Philips Xenium W8510 – review

27/01/2014

Philips a vândut divizia de telefoane mobile către China Mobile. Spre deosebire de Nokia care în tranzacția făcută cu Microsoft alături de divizia de telefoane mobile etc nu a inclus și brandul, Philips le permite chinezilor să folosească și brandul. Implicarea Philips se rezumă la rolul de consultant pe partea de design. China Mobile le prezintă modul în care vor arăta noile telefoane, iar Philips își dă acceptul.

Tranziția nu a fost atât de bruscă pe cât ați crede. Fabricile în care se produceau telefoanele Philips au fost păstrate, iar standardele de calitate sunt aceleași. România este prima țară din Uniunea Europeană în care intră telefoanele Philips din gama nouă. Și Lenovo urmează a face un debut similar din februarie 2014.

Unul dintre primele puncte PRO pe care doresc a le evidenția la smartphone-urile lor ar fi autonomia, baterii generoase și un software optimizat. Apropo, pregătiți-vă pentru un smartphone Philips cu baterie de peste 5000 mAh. Să revin la Philips W8510 din gama Xenium. Momentan a ajuns a fi considerat vârful lor de gamă, baterie de 3300 mAh, dual-sim, display IPS de 4.7 inch și un preț situat în jurul a 1100 – 1200 lei. Partea de unboxing ați găsit-o în urmă cu câteva zile.

Specificații complete pentru Philips Xenium W8510:

Smartphone

Date tehnice

Philips Xenium W8510

Ecran

IPS de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 312 ppi

Procesor

MediaTek 6589 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hostpot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, cameră frontală

Baterie

3300 mAh

Greutate

173 gr.

Grosime

10.4 mm

Design

Philips-Xenium-W8510-Gadget (1)

Alături de smartphone regăsiți încărcătorul pe USB 2.0, microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru display-ul de 4.7 inch, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni și certificat de garanție.

Telefonul este dual-sim, dar nu oferă acces la bateria de 3300 mAh. Capacul acoperă o mică parte din spatele telefonului, în zona camerei de 8 Megapixeli cu LED flash. Sub capac dați de cele două cartele SIM de dimensiuni normale și de slotul pentru microSD de până la 32 GB. În galeria de fotografii de la final remarcați dispunerea lor și toate detaliile.

Prin cele 173 gr. și 10.4 mm grosime, Philips Xenium W8510 poate fi considerat un smartphone robust, solid. Față de alte telefoane dual-sim se remarcă prin atenția la detalii, tastele pentru reglarea volumului și pentru activarea modului stamina pentru baterie sunt rotunde, din aluminiu. Marginea telefonului este metalică.

Philips W8510 se poziționează drept un telefon Android dual-sim fabricat cu atenție maximă la detalii, iar prin designul său se duce direct în segmentul business. Mai ales că Philips este un brand ce se bucură de multă apreciere pe plan local. O parte din brand awarness câștigat pe electronice merge și spre divizia de telefoane mobile.

Ecran și sunet

Philips-Xenium-W8510-Gadget (7)

Display IPS de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, taste capacitive la baza ecranului și unul dintre punctele PRO ale telefonului. Display-ul punctează la capitolele luminozitate, unghi de vizualizare, culori plăcute și afișate într-un mod natural. Ecranul IPS este lizibil și sub acțiunea razelor solare, dar pe luminozitate maximă.

Sunetul provine de la un mic speaker poziționat pe spatele telefonului. Iese în evidență printr-un sound bine calibrat și destul de puternic. Jack-ul de 3.5 mm l-au dispus în partea superioară. Căștile incluse în pachet sunt mediocre, iar la un telefon de peste 1100 lei ar fi fost logic să pună unele decente de tip in-ear, mai ales că vorbim de un smartphone cu brandul Philips.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Philips-Xenium-W8510-Gadget (6)

Pentru un smartphone de peste 1000 de lei aveam alte așteptări pe partea hardware. Majoritatea telefoanelor dual-sim situate peste acest prag de preț au trecut pe MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7. Telefonul Philips mizează pe mai vecHiul MediaTek 6589 / fără particula T, quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz + 1 GB RAM + 4 GB spațiu de stocare din care sub 2.5 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB, PowerVR SGX544 accelerator grafic.

Rulează Android Jelly Bean cu interfață grafică specifică telefoanelor din gama Nexus. Nu s-a intervenit din partea Philips și mă bucur că nu au mers pe cine știe ce launcher ciudățel și au preferat un Android nativ, puține aplicații preinstalate.

