Quickmobile.ro ne-a pus la dispoziție un alt smartphone cu Windows Phone din categoria mid-range. Este vorba despre Samsung Omnia W. În aceeași categorie se află și Nokia Lumia 710. Urmează un articol comparativ între cele două smartphone-uri cu Windows Phone 7.5 sau Windows Phone Mango după cum mai este denumit. Primele detalii despre Samsung Omnia W – aici.
Începem cu datele tehnice:
– ecran Super AMOLED de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori, protejat cu corning gorilla glass;
– procesor single core la 1.4 GHz, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare, Adreno 205 GPU;
– Windows Phone 7.5 Mango;
– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;
– cameră de 5 Megapixeli cu autofocus și LED flash;
– baterie de 1.500 mAh, 116 gr. și 10.9 mm grosime.
Design
Samsung aduce un telefon compact pentru cei 3.7 inch ai săi, stă bine în mână și este operat cu ușurință indiferent la ce porțiune a display-ului vreți să ajungeți. Pachetul în care vine mi s-a părut foarte mic, m-aș risca să spun minion. Acolo dați de telefon, baterie, căștile pe jack de 3.5 mm, certificat de garanție și manual de instrucțiuni, încărcător și cablu microUSB – USB 2.0. Designul amintește de Samsung Omnia 7, o formă dreptunghiulară cu colțurile ușor rotunjite. Samsung Omnia W dă impresia de telefon solid, dar compact, capacul bateriei deși este dintr-o singură bucată este fabricat atât din metal cât și din plastic. Se îndepărtează ușor și oferă acces la cartela SIM. Nu este și slot pentru microSD, va trebuie să te mulțumești cu cei 8 GB pe care-i oferă din standard.
Culoarea aleasă este negru și Samsung Omnia W va impresiona prin finisările plăcute, impresia de smartphone solid și rezistent. Nu va aduna amprentele prea repede și asta-i un punct pozitiv.
Ecran și sunet
Aduce un display de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, rezoluție întâlnită pe toate telefoanele cu Windows Phone lansate până în acest moment. Tehnologia din spatele display-ului este Super AMOLED și asta îl scoate în evidență față de concurență, mă gândesc spre exemplu la Lumia 710 care aduce un TFT capacitiv destul de șters. Culorile sunt vii și negrul dă bine pe display-ul lui Omnia W. Îi dau notă mare din acest punct de vedere. La baza display-ului sunt două butoane capacitive și o tastă clasică cu logo-ul Windows, cele două butoane capacitive au rol de search via Bing și Back. Tasta Windows te va aduce mereu pe ecranul de start.
Sunetul vine de la o boxă micuță dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto de 5 Megapixeli și LED-ul flash. Se aude destul de bine atât prin boxă cât și prin căștile clasice negre pe jack de 3.5 mm.
Sistem de operare și aplicații
Rulează Windows Phone 7.5 Mango și se mișcă impecabil. Microsoft a impus o serie de restricții privind hardware-ul și niciun smartphone cu Windows Phone nu a avut până acum un procesor de sub 1 GHz, 512 MB RAM și 8 GB spațiu de stocare. Samsung Omnia W integrează un procesor single core tactat la 1.4 GHz, 512 MB RAM și 8 GB spațiu de stocare + 25 GB spațiu gratuit pe Sky Drive pentru stocare de fotografii, diverse fișiere. Telefonul funcționează fără lag și rulează în condiții optime orice aplicație din Windows Phone 7 Marketplace.
Browserul integrat este Internet Explorer optimizat pentru telefoane mobile. Se descurcă excelent și aș zice că uneori este peste browserul standard din Android, dar sub Chrome beta pentru Android aflat în fază beta ce funcționează doar pe telefoanele sau tabletele cu Android 4.0.
Am încercat să instalez o aplicație din Windows Phone Marketplace și mi-a spus că deja am peste 5 device-uri conectate la acest sistem de operare și ar trebui să instalez softul Zune pentru calculator ca să șterg unul dintre ele. În Android nu am dat de o astfel de limitare și am conectat peste 100 de device-uri, am primit o multitudine de telefoane și tablete Android în teste. Am trecut peste acest hop și am înlăturat unul dintre telefoanele de pe care mă conectasem anterior. L-am conectat via cablul microUSB – UBS 2.0 și sincronizat cu softul Zune și-a făcut singur update și era afișat pe pc în ce etapa sunt și care ar fi timpul estimativ. Fiecare update s-a instalat pe rând în câte 9 pași, a durat ceva până a ajuns Omnia W la zi.
