Sony Xperia sola – review

31/07/2012

Sony a cumpărat participația Ericsson din joint-venture-ul japonezo-suedez. Telefoanele din seria Xperia lansate în 2012 au alte linii de design și nu mai merg pe linia inaugurată în 2011 de către Xperia arc, Xperia neo. Avem linii drepte, design rectangular. M-am convins de asta după ce ne-au sosit Xperia sola și Xperia P la test prin quickmobile.ro.

Xperia sola costă 1.399 lei și poate fi găsit în culorile: alb, negru și roșu. Varianta primită de noi era pe roșu.

Să vedem care-i sunt datele hardware înainte de a porni și analiza noastră detaliată:

Smartphone Sony Xperia sola
Ecran LED-backlit LCD de 3.7 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 16.7 milioane culori și 265 ppi, rezistent la zgârieturi
Procesor NovaThor U8500 dual-core la 1 GHz
Memorie 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare din care 5 GB disponibili, microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400 MP
Sistem de operare Android 2.3 Gingerbread și este planificat a primi 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, LED flash, autofocus, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, 3D sweep panorama, stabilizare de imagine, filmează la 720p cu 30 fps, autofocus continuu, fără cameră frontală
Baterie 1.320 mAh
Greutate 107 gr.
Grosime 9.9 mm

Xperia sola poate fi considerat un smartphone solitar, unul dintre puținele telefoane Android sub 4 inch cu procesor dual-core la 1 GHz. Îmi vine în minte doar Xperia U și Galaxy Ace 2. Procesorul de pe Xperia sola, Xperia P, Samsung Galaxy Ace 2 și Samsung Galaxy Advance face parte dintr-un parteneriat între compania japoneză și Samsung. Și acceleratorul grafic – Mali-400 MP este folosit pe fiecare model în parte.

Pare a fi un smartphone care se adresează celor care vor performanță, dar și un telefon compact care să fie ușor de folosit, strecurat în buzunar, manevrat, un plus de ergonomie față de smartphone-urile de peste 4.3 – 4.5 inch. Vom vedea dacă Xperia sola reușește să se descurce decent și să realizeze dezideratul mai sus enunțat.

Design

Începem de la cutia în care vine smartphone-ul din seria Xperia prezentat în martie 2012 la nivel internațional. Ambalajul este micuț, dreptunghiular. În partea frontală au pus o imagine cu Xperia sola pe roșu, iar pe spate scot o serie de aptitudine ale sale în evidență: Bravia Engine la display, xLOUD la sunet, certificarea DLNA pentru transfer de fișiere între telefon și un TV compatibil cu această tehnologie, filmează la 720p, procesor dual-core la 1 GHz, 3.7 cm în diagonală la display sau 9.4 cm dacă transformăm, NFC pentru efectuarea de tranzacții / plăți cu telefonul mobil, un portofel virtual.

Numele de cod sub care mai este cunoscut – Sony MT27i. Deschideți cutia și dați de telefon în partea dreaptă. Sub el se află accesoriile: bateria de 1.320 mAh, încărcătorul cu adaptor pentru România, cablu microUSB – USB 2.0 cu rol în alimentarea telefonului cu energie cât și în conectarea la calculator, 2 plasturi NFC, diverse manuale – abundă în materiale din acest punct de vedere, căștile clasice Sony pe jack de 3.5 mm.

Îl iei în mână și primul aspect negativ ți-l dă carcasa din plastic, unul de o calitate îndoielnică. Plus că nu dă un grip cât de cât și ai impresia că îți va aluneca din mână. Are forme rectangulare, unghi de 90 de grade la colțurile sale, foarte puțin rotunjite. Display-ul pare a fi montat deasupra telefonului cu o muchie proeminentă la bază care evidență această alegere a Sony.

Se vede clar că vorbim de o altă filozofie de design, au abandonat liniile rotunjite de la baza ca la Xperia arc, Xperia Neo & Neo V. Nu pot să spun că Xperia sola îmi place, vorbim de o alegere subiectivă. Nu-i un telefon urât, dar nici nu dă un feeling foarte plăcut. Mă așteptam mai mult de la Sony.

Conectorul microUSB din partea dreaptă sus a fost dispus în mod ciudat, zici că nu are nicio legătură cu telefonul. La baza ecranului se află trei butoane capacitive, urmează o diferență de nivel și acolo dați de logo-ul Xperia. Din cauza soluției alese la bază pare a fi mai mare decât un smartphone cu display de 3.7 inch.

Capacul bateriei oferă acces la baterie, slotul normal pentru cartela SIM – din ce în ce mai rar, majoritatea smartphone-urilor de top s-au reorientat spre microSIM, slotul pentru microSD de până la 32 GB. Fabricat din plastic, se îndepărtează ușor, se pune la fel de ușor. Baza telefonului pe spate aduce boxa care ne oferă sunetul cu tehnologia xLOUD. Acolo au ales să utilizeze metal.

