ASUS VivoTab RT – review

01/11/2012

În ultimă săptămână am avut ocazia să  testez o tabletă ASUS cu Windows RT, VivoTab RT. Am văzut că în review-urile românești s-au folosit tot felul de variații ale lui VivoTab – ASUS Vivo Tab, ASUS Vivotab. Denumirea oficială este ASUS VivoTab RT, aceasta ar trebui regăsită și în magazinele online. O primă problemă uite că a fost rezolvată. Glumesc.

Microsoft a lansat Windows 8 în urmă cu câteva zile. Au gândit din timp o versiune a Windows 8 pentru ARM, procesoare ce sunt întâlnite la majoritatea tabletelor cu Android cât și a smartphone-urilor de top din prezent. Aș zice că au cotă de piață de 99%. Nu aveau cum să nu ia în calcul această piață și au pregătit Windows RT care-i derivat din Windows 8 și care are legături la nivel de kernel cu Windows Phone 8. Astfel și compania cu sediul în Redmond ne propune un ecosistem complet pe telefon, tabletă și PC sau notebook.

Speranțele lui Steve Ballmer erau ca trioul: Windows 8, Windows RT și Windows Phone 8 să le aducă minim 400 de milioane device-uri într-un an de zile de la lansare. Au dat 4 milioane de upgrade-uri și licențe Windows 8 în câteva zile. Windows 7 a fost instalat în primul an pe 179 milioane device-uri, în prezent sunt peste 1.25 miliarde PC-uri cu soft de operare Microsoft. Planurile sunt mărețe și depind într-un fel și de Windows RT.

O tabletă cu Windows RT și procesor ARM ar trebui să fie mai ieftină decât una cu Windows 8 pe arhitectură x86 de la Intel. Toate tabletele cu Windows RT au sistemul de operare inclus cât și Office preinstalat.

ASUS a prins experiență de la seria de tablete cu Android. Au fost printre cei mai apreciați, tablete convertibile cu tastatură ce include și o baterie auxiliară plus o conectivitate mai mare, autonomie remarcabilă.

Dovada că sunt pe drumul cel bun a fost poziționarea pe locul IV în prima jumătate de an din 2012 ca număr de tablete comercializate după Apple cu iPad, Samsung cu o ligă întreagă de tablete Android, Amazon cu al său Kindle ieftin. Parteneriatul cu Google s-a dovedit de bun augur, tableta Google Nexus 7 primit multe review-uri pozitive și a ajuns a fi comercializată în peste 1 milion de unități pe lună, în versiunile de 8 și 16 GB. Acum urmează din 13 noiembrie să debuteze Google Nexus 7 de 32 GB și cel de 32 GB cu 3G, primul la 1299 lei și al doilea la 1499 lei. Pot fi precomandate și în România.

ASUS VivoTab RT reprezintă colaborarea dintre Microsoft pe partea de software și ASUS în ce privește hardware-ul. Voi încerca a face un review cuprinzător în care să dezbatem punctele importante, să descoperim cât de matur sau imatur este Windows RT la lansarea sa comercială.

Să parcurgem specificațiile hardware pentru ASUS VivoTab RT:

Tabletă ASUS VivoTab  RT
Ecran Super IPS+ LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, 155 ppi, protejat cu Corning Fit Glass rezistent la zgârieturi, unghi de vizualizare la 178 grade, luminozitate de 600 nits
Procesor Tegra 3 la 1.3 GHz, quad-core
Memorie 2 GB RAM, 32 sau 64 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Windows RT
Conectivitate 3G cu viteze la nivelul HSPA+ și 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, NFC, jack de 3.5 mm, microHDMI
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 25 Wh Li-Polymer și autonomie de până la 9h, baterie și în tastatura dock de 22Wh și împreună se poate ajunge la 16h ca autonomie de utilizare
Greutate 525 gr.
Grosime 8.3 mm

Trebuie să facem și un pic de etimologie a termenului VivoTab care se trage din limba latină, Vivo – a trăi, va fi un termen ce va însoți toate tabletele ASUS cu Windows 8.

