Motorola a fost achiziționată de Google în 2011 și așteptările vis-a-vis de smartphone-urile produse de compania americană sunt ridicate. Cel mai interesant smartphone ce-l aduc în Europa este Motorola RAZR – denumirea europeană pentru Motorola Droid RAZR. Numele său de cod este XT910. Are tot ce-i trebuie pentru a lupta în segmentul smartphone-urilor de top. Înainte de a-l analiza țin să mulțumesc magazinului evomag.ro ce ne-a pus la dispoziție un exemplar. Îl puteți achiziționa din oferta lor pentru 2.319 lei.
Date hardware pentru Motorola RAZR:
– ecran SuperAMOLED de 4.3 inch cu rezoluție qHD de 540×960 pixeli și 16 milioane culori;
– procesor TI OMAP 4430 dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB, PowerVR SGX540 GPU;
– Android 2.3.6 Gingerbread și update promis la Android 4.0 Ice Cream Sandwich;
– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;
– cameră de 8 Megapixeli cu autofocus, LED flash, touch-focus, geo-tagging, detectare a feței și stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli;
– baterie de 1.780 mAh, 127 gr. și 7.1 mm grosime.
Design
Cutia în care vine Motorola RAZR este mai plată decât la telefoanele de top concurente. Acolo dați de telefon, încărcător pe microUSB cu cablu ce poate fi utilizat și la concectarea cu calculatorul, căștile pe jack de 3.5 mm, manualul de instrucțiuni. Motorola RAZR nu oferă acces la baterie și sloturile pentru microSIM și cardul microSD de până la 32 GB este pe lateral stânga.
Uimește la prima vedere prin grosimea de doar 7.1 mm cu o zonă mai groasă în partea superioară, unde au poziționat boxa, LED-ul flash, camera de 8 Megapixeli. Totuși, este destul de lat. Când l-am pus peste Samsung Galaxy Nexus nu a fost mare diferență în ce privește dimensiunile, deși vorbim de un telefon de 4.65 inch vs RAZR care are ecran de 4.3 inch, mai contribuie și butoanele capacitive care la Nexus lipsesc. Este lat și abia dacă-l poți cuprinde cu o singură mână pentru o utilizare normală.
Materialele sunt de calitate și telefonul, deși este subțire nu dă impresia că este firav. Carcasa din spate a fost întrețesută cu fibre de kevlar pentru o rezistență sporită. L-am stârns în mână și nu a scos niciun sunet distinct. Logo-ul Motorola este stilizat pe argintiu deasupra ecranului, aș fi ales să-l pun doar pe spate. Carcasa este fabricată dintr-un amestec de plastic și metal.
Este cel mai frumos smartphone Motorola pe care l-am văzut până acum cu forme ușor dreptunghiulare, un design inedit care nu se poate spune că a fost copiat de la un competitor. Pot spune că este o reușită din acest punct de vedere.
Ecran și sunet
Aduce un display SuperAMOLED capacitiv de 4.3 inch cu rezoluția qHD de 540×960 pixeli. Este o rezoluție întâlnită și pe unele telefoane din seria Sensation de la HTC. Se vede foarte bine și m-a impresionat. Tehnologia SuperAMOLED este patentată de către Samsung și uimește printr-un consum mai redus de energie și afișarea unui negru ce iese în evidență plăcut. Unghiul de vizualizare este ridicat. Nu am ce să-i reproșez la acest capitol. La baza ecranului se află 4 butoane de tip capacitiv.
Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, în partea superioară lângă camera foto și LED-ul flash adiacent. Se aude tare, clar și cu un bass proeminent. Au făcut treabă bună și aici. Acum dacă citiți bass să nu vă gândiți că au înghesuit un sistem 5.1 într-un smartphone. Boxa este pe spate și sunetul este obturat dacă-l pui pe birou și vrei să asculți muzică, dar dacă-l ai în mână se aude mai puternic și mai clar. Tastele pentru reglarea volumului sunt pe lateral dreapta și nici nu-ți dai seama la prima vedere că sunt dispuse acolo, cam greu de găsit. Nu le-au individualizat prea bine. În timp te vei obișnui cu acest mic neajuns.
Jack-ul de 3.5 mm este dispus superior. Căștile din pachet sunt negre, de tip in-ear. Mă bucur că au ales unele de acest fel în dauna celor clasice, rotunde. Sunetul oferit prin căștil de tip in-ear mi s-a părut că mizează prea mult pe treble în dauna bass-ului, dar se aud bine și vă scutesc de o achiziție în plus.
Sistem de operare, aplicații și performanță
Rulează Andorid 2.3.6 Gingerbread și este promis update la Andorid 4.0 Ice Cream Sandwich până la mijlocul anului în curs. Pachetul hardware este format dintr-un procesor dual-core TI OMAP 4430 la 1.2 GHz, 1 GB RAM, PowerVR SGX540 GPU, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Un hardware similar are și Samsung Galaxy Nexus – procesor similar, aceeași cantitate de RAM și spațiu de stocare, accelerator grafic identic.
Motorola a făcut o treabă bună și mi-a plăcut că nu au modificat prea tare prin interfața Android 2.3 Gingerbread. Se mișcă fluent, rapid, execută orice aplicație cu stil. Navigarea prin aplicații se face printr-un fel de swipe de la stânga la dreapta. Bineînțeles că poți customiza un Android după cum dorești, sunt o sumă de aplicații de tip launcher în Google Play, mereu am tentația să scriu Android Market. În browsing se mișcă rapid.