Telefonul se simte bine în mână, se manevrează cu ușurință. M-am și obișnuit cu telefoane mai mari și am ajuns a le aprecia pe cele mai micuțe, care pot fi folosite fără nicio problemă și cu o singură mână. Culorile sunt plăcute ochiului, materiale decente cu excepția plasticului de la capacul bateriei care nu mi-a plăcut. Nu-i rău ca aspect ci doar ca feeling și mai ales după o utilizare mai îndelunagtă. Majoritatea aleg să se orienteze spre plastic pentru că la carcasele din metal apar problemele în mod invariabil legat de Wi-Fi și semnalul în 3G, GSM. Nici sigla celebră de la Sony Ericsson pe verde nu-i implementată adecvat, zici că este pusă acolo pe spate la nimereală.

Ecran și sunet

Integrează un display de 3.7 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, de tip capacitiv, 16 milioane culori, multitouch și recunoaște până la 4 atingeri simultan, rezistent la zgârieturi. Ecranul dispune de o tehnologie specială numită Floating Touch care permite spre exemplu în browsing să selectezi între mai multe linkuri și degetul să nu atingă ecranul prea puternic. Sony a oferit SDK-ul pentru această facilitate și pe termen lung înseamnă că un astfel de telefon cu floating touch display poate fi folosit și cu mânuși. Observați cum un neajuns al telefoanelor cu display capacitiv este înlăturat de către ingeniozitatea inginerilor Sony. Păcat că meniul telefonului nu are această tehnologie în mod nativ, poate la portarea Android 4.0 să se schimbe ceva.

Marginile ecranului sunt negre. În partea superioară, exact deasupra display-ului se află logo-ul Sony. Ecranul pare a fi montat deasupra telefonului, se observă o cădere la nivel spre baza telefonului. O soluție ceva mai puțin evidentă este și la HTC Desire V, telefon care la fel are un ecran de 3.7 inch.

La baza ecranului se află trei taste capacitive / senzitive cu rol de Back, Home și customizarea ecranului de start. Și aici mi-aș dori să văd virtual touch ca la Galaxy Nexus în dauna butoanelor capacitive care de multe ori sunt atinse din greșeală.

Se vede ok cu luminozitatea la maxim. Suferă în spațiile deschise cu lumină puternică, efectul de oglindă devine stresant. I-aș da notă foarte bună la interior, culori plăcute, naturale, dar la exterior sub acțiunea razelor Soarelui devine mediocru.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spatele telefonului, la bază, acolo unde au ales să fabrice carcasa din metal. Integrează xLOUD care amplifică volumul difuzorului. Se aude destul de puternic, cu ceva bass care se transformă și în vibrații resimțite în carcasa telefonului. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus pe lateral, în partea superioară, în colțul din stânga. Căștile sunt clasice, negre. Se aud foarte bine, mult bass, calitate audio de top și asta ca urmarea tehnologiei patentate de către Sony și implementată în Xperia sola. O adevărată plăcere să asculți muzică în căștile lui sola. Aș zice că rivalizează aproape de la egal la egal cu Beats Audio de pe telefoanele HTC.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Cum spuneam și la începutul reviewului se situează printre puținele telefoane Android cu procesor dual-core și display sub 4 inch. Aduce NovaThor U8500 dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, 5 GB spațiu de stocare în mod real din cei 8 GB puși pe smartphone, microSD slot de până la 32 GB la care ai acces dacă deschizi capacul bateriei, Mali-400 pe post de accelerator grafic.

Ca și hardware promite multe și la capitolul performanță veți vedea o suită de teste de benchmark și se pot face comparații cu alte telefoane dual-core din  segmentul middle-level unde Xperia sola se încadrează fără probleme.

Sistemul de operare pe care-l rulează Xperia sola – 2.3.7 Gingerbread cu promisiunea Sony că vor porta Android 4.0 Ice Cream Sandwich în viitorul apropiat. Update-ul ar trebui să se facă via OTA. Am făcut search de mai multe ori cu speranță că poate pun 4.0 pe el, dar îmi spunea constant că sunt la zi cu software-ul. Ar trebui ca în Q3, adică în această perioadă / aceste zile să primească 4.0 ICS. Nu vor fi prea multe schimbări la nivel de interfață, unde vor porta interfața – UI – lor. Ar fi fost bine dacă primea 4.0 în mod nativ, încă de când îl deschizi din cutie. Prespun că sunteți la curent cu polemica din jurul update-urilor Android, portarea lor care se face târziu, etc. Apropo, Xperia sola va primi 4.0 ICS, dar nu știm nicio vorbă legată de 4.1 Jelly Bean care a debutat deja pe câteva telefoane și tablete din seria Nexus.