Design

Dacă achiziționați și tastatură de tip dock cu baterie inclusă veți primi două cutii, ambele pe aceeași temă, mă refer la desenele de pe ele. Sunt câteva informații pe exterior. În cutia tabletei dați de device, manual cu instrucțiuni, cablu USB 2.0 și port proprietar ASUS, încărcător cu mufă USB 2.0. Ultimele două se transformă în încărcător, iar cablul de sine stătător permite conectarea tabletei la PC, fiind tableta RT cu 3G am primit și un bold sau agrafă cu care se scoate slotul pentru SIM. Apropo, funcționează cu SIM normal și nu cu microSIM. Se observă atenția la detalii încă de la acest nivel.

Vorbim de cea mai ușoară tabletă de 10.1 inch – 525 gr. când majoritatea se duc spre 600 gr. și de una dintre cele mai subțiri, 8.3 mm. Acestea ar fi primele elemente cu care intri în contact. Se observă și finisarea de calitate, materiale plăcute. Pentru a obține această greutate scăzută s-au folost tehnologii noi precum Nano Molding Technology ce permite obținerea unui material compozit prin combinarea plasticului cu aluminiul. Ar mai fi și ASUS TruVivid Technology de care voi discuta la capitolul următor.

Ecranul de 10.1 inch este înconjurat de o muchie neagră, spatele tabletei a fost fabricat din metal cu o porțiune generoasă din plastic striat ce dă un grip mai bun și unde presupun că au dispus Wi-Fi-ul, partea de 3G.

Logo-ul ASUS este abia perceptibil în partea stângă sus, butonul capacitiv cu simbolul Windows 8 a fost poziționat central, roul său este de a te duce în meniul de start din Windows RT, la fel ca și simbolul similar de pe tastatura dock când aceasta este cuplată.

Știți că tabletele sau telefoanele făcute complet din metal ar avea unele probleme dacă fantele lăsate libere prin care se face conexiunea de date ar fi acoperite de mână, așa-numitul death grip. ASUS a avut unele probleme cu modem-ul GPS și partea de Wi-Fi la prima generație Transformer Prime și de atunci au ales să aibă o porțiune a tabletelor din plastic spre a preîntâmpina o conexiune de date via Wi-Fi, 3G, GPS mai slabă.

Pe spate dați de un alt logo ASUS metalic dispus central, senzorul camerei de 8 Megapixeli cu LED flash. Materialele alese mi-au dat impresia de rezistență în timp și la zgârieturi. Plus că impresia de tabletă ușoară s-a menținut de-a lungul celor șapte zile în care am avut ocazia să o utilizez.

ASUS VivoTab RT este o tabletă premium cu un design elegant, o adevărată plăcere să o utilizezi zilnic. Tastatura dock a fost, între ghilimele, subțiată față de tastaturile similare de la tabletele Android ale ASUS. Numele său complet este ASUS VivoTab RT Mobile Dock. Modalitatea de conectare între tastatura dock și tableta este diferită acum față de ce ne oferea ASUS pe alte tablete ale sale, există un lăcaș pe tableta care atunci când este apăsat permite detașarea tabletei de tastatură. Cuplarea se face simplu prin poziționarea corectă a tabletei pe cantul dedicat de pe tastatura dock. Vorbim de o soluție mai practică și care dă mai bine, un plus de eleganță și aici.

