HTC One X Plus – review

21/02/2013

Este cel mai bine cotat smartphone HTC până la debutul pe plan local al noului vârf de gamă prezentat în urmă cu două zile, HTC One. HTC One X Plus poate fi achiziționat din magazinele online sau de la operatorul de telefonie Vodafone.

A fost lansat în ultimul trimestru din 2012 și reprezintă o versiune îmbunătățită a lui HTC One X. La exterior este identic cu modelul anterior, sunt doar câteva culori noi și seamănă leit cu HTC One X sau HTC One XL. Le-am testat pe amândouă și carcasa de policarbonat + atenția la detalii mi-au lăsat o impresie pozitivă. HTC a livrat o tripletă de telefoane: HTC One X, HTC One XL, HTC One X Plus cu specificații de top. Acestea s-au bucurat de aprecierea specialiștilor. Nu știu cum au decurs vânzările pentru că HTC nu a dat o statistică detaliată în care vârful de gamă să fie individualizat.

Să vedem care sunt specificațiile tehnice pentru HTC One X și HTC One X Plus. Le-am pus pe amândouă ca să vedeți care sunt asemănările și deosebirile.

Smartphone
Date tehnice
HTC One X+ HTC One X
Ecran Super LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli
Procesor Tegra 3 quad-core la 1.7 GHz Tegra 3 quad-core la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 32 / 64 GB spațiu de stocare 1 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și update la Android 4.1 Jelly Bean
Conectivitate 3G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS 3G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează și captează fotografiile simultan, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.6 Megapixeli 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează și captează fotografiile simultan, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, HDR, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 2100 mAh 1800 mAh
Greutate 135 gr. 130 gr.
Grosime 8.9 mm 8.9 mm

HTC One X Plus iese în evidență prin:

– Tegra 3 quad-core la 1.7 GHz față de 1.5 GHz la One X;
– versiune cu 64 GB spațiu de stocare, din câte știu la HTC One X erau doar de 16 și 32 GB;
– senzor nou la camera frontală de 1.6 Megapixeli față de 1.3 Megapixeli la modelul anterior;
– baterie de 2100 mAh;
– cântărește cu 5 gr. mai mult.

Design

HTC-One-X-Plus (30)

Modelul primit la review este un sample de test și a venit direct de la compania ce face PR pentru HTC România. În cutia albă specifică la astfel de sample-uri am dat de smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căștile HTC pe jack de 3.5 mm. Dacă doriți pe cele Beats Audio trebuie să le cumpărați separat.

Diferența dintre HTC One X Plus și HTC One X este dată de roșul ce însoțește tastele capacitive de la baza ecranului, roșu de pe inelul camerei foto principale de 8 Megapixeli. Atât. La fel se întâmpla la HTC Sensation și HTC Sensation XE, doar că acolo căștile Beats Audio erau incluse în pachet.

HTC One X Plus a fost fabricat dintr-o carcasă de policarbonat de tip unibody. Nu se oferă acces la baterie. Varianta noastră era pe negru, nu știu sigur dacă există HTC One X Plus și pe alb. În general, cel pe alb mi s-a părut a fi și mai plăcut la nivel vizual, dar nici cel negru nu-i rău deloc. Stă excelent în mână, oferă un grip foarte bun. Finisare de top, atenție la detalii în stilul cu care ne-a obișnuit compania taiwaneză. Impresionează prin liniile elegante, clare, marginile rotunjite. Va fi interesant de văzut dacă HTC One cu o carcasă din aluminiu se ridică la nivelul predecesorului sau îl depășește.

Ecran și sunet

HTC-One-X-Plus (27)

Super LCD2 de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, taste capacitive la baza ecranului. Rămâne unul dintre cele mai bune display-uri din 2012, dacă nu direct cel mai bun alături de cel inclus pe LG Optimus 4X HD. În liga ecranelor cu rezoluție la 720p se poziționează în segmentul fruntaș. Se remarcă prin culorile afișate în mod natural, luminozitate, funcționarea precisă a touch-ului.

Sunetul ar fi un alt punct pozitiv al acestui telefon. Are o micuță boxă pe spate. Se aude foarte bine, redă fidel melodiile. Căștile pe jack de 3.5 mm se descurcă destul de bine, atunci se activează și Beats Audio. O plăcere să asculți muzică la acest smartphone taiwanez.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-One-X-Plus (32)

Tegra 3 quad-core la 1.7 GHz + 1 GB RAM + 64 GB spațiu de stocare. Asta oferea exemplarul sosit la review. Mă bucur  că nu s-a făcut un compromis în ce privește spațiul de stocare, poți stoca câteva filme, întreaga colecție de muzică, o multitudine de jocuri de top din Google Play și tot nu vei umple spațiul de stocare. Nici măcar nu simți lipsa unui slot pentru microSD.

Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean și Sense UI 4+. Se descurcă excelent. Îți aduce viteză de operare, rapiditate în browsing, rulează în condiții optime și orice joc din Google Play. Nu vei avea probleme de compatibilitate. Am instalat mai toate jocurile cu o grafică mai elaborată de la Need For Speed: Most Wanted până la GTA: Vice City și nu am dat de vreo problemă.

Sense UI 4+ reprezintă una dintre ultimele adiții ale companiei cu sediul în Taiwan. La HTC One debutează Sense UI 5.0. HTC oferă o interfață grafică apreciată, una dintre puținele. Să vedem care sunt aplicațiile preinstalate pe HTC One X+:

– 7Digital, Activități, Acțiuni, Aparat foto, Calculator, Calendar, Car, Căutare vocală, Ceas;
– Chrome, Configurare, Descărcări, Dropbox, E-mail, EA Games, Editor de filme, Flash Player Settings, Friend Stream, Galerie, Căutare via Google, Google Talk;
– Google+, Hărți, Hotspot Wi-Fi, HTC Media Link HD, Internet, Lanternă;
– Local, Locations, Magazin Play, Manager Activități, Mesaje, Messenger, Messenger+, Meteo, Muzică, Muzică Play, Navigare, Note;
– Oglindă, Persoane, Personalizare, Polaris Office, Radio FM, Reportofon, Rescue, Setări, Sfaturi și ajutor;
– SoundHound, Știri și meteo, Teeter, Telefon, Transfer, Watch, YouTube.

Performanță

Screenshot_2013-02-21-08-12-23

Am făcut câteva teste de benchmark și rezultatele le regăsiți în tabel:

Smartphone
Teste de benchmark
HTC One X Plus
Quadrant Standard 7475 puncte
AnTuTu Benchmark 15783 puncte
NenaMark1 57.7 fps
NenaMark2 57.4 fps
CF-Bench 13960 puncte
Vellamo 1849 puncte în HTML5
538 puncte în METAL
BrowserMark 2.0
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

HTC-One-X-Plus (35)

Lipsește un singur lucru – LTE. În rest pot spune că are de toate. LTE-ul va ajunge și la noi în spectru complet din aprilie 2014 și deja sunt zone de prin București și din țară care sunt acoperite cu 4G. Vorbim de un arel restrâns. HTC One X Plus știe 3G  cu viteze de până la 21.6 Mbps. Personal, m-aș bucura dacă această viteză ar fi livrată în mod uniform la nivel național.

Se descură foarte bine în ce privește telefonia clasică (apelurile propriu-zise + scrisul de mesaje de tip sms). Tastatura preinstalată pe HTC One X Plus este una dintre cele mai bine puse la punct și predicția pentru limba română funcționează excelent.

Cameră foto și video

HTC-One-X-Plus (26)

8 Megapixeli + 1.6 Megapixeli în partea frontală, multă tehnologie și rezultate pe măsură. Vă las cu o galerie foto + video spre a vă forma o opinie.

httpvh://youtu.be/xJ5YayD3oJw

Autonomie

Au implementat o baterie de 2100 mAh. Trece testul unei zile de utilizare intensivă. Telefonul se încălzește în partea superioară atunci când jucați minute bune, dar nu depășește LG Nexus 4 din acest punct de vedere.

Preț

evoMAG – 2743 lei. 

Concluzii

HTC-One-X-Plus (23)

HTC One X Plus îl consider cel mai bun smartphone din 2012, opinie personală bazată pe argumente: Beats Audio, display de top, spațiu de stocare mare, Android portat într-un mod plăcut cu Sense UI 4+, devine consolă de jocuri ad-hoc. Vorbim de un upgrade reușit, câteva elemente îl individualizează de HTC One X (procesor ușor upgradat, spațiu de stocare, o nouă cameră frontală, baterie mai mare).

Rămâne un telefon reușit și în 2013, va mai dura ceva timp până noile telefoane cu display la 1080p intră în țara noastră.

PRO
– display de top;
– hardware puternic, suficient spațiu de stocare;
– Android 4.1 portat în mod plăcut cu Sense UI 4+ de efect;
– rulează toate aplicațiile din Google Play în condiții optime;
– senzor foto care se descurcă bine în captura foto & video;
– autonomie respectabilă.

CONTRA
– preț.

Și o scurtă prezentare video aflată în procesare pe YouTube:

httpvh://youtu.be/pHsscTP0Aag

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.