ASUS Transformer Infinity TF700T – review

02/08/2012

Am primit la test și cea mai interesantă și puternică tabletă Android a momentului – Transformer Infinity TF700T. Pe unele site-uri și magazine online a fost numită Transformer Prime. Numitorul comun în denumire este codul – TF700T.

Tableta ASUS pare a fi o tabletă ASUS Transformer Prime TF201 cu o mare schimbare – display-ul. Acesta primește o nouă rezoluție de 1920×1200 pixeli. Este și prima tabletă cu display full HD din țara noastră. Se merge pe linia inaugurată de Transformer Prime care a fost prima tabletă cu Tegra 3 și Android 4.0 pe plan local. Prime TF700T a debutat la CES 2012 din Las Vegas.

A durat ceva timp până a intrat în stocurile magazinelor din România, de pe la sfârșitul lui iunie 2012 și sper să nu mă înșel. Am observat că momentan nu este în oferta eMAG care cred că se află pe final de stoc la TF201. TF700T reprezintă vârful de gamă al ASUS și al tabletelor Android în țara noastră și nu numai. Or să mai vină și alte tablete cu display la 1920×1200 pixeli: Huawei Mediapad 10 FHD, alta de la Acer, dar am o îndoială că se vor ridica dincolo de TF700T la fel cum a fost greu concurenței să depășească versatilitatea primului ASUS Transformer.

ASUS a învățat la Transformer Pad Infinity TF700T din experiența Transformer Prime și acum nu mai sunt acele probleme cu conexiunea Wi-Fi și semnalul GPS. Au apelat la un artificiu – o bandă în partea superioară, pe spate, un loc în care nu mai este prezent spatele metalic și fluxul de date circulă fără probleme.

Să vedem care sunt specificațiile tehnice pentru Transformer Pad TF700T și urmează analiza detaliată:

Tabletă ASUS Transformer Infinity TF700T
Ecran Super IPS+ de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, 16 milioane culori, multitouch și recunoaște până la 10 atingeri, protejat cu Corning Gorilla Glass, 224 ppi și interfața ASUS Waveshare
Procesor NVIDIA Tegra 3 quad-core la 1.6 GHz
Memorie 1 GB RAM, 32 / 64 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 25 Wh
Greutate 598 gr.
Grosime 8.5 mm

Design

Începem cu ambalajul în care vine tableta. Este similar cu cel de la celelalte tablete ASUS. Încearc să se individualizeze de aici, cutie neagră cu tabletă pusă pe capac. În interior dați de tabletă și încărcător cu cablul de conectare la PC. Tastatura suplimentară merge pe linia inaugurată de tabletă la cutie, mai subțire. La tabletă este simulată tastatura suplimentară la exterior, iar la tastatură este tabletă desenată ca idee. Se vede o legătură între cele două încă de la cutiile în care sosesc. Pe lângă tabletă, încărcător și cablu mai sunt și manualele de instrucțiuni.

De când iei tableta în mână pentru prima dată te uimește prin grosimea redusă – 8.5 mm, corp metalic, finisările plăcute, atenția la detalii. Nu se oferă acces la baterie, dar nu știu nicio tabletă care face asta. Se observă că au ales o altă formă, tableta este mai lungă și mai puțin lată, zici că-i un dreptunghi cu colțurile puțin rotunjite.

Ecranul are logo-ul ASUS stilizat în partea stângă sus, mai dați de el și pe spatele metalic al tabletei. Marginile display-ului sunt pe negru ca să te concentrezi mai mult asupra conținutului afișat. Fiind mai lungă a ajuns a fi și mai ușor de folosit în mod portrait. Ajungeam fără probleme la tastatura qwerty touch, la Noul iPad nu reușești și asta în contextul în care are 9.7 inch la display și nu 10.1 ca la TF700T.
Nu i se poate reproșa nimic la design, o tabletă premium care-și menține impresiile pozitive de prima dată când o iei în mână, dar și după o utilizare îndelungată. Mi-aș permite să critic doar zona cu orificiile pentru tastatura suplimentară. Acestea strică într-un fel conceptul device-ului, dar sunt un compromis necesar spre a obține plusul de versatilitate și de autonomie dat de accesoriul respectiv.