Ecran și sunet

Multă tehnologie în spatele display-ului Super IPS+ de 10.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. Marginile ecranului sunt negre, ușor lucioase, adună amprentele ca mai toate tabletele din piață. Luminozitatea ajunge până la respectabila valoare de 600 nits, unghi de vizualizare larg de 178 grade,

ASUS TruVivid Technology aduce un display mai subțire, contribuind la cei doar 8.3 mm grosime ai device-ului. Tehnologia multi-touch reprezintă combinarea cel puțin 4 straturi, două de sticlă, OCA – Optically Clear Adhesive peste LCD și un spațiu de aer între ele. ASUS TruVivid Technology reprezintă o soluție mai simplă, un singur strat de sticlă laminat. Partea de multi-touch vine direct deasupra sticlei Corning Fit Glass ce oferă rezistență la zgârieturi.

Luminozitatea display-ului este în general de 400 nits, dar există un mod denumit Super IPS+ Outdoor ce urcă până la 600 nits și permite vizualizarea în condiții optime și când luminozitatea mediului ambiant este mai mare.

Și acum să trecem din domeniul cifrelor spre cel al impresiilor. Ecranul impresionează prin luminozitate, răspunsul prompt pe care-l dă comenzilor. Touch-ul a fost implementat excelent și se vede asta și în modul Desktop când ai față interfața similară cu cea de la Windows 7, neoptimizată pentru touch ca ecranul de start din Windows RT sau Windows 8.

Sunetul are certificarea SonicMaster, sunt două boxe abia perceptibile vizual pe dreapta și stânga. Se aude tare, clar, calitate. Reglarea volumului se face de la o tastă dedicată dispusă pe lateral dreapta. Cele două boxe micuțe au dimensiunea de 15mmx11mm, o arie totală de 660mm². Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus lânga tasta de reglarea volumui, sunet oferit și aici pe o serie de căști de gaming de la Genius s-a dovedit de efect.

Hardware, sistem de operare și performanță

Începem cu câteva detalii: Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz, ULP GeForce pe post de GPU cu 12 nuclee de procesare, 2 GB memorie RAM, 32 sau 64 GB spațiu de stocare, slot pentru pentru microSD de până la 32 GB. Rezultă un spațiu de stocare maxim de 64 + 32 GB = 96 GB.

Windows RT a fost optimizat pentru o astfel de configurație hardware. Spun asta și pentru că toate tabletele cu Windows RT vor rula doar pe Tegra 3, nu va fi și un alt hardware pentru tabletele cu software-ul Microsoft. Doar cele cu Windows 8 și Windows 8 Pro vor funcția pe arhitectură Intel sau ce alți parteneri va mai include Microsoft de-a lungul timpului. Se procedează ca la Windows Phone 7 când toate telefoanele aveau CPU și GPU de la Qualcomm. Dacă tabletele cu Windows RT se vor dovedi de succes și cu priză la public se poate spune că NVIDIA a dat lovitura prin această exclusivitate.

Când lucrează toate cele patru nuclee de procesare se atinge frecvența de 1.3 GHz și în single core urcă la 1.4 GHz, în funcție de operațiile pe care le efectuează. Fiecare nucleu este independent și sunt folosite sau lăsate în stand-by în funcție de ce aplicații rulează pe tabletă, de aici și autonomia mai mare ce ajunge la combinația tastatură + tabletă la peste 15h. Hardware-ul este suficient de puternic pentru a rula jocuri cu o grafică bună, oferă fulx la 1080p la un HDTV când tableta este conectată.

Partea de CPU și GPU ne este cunoscută și de la diverse tablete sau telefoane Android, noutatea ar fi Windows RT, un Windows 8 optimizat pentru procesoarele ARM. Nu am sesizat nicio diferență la nivel de interfață între Windows 8 și Windows RT, doar că aplicațiile pentru Windows 8 (cele compatibile cu Windows 7, Vista, XP, etc) nu funcționează pe RT și trebuiesc compilate de către developeri de aplicații sau să pună o aplicație separată în Windows Store, un joc sau cine știe ce altă aplicație mai au ei în gând. Microsoft promite că Windows Store, noul market de aplicații, va fi populat serios în viitorul apropiat.

