Android 4.1 Jelly Bean

27/06/2012

Este oficial. Acum este prezentat la Google I/O și revenim cu primele detalii legate de update-ul ce se anunță mai consistent decât se credea inițial. 

S-a încheiat prima conferință de la Googlei I/O. S-a început cu prezentarea Android 4.1 Jelly Bean. Este bazat pe Android 4.0 Ice Cream Sandwich, dar au implementat un spor de viteză, caracteristici noi și vorbim de un upgrade mai profund decât ar părea la prima vedere.

S-a spus că în piață sunt 400 de milioane de device-uri Android, după ce în 2012 – în perioada similară – se atinsese milestone-ul de 100 milioane. Activările Android au atins 1 milion pe zi și aplicațiile din Google Play se ridică la 600.000. Acestea sunt datele pe care le-a oferit Google. Și Apple începe evenimentele sale într-un mod similar. Ambele au ce să arate, am văzut că și Microsoft a încercat ceva similar la Windows Phone 8, dar mai este mult până la valorile Apple – iOS – iPhone și Google – Android – telefoane cu Android.

Care ar fi noutățile aduse de Android 4.1 Jelly Bean?

1. Viteză mai mare la navigarea prin meniu, printr-un Project Butter ce permite rularea Android la 60 fps, optimizat, mai rapid. S-a făcut și o demonstrație cu camere foto de mare finețe care filmează la un nivel mare de fps și se vedea cum la navigarea prin meniu se obține o viteză mai mare și un nivel de răspuns mai rapid în 4.1 Jelly Bean.

2. Introducerea de text predictiv la un nivel mai bun prin tastatura qwerty touch – o altă chestie de finețe. Din start vor fi susținute mai multe limbaje, vreo 40 la număr, sper că nu mă înșel.

3. Recunoaștere vocală și search prin voce – și aici vorbim de un upgrade. S-a ales o soluție care funcționează și offline. Nu doar dacă ai conexiune la internet precum Siri.

4. Notificările aduc mai multă informație și dimensiunile lor cresc, noroc că pot fi personalizate și mărite sau micșorate de la caz la caz. Se poate opta ca nicio notificare să nu mai fie afișată, dacă se dorește asta.

5. Interfață mai bună pentru camera foto. Selectarea fotografiei care place se face mult mai ușor și printr-un singur gest swipe se poate șterge exemplarul nedorit.

6. Android Beam pentru distribuirea de fișiere către device-uri audio compatibile;

7. Google Now – agregator pentru informațiile oferite de către Google prin multitudinea de servicii pe care le oferă la ora actuală;

8. Widgets ce pot fi redimensionate – devin mai uzuale pe display-uri de dimensiune generoasă precum cel de 5.3 inch al lui Galaxy Note sau 4.8 inch la Galaxy S III.

9. Google Maps devine și mai inteligent. O serie de add-on0-uri noi care completează serviciul în genul Traffic, Flights.

Primele telefoane care vor primi Android 4.1 Jelly Beam vor fi Samsung Galaxy Nexus, Samsung Nexus, Motorola Xoom și se adaugă tableta Google Nexus 7 ce-l primește din fabrică. Update-ul va veni OTA – Over-the-Air.

Un PDK urmează a fi disponibil către companiile ce joacă rolul de partener al Google în universul Android. Acest PDK va fi primit cu 2 – 3 luni înainte de lansarea oficială a unui update și va permite ca device-urile companiilor respective să primească cel mai nou release Android într-o perioadă de timp mai scurtă.

Google Play va primi posibilitatea de a achiziționa filme și emisiuni TV pe lângă cărți, muzică, închiriere de filme și aplicații. Pentru dezvoltatori de aplicații se oferă: APK Expansion File, grafice detaliate pe partea de statistică, training privind Android și modul în care funcționează.

Update-urile de aplicații se vor face într-un mod inteligent sau așa-numitul Smart App Updates. Se va înlocui doar porțiunea de cod ce a fost schimbată și nu ca acum, întreaga aplicație.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.