Google și Samsung – evoluție separată?

30/03/2013

Au fost numeroase discuții după evenimentul Samsung de lansare al lui Galaxy S4, noul lor vârf de gamă cu Android. Se vorbea pe blogurile tech de faptul că niciun oficial al companiei sud-coreene nu a vorbit de Android, nu a fost specificată versiunea Android decât în comunicatele de presă.

A mai fost și o declarație prin care se punea material pe foc. Spunea că din TIII 2013 vom vedea cel mai puternic smartphone al Samsung din toate timpurile / la nivel de hardware și cu Tizen OS pe post de sistem de operare.

Pe ce se bazează Samsung în a  merge pe mâna propriului sistem de operare?

1. No. 1 pe Android înseamnă multă experiență acumulată. Ei știu cum să-și calibreze telefonul, cum să iasă în față în relația cu concurența. SGS + SGS II + SGS III au trecut de pragul a 100 de milioane unități. Și-au format o clientelă numeroasă. Uitați-vă câte reacții apreciative stârnește un produs Samsung pe rețele sociale. S-a ajuns ca și la Apple.

2. Samsung își produce hardware-ul: ecran, procesor plus multe alte componente. Poate că Exynos 5 Octa nu a intrat în producția de serie la momentul așteptat, dar Samsung nu este legat de furnizori precum alte companii ce produc telefoane. Au o oarecare independență, un departament de Research & Development amplu, linii de producție, fabrici prin întreaga lume.

3. Software – Samsung a dovedit că poate aduce unele funcții în plus. Ei și-au dat seama că astfel te poți individualiza și de la SGS III și Note II au mers pe această direcție. La SGS IV dai de Dual Video Call, Dual-camera, 12 moduri de fotografiere, Story Album, Group Play, S Translator, Share Music, Samsung Smart Pause, Air View, Air Gesture, S Voice Drive, Optical Reader, S Health, etc, etc, etc.

4. Marketing bine pus la punct, relație excelentă cu operatori de telefonie – dacă Samsung începe a investi serios în Tizen OS și are succes s-ar putea ca și Google să activeze Motorola, dar le va fi greu să aibă o relația așa strânsă precum cea a Samsung cu operatori de telefonie din întreaga lume, de pe toate continentele. Au o rețea de distribuție gata făcută.

5. Dorința sud-coreenilor de a avea totul in-house. Nu le convine să depindă de cineva la nivel de software. Sunt sigur că-și doresc o felie mare și din aplicații mobile. Tizen OS va avea un ecosistem / termen care nu-mi este tocmai pe plac pentru că vine din geografie și nu are nicio logică. Samsung produce și automobile în Coreea de Sud prin parteneriatul cu Renault. Ambițiile lor sunt mari. Samsung se va putea compara atunci cu Apple. Vor produce atât sistemul de operare cât și telefoanele ce-l rulează, doar că ei vor avea propriile fabrici și nu vor apela așa tare la furnizori.

Acestea sunt pure specualții. Trecerea de la Android spre Tizen OS nu va fi bruscă și nu se va realiza în doar câteva luni. Samsung va testa piața înainte, dar știți cum este cu strategiile în universul mobil. Trebuie să gândești cu câțiva pași înaintea concurenței, altfel vei fi exclus din joc.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.