Avem celebrul ecran de start cu interfața Modern UI, era să folosesc vechiul termen de Metro care a fost abandonat pentru unul cu mai mare priză la marketing. Interfața este fluentă, place în utilizare. Printr-un gest swipe în dreapta dați de: Search, Share, Start, Devices, Settings – setările. La prima atingere pe Settings se oferă o serie de scurtături și informații vis-a-vis de rețeaua Wi-Fi la care tableta este conectată, volumul și nivelul său, luminozitatea display-ului, Notificările, Power – pentru oprirea tabletei, ce tastatură a fost presetată (are și pe cea pentru limba română inclusă).

Există și un buton virtual ce duce spre ecranul de start, poziționat pe marginea ecranului, central și la bază când o țineți în mod landscape. Navigația prin meniul aplicațiilor se face printr-un scroll cu degetele în lateral și când dați cu același gest în plan vertical apar detaliile, meniul, etc.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Mail – client de mail pentru o adresă Microsoft, nu cred că are nevoie de mai multe prezentări;
Messaging
Financiar – informații de ordin bancar via Bing Financiar și are suport pentru țara noastră;
Internet Explorer – un browser care se mișcă excelent, simplitate și viteză ar fi cuvintele cele mai bune spre a-l caracteriza;
Windows Store – magazin cu aplicații, conținutul primește un refresh constant;
Bing – căutare de informații via motorul de search al Microsoft;
Music – aplicați ce redă contentul muzical de pe device;
Video – similar ca Music, dar pentru contentul vizual;
Calendar;
Desktop – interfața cu care v-ați obișnuit de la celelalte versiuni ale Windows 8;
Sport, Maps, SkyDrive – stocare în cloud, People – socializare, Photos, Weather – vremea, Știri – tot felul de surse pe fiecare continent în parte;
Games – Xbox games și te poți conecta la consola Xbox prin intermediul tabletei, sunt câteva jocuri și prin Windows Store, dar este loc de mult mai bine;

Tableta include Office Home & Student RT 2012 Preview și se va updata la Office Home & Student 2013 RT din noiembrie.

Windows Store este organizat în: Games, Social, Entertainment, Photo, Music&Video, Sport, Books & Reference, News & Weather, Health & Fitness, Food & Dining, Lifestyle, Shopping, Travel, Finance, Productivity, Tools, Security, Business, Education, Government.

Un top cu aplicațiile gratuite pe data de 1 noiembrie 2012 scotea în evidență:

1. Skype – vă dați seama că nu-i nevoie de alte detalii spre a vă da seama care-i scopul său;
2. eBay;
3. Xbox SmartGlass, conexiune cu Xbox-ul de acasă;
4. BBC News Mobile;
5. Wikipedia;
6. Sky News;
7. TuneIn Radio;
8. Netflix – achiziție și vizualizare de content video;
9. Cut the Rope, un joc cunoscut;
10. Nation Rail Enquiries;
11. OneNote – reminder;
12. Jetpack Joyride, alt joc;
13. Clock Tile;
14. Kindle – citești cărți din magazinul Amazon;
15. Desktop la distanță.

Tableta se mișcă excelent în browsing, rulează meniul lin și fără vreun bug. Din păcate nu sunt jocuri care să pună Tegra 3 la lucru, la adevăratul său potențial. Presupun că vor apărea ceva mai târziu, Microsoft trage tare în acest sens. Dacă se vor vinde tabletele cu RT și dezvoltatori de aplicații vor fi interesați în a face aplicații și jocuri pentru acest software.

Legat de performanță, nu am dat de teste de benchmark și nici nu am o bază ca să facem comparații, adică mai multe teste cu tablete cu Windows RT. Având același CPU + GPU + memorie RAM va fi greu de făcut o departajare. Totuși, două rezultate obținute cu ajutorul Internet Explorer:

BrowserMark – 62844 puncte;
HTML5test – 320 puncte.

Am uitat să spun ceva legat de tastatura touch, are suport și pentru limba română și aduce diacriticele. Place, organizată bine și utilizează eficient tot spațiul pus la dispoziție.

