Află cum să alegi o tabletă [opinie]

24/01/2013

Faptul că tabletele PC au devenit un succes uriaş, nu mai surprinde pe nimeni. În anul 2012 s-au vândut în toată lumea peste 63 de milioane de tablete, iar analiştii estimează că în 2013 numărul acestora va depăşi pragul de 105 milioane de unităţi.

Cu toate acestea, nu este suficient să cumpărăm o tabletă doar de dragul de a avea una. Trebuie să stabilim încă dinainte pentru ce dorim o astfel de tabletă şi cât suntem dispuşi să plătim pentru aceasta.

O tabletă achiziţionată pentru jocuri este clar că trebuie să aibe o configuraţie hardware mai puternică. Aici ne referim la un procesor puternic, un dual-core cel puţin (recomand Snapdragon S4) şi cu siguranţă cel puţin 1 GB de RAM. De asemenea, placa grafică trebuie să fie şi ea dintr-o generaţie mai nouă (măcar un Adreno 225 sau Mali-400 MP2). De obicei la asemenea categorie de tabletă preţul este puţin mai ridicat (depăşeşte lejer 200 euro). Asta nu înseamnă jocurile nu vor merge şi pe configuraţii mai slabe. Ele vor merge, doar că de multe ori veţi avea surprize „neaşteptate” gen: lag, restart automat etc.

Dacă doriţi să vă cumpăraţi o tabletă pentru socializare, aici efortul putem spune că va fi minim din toate punctele de vedere. Aproape toate tabletele existente pe piaţă se descurcă onorabil la acest capitol. Pentru această activitate vă este suficient un procesor single-core de 1 GHz şi 512 MB RAM. La nivel de preţ, avem nenumărate tablete de până în 100-150 de euro care se încadrează lejer în această categorie.

dsa

 

 conform e-boda.ro

 

 Un alt punct de utilizare al unei tablete este acela de player media şi navigare pe internet. Tableta cumpărată pentru filme, fotografii, muzică şi navigare pe internet nu este pretenţioasă. Un procesor de 1 GHz şi 512 MB de RAM vă sunt suficienţi, cu menţiunea că filmele ce au o calitate ridicată vor face câteva figuri pe o această configuraţie. De aceea, dacă doriţi să vizionaţi filme la o calitate superioară, vă recomandăm un procesor dual-core, 1 GB de RAM şi cu siguranţă un display calitativ (vă recomandăm tehnologiile Amoled şi IPS + un număr cât mai ridicat de pixeli).

Acum că am aflat cum să alegem tableta în funcţie de ce dorim să facem cu ea, haideţi să ne uităm puţin şi pe ce oferă o tabletă. Pentru o experienţă cât mai plăcută pe tabletă, vă recomandăm:

– display touchscreen capacitiv (nu cumpăraţi ecrane rezistive că veţi regreta) + o rezoluţie cât mai ridicată (vă recomandăm un minim de 1280 x 800 pixeli, ajungând până la maximul existent pe piaţă la ora actuală de 2592 x 1944 pixeli)

– portabilitatea tabletei depinde trei mari factori: diagonală, greutate şi rezistenţa materialor. În acest caz, alegerea este una subiectivă: unii preferă o tabletă care să ofere o experienţă vizuală mai plăcută (în această categorie intră tabletele cu diagonală ridicată 9,7 sau 10.1 inch), dar o portabilitate mai scăzută, alţii preferă o portabilitate ridicată, dar o „înghesuială” a informaţiilor pe tabletele de 7 sau 8 inch. De asemenea, o tabletă grea este mai puţin portabilă.

– capacitatea de stocare. La acest capitol logica e simplă. Mai mulţi GB înseamnă mai multă capacitate de stocare. Vă recomandăm tabletă şi cu suport microSD pentru şi mai mult spaţiu. Dacă vreţi să vă transformaţi tableta într-un adevărat mini hard-disk, un model cu 64 GB memorie internă + card microSD tot de 64 GB este soluţia.

–  conectarea la internet este un alt punct de atracţie pentru o tabletă. Numeroase tablete existente pe piaţă la preţuri scăzute nu oferă 3G incorporat, lucru extrem de supărător. Vă recomandăm o tabletă cu Wi-Fi şi 3G incorporat pentru că nu ştii când o să ai nevoie de internet. Desigur, dacă sunteţi siguri că veţi utiliza mereu tableta doar în preajma unor reţele wireless, nu se merită bănuţii suplimentari daţi doar pentru portul 3G.

Untitled1

– autonomia bateriei este unul dintre punctele forte ale oricărei tablete. Un model cu baterie ce rezistă la cel puţin 6-7 ore de utilizare intensă, putem spune că este un model cu o autonomie ridicată.

– conectarea la televizor sau video-proiector.  Din păcate nu toate tabletele îţi permit acest lucru, de aceea dacă ai nevoie să faci o astfel de activitate trebuie să ai mare grijă în alegerea tabletei. De obicei, conectarea se face prin intermediul unui cablu HDMI, fie printr-o reţea locală cu ajutorul standardului DLNA.

– camera foto este un aspect nu foarte important în alegerea unei tablete. Pentru a face fotografii există aparatele foto sau chiar smartphone-urile. Tabletele sunt extrem de inconfortabile la acest capitol.

– preţul este un factor critic în alegerea unei tablete. Totuşi, înainte de a vă alege o tabletă după preţ, încercaţi să vă gândiţi pentru ce veţi utiliza tableta, ce aştepări aveţi de la ea şi abia apoi să vă încadraţi într-un segment de preţ.

– sistemul de operare este şi el o problemă pentru unii. Tabletele cele mai fiabile şi cele mai uşor de utilizat se spune că sunt iPad-urile cu al lor iOS. Personal nu sunt de acord cu această afirmaţie, în special datorită preţului piperat al acestor tablete. Un alt sistem de operare care se anunţă un competitor puternic pentru iOS este Windows 8, dar acesta este abia la începutul drumului. Cea mai utilizată platformă este Android şi o găsiţi pe orice categorie de tabletă: de la cele entry-level, până la cele high-end. Şi această decizie a sistemului de operare este una pur subiectivă.

Cam acestea sunt cele mai importante criterii în funcţie de care poţi alege o tabletă din punctul meu de vedere. Dacă v-au fost de ajutor în vreun fel sau altul, nu pot decât să mă bucur. Şi un sfat aşa ca de încheiere: Alegeţi cu CAP !

DSC_3077

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.