Dintre aplicațiile regăsite pe Philips Xenium W8510:

Radio FM;

Kingsoft Office – suită de editare a documentelor Office (Word, PowerPoint, Excel);

NoteBook – îți iei notițe în format electronic;

PowerSaving – pentru cei interesați să activeze un mod ce permite extensia autonomiei;

TouchPal Keyboard – alternativă la tastatură Google inserată by default;

Xenium Club, Wireless Input Device.

În rest sunt aplicațiile specifice unui smartphone Android: Browser, Chrome, Calendar, Clock, Downloads, Email, File Manager, Gmail, Google Search, Googe+, Hangouts etc.

Telefonul rulează Android Jelly Bean fără pic de lag. M-a impresionat din acest punct de vedere și este compatibil cu majoritate aplicațiilor și jocurilor din Google Play, chiar și cele cu cerințe grafice mai mari.

Performanță

Screenshot_2013-12-22-11-33-29

Rezultatele obținute de către Philips W8510:

Smartphone

Teste de benchmark

Philips W8510

Quadrant Standard

4809 puncte

AnTuTu Benchmark

13752 puncte

NenaMark 1

59.3 fps

NenaMark 2

44.5 fps

CF-Bench

13048 puncte

Vellamo

HTML5 – 1539 puncte

METAL – 448 puncte

3DMark

Ice Storm – 3077 puncte

Ice Storm Extreme –  1573 puncte

HTML5test

404 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Philips-Xenium-W8510-Gadget (20)

Un prim punct PRO ar fi dat de conectivitate 3G cu viteze de până la peste 40 Mbps. Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și butonul de power cu rol în pornirea / oprirea telefonului și în blocarea / deblocarea display-ului de 4.7 inch.

În lateral dreapta dați de două butoane metalice încastrate într-un mod plăcut și cu rol în reglarea volumului, iar un alt control din lateral stânga activează modul stamina pentru baterie. Cel din lateral stânga amintește de butonul similar existent la iPhone 4, 4S, 5, 5S pentru activarea rapidă a modului silențios.

Telefonul impresionează prin calitatea audiției în apelurile clase de voce. Nu am avut probleme în utilizarea internetului via 3G sau Wi-Fi. Este un smartphone dual-sim cu suport pentru două cartele SIM de dimensiuni normale. Pe una dintre cartele oferă voce + date și pe alta doar partea de 2G (voce + sms-uri).

Cameră foto și video

Philips-Xenium-W8510-Gadget (18)

8 Megapixeli cu LED flash. Aplicația camerei foto & video este cea stock, specifică telefoanelor Android din gama Nexus. Am sesizat unele probleme în ce privește partea de focus, mai ales la obiecte apropiate. S-a rezolvat de fiecare dată printr-o restartare a aplicației foto. Am ieșit și reintrat, iar focusul a început a fi făcut corespunzător.

Câteva fotografii făcute cu Philips W8510:

Autonomie

Screenshot_2013-12-22-11-20-12

Unul dintre elementele ce atrage în mod deosebit la acest smartphone, baterie de 3300 mAh în combinație cu procesorul MediaTek quad-core pe ARM Cortex-A7 + display de 4.7 inch cu rezoluție la 720p își face datoria cu brio și oferă 2 zile de autonomie în condiții de utilizare moderată. Cu luminozitatea la maxim, sincronizări în fundal și utilizare intensivă cu greu reușești să-i consumi acumulatorul într-o singur zi.

Preț

eMAG – 1045 lei.

Concluzii

Philips-Xenium-W8510-Gadget (14)

Philips W8510 este recomandat celor care doresc un smartphone Android cu conectivitate dual-sim și autonomie bună. S-ar putea să mai fie cumpărat în favoarea telefoanelor Android sub brand local și asta pentru că poartă logo-ul Philips, dar am explicat la început de review cum stau lucrurile. Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA:

PRO

– design ce se bazează pe materiale de calitate, finisare de top;

– Android 4.2 JB cu puține aplicații preinstalate, funcționare ireproșabilă;

– autonomie excelentă;

– display ce afișează culori plăcute, punctează și la capitolul luminozitate;

– dual-sim.

CONTRA

– ceva cam greu și gros, butucănos;

– camera de 8 megapixeli are unele probleme în ce privește focusul;

– preț ceva cam mare raportat la hardware-ul integrat.

Nota finală

8.37 din 10. Nota este relaționată cu categoria telefoanelor dual-sim mid-range din care Philips W8510 face parte.

Smartphone

Philips W8510

Design

8

Display

8.5

Sunet

8.5

Hardware, sistem de operare și aplicații

8

Conectivitate

9

Cameră foto și video

7.5

Autonomie

10

Preț

7.5

Nota finală

8.37

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.