Conectivitate

ASUS VivoTab RT aduce 3G cu viteze de până la 21 Mbps / HSPA+, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. Când tableta este ținută în modul portrait aduce pe lateral în partea superioară: buton pentru desprinderea tabletei de tastatura dock, slot pentru cartela SIM de dimensiuni normale, slot pentru microSD de până la 32 GB și microHDMI acoperit de un plastic ce împiedică dispunerea impurităților și a prafului.

În dreapta se află butonul de power pentru pornire / oprire cât și pentru blocarea sau deblocarea rapidă a ecranului Super IPS+ de 10.1 inch. La bază dați de jack-ul de 3.5 mm pentru conectarea la căști sau la o sursă audio externă și tasta pentru reglarea volumului. În stânga regăsiți lăcașurile de andocare la tastatura dock și mufa pentru încărcarea device-ului.

Are de toate de la 3G până la microHDMI și nu i se poate reproșa lipsa vreunui conector important.

Cameră foto și video

Senzor CMOS de 8 Megapixeli cu BSI și cameră frontală de 2 Megapixeli, ambele filmează la 1080p. Apertura urcă la f/2.2, LED, autofocus. Aplicația camerei foto se deschide rapid. La rezoluția imaginilor se oferă mai multe posibilități: 0.3 Megapixeli și 4:3, 0.9 Megapixeli și 16:9, 1.2 Megapixeli și 4.3, 2.1 Megapixeli și 16:9, 3.8 Megapixeli și 16:9, 8.1 Megapixeli și aspect 4:3. Mai sunt reglabile: luminozitatea, contrastul, focus, expunerea. Există și un timer + video mode. Filmează la 480p cu 4:3, 720p cu 16:9, 960p cu 4:3, 1080p cu 16:0 și 1200p cu 4:3.

Vă las cu câteva mostre foto:

Autonomie

16h cu anumite setări + tastatura dock, o valoare apreciabilă și greu de atins de tabletele concurente. Am utilizat luminozitatea la maxim și nu am avut nicio problemă cu tastatura dock în a trece o zi de utilizare intensivă. Printre puținele tablete care și la un drum cu avionul spre Japonia sau China nu te lasă în ce privește streamingul de conținut video sau gaming, internet dacă avionul oferă asta.

Preț 

eMAG.ro2899 lei în versiunea cu 64 GB spațiu de stocare și fără 3G.

Concluzii

ASUS a livrat o tabletă cu un look plăcut, bine pus la punct, autonomie mare, display de top. Microsoft mai are de lucrat la Windows RT, mai ales în ce privește aplicațiile din Windows Store, atât în ce privește cantitatea cât și calitatea. Aștept aplicațiile de Facebook, Twitter pentru Windows RT, browserul funcționează excelent, ecranul de start și accesul spre setările device-ului se face ușor, dar unele funcții sunt ascunse destul de bine și apuci a le cunoaște după ce începi a folosi tableta intensiv.

Puncte forte
– display și touch de calitate;
– design plăcut;
– interfață a Windows RT optimizată pentru a fi touch friendly;
– cameră foto ce livrează fotografii plăcute la exterior;
– sunet puternic;
– conectivitate completă de la 3G până la microHDMI;
– spațiu de stocare considerabil;
– autonomie mare când sunt utilizate binomul tabletă + tastatură.

Puncte slabe
– lipsă de aplicații în Windows Store, mai ales cele care să scoată hardware-ul în evidență.

ASUS VivoTab RT reprezintă o alternativă justă la tabletele Android și iPad și aici dacă ne referim la unele puncte cheie: design, display, sunet, hardware, sistem de operare. Un element cheie rămâne de pus la punct: aplicațiile. Microsoft promite că vor veni cât de curând într-un număr impresionant. Adevărul că market-ul s-a animat de la zi la zi.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.