TF700T poate fi considerat a fi o tabletă evoluată față de precedentele generații, au învățat din Transformer Pad și Transformer Prime și acum ne propun un device mai complet ca design, utilizare.

Ecran și sunet

Aici este marea schimbare față de Transformer Prime – un display de 10.1 inch de tip Super IPS+ cu rezoluție 1920×1200 pixeli. De când îl pornești ajungi a fi uimit de nivelul de detalii încorporat. Are mai multe moduri între care poți alege a folosi tableta.

Unghiul de vizualizare este bun, deși în majoritatea cazurilor te vei uita la tabletă dintr-o poziție perpendiculară pe ecranul tabletei. Punctează serios la luminozitate. Cu setările la maxim te impresionează, dar și când vei trage la o privire la managementul consumului de energie al bateriei vei remarca că pe primul loc se află display-ul și procentele scad rapid. De aceea sunt și mai multe setări ce pot fi făcute display-ului spre a mări autonomia, se va face un compromis legat de luminozitate.

Un display de o asemenea profunzime consumă foarte multe resurse, bateria este pusă la muncă. Apple a fost nevoit să aducă o baterie dublă în mAh la ultima lor tabletă, peste 11.000 de mAh și se încălzește foarte tare. ASUS are un atu în tastatura dock suplimentară. Un ASUS Transformer nu este complet fără această opțiune. Îi aduce versatilitate, aspect de netbook, tastatură qwerty fizică, dar și un plus de autonomie sesizabil. Te scoate dintr-o încurcătură.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate. Aduce un volum puternic, clar, cu relativ puțin bass. Nu se transimit vibrațiile în device. Dispune și de jack de 3.5 mm, dar în pachet nu dai și de o pereche de căști. Va trebui să le achiziționați separat.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Aduce Tegra 3 quad-core la 1.6 GHz, frecvență mai mare decât la TF300 sau TF201. Procesorul funcționează la 1.6 GHz în quad-core și 1.7 GHz în single core. Pe lângă procesorul NVIDIA mai dați de 1 GB memorie RAM, 32 sau 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Observați că nu există o versiune intermediară de 16 GB și din start se pornește de la 32 GB + microSD-ul se ajunge la 64 GB. Tastatura dock dispune de un slot pentru cardurile SD care se dovedește de mare ajutor când trebuie să pui pe web imaginile făcute cu aparatul foto.

Rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich peste care s-a pus interfața ASUS Waveshare. Mi se pare a fi o interfață mult mai puțin intruzivă decât TouchWiz spre exemplu. S-a mizat pe simplitate, ușurință în utilizare. Tableta ASUS  se mișcă excelent în browsing, rulează fără probleme orice aplicație din Google Play. Va fi o adevărată plăcere să te joci pe Transformer Infinity TF700T și mai ales dacă jocurile respective sunt optimizate pentru rezoluția sa de 1920×1200 pixeli + Tegra 3 și al său accelerator grafic ULP GeForce care promite mult cu cele 12 nuclee ale sale. NVIDIA a prezentat o serie de jocuri pentru Tegra 3 prin iunie 2012 și în viitorul apropiat ar trebui să le găsim în Google Play.

Există și o aplicație numită Tegra Zone care o găsiți și pe tableta ASUS TF7007 care vă ține la curent cu noutățile legate de jocurile pentru Tegra 3, faza de dezvoltare.

Dați de toate aplicațiile specifice unui tablete Android, acces la aplicațiile din Google Play – peste 500.000 / satisfac toate gusturile. Din păcate nu sunt prea multe aplicații optimizate pentru ce știe să facă acest device, dar dacă optezi pentru un Transformer Infinity, alegi viitorul. Vei avea surpize plăcute în următoarele luni de zile.

