

Poze în low-light cu modul Noapte activat pe Realme 14 Pro+ (Ultrawide, Wide 1X și Zoom 2X cu același senzor, Zoom 3X și Zoom 6X cu senzorul telephoto):

Camera frontală de 32 Megapixeli „scoate” poze la 8 MP și are două perspective, una mai largă, cealaltă o idee mai strânsă. Diferența dintre cele două este însă minimă.

Poze realizate cu camera frontală de pe Realme 14 Pro+ (0.8X și 1X, fără și cu mod Portret):

Pe video, Realme 14 Pro+ poate capta cu maxim 30 fps la rezoluție 4K, constrângerea fiind impusă, cel mai probabil, de chipset-ul nu dintre cele mai puternice. Calitatea video nu este rea, dar este totuși sub ceea ce reușește telefonul pe poze. Detaliile nu sunt cel mai fin conturate, iar intervalul dinamic ceva cam limitat. Din păcate, nu există opțiune HDR pentru video, din nou limitare determinată de procesor, destul de probabil. Una peste alta, clipurile video nu sunt rele, dar se putea clar mai bine.

Autonomie

Autonomie Realme 14 Pro+
🔺Nici că aș putea cere mai bine pe partea de autonomie.

Realme 14 Pro+ adoptă o  baterie de 6000 mAh, una care are și chimie actuală pentru anod, mă refer la unul de tip Siliciu / Carbon (Si/C). Cu așa capacitate și cu densitate mai mare pentru acumulatorul Si/C, telefonul este un campion al autonomiei. Evident că și procesorul care nu poate pune o presiune prea mare pe consumul de energie electrică contribuie la eficiența excelentă. Din testele mele, telefonul poate susține cu o singură încărcare nu mai puțin de 12 – 14 ore de ecran aprins. Așadar, cu 3 – 4 ore de SoT pe zi, poți avea parte de o autonomie și de 3 zile, în timp ce cu 6 ore SoT prinzi două zile departe de priză.

La încărcare nu am putut realiza teste, întrucât Realme 14 Pro+ nu primește adaptor în cutie. Suportă încărcare prin cablu cu maxim 80W, ceea ce nu este deloc rău, dar va fi nevoie de adaptor special tipic Realme, cu alte încărcătoare rapide Realme 14 Pro+ nu va prinde aceleași viteze de încărcare.

Preț

Realme 14 Pro+ (12 / 512 GB) – 2.699 lei, preț recomandat. Versiunea cu 8 / 256 GB are un preț recomandat de 2.499 lei (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Realme 14 Pro+
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design reușit, construcție de foarte bună calitate, certificare IP69;
  • ecran excelent;
  • Android 15 cu interfața Realme UI 6.0 rulează impecabil tot timpul și este plin de opțiuni și funcții folositoare;
  • 5 ani de actualizări majore de Android și de securitate;
  • ansamblul de camere convinge pe fotografie în orice condiții;
  • autonomie absolut grozavă.
Contra
  • fără încărcător în cutie;
  • sunet sec, fără amplitudine și cu volum maxim de nivel cel mult mediu;
  • un procesor ceva mai puternic era de preferat în acest segment de preț;
  • camerele nu conving pe video (nu este tocmai rău, dar se putea o idee mai bine).
Concluzii

Chiar dacă nu este tocmai ieftin, dacă ai ocazia de a-l folosi câteva zile, Realme 14 Pro+ demonstrează că este un smartphone excelent. Designul și construcția, ecranul, experiența de utilizare, camerele și autonomia sunt toate atuuri evidente, iar micile deficiențe nu aș spune că pot strica impresia generală foarte bună pe care acest telefon o lasă. Da, este greu de descris de ce pot recomanda acest smartphone în zona de preț unde concurează, însă dacă ai ocazia de a-l încerca nu cred că va dezamăgi. Deloc!

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme 14 Pro+ a fost testat timp de 18 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.