Cu aplicațiile stoc pe el + câteva teste de benchmark au obținut valorile de mai jos:
a. Pornește în 22 de secunde;
b. Se oprește în 1 – 2 secunde.

După ce l-ai pornit și ți-a afișat ecranul de start poți intra direct prin meniu, aplicații, nu are lag. Sunt cinci ferestre pe ecranul de start și acestea pot fi customizate cu aplicațiile sau widgeturile dorite, utilizate mai des / mai importante.

Aplicațiile sunt pe câte 4 rânduri și 4 coloane. Navigarea prin aplicații se face printr-un swipe lateral. Sunt grupate în ordinea alfabetică. I-am dat update la 17 aplicații la un moment dat și mi-a plăcut că nu s-a blocat. Captura de ecran se face ușor. Apeși tasta de power puțin mai lung și îți apare o listă cu opțiuni: Mod silențios, Mod Avion, Întrerupere alimentare, Efectuare captură de ecran.

Dintre aplicațiile găsite pe smartphone în setarea de bază, din fabrică:

– AAstocks – date cu caracter financiar;
– Ajutor – un Help împărțit pe diverse categorii;
– Alarmă, Album 3D – pentru fotografiile făcute cu 3D sweep panorama;
– Aparat foto – interfața pentru camera foto, Aparat foto 3D, Astro File Manager – manager al fișierelor de pe telefon,
– Browser, Calculator, Calendar, Căutare vocală, Căutați – Google Search, Ceas, Cronometru, Descărcări – fișiere descărcate pe smartphone;
– Dispozitive conectate – share mai facil de fișiere via bluetooth, DLNA, EA Games – secțiune cu jocuri de la celebrul dezvoltator, Econ. energie, client de mail, Etichete – pentru a activa funcția NFC, Evernote, Flash Player Settings, Galerie, Ghid de configurare, Gmail, Google Talk, Google+, Hărți, Latitude, Local, Magazin Play, Manager LiveWare, McAffee Security, Google+ Messenger;
– Muzică, Muzică și clip video, Navigare, NeoReader – citește QR code-uri, OfficeSuite, Ora pe glob, Persoane de contact, PlayNow – download de aplicații, muzică, etc;
– Radio FM, Recomandări, Mesaje, Setări, Știri și meteo, Telefon, Temporizator, Timescape, TrackID, Update center, Wisepilot, YouTube.

Se mișcă relativ fluent când rulează aplicațiile din Google Play, parcă mă așteptam la un plus de viteză, spre exemplu în browsing. Mi s-a părut a aduce mult software cu caracter inutil. Mai degrabă aș grupa o serie de aplicații într-un Sony Market, iar dacă utilizatorul este interesat să le descarce de acolo în telefonul propriu. Poate că pe viitor se vor gândi la o astfel de soluție, mult mai eficientă și eficace.

Trebuie spus și precizat clar că Android 4.0 va schimba experiența oferită de acest smartphone, o va schimba în sens pozitiv. Spre exemplu sunt sigur că vor fi elemente noi la aplicația pentru camera foto, fotografiile la un nivel mai bun, un răspuns mai rapid al smartphone-ului la comenzile date, etc. Până și testele de benchmark de mai jos vor fi diferite după ce Android 4.0 va fi instalat pe Xperia sola de la Sony.

Performanță

L-am supus la o serie de teste de benchmark și le găsiți mai jos. Sunt teste pe care le-am remarcat a fi utilizate și pe blogurile / site-urile de tehnologie din afara României. Vă recomand de fiecare dată să nu le luați ad litteram și să testați telefonul într-un spațiu în care este expus spre a vă forma o părere în mod pertinent.

Aplicație de test Sony Xperia sola
AnTuTu Benchmark 5499 puncte
Quadrant Standard 2231 puncte
NenaMark 1 51.7 fps
NenaMark 2 27.8 fps
Vellamo 850 puncte
BrowserMark 58.965 puncte
HTML5test cu browserul default 212 puncte

Conectivitate

Integrează 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, DLNA, bluetooth 3.0, NFC. Nu-i lipsește nimic. În partea superioară, pe lateral, veți da de jack-ul de 3.5 mm poziționat spre marginea din stânga. În lateral dreapta dați de portul microUSB, tasta pentru reglarea volumului și tastă dedicată pentru camera foto & video – punct pozitiv.

În lateral stânga regăsiți butonul de power pentru pornirea / oprirea telefonului cât și pentru blocarea / deblocarea rapidă a ecranului. La bază nu se află niciun conector. Au mers pe o dispunere aerisită, nu le-au aglomerat. Butonul de power, reglarea volumui, tasta pentru camera foto sunt din plastic, moale la atingere și nu le văd a fi rezistente în timp.

