Epson EH-TW550 – review

09/10/2013

Nu am mai testat un proiector video de ceva timp, iar Epson EH-TW550 a fost o supriză plăcută. A sosit împreună cu PlayStation 3 și GTA V, cel mai de succes joc din 2013, dar despre experiența oferită veți găsi mai multe detalii într-un articol separat.

Epson, pe de altă parte, este un jucător de seamă pe piața de proiectoare video. Sunt câteva tehnologii dezvoltate in-house cu care ies în evidență față de concurența, tehnologia 3LCD ar fi un exemplu. Epson TW-550 a fost conceput ca un videoproiector pentru cei pasionați de jocuri, redare a conținutului în mișcare la o calitate cât mai bună.

Câteva din specificațiile lui Epson EH-TW550:

Proiector video

Date tehnice

Epson EH-TW550

Rezoluție

HD Ready / 1280×720 pixeli

Luminozitate color și albă

3000 lumeni

Raport aspect

16:10

Contrast

5000:1

Durată de viață pentru lampă

4000h sau 5000h pe modul de Economisire Energie

Imagine frecvență 2D / 3D

240 Hz

Zoom și Focus

Manual

Dimensiuni proiecție

33 inch – 318 inch

Conectivitate

USB 2.0 de tip A, USB 2.0 de tip B, VGA, HDMI, intrare semnal compus

Consum de energie

311 Wați, 258 Wați în Mod economic și 0.47 Wați în stand-by

Greutate

2.6 kg

Alte informații

Funcționează între 5 grade Celsius și 35 grade Celsius, lentile obturatoare active 3D, difuzor stereo de 2 Wați, garanție de 24 luni și 36 luni sau 2000h pentru lampă

Design

Epson-EH-TW550 (4)

Nu a sosit în pachetul de retail ci în versiunea de sample pentru review / recenzie. În pachet am dat de proiector și cablul de încărcare. Bănuiesc că mai sunt alte accesorii, manuale cu instrucțiuni, cablu VGA – VGA sau pe HDMI etc.

Mi-a plăcut de la prima vedere. Designul său se vede că a fost un aspect pe care nu l-au neglijat. Plasticele utilizate sunt destul de rigide, ușor mate și mă bucur că nu au mers pe un aspect lucios. În cazul unui proiector video știți că praful se adună foarte ușor și iese în evidență rapid. Nu este cazul la Epson EH-TW550.

Elementele de conectivitate sunt dispuse în spatele videoproiectorului, fanta de aerisire pentru căldura degajată o regăsiți în partea frontală, iar obiectivul său au ales să-l protejeze cu un capac din plastic cu un mecanism ce amintește de camerele video. Controlul se face de la butoanele inscripționate în partea superioară.

Cântărește 2.6 kg și este destul de compact având în vedere tehnologia și specificațiile incluse. Îi găsești locul imediat în living sau dormitor, după caz. Nu trebuie să-l ascunzi cine știe pe unde. Aș zice că este atemporal ca design, nu se demodează niciodată.

Tehnologie și utilizare

Epson-EH-TW550 (12)

Știe să redea conținut la 720p / 1280×720 pixeli în format 2D sau 3D, contrast 5000:1, diagonala proiecției între 33 inch și 318 inch, aspect 16:10. Acestea ar fi câteva dintre detaliile legate de proiectorul Epson.

De când a sosit l-am conectat la PlayStation 3 și de la bun început am remarcat că de la o distanță de aproximativ 3.5 metri acoperea un întreg perete din living, peste 4 metri în diagonală. Era ca și cum mi-aș fi deschis un mini-cinematograf în doar câteva minute. Știu că deja atunci când ați citit că este HD Ready ați gândit că imaginea nu ar fi cine știe ce, dar vă înșelați. V-aș recomanda să-l testați înainte. Câteva elemente se evidențiază: claritate, culori plăcute, luminozitate.

În primul rând este un proiector la care te poți juca sau viziona filme și în timpul zilei fără probleme. Normal că noaptea se vede ceva mai bine, dar grație tehnologiilor încorporate de Epson și pe timp de zi sau pe lumină mai puternică îți afișează conținutul în mod clar, lizibil fără probleme. Punct PRO important în cazul acestui model de videproiector.

Pe de altă parte își face setările singur și reglarea imaginii afișate se face ușor. Ai obiectivul luminos ce poate minimiza sau mări, un control manual pentru reglarea trapezului astfel încât imaginea proiectată să se potrivească pe perete sau pe suportul utilizat. În doar câteva secunde de la pornire îți afișează imaginea, nu are nevoie de vreun timp de încălzire etc. La fel și când îl oprești. Îi dai comanda și maxim 2 – 3 secunde s-a închis.

Sunetul dat de boxa de 2W RMS este bun în situații limită. Pentru un joc sau film recomand mai degrabă să treceți pe un sistem audio distinct. Apreciez simplitatea din meniu, ușor de setat de către oricine. Nu ai nevoie de cine știe ce cunoștințe. Simplitate, ergonomie și calitatea. Acestea ar fi elementele ce definesc produsul Epson.

3LCD este o tehnologie pe care Epson o dezvoltă din anii 1980. Sunt peste 40 de companii care produc proiectoare video și au licențiat 3LCD-ul companiei japoneze. Nu o să intru prea mult în detaliu, vă recomand un articol din Wikipedia pentru cei pasionați. Ideea ar fi că tehnologia 3LCD față de cea DLP produce imagini mai luminoase, fără întrerupere de culoare la tranziția între imagini, consum mai mic de energie, mai ieftine decât proiectoarele video cu tehnologie LCOS sau 3-chip DLP.

Conectivitate

Epson-EH-TW550 (14)

În partea spate dați de HDMI, VGA, USB-B, USB-A, S-Video și ieșire audio.

Conectivitate completă, dispune atât de bătrânul VGA cât și de mai noul HDMI. La conexiunea cu PlayStation 3 sau cu laptopul nu a avut nevoie de nicio setare. Plug and play.

Preț

eMAG – 3149 lei și primești cadou un ecran de proiecție cu trepied care ar valora 169 lei achiziționate separat.

Concluzii

Epson-EH-TW550 (6)

Epson EH-TW550 se adresează celor pasionați de gaming sau de urmărit filme sau sport în format HD pe 2D / 3D, un proiector pe care l-aș considera all-in-one. Mai degrabă aș recomanda un proiector video de acest fel decât un televizor în aceeași sumă, de aproximativ 3000 de lei. Diagonala proiectată de Epson este mult mai mare, iar culorile sunt plăcute, utilizabil fără probleme și în timpul zilei.

PRO

– design plăcut, nu iese în evidență prin materiale lucioase sau culori puternice;

– imagini plăcute, claritatea, proiectează pe o suprafață mare de la o distanță redusă;

– all-in-one pe partea de conectivitate;

– se păstrează calitatea și pe timp de zi, în lumină ceva mai puternică;

– ușor de setat și reglat.

CONTRA

– rezoluția la 1080p l-ar fi făcut best buy veritabil.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.