Această tabletă va primi Android 4.1 Jelly Bean în viitorul apropiat. A fost promisiunea ASUS și s-au ținut de cuvânt, de fiecare dată. ASUS Transformer a făcut pasul mereu foarte repede de la 3.0 HoneyComb la 3.1, 3.2 și la 4.0 Ice Cream Sandwich. Transformer Prime a primit Android 4.0 din ianuarie 2012 fiind printre primele device-uri Android cu acest sistem de operare alături de Samsung Galaxy Nexus și Samsung Nexus S.

Performanță  

Am realizat o serie de teste de benchmark pe care de obicei le găsiți și pe site-urile / blogurile de tehnologie din dot com. Rezultatele sper să fie edificatoare pentru cei pasionați de astfel de aplicații:

Aplicație de test ASUS Transformer Infinity T700T
AnTuTu Benchmark 11.930 puncte
Quadrant Standard 5040 puncte
NenaMark 1 58.9 fps
NenaMark 2 39.8 fps
Vellamo 1585 puncte
BrowserMark 103.033 puncte
HTML5test cu browserul default 275

Conectivitate

Un mare minus este lipsa 3G. În rest aduce Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot. În modul landscape, în partea superioară dați de butonul de power cu rol în deblocarea display-ului touch și cel pentru reglarea volumui. În lateral dreapta se află slotul pentru microSD de până la 32 GB, jack de 3.5 mm. Tot în landscape, dar la bază găsiți cele două locașe în care se face fixarea și prinderea tastaturii auxiliare + mufa pentru încărcătorul tabletei, una făcută special de ASUS. În stânga nu se află niciun conector.

Conectivitatea lui ASUS TF700T este suplinită de o tastatură dock ce aduce un slot pentru cardurile SD, USB 2.0, acumulator ce conferă o autonomie suplimentară, tastatură qwerty fizică, touchpad. La nevoie se transformă într-un mini-notebook cu un super display de 10.1 inch și o rezoluție de 1920×1200 pixeli ce face majoritatea laptopurilor să se rușineze, multe dintre ele rămânând cantonate la 1366×768 pixeli.

Cameră foto și video

Senzor de 8 Megapixeli, filmează la 1080p, autofocus, LED flash. Mi se pare impropriu a fotografia cu o tabletă de 10.1 inch, dar rămân uimit de fiecare dată și pe la evenimente când o tabletă este folosită pe post de aparat foto. Vă las cu câteva fotografii făcute cu ASUS TF700T, nu este atuul său, dar se descurcă binișor la fotografiile de aproape sau în aer liber când luminozitatea nu este prea pronunțată.

Autonomie

Depinde de modul pe care-l folosești. Poți alege între mai multe moduri de utilizare presetate de la economic la performanță. Am folosit modul Performat, conexiune via Wi-Fi. Țin să spun că nu m-a impresionat la autonomie. Noroc că o ajută și tastatura auxiliară dacă ai un drum mai lung.

Concluzii

Dacă vrei cea mai bună tabletă Android din România la ora actuală, TF700T este răspunsul și soluția pentru tine. Uimește prin prisma designului slim cu materiale de calitate, putere de procesare, dar și prin display-ul foarte luminos cu un nivel al detaliilor incredibil de mare.

Să vedem care ar fi punctele forte și cele slabe:

Puncte forte
– design slim, look premium, materiale de calitate, finisaje bine puse la punct;
– display luminos cu un nivel al detaliilor ce uimește de la bun început;
– promisiunea că va primi Android 4.1 Jelly Bean în viitorul apropiat;
– interfața Waveshare UI puțin intruzivă, hardware performant, spațiu de stocare considerabil de la versiunea de bază – 32 GB + microSD de până la 32 GB + slot SD în tastatura auxiliară + USB 2.0 pe care poți pune un stick;
– versatilitate mare dață de tastatura suplimentară care-i împacă și pe cei care vor o tastatură qwerty fizică

Puncte slabe:
– prețul ceva cam mare;
– autonomia fără tastatura dock suplimentară;
– camera foto care nu se descurcă prea bine când lumina este puternică sau în fotografiile la interior.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.