Cameră foto și video

Au pus multă tehnologie alături de senzorul de 5 Megapixeli pe lângă banalul LED flash și autofocus: geo-tagging, touch focus, stabilizare video, detectare a feței și a zâmbetului, filmează cu autofocus continuu la 720p cu 30 fps.

Aplicația camerei foto se deschide rapid, dispune de buton dedicat pe lateral dreapta. LED-ul flash este puternic și scoate fotografii de calitate și în condiții de întuneric. Când aplicația este deschisă dați pe laterala stângă a ecranului de
– Alegere mod: Normal, Panorama 3D cu balans ap. foto, Panorama 3D cu balans multiunghiular, Panorama balansând aparatul foto;
– Mai multe situații între care să alegi în funcție de condiile în care se fotografiază: Dezactivat, Peisaj, Portret nocturn, Sport, Potret, Situație nocturnă, Plajă și zăpadă, Petrecere, Document;
– Setare Expunere între +2 și – 2;
– Setare LED flash: Automat, Bliț de umplere, Atenuare ochi roșii, Dezactivat;

În marginea dreaptă a ecranului la aplicația foto au fost poziționate:
– alegerea între modul foto și video;
– buton virtual touch pentru declanșare fotografie sau filmare;
– acces spre galeria foto.

Tasta capacitivă pentru customizarea ecranului de start te duce către o altă zonă de setări, mai complexă. Se poate seta rezoluția fotografie:
– 5 Megapixeli 4:3;
– 3 Megapixeli 16:9:
– 2 Megapixeli 4:3;
– 2 Megapixeli 16:9.

De aici se setează temporizatorul: la 10 sau 2 secunde, Detectare zâmbet și am rămas uimit când și aici am dat de alte setări: Zâmbet larg, Zâmbet normal, Zâmbet discret. La focalizare se poate alege între Focalizare auto, unică, detectare față, focalizare la atingere, focalizare auto multiplă, Infinit. La ISO cuprinde valorile: 100, 200, 400 și 800. Mai sunt câteva opțiuni, dar vă las să le descoperiți singuri.

Vom reveni cu o galerie foto completă făcută cu Xperia sola. Și mai multe fotografii decât cele de mai jos sau din galeria foto de la finalul review-ului. Aceste sample-uri foto nu sunt modificate în niciun fel, doar redimensionate spre a fi uploadate la o dimensiune mai rezonabilă pe site.

Autonomie

Bateria de 1.320 mAh nu sună promițător. L-am utilizat în mai multe zile și am remarcat că trece cu brio la testul unei zile, dar în condițiile standard: 3G, Wi-Fi și gaming – fără o utilizare intensivă. Ar fi putut să-i pună o baterie mai mare în mAh care s-ar fi regăsit și într-o autonomie ceva mai serioasă. Avea potențial, deși vorbim de un smartphone dual-core cu apetit serios pentru consumul de energie. Ar fi trebuit să-l ajute display-ul cu o suprafață mai redusă de 3.7 inch față de smartphone-urile dual-core de top care au peste 4.3 inch. Nu este cazul, Xperia sola este în rând cu ele. Am remarcat o răcire mai bună, nu se încălzește foarte tare și asta înseamnă că nu se pierde foarte multă energie.

Concluzii

Xperia sola este un smartphone interesant, o opțiune de luat în seamă pentru segmentul middle-level. Are o sumă de puncte tari și slabe, Sony este departe în a oferi un smartphone complet. La acest telefon, cum semnalam la un moment dat, va fi o schimbare majoră după portarea Android 4.0, se vor schimba multe și punctele forte & slabe de mai jos nu se vor mai regăsi în această formă pe smartphone, cu unele excepții – cele legate de design, display.

Puncte forte
– compact – 3.7 inch, greutate în jurul a 100 de gr.;
– sunet de calitate cu tehnologie xLOUD de la Sony;
– procesor dual-core, performanță multă pentru un smartphone de 3.7 inch;
– display cu floating touch, SDK pus la dispoziție de către Sony și aplicații interesante așteptate;
– cameră foto cu multă tehnologie încorporată și rezultate pe măsură;
– autonomie decentă.

Puncte slabe
– capacul bateriei dintr-un plastic care dă un feeling neplăcut;
– display care în bătaia razelor solare oferă efectul de oglindă care se dovedește deranjant;
– sistem de operare cu multe aplicații care nu folosesc la nimic și nici nu poți scăpa de ele decât prin custom ROM care te lasă fără garanție;
– tastatură qwerty touch puțin cam înghesuită, mult spațiu neutilizat în mod optim;
– fără cameră frontală care s-ar fi dovedit utilă în apelurile video;
– preț ceva cam mare în raport cu ceea ce oferă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.