Și Samsung și-a creat după modelul Nokia o serie de aplicații separate în Windows Phone 7 Marketplace. Se numește Samsung Zone. Acolo dați de:
Now – informațiile din presă, de actualitate și cu un aspect panoramic ce le face mai ușor de răsfoit;
Video Call – permite apeluri via 3G atât cu video cât și cu sunet;
Wireless Manager – aduce call fowrwarding, call waiting și APN;
Tango – permite apeluri către oricine are Tango instalat pe telefon sau tabletă via wi-fi;
RSS Times – feed al unor site-uri preferate via Google Reader și implementat de către Samsung Mobile;
Photo Studio – o serie de efecte pe care le puteți aplica în fotografiile
FunShot – alte efecte pentru personalizarea fotografiilor și update către conturile de facebook, picasa, etc;
MiniDiary – jurnal cu notițe, fotografii, MMS, înregistrări de voce;
Rubik s Cube – vă dați seama din denumirea despre ce este vorba, poți exersa o rezolvare rapidă a celebrului club;
Cobuild Advanced – dicționar cu o arhivă impresionantă și suport pentru mai multe limbi străine;
Network Profile – Nu este suportată de Omnia W;
Photogram – aduce aminte de Instagram și încearcă să fie o copie a sa cu efecte ce pot fi aplicate pe fotografiile făcute cu Omnia 7 și share către rețelele sociale.
Nu veți da de aplicații gratuite interesante și va trebui să plătiți pentru ele. Este un neajuns pentru Windows Phone 7 Marketplace și am observat că și prețurile sunt ceva mai mari pentru aplicații similare existente și în magazinele dedicate ale concurenței.
Conectivitate
Aduce 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 2.1, GPS. Wi-Fi-ul a funcționat fără probleme, dar ca și putere a semnalului este mai slab decât Nokia Lumia 710. Toate telefoanele din metal mi-au dat această impresie. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm, la bază se află mufa microUSB. În lateral stânga sunt poziționate tastele pentru reglarea volumului, în lateral dreapta găsiți butonul pentru pornirea telefonului și cel dedicat pentru camera foto și video. Observați că nu sunt grupate într-o anumită parte ci fiecare laterală a lui Omnia W aduce câte un control dedicat. Butonul prin care poți activa camera foto și video pe toate telefoanele cu Windows Phone 7.5 este o adiție bună, apreciată de oricare utilizator.
Microsoft ca să popularizeze Zune pentru pc a ales ca în Windows Phone 7 să nu pună și un Storage Mode similar cu cel din Android. Ar fi fost bine dacă-l puneau. Era mult mai facil să descarci o fotografie sau conținutul de pe telefon pe pc sau viceversa.
Pe partea de telefonie nu am ce să-i reproșez. Se aude bine atât de către cel care-l folosește cât și de persoana cu care te-ai afla în convorbire. Tastatura qwerty touch necesită un timp minim de acomodare.
Cameră foto și video
Are un senzor de 5 Megapixeli și filmează HD cu 30 fps. Vă aduc și o galerie foto împreună cu un clip filmat de către Samsung Omnia W. Ar trebui să vă formeze o impresie, imaginile nu au fost editate în niciun fel. Senzorul de 5 Megapixeli este însoțit de un LED flash destul de puternic. Îl consider decent pentru segmentul mid-range. Fotografiile la rezoluția maximă au sub 1 MB și sunt în format .jpg, iar clipurile video sunt în format MP4.
[nggallery id=257]
httpvh://youtu.be/zscAOWY71go
Autonomie
Bateria este de 1.500 mAh. Nimic uimitor din punct de vedere al amperajului acumulatorului. Rezistă 1 – 2 zile în funcție de cât de mult utilizați telefonul pe partea de Wi-Fi, 3G, fotografiat și filmat, vizionat filme, accesat internetul și GPS-ul integrat. Încărcătorul este micuț pe mufă microUSB cu fir subțire. Este similar cu cel de la Samsung Galaxy Nexus. Aș fi preferat unul pe microUSB, dar cablul să aibă USB 2.0 la celălalt capăt astfel încât să-l pot conecta la pc fără a fi nevoie într-o călătorie să pun în geantă și încărcătorul, dar și cablul microUSB – USB 2.0.
Concluzii
Samsung Omnia W este cel mai bun mid-range smartphone cu Windows Phone 7.5 Mango. Punctele sale tari sunt: designul simplu și sobru, display-ul Super AMOLED, dimensiunea compactă, sistemul de operare fluent, browsing în mare viteză, camera foto decentă. Punctele slabe: prețul de achiziție ceva cam mare în raport cu telefoanele cu Android, aplicații mai puțin interesante și gratuite în Windows Phone 7 Marketplace, autonomia care nu-l scoate din rândul smartphone-urilor moderne.