Știți că un telefon Android aduce din standard o serie de aplicații preinstalate și doar le enumăr: Calculator, Calendar, Email, Gmail, Google Plus, Latitude, Maps, Navigation, Play Store, Search, Talk, Voice Search, YouTube.
Motorola mai adaugă o serie de aplicații:
Accounts – adaugi conturile pe care le dorești sincronizate cu telefonul;
Bejeweled 2 – joc preinstalat;
GoToMeeting – un fel de organizator;
Mobilehotspot – te ajută să-ți transformi telefonul într-un hotspot wi-fi ad-hoc;
MOTOPRINT – pentru a printa direct pe telefon prin intermediul Wi-Fi;
Quickoffice – vizualizarea de documente Office: Word, PowerPoint, Excel;
Smart Actions – o serie de acțiuni ce te ajută în a gestiona telefonul mai bine, spre exemplu consumul de energie al bateriei;
Social Location – pe baza locației găsești tot felul de servicii sau aplicații bazate pe geo-localizare;
Social Networking – poți adăuga conturile tale din social media;
StartHub Gee! – funcționează numai prin intermediul 3G;
StartHub TV – l-am pornit, îmi arăta că downloadează lista de canale TV, dar se finaliza mereu cu o eroare. S-ar putea să nu fie oferit suport și pentru țara noastră.
Am făcut și o serie de teste de benchmark, iar rezultatele le găsiți mai jos:
Smartphone Teste de benchmark |
Motorola RAZR |
Quadrant Standard | 2.209 puncte |
AnTuTu Benchmark | 5.257 puncte |
NenaMark1 | 55.6 fps |
NenaMark2 | 27.5 fps |
Vellamo | 952 puncte |
CPU Benchmark | 501ms |
BrowserMark | 79.745 puncte |
Conectivitate
Integrează 3G cu viteze în download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot, DLNA, GPS. În partea superioară, pe lateral, dați de microHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm. Butonul pentru pornire și oprire este pe lateral dreapta și-i stilizat argintiu, destul de subțire ca și tastele pentru reglarea volumului. În lateral stânga sunt poziționate slotul pentru microSIM și cel pentru cardul microSD de până la 32 GB. Acestea sunt protejate de un plastic dur ce se integrează bine cu designul smartphone-ului.
Nu l-am utilizat în 3G pentru că nu am avut un microSIM la îndemână, din păcate. La Nokia N9 am întâmpinat aceeași problemă. Costă în jur de 40 de lei ca să-ți transformi cartela în microSIM. L-am testat via Wi-Fi și a funcționat fără reproș.
Cameră foto și video
Senzorul camerei foto este de 8 Megapixeli și filmează la 1080p cu 30 fps. Camera frontală este de 0.3 Megapixeli. Rezoluția maximă pentru fotografiile făcute cu Motorola RAZR este de 3264×2448 pixeli. Mai se poate alege 6 Megapixeli. La filmare se poate opta între HD+ – 1080p, High Definition – 720p, DVD – 720×480, VGA – 640×480 și QVGA – 320×240 pixeli. Au pus multă tehnologie: touch-focus, geo-tagging, stabilizare de imagine, detectare a feței.
Vedeți în galeria foto dedicată și în clipul video cum se descurcă. Eu zic că era loc de mai bine. Mi se pare că scoate fotografiile prea întunecat față de mediul în care sunt captate. Poate că Android 4.0 ICS va optimiza captura foto și video cum s-a întâmplat în cazul lui ASUS Transformer Prime când i-am făcut upgrade de la 3.2 HoneyComb la 4.o ICS.
[nggallery id=263]
httpvh://youtu.be/DxKsiFduE2U
Autonomie
Bateria de 1.780 mAh s-a descurcat bine. Nu scade rapid ca la Galaxy Nexus sau HTC Sensation XE. Am avut oportunitatea să le testez în paralel. Din păcate nu am testat cât de repede consumă via 3G și doar în download de aplicații, jocuri, internet via Wi-Fi. Spun de pe acum că rezistă o zi cu brio cu luminozitatea dusă la maxim, trece seară și a doua zi mai ai cel puțin 6 – 7 ore în care să-l utilizezi. Au făcut o treabă bună și sunt curios ce autonomie va oferi Motorola RAZR Maxx cu baterie de 3.300 mAh, aproape dublă față de cea de 1.780 mAh de pe RAZR XT910.
Concluzii
Motorola RAZR este cel mai bun smartphone pe care compania americană l-a produs vreodată și sunt sigur că și-ar face locul într-un TOP 5 Telefoane mobile din România la ora actuală. Îl găsiți și în oferta operatorilor de telefonie cât și fără semnarea unui contract la magazinele online precum evomag.ro – de aici l-am și primit pentru review.
Puncte forte
Design – slim și bine închegat, materiale de calitate;
Ecran și sunet – un display SuperAMOLED care se vede bine și o boxă puternică cu un sunet de calitate;
Hardware – nu va impresiona în testele de benchmark, dar vă recomand să vedeți cât de fluent rulează 2.3 Gingerbread, este promis și Android 4.0, toate aplicațiile merg la potențial maxim;
Autonomie – 1 zi și jumătate, un record pentru telefoanele Android.
Puncte slabe
Camera foto – care scoate fotografiile prea întunecate, mă așteptam la mai mult și se situează sub concurență, update-ul la Android 4.0 poate rezolvă această problemă;
Lat – puțin peste Samsung Galaxy Nexus care are display de 4.65 inch. Îl face greu de manevrat cu o singură mână, deși are display de 4.3 inch. Cred că este lat și ca o concesie față de grosimea de doar 7.1 mm.